Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
13-04-2013
Merci beaucoup, Thank you
Wow......dit had ik nooit durven dromen toen ik op 18/3/2011 mijn eerste regeltjes schreef om een culinair blogje te starten. Ongelofelijk en supertof.
Bij het onderdeel 'culinair' van bloggen sta ik al langer op de 1 ste plaats...en in het algemeen classement momenteel op de 28 ste plaats van de top 200....Is toch een beetje een teken dat de hapjes in de smaak vallen ;)))
Heb jij soms ook van die momenten dat je zin krijgt in een lekker vers krakend koekje maar toch geen zin hebt in een volle lading...dan is dit receptje een ideale uitkomst......na mijn eerder gepost cup cake recept nu dus een cookie recept voor de microgolfoven.
Nodig :
- 30 gr boter
- 15 gr kristalsuiker (halve soeplepel)
- 10 gr bruine suiker (ong. halve soeplepel)
- 40 gr bloem ( 2 afgestreken soeplepels)
- snufje zout
- theelepeltje bakpoeder
- 30 gr chocoladeparels of fijngehakte chocolade
Werkwijze :
Doe de boter in een microgolfoven bestand kommetje en laat smelten ong. 30 sec. op 800 Watt. Voeg dan de 2 soorten suikers toe en meng. Voeg tevens de bloem samen met het zout en het bakpoeder toe. Meng tot een egaal koekjesdeeg en voeg de chocolade toe en duw het deeg een beetje plat.
Zet het kommetje in de microgolf gedurende 1 minuut en 35 seconden op 700 Watt....Indien u deze wattage niet heeft kiest u voor 600 Watt en bakt u het tussen de 50 seconden en 1 min.40 sec....afhankelijk van uw microgolf.
Laat het koekje nog even staan alvorens te degusteren. Het wordt vanzelf hard wanneer het eventjes staan......Heerlijk...........Heerlijk...eventueel nog een bolletje ijscrème en uw dag is goed ;)))
Witte chocolademousse met een coulis van aardbeien
Leuk dessertglaasje en lekker natuurlijk ! Voor minder doe ik het niet ;))
Nodig :
- 100 gr witte chocolade
- 2 dl ijskoude room
- 2 eieren
- 8 aardbeien
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 blaadje gelatine
- paar blaadjes citroenmelisse
Werkwijze :
Smelt de witte chocolade in het microplus schenkkannetje in de microgolfoven. Doe het 1 minuut op 400 watt in de microgolf roer en opnieuw..tot dat de chocolade gesmolten is.
Ondertussen de room stijfkloppen. En de eiwitten stijfkloppen. Het gelatineblaadje laten weken in koud water, uitknijpen en smelten in een klein beetje water.
Wanneer de chocolade gesmolten is, de stijfgeklopte room toevoegen en 1 eigeel. Goed roeren en dan de stijfgeklopte eiwitten toevoegen en het verwarmde opgeloste gelatineblaadje.
In kleine glaasjes doen en in de ijskast laten opstijven. De aardbeien wassen en ontdoen van het kroontje...fijnhakken in de turbomax of quickchef samen met 1 zakje vanillesuiker. Als de chocomousse stijf is, de aarbeiencoulis hierover doen en afwerken met een blaadje citroenmelisse.
Eergisteren heb ik deze citroencakes gebakken en ze hebben de tijd niet gekregen om van glazuur te voorzien.
Je zou dit deeg ook kunnen gebruiken voor 1 langwerkige cake natuurlijk
Nodig :
- 200 gr bloem
- 3 gr zuiveringszout
- 4 gr bakpoeder
- snufje zout
- 3 eieren
- 220 gr suiker
- 100 gr boter
- 100 ml plantaardige olie
- 1 theelepel citroenextract
- 75 ml citroensap ( sap van 2 citroenen)
Voor het glazuur :
- 140 gr poedersuiker
- enkele druppels citroensap
Werkwijze :
Klop de eieren samen met de suiker tot een schuimig geheel. Voeg dan de bloem, zuiveringszout bakpoeder, snuf zout bij. Smelt de boter en voeg die samen met de olie bij het eerste deeg. Voeg ook het citroensap en citroenextract toe.
Spoel de siliconen vormen goed om en doe hierin het deeg en bak ong. 25 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven. Maar kijk zelf regelmatig want elke oven is verschillend.
Als ze afgekoeld zijn indien gewenst nog voorzien van glazuur.
Zo gemakkelijk klaar te maken en minder vettig dan in frituurolie gebakken.
Nodig :
- 1/2 kilo gemengd gehakt
- 2 eieren
- wat paneermeel naar eigen smaak
- peper en zout
- hard gekookte eieren
- 1 blik van een halve liter gehakte tomaten in blik (ik heb verse tomaten genomen)
- 1 blokje vleesbouillon
- provençaalse kruiden
- 1 ui
- wat olijfolie
Werkwijze :
Meng het gehakt samen met de 2 eieren, kruiden (pezo), paneermeel tot een homogene massa. Kook ondertussen de eieren hard. Pel de eieren en wentel ze in het gehakt. Doe in de microgolfovenschaal wat gesnipperde ui samen met wat olijfolie en zet 2 minuten op 800 Watt. Voeg dan het blik gehakte tomaten toe samen met het vleesbouillonblokje, peper en zout en provençaalse kruiden. Roer en leg dan de vogelnestjes in de saus.Zet 5 minuten op 800 Watt, roer een keer door en draai de vogelnestjes om en zet nog eens 5 minuten terug op 800 Watt.
En de vogelnestjes zijn klaar.
Wij hebben deze gegeten samen met puree door de aardappelen te stomen in de microgourmet en nadien met de pureerstaaf tot puree te maken en hierbij nog rauw gehakt witloof.
Een echte lekkernij en minder vet dan gebakken in frituurolie.
Ons aperitiefhapje van afgelopen middag. Niks om uren voor in de keuken te staan want daar is het weer veel te mooi voor. Gewoon iets heel simpel maar wel smaakvol.
Nodig : ( ik heb maar 3 glaasjes gemaakt) maar voor meer personen gebruik je meerdere snede hesp
- 1 cavaillon meloen
- 1 snede gekookte ham (hesp)
- beetje rode porto
- 1 soeplepel balsamicoazijn
- peper
- als decoratie basilicum maar dat had ik zelf niet en heb dan peterselie genomen
Werkwijze :
Ontpit de cavaillon en snij in fijne stukjes of werk met het parisiennelepel om bolletjes uit te halen van het vruchtvlees. Doe in een ruimtekom en snij dan de ham in fijne stukjes en voeg bij de meloen. Doe hier wat rode porto bij en 1 soeplepel balsamicoazijn. Alles dooréén mengen en in mooie glaasje serveren. Afwerken met wat peper van de molen en een plukje basilicum of peterselie.
Eergisteren op de markt van Pont St. Esprit een berg aardbeien gekochten (2 kg) omdat ze er zo heerlijk uitzagen. Enkele ervan heb ik gisteren verwerkt tot deze kleine lekkernij !!
Nodig :
- verse aardbeien
- witte chocolade
Werkwijze :
Was de aardbeien maar laat het kroontje er wel aanzitten. Indien je dit toch wilt verwijderen gebruiken dan kleine stokjes zoals op de foto.
Doe een stuk witte chocolade van 200 gr in kleine stukjes en in het microplus schenkkannetje. Zet dit in de microgolf ong. 1 minuut op 400 Watt. Roer en zet weer terug. Roer weer en zet weer terug totdat alle chocolade gesmolten is.
Neem de aardbeien één voor één en dompel ze in de gesmolten chocolade.
Leg ze dan op vetvrij papier om ze te laten opstijven.