Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
06-05-2012
Kippenboutjes in de ultra pro grillschaal.
Zin in bbq maar zit het weer niet zo mee? Dan is de ultrapro grill schaal een ideale oplossing. Vandaag heb ik gekozen voor kippenboutjes maar ook vis, scampi, kipfilet, worsten, spek, frikandellen, groenten enz.... kunnen hier gemakkelijk op gebraden worden. Voordeel van de grillschaal is dat het vlees niet in zijn eigen vet komt te liggen na zijn gaartijd en toch kan je gemakkelijk het vet opvangen naderhand voor diegene die de saus niet kunnen missen. Heb mijn kippenboutjes gebakken met deksel erboven op. Voordeel hiervan is geen gespat in de oven en mijn vlees is veel sappiger gebleven. Kan ook niet uitdrogen en hoeft er hoeft geen extra vet aan worden toegevoegd.
Nodig :
- 1 kilo kippenbouten - kippenkruiden - provençaalse kruiden
Werkwijze:
Bestrooi de gewassen en afgedroogde kippenbouten met de 2 soorten kruiden en leg ze op de ultrapro schaal. Sluit af met het boven deksel en zet in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 3/4 uur tot 1 uur. Verder geen omkijken naar en is heerlijk bij frietjes, rijst of aardappelen.
Nota: Deze ultra pro schaal kan gebruikt worden voor de microgolfoven als ook de gewone oven. Pas insteken als de oven al eventjes is voorverwarmd. En nooit over de grilstand.
Vanwege de vele kookprogramma's tegenwoordig op tv, geen gebrek aan ideeën. Zo ben ik dus op het idee gekomen van de melocakes in de volksmond ook wel genaamd : negerzoenen of negerinnentetten.
Nodig voor het koekjesdeeg (ong. 30 stuks)
- 150 gr zachte boter - 65 gr suiker - 60 gr broyage (30 gr poedersuiker + 30 gr amandelpoeder) - 250 gr bloem - 1 ei - 1 snufje zout
Nodig voor de ganache :
- 200 gr pure chocolade - beetje room - 5 gr honing
Nodig voor de eiwitvulling :
- 50 ml water - 75 gr suiker - 2 eiwitten (70 gr eiwit) - 8 gr gelatineblaadjes
Werkwijze :
Maak het koekjesdeeg door de boter zacht te roeren tot een zachte crème. Meng de suiker en de broyage bij de boter. Breek het ei erbij en meng kort. Zeef de bloem met het snufje zout en voeg er ook aan toe. Kneed het deeg niet, maar zorg dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn. Bebloem het werkblad, leg het deeg erop en vorm tot een mooie worst. Verpak het deeg in plasticfolie en bewaar het 20 minuten in de koelkast; Zo kan het deeg wat opstijven en rolt het straks makkelijker uit.
Na de 20 minuten rusttijd het deeg uitrollen tot ong. 3 mm. dikte en met de mini tartelettesnijder rondjes uitsnijden. Met de vork inprikken en op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. De oven voorverwarmen op 180°C en bakken ong. 15 minuten.
Voor de eiwitvulling : Giet het water en de suiker in een kookpot en breng aan de kook. Neem een kom met koud water en laat de gelatineblaadjes hierin enkele minuten weken. Maak een andere ruime kom vetvrij. Dit gaat gemakkelijk door een paar druppels azijn op keukenrol te sproeien en hiermee even door de kom te wrijven. Doe de eiwitten nu in de kom en klop stevig op terwijl de suiker in het water aan het koken is. Kook het suikermengsel tot het heel lichtjes begint te kleuren. Haal van het vuur. Laat de uitgeknepen gelatineblaadjes nu smelten in het suikermengsel en roer goed door tot alles gesmolten is. Voeg dan dit warme suikermengsel straalsgewijs en al kloppend toe aan het eiwitschuim. Blijf goed doorkloppen tot de massa op kamertemperatuur is. Vul een spuitzak met een effen mondje en spuit mooie bollen eiwitschuim op een plaat. Zet de plaat een kwartiertje in de koelkast zodat het eiwitschuim kan opstijven.
Leg op elk koekje nu een witte bol eiwitschuim en maak dan de ganache door de chocolade te smelten in de microschenkkan en in de microgolfoven. Steeds smelten op lage wattage. Ong. 2 minuten op 320 watt goed doorroeren en terug wat koude chocolade bij toevoegen weer roeren en een beetje room toevoegen en verder roeren.
Leg de koekjes met bolletjes eiwitschuim op een taartrooster en overgiet met de chocoladeganache. M.b.v. een soeplepel kan je hier en daar de chocolade wat mooi uitstrijken indien nodig. Laat opstijven.
Voor mijn 1ste poging ben ik alvast tevreden.......