Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
12-11-2011
Schuimpjes of meringue
Wanneer ik crème brulée maakt, hou ik nog wat eiwitten over. Om deze niet zomaar weg te gooien maak ik er af en toe schuimpjes. Of soms ook wel bokkenpootjes. Een van de volgende dagen zal ik u dit receptje ook meegeven.
Wat nodig voor de schuimpjes
- 8 eiwitten - 400 gr witte suiker
De eiwitten half stijfmixen in de speedychef of met de handmixer. Dan geleidelijk aan de suiker toevoegen beetje bij beetje en goed verder mixen. De massa in een spuitzak doen en mooie ronde torentjes spuiten op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Bakken gedurende 1 uur op 100° C.
Tip : Nooit eiwitten weggooien want je kan ze gemakkelijk invriezen in plastiekpotjes.
Deze taart is heel goed te maken in de siliconen bakvorm van Tupperware. Om ze gemakkelijk uit de vorm te halen nadien heb ik eerst wel wat bakpapier in de vorm gelegd en de randen mooi bijgesneden.
Nodig voor het deeg :
- 250 gr zelfrijzende bloem - 250 gr witte suiker - 100 gr boter - 1 ei - 1 zakje vanillesuiker - snufje zout
- 2 eidooiers - 2 zakjes vanillesuiker - 40 gr witte suiker - 25 gr bloem - 250 ml melk
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze in een kom en strooi er de vanillesuiker en kaneel over. Laat dit even staan. Meng voor de banketbakkersroom de 2 eidooiers, 2 zakjes vanillesuiker, de kristalsuiker en bloem met een klein scheutje melk. Warm de rest van de melk op in het micro schenkkannetje in de microgolf gedurende 4 min. Doe er dan de binding bij en roer goed om. Zet nog 2 min. terug in de microgolf op 800 watt. Laat de room nu afkoelen. Voor het deeg: meng de zelfrijzende bloem, de suiker, het zakje vanillesuiker, zout en de ei in een grote beslagkom door elkaar. Voeg de boter toe en snijd de boter met 2 messen in kleine stukjes net zolang tot alle boter goed verdeeld is en er kleine brokjes ontstaan zijn in het deeg. Neem de met bakpapier beklede vorm en doe hier 2/3 van het deeg in. Druk dit goed aan en bekleed ook de randen met deeg. Giet dan de banketbakkersroom over het deeg en strooi de appelvulling hierover. Strooi als laatste de overige deegbrokjes over de appelvulling. Bak de taart in 1 uur gaar op 200 graden of tot de taart bruin ziet vanboven.
Deze taart wordt hier op geregelde tijdstippen gemaakt en is favoriet van klein en groot. Natuurlijk kan u voor het fruit ook peren of abrikozen of rabarber kiezen. Hier hebben ze het liefst de appels.
Tip: Je kan natuurlijk ook kiezen om deze taartjes in het mini te maken door ze te bakken in de tartelettevormen.
Met de nieuwe uitsteekvormpjes is het super leuk om samen met de kinderen je eens te wagen aan huisgemaakte koekjes. Ook zonder de kinderen is het een leuk tijdverdrijf. Eventueel kan je de koekjes ook uitsteken met de mini tartelettesnijder. Deze keer heb ik eens gekozen om geen gewone zandkoekjes te bakken. Het zijn lekkere vijgenkoekjes geworden die er best mogen zijn.
Nodig :
- 250 gr bloem (geen zelfrijzende) - 125 gr boter - 80 gr suiker - 100 gr gedroogde vijgen maar nog wel zachte (persoonlijk vind ik die van de Aldi in een zakje de lekkerste) - 1/2 koffielepel gemalen steranijs (kan eventueel achterwegen worden gelaten) - 1 ei - 1 koffielepel melk
Werkwijze :
Meng de bloem, de steranijs, de suiker en de boter tesamen tot een zanderig deeg. Voeg het ei, de melk en de in stukjes gesneden vijgen toe. Ik heb de vijgen in stukjes gedaan met de turbomax. Meng alles tot een homogene massa. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast. Rol het nadien uit op een met bloem bestrooide werkplank en rol het plat met de deegroller. Steek er leuke vormpjes uit en leg de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de koekjes af in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 16 minuten. Laat afkoelen en bewaar ze in de ronde click plus doos. Deze is ideaal om koekjes en cakes in te bewaren.
Wie zich zelf eens wilt wagen aan huisgemaakte speculaascrème dan is volgend receptje heerlijk.
Nodig :
- 62 gr boter - 140 gr geconcentreerde melk niet gesuikerd - 100 gr speculoos - 1/2 blad gelatine ( het zou moeten overeen komen met 1 gr) - 1 koffielepel citroensap - 1 koffielepel neutrale olie
Werkwijze :
Gelatine laten weken in koud water. De speculoos fijnmalen in het kaasmolentje. De melk hieraan toevoegen en mengen. Boter in schenkkan laten smelten Hieraan het speculoos/melk mengsel toevoegen. Het citroensap verwarmen en de uitgeknepen gelatine hierin oplossen. Dit toevoegen aan de rest en goed mixen of mengen tot een mooie vloeiende pasta.
Bewaar op kamertemperatuur anders krijg je het risico dat de pasta nogal hard gaat worden.