Mijn favorieten
  • www.freewebs.com/zuidfrankrijk
  • www.facebook.com/MaisonLaGarrigue
  • www.facebook.com/groups/Edithshapjes
    Maison la Garrigue | Promoot jouw pagina ook
    Categorieën
  • Aperitiefdranken,drankjes en likeuren (25)
  • Aperitiefhapjes (54)
  • Barbecuegerechten (9)
  • Bijgerechten (47)
  • Desserten (89)
  • Eigerecht (1)
  • Gebak (247)
  • Kerst (20)
  • Kipgerecht (18)
  • Light recepten (19)
  • micro minuut pot (1)
  • Microgourmet (16)
  • Nieuwtjes (61)
  • Omeletparty (4)
  • Pastagerecht (13)
  • Rijstgerecht (5)
  • Siliconen bakvormen recept (4)
  • Soepen (13)
  • ultra pro (5)
  • Visgerechten (9)
  • Vleesgerecht (20)
  • Voorgerechten (11)
  • Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Brésiliennetaart
  • Kip zoetzuur
  • Zebracake
  • Moelleux citroen
  • Supersnelle rijsttaart
    Foto
    Foto
    Foto
    Een interessant adres?
    Edithshapjes
    Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten !
    nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
    18-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijk Kerstgebak
    Slechts 1 bladerdeeg had ik nodig en wat fantasie in mijn hoofd om tot dit lekkere en leuk resultaat te komen. Voor iedereen haalbaar en zo klaar. Ik maakte het tussen de soep en de 'patatten' ;-)


    Nodig :

    - 1 bladerdeeg
    - 2 appels
    - een handvol cranberries
    - 50 gr boter
    - 50 gr gemalen amandelpoeder
    - 50 gr suiker
    - 1 eigeel voor bij de franigpanevulling
    - 1 eigeel om de bovenkant te bestrijken

    Werkwijze :

    Snij het bladerdeeg in met een mes volgens mijn foto. Schil de appels en haal klokhuis eruit. Snij ze verder in fijne partjes. Meng de zachte boter met de suiker en amandelpoeder. Doe dit frangipanemengsel met behulp van de spatel op het deeg in een piramidevorm. Wikkel dan de reepjes bladerdeeg volgens mijn foto om en om. Leg hier en daar een cranberry tussen de reepjes bladerdeeg als een soort kerstbal. Bestrijk het deeg met losgeklopt eigeel en bak de kerstboom af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 tot 30 minuten.   

    Wanneer hij is afgekoeld kan je hem eventueel nog bestrooien met poedersuiker.

    Serveren met een heerlijk tasje koffie of thee !


















    18-12-2014 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    17-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstboom servet
    Op zoek naar een leuk idee om je servetten te vouwen voor de Kerstperiode, dan zal deze Kerstboomvorm je zeker bekoren.
    Dit leuke ideetje heb ik gisterenavond opgepikt bij het plaatselijke Kvlv Kerstfeestje en wil ik graag met jullie delen.

    Nodig :

    - groene servetten
    - enkele kleine isomo balletjes bespoten met glitter of pareltjes of blinkende sterretjes


    Werkwijze :

    Aan de hand van foto's ga ik proberen jullie stap voor stap dit uit te leggen.



    Leg de servet met de openkant naar boven en plooi onderdaan waar de vouw zit een tipje omhoog

    Neem aan de bovenzijde 1 blaadje naar beneden voor bijna de helft en vouw dan terug een hoekje omhoog



    Herhaal dit 4 x



    Vouw de rechtse en linkse kant naar achteren volgens de tekening



    Steek dan de tipjes telkens onder het bovenliggende blaadje

    17-12-2014 om 10:15 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    Tags:Kerstboom servet
    >> Reageer (0)
    31-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelukkige Nieuwjaar
    Nog eventjes geduld en ik schiet weer in actie maar voorlopig wil ik reeds samen met jullie klinken op een schitterend 2014.
    Een jaar waarin we weer volop gaan experimenteren in de keuken en volop plezier beleven aan het creëren van nieuwe combinaties. 

    Ondertussen wil ik mijn nieuwjaarskaartje hier ook wel meegeven....met een foto die ik enkele weken geleden geschoten heb. Want samen met koken is fotografie mijn andere hobby waar ik veel plezier aan beleef.

    Ook al even melden dat ik gisteren nog prettig nieuws heb ontvangen. Ik heb d.m.v. een insturen van een receptje op basis van de sweet mixen van Sofie Dumont een workshop gewonnen met haar op 12 maart 2014 te Gooik. Ik hou jullie zeker op de hoogte. 2014 ziet er dus weer veelbelovend uit ;-)




    31-12-2013 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    26-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstwensen
    Ik ga er een paar dagen tussen uit....nieuwe inspiratie zoeken misschien....wie weet maar ondertussen wens ik jullie allen fijne feestdagen en veel plezier in de keuken en daar buiten !



    26-12-2013 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    11-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feesthapje van foie gras met home made vijgenconfituur
    De mini tartelettevorm nog niet in uw bezit, laat me even een seintje en u heeft hem nog tegen de feestdagen thuis ! of vraag hem als kadootje ;-)

    Mijn favoriete vorm en dat mag geweten zijn........zoveel mogelijkheden..............deze keer een aperitiefhapje voor tijdens de feestdagen met heerlijke vijgenconfituur en foie gras en voor de tegenstanders.......er bestaat ook faux gras 

    Benodigdheden :

    - 1 kant en klaar bladerdeeg
    - 1 pot vijgenconfituur
    - 1 pakje foie gras
    - melk om te doreren
    - Piment d'Espilette of chilipeper kan ook.
    - mini tartelettevorm
    - kerstuitstekers (momenteel in promo)

    Werkwijze :

    Steek met de mini tartelettesnijder rondjes uit het bladerdeeg. Uit 1 rond bladerdeeg kan u ongeveer 20 hapjes halen + dekseltjes (in bladerdeeg)Leg de ronde uitsteek bladerdeeghapjes nu in de tartelettevorm. Niet invetten (moet nooit in de siliconen vormen) Prik met een vork enkele keren in de bodem zodat het bladerdeeg niet gaat opblazen. Doe dan in elk vormpje een koffielepel vijgenconfituur.
    Met de ster uitsteekkoekjesvorm van Tupperware steek je nu ook enkele sterretjes uit in het bladerdeeg en leg dat op een bakpapier. Bestrijk de bovenkant van deze sterretjes met behulp van je patisserieborsteltje met een beetje melk en bestrooi het dan met pimentpoeder. 
    Zet de bladerdeeghapjes nu in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten om te bakken.
    Leg op elk taartje nu een beetje foie gras en leg daar boven op een sterretje. 


    Het feestelijk hapje is nu klaar om gepresenteerd te worden aan uw gasten.....daarbij een glaasje cava of champagne en het feest mag beginnen !

















    11-12-2013 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    Tags:kerstuitsteekvormpjes, mini tartelettevorm
    >> Reageer (0)
    09-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brownies in een kerstjasje !
    Heerlijk ................in de mini muffinvorm........een leuk kerstideetje !

    Nodig :

    - 200 gr pure chocolade
    - 120 gr rietsuiker
    - 3 eieren
    - 130 gr boter
    - 50 gr bloem
    - 20 gr amandelpoeder
    - 60 gr grof gehakte walnoten
    - mini muffin tupperware siliconen vorm

    Werkwijze :

    De chocolade in het microcook schenkkannetje doen en 30 sec. op volle kracht (1000 Watt) in de microgolf zetten. Goed roeren en zo telkens herhalen tot hij gesmolten is.....niet teveel tijd ineens inzetten want dan heb je kans dat je chocolade zou verbranden.
    De eieren breken en samen met de suiker mixen. Dan de zachte boter toevoegen en verder mixen. De rest van de ingrediënten toevoegen en alles goed onder elkaar mengen.

    De mini muffinvorm uitspoelen, niet afdrogen maar wel uitschudden en vullen met het deeg tot een 1/2 cm van de rand.

    Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.

    Even laten afkoelen in zijn vorm. En dan uit de vorm halen en verder laten afkoelen.
    Slagroom stijfkloppen ( 2 dl) samen met 2 afgestreken soeplepels bloemsuiker in de speedychef of met de klopper. De slagroom overbrengen in de squeeze-it en een mopje slagroom spuiten op de mini muffin. Hierop een aardbei omgedraaid erop duwen en hierboven nog een mopje slagroom.

    Uw kerst geinspireerde muffin is nu klaar !


















    09-12-2013 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    Tags:mini muffinvorm
    >> Reageer (0)
    06-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Croquembouche = croque en bouche
    We zitten tegen de feestdagen aan....en daarom wil ik je graag wat ideetjes aanreiken.....deze keer dus een horizontale kerstboom !
    De naam croque en bouche betekent eigenlijk dat het kraakt in de mond....omdat het soesjes zijn die met caramel aan elkaar zijn gekleeft maar tevens voor een heerlijke smaak zorgt. De soesjes kunnen gevuld worden met slagroom of pudding en ik heb voor pudding gekozen.

    Nodig : 

    voor het soezendeeg :

    - 100 gr boter
    - 125 gr zelfrijzende bloem
    - 2 dl water
    - 4 eieren
    - een snufje zout
    - 1 koffielepeltje bakpoeder

    Werkwijze :

    Breng water, boter en zout aan de kook. Als de boter volledig is gesmolten de bloem er in 1 keer bijvoegen en goed roeren tot een dikke massa. Nog even laten 'droog bakken'. En het mengsel dan in een mengkom doen en laten afkoelen. Als dat gebeurd is de eieren er één voor één aan toevoegen. En goed blijven kloppen. Wanneer het deeg glanst is het klaar. In een spuitzak doen en kleine bolletjes spuiten op een met bakpapier beklede bakplaat. Bakken in een voorverwarmde oven van 200°C....de eerste 15 minuten op 200 °C laten staan en dan verminderen naar 150°C zo'n 10 minuten....Dus in totaal 25 minuten bakken.

    Nodig voor de pudding:

    - 1 liter melk
    - 100 gr vanillepoeder
    - 5 soeplepels suiker
    - 1 ei

    De melk aan de kook brengen en een beetje achtergehouden melk shaken met de vanillepoeder en suiker. Als de melk kookt de binding toevoegen en goed roeren....tenslotte ook het ei bij kloppen en goed blijven kloppen (ei zorgt voor extra binding). De pudding overbrengen in een koude kom om snel te laten afkoelen en af en toe roeren.

    Dan de pudding met behulp van een spuitzak in de soesjes spuiten.

    Als dan gebeurt is vorm je van een stuk stijf papier of dun karton een kegel zoals op de foto. Bekleed hem met bakpapier en maak het goed vast en zet de kegel dan op een met bakpapier beklede bakplaat.

    Voor de caramel is nodig :

    - 250 gr suiker
    - 2 soeplepels water 

    Werkwijze :

    Doe de suiker samen met het water in een steelpannetje en breng aan de kook tot 173°C....Hiervoor gebruik je best een suikerthermometer. Als de temperatuur bereikt is zet je het steelpannetje onmiddellijk in een grotere pot met koud water om het kookproces te stoppen. Wees voorzichtig en doe plastieken handschoenen aan om je niet te verbranden. Begin onmiddellijk ook met de opbouw van je toren....Ik ben van onder naar boven beginnen plakken...Hier heb ik helaas geen foto's kunnen van nemen omdat het vlug moest gaan en met de handschoenen aan en de caramel in de buurt vond ik het niet ideaal om mijn fototoestel ter handen te nemen. Wanneer je caramel te hard is geworden. Neem hem dan uit het water en zet het steelpannetje terug op het vuur zodat hij terug smelt....De hoeveelheid suiker is ruim voldoende om heel de bouche te kunnen maken.

    Als de soezentoren af is kan je hem eventueel nog bestrooien met poedersuiker om het effect van sneeuw te verkrijgen.

    Je gasten zullen verwonderd kijken van je resultaat !  

    Benieuwd hoelang je kegel op de feesttafel zal staan ;-))


















    06-12-2013 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    05-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstboom van bladerdeeg en choco/speculoospasta
    Weer een ideetje om te maken tegen de feestdagen...en zeg nu niet dat het moeilijk is.....want dit is super simpel en ooh zo gemakkelijk

    Nodig :

    - 2 stuks bladerdeeg
    - 1/2 pot choco/speculoospasta
    - eventueel enkele  gedroogde cranberry's of rozijnen als kerstballen
    - eventueel wat bloemsuiker voor sneeuweffect

    Werkwijze :

    Rol 1 bladerdeeg open en besmeer met de choco/speculoospasta. Leg het tweede bladerdeeg er boven op en snij nu met het groentenmesje zoals op de foto het bladerdeeg in takken. Draai de takken dan een paar keer om zoals op de foto.  Bestrijk de bovenkant met losgeklutst eigeel en leg hier en daar een cranberry op die dienst doet als kerstbal.
    Bak af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 à 25 minuten.

    Nadat hij afgekoeld is kan je hem eventueel bestrooien met poedersuiker dat het sneeuweffect moet creeëren.

    Origineel toch !















    05-12-2013 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    Tags:groentenmesje, patisserieborstel
    >> Reageer (0)
    19-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rendiercakejes
    Ideaal tegen de feestdagen te maken deze heerlijke rendiercakejes in de nieuwe tupcakevorm van Tupperware en tijdelijk zelfs in promotie in de kerstfolder.

    Wat heb je nodig :

    - 125 gr rietsuiker
    - 125 gr honing
    - 2 dl melk
    - 80 gr chocolade
    - 250 gr bloem
    - 1 koffielepel bicarbonaat
    - 4 mespuntjes peperkoekkruiden of speculooskruiden
    - 30 gr boter

    Nodig voor de neus :

    - Speculoos chocolade bollen (nieuw in de winkel verkrijgbaar van Lotus)
    - Beslag van de bokkenpootjes van enkele dagen terug voor de neus maar niet in de lengte gespoten maar in het rond.
    - witte snoepjes voor de ogen en met chocoladestift van oetker een puntje spuiten op de witte snoepjes

    - zoutcrackers voor de oren
    - ganache om de oren op het cakeje te plakken ( recept is beschreven bij bokkenpootjes)

    Werkwijze :

    Laat de boter samen met de chocolade en de suiker en de melk zachtjes smelten in het microplus schenkkannetje in de microgolfoven ongeveer 2 minuten op 600 Watt.
    Voeg dan de bloem toe en meng goed onder elkaar. Voeg ook de kruiden toe en de bicarbonaat en weer goed mengen.
    Spoel de tupcakevorm om met water en schud uit maar droog niet af. Vul met behulp van de siliconen spatel de vormpjes voor 3/4 met beslag. Normaal is dit beslag voldoende voor 10 cakejes.

    Bak af in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 35 minuten.

    Laat het gebak nog even afkoelen in de vorm alvorens ze eruit te halen en verder te laten afkoelen op een rooster.

    Bak de neuzen volgens het recept dat ik eerder beschreven heb bij bokkenpootjes en lijm ze vast met chocoladeganache.
    Voor de oren en ogen kijk je op mijn foto.

    Veel plezier ermee en vooral laat het smaken  en je familie verbazen !












    19-11-2013 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    Tags:tupcakevorm tupperware
    >> Reageer (0)
    24-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeitjes uit de tuin
    Ondanks dat we reeds in juni zijn, lijkt het weer me eerder dat van de kerstvakantie te zijn....vandaar dit ideetje.....;)

    Nodig :

    - Aardbeitjes
    - slagroom van 35 %
    - poedersuiker
    - chocoladestift van oetker
    - squeeze-it van Tupperware
    - tomatenmes van Tupperware
    - spatel

    Werkwijze :

    De aardbeien wassen en het boventje topje eraf snijden zoals op de foto met behulp van het tomatenmes. Slagroom stijfkloppen in de speedychef samen met wat poedersuiker naar eigen smaak doen. In de squeeze-it (slagroomspuit) doen en tussen elke aardbei wat slagroom spuiten. Het topje van de aardbei er terug op zetten en op de bovenkant met het kleinste tuitje nog een topje slagroom erop doen voor de muts.Oogjes spuiten met behulp van een chocoladestift......en op het buikje nog een klein puntje slagroom voor de knoop.


    Heerlijk..............................heerlijk !







    24-06-2013 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    Tags:tomatenmes, squeeze-it, speedychef
    >> Reageer (0)
    01-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelukkig Nieuwjaar
    Nog even geduld en er komen weer receptjes op de blog....maar met deze ongewone dagen even wat anders.






    01-01-2013 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    31-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud en Nieuw
    Bijna aan het eindejaar gekomen. En ik hoop dat 2013 voor ons allemaal een jaar wordt om van te smullen !
    Vandaag ben ik weer eventjes met mijn fototoestel aan de slag geweest om jullie dit plaatje te kunnen aanbieden met bijhorende spreuk. De spreuk heb ik niet zelf bedacht maar kreeg ik deze morgen toegestuurd door een collega blogger. Ik vond hem zo mooi dat ik die van mezelf aan de kant heb geschoven.






    31-12-2012 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (1)
    27-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everzwijnenragout
    Vermits we hier in de streek zitten waar de everzwijnen nog veelvuldig voorkomen.....met geluk zie je ze soms in de voortuin lopen....
    kon het er niet aan ontbreken of ik moest ook dit receptje een keertje posten.  Half januari post ik ook nog het receptje om de everzwijnenbil klaar te maken...heb er nog eentje in mijn vriezer zitten van 2.4 kilo...maar daar moet ik eerst wat vrienden voor uitnodigen...

    Nodig :

    - 700 gr everzwijnenstoofvlees
    - 1 ajuin
    - 2 snede peperkoek
    - peper, zout
    - flinke lepel mosterd
    - water + witte wijn
    - 3 blaadjes laurier
    - een takje rozemarijn
    - 4 soeplepels abrikozenconfituur
    - solo

    Werkwijze :

    Smelt de solo in de kookpot en bak de stukjes everzwijnenvlees mooi aan. Kruid met peper en zout. Meng het vlees door elkaar en voeg de peperkoek in stukjes erbij alsook de mosterd. Voeg de kruiden toe en vul aan met water.  Laat het zo zeker een uurtje gaarstoven. Tussendoor voeg ik ook wat witte wijn toe om het goed te laten garen. Op het einde van de bereiding voeg ik pas mijn abrikozenconfituur erbij en meng alles goed door elkaar. Eventueel binden met wat sausbinder.  Mijn vlees heeft ong. 2 uren op een zacht vuurtje gestaan.

    Een echte lekkernij zeker als het vlees goed gegaard is.....dit hadden wij op het Kerstmenu staan. 










    27-12-2012 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    24-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brioche Père Noël : Kerstman in briochebrood.
    De Kerstman is al in mijn keuken geweest deze namiddag ;)))    Heb er namelijk zelf voor gezorgd door hem te maken uit briochebrooddeeg. Ondertussen is zijn baard zelfs al opgegeten door mijn jongste zoon en die vind hem enorm lekker !


    Nodig :

    - 500 gr briochemeel met gist erin (kan je overal verkrijgen)
    - 250 ml lauwe melk (verwarmd met schenkkannetje in de microgolfoven)
    - 1 ei
    - 75 gr boter

    Werkwijze :

    Ik heb alle bovenstaande benodigdheden in het bakje gedaan van mijn broodbakmachine en ingesteld op het menu 'deeg'. Na 1.30 u was mijn deeg gemengd, gekneed en gerezen. Daarna heb ik hem gevormd als een kerstman en op bakpapier gelegd en terug een half uur laten rijzen.Ingestreken met geklutst eigeel en voor de neus en hoed heb ik een beetje rode kleurvloeistof toegevoegd aan het eigeel.  De rand van de hoed heb ik voorzien van grove parelsuiker. Gebakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 minuten. 


















    24-12-2012 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    01-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spreuk

    Deze is niet van mezelf maar vond ik zo mooi dat ik hem hier graag wou meedelen.

    Menu 2012

    Voorgerecht
    Liefde en vriendschap
    Met een dikke knuffel
    Verpakt in een doosje voor later

    Tussengerecht
    Bedje gevuld met
    Een zee van geluk

    Hoofdgerecht
    Een goede gezondheid
    Op grootmoeders wijze
    Met een schouderklopje
    Voor tegenslagen

    Dessert
    Een bol ijs gevuld met wensen
    En een vleugje romantiek





    Foto: genomen door onze Bram nabij onze woning.

    01-01-2012 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    31-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna aan het einde van het oude gekomen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Bijna aan het einde van het oude jaar gekomen,
    reeds van het nieuwe aan het dromen.
    Wens ik jullie allen veel liefde en geluk, 12 maanden aan een stuk.


    31-12-2011 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    26-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kerstboom !


    Een typische boom uit de streek waar ik momenteel verblijf is de kaki.
    Eigenlijk is het een Aziatische boom. Stokoud, want 1000 jaar geleden was hij al bekend in landen als China, Japan en Korea. Er schijnen wel 2000 soorten kaki's te bestaan. De vruchten met dezelfde naam zijn oranje van kleur.
    Ze lijken op grote oranje tomaten en hebben een zacht zoet smakend vruchtvlees. Een echte lekkernij die bovendien enorm veel vitaminen C bevatten. Een echte vitamenbom dus.  Het bijzonder is dat de vruchten pas rijp zijn als alle bladeren van de boom zijn gevallen. Op het einde van de herfst en in de winter dus. Vandaar dat kaki's vooral rond de feestdagen worden aangeboden. Ook in België maar dan onder de naam : sharon fruit, een Israëlische variant.
    In de 19 de eeuw bracht een Franse "expat" ingenieur een kakiboom mee uit Azië en plantte hem in zijn woonplaats 'Toulon'. Dat was de eerste kakiboom in Zuid-Frankrijk en sinds die tijd zijn boom en vrucht hier razend populair.
    Zodanig dat de provençalen de boom als deel van hun patrimoine zijn gaan beschouwen en de vruchten als produit du terroir.
    Onderstaande foto heb ik gisteren genomen nabij ons verblijf.  Lijken de vruchten niet net oranje "kerstballen"?
    Met deze door de natuur versierde "kerstboom" wens ik jullie allemaal nog fijne eindejaarsdagen toe.








    26-12-2011 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    25-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmenu


    Het is hier vandaag een heel traditioneel kerstmenu geweest. Op vraag van onze kinderen werd er een opgevulde kalkoen klaargemaakt met vlaams garnituur. D.w.z. huisgemaakte kroketjes met erwtjes en worteltjes, peertjes gevuld met wilde bessen, gecarameliseerd gebakken witloof. Als dessert is het een gebakken kerststronk geworden. Het voorgerechtje was heel simpel maar oh zo lekker. Namelijk gebakken appeltjes met wat luikse siroop met bijhorend even geroosterde peperkoek en op de appeltjes een beetje foie gras. Ik weet dat er mensen zullen zijn die dit niet zo leuk vinden maar voor één keer in het jaar mag dit toch wel.
    De kalkoen was eer één van 3 kg en heeft in totaal 3 uren en half in de oven gestaan. Het eerste uur aan een hoge temperatuur van 220°C. Nadien heb ik de oven verlaagd naar 180°C en hem bedekt met zilverfolie. Regelmatig oversausen heb ik ook gedaan tegen het uitdrogen. Na de baktijd heb ik hem even laten rusten voorzien helemaal van zilverfolie. Na een kwartiertje heb ik hem pas versneden en het resultaat was gewoon zalig....... heerlijk sappig. Met een lekkere champignonsaus erbij.
    De kroketjes had ik 2 dagen terug al gemaakt en in de vriezer bewaard. Daarvoor had ik iets meer dan één kilo aardappelen genomen. Laten koken en daar met de pureestamper fijngemaakt. Gekruid met peper,zout,nootmuskaat. Geen melk in de puree doen maar wel 2 eidooiers en wat boter. Ook geen eiwit indoen. De bekomen massa door een kroketmachientje doen en de rollen laten afkoelen. Dan de eiwitten even opkloppen en de kroketjes hierin rollen, nadien voorzien van paneermeel. Ik heb mijn kroketjes bewaard in de kwadraatdoos van tupperware. Die is ideaal daarvoor omdat ze dan niet te fel op elkaar liggen. Juist goed voor 2 lagen kroketten.












    25-12-2011 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    18-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prettige Feestdagen !



    De examens lopen op zijn laatste dagen voor vele kinderen, stilaan komt de kerstvakantie in zicht. Voor vele een leuke tijd met gezellig samenzijn van de familie. Voor andere zijn de feestdagen misschien wat eenzamer. Maar de invulling doe je vaak zelf.

    Kortom, ook aan jullie wens ik  fijne eindejaarsdagen toe en een prachtig 2012 !  Dat jullie wensen mogen vervult worden en dat je nog veel kookplezier moogt beleven.







    18-12-2011 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (0)
    17-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerststronk




    Met nog maar enkele dagen te gaan alvorens we aan het feestmaal van Kerstmis mogen aanschuiven heb ik gisteren alvast gerepeteerd door een kerststronk te maken voor het gezin. De mijne is in 2 versies nl. ene met afwerking van pure chocolade en ene met melkchocolade want de zonen hebben verschillende smaken.

    Nodig :

    Voor de biscuitrol

    - 5 eieren
    - 120 gr suiker
    - 150 gr zelfrijzende bloem
    - beetje vanilleextract (zelfgemaakte zoals eerder beschreven)

    Voor de chocoladecreme

    - 75 gr melkchocolade
    - 250 gr hoeveboter of solo of fama naar wens
    - 125 gr bloemsuiker
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 1 ei

    Voor de decoratie

    - chocoladehagelslag of
    - schilfers chocolade of
    - geroosterde amandelschilfers
    Werkwijze :

    De 5 eieren samen met de suiker goed mixen tot een luchtig bleek geheel. De zelfrijzende bloem zeven en eronder mengen. De bakplaat bekleden met bakpapier en hierop het deeg verdelen. Bakken in een voorverwarmde oven van 220°C gedurende ong. 10 minuten.
    Direct bij het uit de oven halen een keukenhanddoek nemen en deze met warm warm vochtig maken. De natte goed uitgewrongen handdoek boven op het deeg leggen en het geheel omdraaien. Bedoeling is dat handdoek nu onderaan op de keukentafel ligt en deeg van boven met hierop nog het bakpapier. Dit laatste trekken we er voorzichtig af en dan rollen we de biscuit voorzichtig op met handdoek erbij in.  Deze bewerking is helemaal nodig zodat nadien onze biscuit niet zal scheuren.

    Voor de crème breek je de chocolade in kleine stukjes, doe hem in de microschenkkan en laat smelten in de microgolf op zeer lage wattage ong. 1 minuutje.  Roer de boter met de vanillesuiker schuimig, roer er de bloemsuiker bij alsook het gehele ei.  Als allerlaatste het gehele ei. Goed mengen.

    Als de biscuit goed is afgekoeld de handdoek verwijderen en besmeren met de chocoladecrème. Terug oprollen ook de buitenzijde besmeren met crème en afwerken met chocoladeschilfers naar smaak. Ook chocoladehagelslag of geroosterde amandelschilfers zijn mogelijk.  Versieren met kerstdecoratie en nadien heerlijk genieten !!














    17-12-2011 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (12 Stemmen)
    Categorie:Kerst
    >> Reageer (1)


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 19/12-25/12 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Gratis product van de dag - Belgie
  • 300 000 BEZOEKERS
  • Proficiat
  • Super ideeën
  • mevrouw

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek






    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs