Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
16-12-2012
Cranberrylikeur
Tegen de feestdagen vind je ze weer alom in de winkels : cranberry's. Vaak klaargemaakt om op gestoomde peertjes te gaan gebruiken bij de kalkoen met de feestdagen of bij gebraad of dergelijke.
Ik ga er deze dagen iets bijzonders mee maken namelijk een heerlijke likeurtje voor de feestdagen. Heel gemakkelijk te doen en echt wel lekker.
Nodig :
- 1 zakje veenbessen (cranberry's) van 350 gr
- 1 sinaasappel
- 200 gr witte suiker
- 7 dl alcohol van 40 %
Werkwijze :
- Stamp de cranberry's tot een grove pulp. Was de sinaasappel en droog af. Schil de sinaasappel dun af en doe die bij de cranberrypulp. Overgiet alles met de alcohol en laat 3 weken macereren ( trekken) samen met de suiker in een tupperware bewaarpot/schenkkan die je goed kan afsluiten. Filter hem en laat hem nog enkele dagen rusten alvorens te degusteren. Ik had gelukkig nog juist een glaasje in mijn fles van vorig jaar.
A votre santé ! Op uw gezondheid.
In bijlage nog een receptje voor cranberrysaus dat in een klein boekje stond wat bij de cranberry's zat. Grappig vind ik dat ze in dit boekje een vermelding doen van tupperware !
Cakeje met meringueroom en een zelfgemaakte chocoladevlinder
De muffinvorm is al langer een favoriet van mij en ben dan ook heel blij dat hij in januari terug in de aanbieding komt. Vooral zijn vorm nadat de gebakjes klaar zijn vind ik heel leuk. Deze keer een heel simpel receptje namelijk een 4/4 de beslagje, met daar bovenop een toefje meringueboterroom en een zelfgemaakte chocolade vlinder. Het lijkt misschien wat moeilijk maar dat is het helemaal niet.
Nodig voor het beslag :
- 200 gr boter
- 200 gr suiker
- 200 gr gezeefde zelfrijzende bloem
- 4 eieren
- vanille aroma
Werkwijze :
De boter goed glad mixen, suiker toevoegen en weer roeren. De eitjes één voor één onder het deeg mengen...zorg dat het deeg telkens het eitje goed heeft opgenomen, dan pas het volgende. Vanille aromo toevoegen en als laatste de gezeefde bloem. Alles nog eens goed onder elkaar mengen maar niet langer dan nodig. De muffinvorm uitspoelen en voorzien van deeg. Met deze hoeveelheid deeg kon ik 1 muffinvorm van 7 cakejes voorzien + de mini muffinvorm van 14 cakejes. De oven voorverwarmen en op 170°C en bakken gedurende 40 minuten. Controleren even met het plastieken lange stokje (gaget) van Tupperware. Bij het uit de oven halen nog even laten afkoelen in de muffinvorm alvorens de ontvormen.
Nodig voor de meringueboterroom :
- 210 gr boter
- 2 eiwitten
- snuf zout
- 140 gr suiker
- mokka aroma
Werkwijze :
Een kleine kookpot in een grote met water gevulde zetten. Daarin de eiwitten samen met een snufje zout goed mixen. Na een tijdje de suiker er deel per deel aan toevoegen. En verder mixen tot dat de suiker gesmolten is. Daarna de stijfgeklopte eiwitten overgieten in een koude pot of de kenwood en verder mixen maar deeltje per deeltje de koude boter toevoegen. Goed blijven mixen. Ook al je denkt dat het gaat mislukken door toevoeging van de boter. Gewoon door gaan en het komt goed. Naar eigen smaak een extract toevoegen. Ik heb gekozen voor mokka aroma.
Nodig voor de vlinders :
- 200 gr pure chocolade
- 2 bladen bakpapier + 2 bladen stijver papier
Werkwijze :
De chocolade een 170 gr ongeveer smelten in het microplus schenkkannetje gedurende 2 minuten op 600 Watt. Goed roeren en de overige koude chocolade toevoegen. Weer goed roeren tot alles goed gesmolten is. Een plastiek zakje nemen en daarin de gesmolten chocolade doen. Een heel klein puntje afknippen aan de punt (echt heel klein puntje) en uw spuitzakje is nu klaar voor gebruik. Neem dan de 2 bladen stijver papier + daarop de 2 bladen bakpapier. Vouw die op zijn langste kant dubbel en spuit hierop een vlinder volgens de foto. De bedoeling is dat het lichaam van de vlinder in het midden van de vouw zit. Dan de papieren met chocolade erop even in de koelkast leggen en zien dat ze niet dubbel plooien of plat komen te liggen. Na een uurtje zijn ze klaar.
Afwerking :
Je neemt een cake, spuit hierop met de Tupperware squeeze-it een toefje meringue boterroom en plaatst daar bovenop een chocolade vlinder. Eventueel nog wat chocolade of gesuikerde sterretjes voor decoratie naar eigen smaak.....Mooi met de kerst ....!
Dankzij een lieve collega Hanneke uit Lyon (Frankrijk) ben ik in het bezit gekomen van dit receptje speciaal voor de terrine ultra pro van Tupperware.
En ik moet zeggen....diegene die dit niet uitproberen hebben echt ongelijk. Zalig..................smeuiig en zacht in de mond....moet je geprobeerd hebben.
Nodig :
- 170 gr amandelpoeder
- 250 gr suiker
- 200 gr zachte boter
- 80 gr zelfrijzende bloem
- 5 eieren
- 30 ml kirsch
- 25 ml amandelschilfers (een handvol)
Om de terrine in te vetten nog een beetje boter en een beetje bloem.
Werkwijze :
Doe de amandelpoeder samen met de suiker in een deegkom en meng met de spatel, voeg dan de zachte boter toe en meng weer goed onder elkaar. Voeg de bloem toe en dan de eitjes één voor één en uiteindelijk de kirsch.
Vet de terrine in en bebloem hem en giet dan het beslag in de terrinepot. Strooi bovenaan de amandelschilfers erop. Dek de pot af met het deksel en bak af in een voorverwarmde oven van 170 °C gedurende 1.10 min à 1.15 min.
Wanneer de cake wat is afgekoeld, hem eruit halen en hem op een taartrooster verder laten koelen. Uiteindelijk bovenop bestrooien met wat poedersuiker maar dat is naar eigen smaak.