Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
19-06-2011
Aardappelspiesjes op de Barbecue
Wil je eens origineel uit de hoek komen bij je volgende BBQ dan moet je zeker onderstaand receptje eens proberen.
Neem vastkokende aardappelen, was ze goed maar schil ze niet. Snij ze in 4 overlangs wanneer ze wat te groot zijn. Anders is in 2 ook goed.Doe ze in de Microgourmet en stoom ze ong. 17 min. niet langer want ze mogen niet volledig gaar zijn anders vallen ze uitéén als je ze op de BBQ hebt liggen.
Neem satéstokjes die je vooraf een tijdje hebt laten weken in koud water. Dit is om het verbranden tegen te gaan op de BBQ. Prik de aardappels op de satéstokjes afgewisseld met een blaadje laurier. Dus telkens een schijfje aardappel, blaadje laurier, schijfje aardappel. Bestrooi ze wanneer ze samen op een schaal liggen nog even met wat provencaalse kruiden en juist voor ze op de BBQ nog met enkele druppels olijfolie.
Het is weer eens wat anders en zelf heb ik er al vaak succes mee gehad.
Sinds ik in het bezit ben van deze fantastische rijstkoker komt er hier geen enkele rijstbuiltje meer in huis. Voortaan koop ik alleen nog maar de losse rijst. En binnen het kwartier heb ik rijst op tafel staan perfekt op punt, daarmee bedoel niet te plat gekookt of niet nog rauw. Hoe gaat dat in zijn werk :
Neem 2 tassen rijst en doe ze in de rijstkoker, neem het dubbele aan water. In dit geval is dat 4 tassen water. Doe het groene tussen deksel op de pot en daarna het blauwe bovendeksel. Zet in de microgolf gedurende 12 min. op 800 watt. Ondertussen doe je even nog wat ander werk en als de bel gaat neem je de rijstkoker uit de microgolf en laat hem nog 3 à 4 min. afgesloten staan op het aanrecht. Daarna kan je hem openen en omroeren. Je zal aangenaam verrast zijn van het gebruiksgemak. Nooit nog overkokend water op je vuur en je hoeft voor niks nog in de buurt te blijven om je min. in het oog te houden.
Doe de plastiekjes van de surimistaafjes en leg ze in de quickchef. Draai een paar maal en voeg de hardgekookte eieren toe. Weer een paar maal draaien. Voeg tenslotte de mayonaise toe en kruid af met peper en zout. Voeg er nog het mespuntje ketshup en wat peterseliesnippers aan toe. Nog eens draaien en klaar.
Lekker op de boterham maar ook op toastjes, als hapje op wat witloofblaadjes of als vulsel in kleine cocktailtomaatjes.
Nee hoor, niet één of ander toverdrankje maar een heerlijk
Gezondheidslikeurtje met anijs
Een van mijn bezigheden is o.a. het brouwen van likeurtjes. Laatst kwam ik weer bij een nieuw receptje uit dat ik nog niet eerder heb geprobeerd. En omdat alle de ingrediënten in mijn tuin groeien moet ik het toch zeker eens geprobeerd hebben.
Nodig : - 1/2 l pure alcohol - 750 ml water - 300 gr suiker - 15 gr anijszaad - 5 gr steranijs - 10 gr verse munt - 10 gr rozemarijn - 12 gr salie - 5 gr thijm
Bereiding :
Het anijszaad, steranijs, verse munt, rozemarijn, salie en thijm worden in de alcohol gelegd in een glazen pot die je goed afsluit met een deksel. Deze mengeling laat je 1 week macereren (trekken) en nadien alles goed zeven. Maak dan een suikersiroop van 300 gr suiker samen met 750 ml water. Als de suikersiroop afgekoeld is voeg je hem toe aan de gezeefde vloeistof. In een mooie fles doen en af en toe een borreltje nuttigen. Dit recept zou volgens de samenstelster stimulerende eigenschappen bezitten.
Nodig : - 60 gr boter - 25 gr zelfrijzende bloem - 25 gr amandelpoeder - 75 gr poedersuiker - snufje zout - 2 eiwitten Werkwijze :
Verwarm de 60 gr boter in een pannetje en laat die notenbruin worden. Laat dan op kamertemperatuur komen. Doe in een kom 25 gr bloem, 25 gr amandelpoeder en 75 gr poedersuiker samen met een snufje zout. Meng dit een beetje en voeg er dan de 2 eiwitten aan toe. Neem de klopper en klop tot een goed lopend beslag. Voeg dan als laatste de gesmolten hazelnootboter toe. En klop nog een laatste maal.
Neem je tupperware mini tartelettevorm en doe hier het beslag in. (De vorm altijd eerst even omspoelen met koud water alvorens te vullen). Met deze hoeveelheid beslag kom je juist toe voor 15 financiers.
Bak ze tenslotte 12 min. op 220 ° C. Probeer hier maar eens aan te weerstaan !
Heerlijke luchtige koekjes die doen verlangen naar meer......
Wat te doen bij 1 eiwitoverschot...... Dan moet je onderstaand receptje zeker eens proberen. Al surfend kwam ik dit receptje tegen op een frans blogje en het leek me wel iets dat vlug klaar zou zijn en bovendien zag het er lekker uit. Vandaar dat ik dit vandaag ook maar eens heb uitgeprobeerd. En ik moet zeggen het doet verlangen naar meer......... Die heerlijke chocolade nasmaak in je mond is echt geweldig.
Wat heb je nodig :
- 85 gr chocolade ( ik heb dit maal pure toblerone chocolade gebruikt omdat dit pak nog open lag in de kast) - 25 gr poedersuiker - 1 eiwit
Werkwijze:
De chocolade in stukjes breken en smelten in de microplus schenkkan samen met een heel klein beetje melk op een lage wattage gedurende 1 min. Ondertussen het eiwit stijfkloppen m.b.v. mixer, speedychef of turbomax. Als het al wat begint stijf te worden dan de poedersuiker geleidelijk eronder mengen en verder stijf kloppen. Als laatste de gesmolten chocolade eronder mengen. Oven al voorverwarmen op 180 °C De ovenplaat bekleden met bakpapier en hoopjes deeg opleggen. Van deze hoeveelheid kan je juist 9 grote koeken vormen. Bakken gedurende 10 min. op 180°C Laat ze nadien eerst afkoelen alvorens ze van het bakpapier af te nemen.
Ik ga ze zeker nog eens opnieuw maken want hier waren ze binnen het uur op. Niet alleen door mij hoor ........;) De vriendjes van onze Wessel vonden ze super lekker.
Een tupperware receptje dat al een tijdje als "word" bestandje in mijn receptenmapje zat maar waar ik verder niks mee had gedaan tot gisteren dus.
Wat heb je nodig : - 250 gr ricotta - 2 dl room - 30 gr bloemsuiker - 150 gr chocolade
Werkwijze : Doe 100 gr chocolade in de microplus schenkkan met een heel klein beetje melk en verwarm ong. 1 min. op een lage wattage. Roer om en zet indien nodig nog even terug tot het volledig gesmolten is. Van de overige 50 gr kan je met de dunschiller schilfers afschaven om te laten dienen als decoratie. Klop met behulp van de speedy chef dan de slagroom stijf samen met de bloemsuiker. Voeg dan de ricotta toe en meng nog eens goed door elkaar. Op het laatste de gesmolten chocolade toevoegen en flink ondereen zetten. Giet het in enkele mooie glaasje en zet het weg in de koelkast. Als afwerking de chocoladeschilfers gebruiken of zoals ik gedaan heb een chocoladeboon.
Tip: Deze mousse kan ook heel goed worden gebruikt in de nieuwe ijslollyvormen van tupperware. Steek ze dan wel in de vriezer. En je kinderen zullen er heel blij mee zijn. De smaak van de mousse is heel goed vergelijkbaar met de luxedessertjes die momenteel worden aangeboden in de Aldi en Delhaize in glaasje potjes. Daar kosten ze ong. 1 euro per klein glazen potjes.
Vanillesuiker kent iedereen, maar al gehoord van lavendelsuiker ?
Heel eenvoudig zelf te maken. Je neemt een deel suiker en stopt die in een pot die je goed kan afsluiten, doe hierbij enkele takjes lavendelbloempjes. Weliswaar niet bespoten. Je kan ze er vers insteken zoals ik vandaag heb gedaan of ook in gedroogde vorm kan je ze kopen. Wanneer je ze er in gedroogde vorm aan toevoegd neem er dan iets minder. Laat deze pot een 3 tal weken onafgesloten staan en je je hebt voortaan je eigen heerlijke lavendelsuiker.
Te gebruiken in verse yoghurt, in koekjes en andere dessertjes.