Een super gemakkelijk receptje om niet alleen een flantaart van te maken maar tevens de basis vormt voor een brésiliennetaart of smurfentaart. En met de nieuwste ultra pro taartvorm die Tupperware er nu bij heeft wou ik maar al te graag aan de slag gaan.
Nodig voor je taart :
- 1/2 l melk
- 1 kop suiker ( 100 gr)
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 soeplepels vanillepuddingpoeder
- 4 eieren
- 1 kop zelfrijzende bloem ( 100 gr)
Voor de brésiliennetaart :
- 250 ml room
- 2 soeplepels bloemsuiker
- een zakje gehakte nootjes
Werkwijze :
Breng melk, suiker, vanillesuiker en bloem in een mengkom en roer alles onder elkaar. Voeg dan de 4 eidooiers toe en meng weer.
Klop de eiwitten stijf in de speedychef of gewoon met een mixer en spatel dit bij onder het eerstgenoemde beslag.
Vet je ultra pro taartvorm in en bebloem hem lichtjes. Giet het vloeibare beslag erin en zet de taart in een voorverwarmde oven van 180°.
Bak ze in 40 minuten gaar.
Laten afkoelen op een taartrooster door deze boven op de ultra pro taartvorm te zetten en dan om te keren. Wanneer ze koud is kan je ze terug omdraaien en er slagroom opspuiten en bestrooien met nootjes of geraspte chocolade.
Niet moeilijk te maken en een heerlijk en mooi resultaat met dit receptje. Het deeg is vrij vloeibaar maar hierdoor is het juist mogelijk de leuke strepen te bekomen in de cake.
Nodig :
- 2.5 dl olie dat mag zonnebloemolie zijn, maar ik heb gekozen voor druivenpitolie
- 250 gr suiker
- 1 dl melk
- 4 eieren
- 1 koffielepel vanille extract
- 300 gr bloem
- 1 koffielepel bakpoeder
- 30 gr pure cacaco (geen nesquick)
Werkwijze :
Meng in een kom de olie, suiker, melk en eieren met behulp van de halve klopper. Verdeel dan in 2 delen. Meng bij 1 deel 170 gr bloem, bakpoeder + vanille extract. Meng bij het andere deel 130 gr bloem, bakpoeder en cacao.
Doe dan op de bodem van een bakvorm (doorsnede 17 cm ongeveer) eerst een goeie lepel wit deeg. Doe daarop een lepel donker deeg maar zorg dat je binnen de kring blijft van het witte deeg. daarna weer een lepel donker deeg op het witte deeg en zo door gaan tot het op is. Je zal merken dat het vanzelf verder uitloopt en gaat zorgen voor een mooi streepjeseffect. Indien je wil, kan je met behulp van een tandenstoker bovenaan nog een verder versiering aanbrengen door van het middenuit met de tandenstoker een kruis te trekken doorheen de cirkel.
Bakken op 180° in een voorverwarmde oven ongeveer 50 minuten.
Luchtiger dan een cake maar net is sappiger dan een biscuit dan bent u met dit receptje goed af.
Nodig :
- 4 eieren
- 130 gr suiker
- 80 gr boter
- 120 gr bloem
- 1 zakje bakpoeder
- sap en zeste van 2 citroenen
Werkwijze :
Eieren scheiden met behulp van koksmaatje. De eigelen samen met de suiker mixen tot het volume verdubbelt, het sap van de citroen dan toevoegen als ook de gesmolten boter en bloem met bakpoeder. Als laatste voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten er voorzichtig onderspatelen met behulp van de siliconen spatel.
Een vorm gebruiken van 20 x 20 cm. Ik gebruikte hiervoor de vierkante ultra pro. Heb hem ingevet en lichtjes bebloemd. De moelleux bakken in een voorverwarmde oven van 180 ° gedurende 20 minuten.
Enige tijd terug trok volgend receptje mijn aandacht in het foldertje van de Lidl. Kon het niet laten ze uit te proberen en ik kan je vertellen dat het de moeite is deze te maken. Ze was super lekker en bovendien heel snel gemaakt en tevens klaar.
Nodig :
- 1 vel bladerdeeg
- 2 blikken rijstpap
- 85 gr suiker
- 75 gr bloem
- 4 eieren
Werkwijze :
De eidooiers samen met de suiker mixen, de rijstpap en bloem toevoegen. De eiwitten stijfkloppen in speedychef of met mixer en als laatste er voorzichtig onder spatelen.
Het bladerdeeg in een taartvorm leggen met het bakpapier eronder. Het rijstpap mengsel over het bladerdeeg uitgieten en dan de taart afbakken in een voorverwarmde oven van 200 °C gedurende 20 à 25 minuten.
Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn om lekker te zijn ;-)
Heerlijk koekje gevonden in het boek : de keuken van Sofie. Vaak vind ik haar verhoudingen niet zo kloppen maar met dit koekje zit het echt goed.
Nodig :
- 50 gr gezouten pinda's
- 125 gr boter op kamertemperatuur
- 125 gr blonde suiker (cassonade)
- 125 gr rietsuiker
- 125 gr pindakaas
- 175 gr bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel bicarbonaat
- 1 theelepel zout
- 1 ei
- 100 gr pure chocolade of chocoladeparels
Werkwijze :
Hak de pinda's heel fijn in de turbomax. Meng de boter, de cassonade, de rietsuiker, de pindakaas, de bloem, het bakpoeder, het bicarbonaat , het zout en het ei. Roer dan de gemalen pinda's erbij onder.
Verpak het deeg in plastic folie of in een ruimtekommetje en zet het in de koelkast voor een uurtje. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bakplaat met bakpapier of de bakmat.
Schep bolletjes deeg op de bakplaat en duw ze wat plat. Ze zullen tijdens het bakken nog verder uitlopen. Overstrooi de hoopjes met de chocoladeparels..
Bak de koekjes af 12 tot 15 minuutjes. Bij het verlaten van de oven voelen de koekjes nog zacht aan maar harden uit bij het afkoelen.
Spiraalkoekjes met vulling van noten, honing en kaneel
Lekker koekje om de laatste noten van het seizoen in te verwerken.
Nodig voor het koekdeeg :
- 120 gr zachte boter
- 75 gr suiker
- 1 eigeel
- 1/2 koffielepel vanille extract
- 250 gr bloem
- 1/3 koffielepel bakpoeder
- 3 soeplepels melk
Werkwijze :
Boter + suiker mengen in de keukenrobot. Dan de bloem met bakpoeder toevoegen, dan het eigeel erbij voegen met de melk en het vanille extract. Mengen tot een homogeen mengsel en tot een bol vorm. Inpakken in plastic folie en een uurtje in de koelkast leggen. Dan uitrollen met behulp van de deegroller tot een rechthoekige lap.
Nodig voor de notenpasta :
- 150 gr noten.
- 40 gr suiker
- 2/3 koffielepel kaneel
- 40 gr honing of agavesiroop
- 50 gr boter
Werkwijze voor de notenpasta :
Noten kraken met de notenkraker. De noten dan fijnmalen in de turbomax of extrachef. Hieraan voeg je de suiker toe, kaneel, honing en de boter. Dit mengsel uitstrijken met behulp van de siliconen spatel over het deeg.
Het deeg dan oprollen, in plastiekfolie verpakken en terug een uurtje in de koelkast leggen.
Dan rondjes afsnijden van 0.5 cm dikte en op een bakplaat leggen.
Met slechts 3 ingrediënten een super luchtige cheesecake bekomen. Het kan met dit recept afkomstig van een Japanse hobby kokkin die er een filmpje van op youtube heeft geplaatst en ondertussen al 1,6 miljoen keer is bekeken.
Natuurlijk wou ik dit ook uitproberen, onder het motto : snel en smakelijk eten !
Wat heb je nodig :
- 3 eieren
- 120 gr roomkaas type Philadephiakaas, St.Moretkaas of een huismerk van Lidl, Aldi, Delhaize of Okay
- 120 gr witte chocolade
Welk Tupperware materiaal is hier handig bij :
- microcook schenkkan
- siliconen spatel
- halve klopper
- siliconen Tupcakevorm
- koksmaat
- speedychef
Werkwijze :
Breek de chocolade in stukjes en doe hem in het schenk kannetje. Zet hem vervolgens 3 x 30 sec op 800 Watt in je microgolfoven en roer tijdens elke stop.
Scheid de eieren met behulp van het koksmaatje, doe het eiwit samen met een snufje zout in de speedychef en mix tot je stijve pieken bekomt.
Bij de gesmolten chocolade voeg je nu je 120 gr roomkaas en roer goed los met de halve klopper. Voeg er dan de 3 eigelen aan toe en roer weer goed los.
Als laatste voeg je het stijfgeslagen eiwit in 3 keer bij de vorige massa. En spatel met je siliconen spatel het er luchtig doorheen.
Spoel je tupcakevorm om met water en klop uit (niet afdrogen). Zet de vorm au bain marie nu in je oven die je ondertussen voor verwarmt op 170°C. Verdeel het deeg over de 6 holtes.
Bak af op 170°C gedurende een kwartier, verlaag je oven naar 160°C gedurende terug een kwartier en dan zet je de oven uit maar laat je de vorm nog een kwartier rusten met gesloten deur.
Nota : au bain marie = de ovenschaal vullen met heet water en daarin je tupcakevorm plaatsen maar zie dat er geen water in je vorm komt. Dit proces is zeer belangrijk om het bakken gelijkmatiger en vlugger te laten verlopen en tevens dat hij niet gaat inzakken bij het afkoelen.
Deze luchtige cake afkomstig uit Indonesië is het zeker waard om eens te worden uitgeprobeerd.
Nodig :
- 6 eidooiers
- 120 gr bloem
- 30 gr maïzena
- 1 theelepel bakpoeder
- 80 gr suiker
- 150 ml dikke kokosmelk
- 80 ml plantaardige olie
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel pandanpasta
- 1/8 theelepel zout
Voor de Meringue die op het laatst onder het deeg moet :
- 6 eiwitten
- 80 gr suiker
Werkwijze :
Zeef de bloem, maïzena en bakpoeder en zet even aan de kant. Klop de eiwitten stevig op en voeg dan beetje bij beetje de suiker er bij en klop verder tot alle suiker goed is opgenomen en zet dan deze ook even aan de kant.
Klop de eidooiers en suiker tot een luchtig geheel ( zeker en vast 10 minuten) Klop dan de overige ingrediënten erbij onder zoals de kokosmelk, olie, vanillesuiker, pandanextract en zout.
Spatel dan de gezeefde bloem door het eiermengsel. Hou het luchtig. Neem 1/3 van de meringue en spatel door het beslag. Spatel rustig de rest erdoor tot dat het beslag geen dotten eiwit meer heeft.
Doe in het ingevette en bebloemde tulbandvorm en bak af in een voorverwarmde oven van 160 °C gedurende 50 minuten. Met een stokje controleren op de gaarheid. Oven afzetten en nog 10 minuten laten afkoelen in de oven om inzakken te vermijden.
Heel snel te maken dit receptje en juist goed voor 2 Mokken te vullen.
Nodig :
- 25 gr boter
- 40 gr bloem
- 60 gr speculaas
- 70 ml melk
- 1 eiwit
- 1 koffielepel suiker
- 1 mespunt kaneel
Werkwijze :
De boter smelten in de schenkkan. 1.30 minuut op 400 Watt. Dan de bloem toevoegen.
De koekjes fijnmalen in de Turbomax en ook toevoegen. Dan ook de melk en de kaneel erbij doen. Goed mengen. Het eiwit klop je stijf in de speedychef samen met de suiker en voeg je toe bij het eerste gedeelte. Dan met de spatel nog eens alles onder elkaar zetten en verdelen over 2 Mokken.
In de microgolf plaatsen per tas 1.30 minuten op 750 Watt
Smakelijk met een vers tasje koffie of thee erbij ;-)
Morgen is het weer Driekoningen. Naar jaarlijkse traditie wordt er dan op vele plaatsen een Driekoningentaart aangesneden en wie de boon heeft in zijn stukje is de koning voor 1 dag. Elk jaar opnieuw heb ik reeds een receptje en /of variatie op die taart geplaatst. Dit jaar koos ik voor ene variant zonder bladerdeeg maar minstens even lekker en voor diegene die niet van amandelen houden zitten met dit recept op het juiste adres. Hier zit geen amandelmeel in namelijk. Mijn collega's hebben ze gisterenavond mogen proeven en ze waren meteen enthousiast en vroegen of ik zo snel mogelijk dit receptje online wou plaatsen.
Nodig :
- 2.5 dl melk
- 70 gr boter
- 100 gr suiker
- 3 eetlepels oranjebloesemwater
- 130 gr gezeegde bloem
- 4 eieren ( 3 hele + 1 eiwit en het eigeel is voor de dorure bovenop de taart)
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 180°C.
In een kookpot de melk, suiker en boter doen en verwarmen tot dat de boter gesmolten is. Dan even de kookpot van het vuur nemen en er het oranjebloesemwater + de bloem in 1 keer erbij voegen. Terug op het vuur zetten en op een zacht vuurtje het mengsel 2 minuten mengen.
De massa overbrengen in de keukenrobot en laten draaien tot het deeg is afgekoeld en dan de eieren er 1 voor 1 aan toevoegen. Tussendoor goed mengen.
Neem een taartvorm van doorsnede 22 à 24 cm en leg er een bakpapier in en doe er dan het deeg in. Bestrijk bovenaan met losgeklopt eigeel met behulp van het patisserieborsteltje.
Op zoek naar wat variatie in je cake, dan kan ik u volgend recept zeker en vast aanbevelen. Heerlijk sappige cake met een frisse nasmaak.
Wat heb je nodig :
- 225 gr boter
- 225 gr suiker
- 4 eieren
- 50 gr bloem
- 180 gr gemalen amandelen
- 1 kleine theelepel amandelessence
- rasp van 1 sinaasappel
- sap van een halve sinaasappel
- 2 eetlepels oranjebloesemwater
- Flowervorm van Tupperware
Werkwijze :
De boter samen met de suiker goed mixen. Daarna ei per ei toevoegen en verder mixen. Tenslotte de rest toevoegen en mengen tot een homogeen deeg. De flowervorm goed omspoelen en uitkloppen maar niet afdrogen. Giet het deeg in de siliconen vorm nu en bak af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 45 minuten. Laat de cake nog even rusten alvorens hem uit zijn vorm om te draaien op een taartrooster.
Wanneer hij koud is kan u hem eventueel nog bestrooien met bloemsuiker.
Op zo'n kleurloze dag als vandaag breng je gewoon zelf wat kleur aan de dag met dit verrukkelijke briochebrood in de vorm van een kerstboom gevuld met amandelspijs, rozijnen, cranberries, noten en chocolade. Helemaal niet moeilijk te maken en toch net weer wat anders bij de feestdagen die volgen.
Nodig voor het deeg :
- 400 gr mix voor briochebrood van Aveve
- 1 zakje instant gist
- 200 ml lauwwarm water
- 30 gr boter
- 2 gr zout
Nodig voor de vruchtenvulling :
- 3 appels
- 2 eetlepels boter
- 30 gr lichtbruine suiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 60 gr rozijnen
- 30 gr cranberry's
- 50 gr gehakte walnoten
- rasp en sap van 1 sinaasappel
- 2 eetlepels cognac of rhum of mag je ook weglaten
Nodig voor de amandelspijs :
- 150 gr amandelspijs dat je kant en klaar kan kopen
- 1 eidooier
- 1-3 eetlepels volle melk of room
- 1 eetlepel bloem
Nodig voor het glazuur :
- 2 theelepels melk
- 50 gr poedersuiker
- 1/4 theelepel vanille extract
- 6 rode en groene M & M of rode en groene bigarreau kersen
Werkwijze :
Schil de appel en verwijder klokhuis, snij in kleine blokjes en voeg hierbij de suiker en bak op zodat het een beetje carameliseert en tot dat alle vrijgekomen sappen zijn verdampt. Ondertussen doe je de cranberry's, rozijnen samen in een ruimtekommetje en voeg er het sap+ zeste van de appelsien bij. Deze voeg je nu toe aan de appels. Roer nog een keer tot dat alle vocht is verdampt en zet het dan aan de kant.
Voor de amandelspijs voeg je de eidooier toe aan het spijs samen met de lepel bloem en de melk, prak alles goed door elkaar en indien te vast voeg je nog een eetlepel melk meer toe maar mag zeker niet te lopend zijn anders loopt de vulling nadien uit tijdens het bakken.
Voor het briochebrood volg je de gebruiksaanwijzing op de verpakking en kneed je 10 minuten met de Kenwood. Dek het met een plastiekfolie af en laat het 40 minuten rijzen in de buurt van een warmtebron, in mijn geval bij de kachel. Dan kneed je het even door niet te fel en rol het dan uit tot een vierkant van 30 x 30 cm. Bestrijk deze lap nu met de amandelspijs en doe er dan de fruitmengeling overheen. Bestrooi dit tenslotte met de notenmengeling en rol het deeg op tot een rol. Snij de rol in 11 schijven van elk ongeveer 3 cm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat in de vorm van een kerstboom. Zie foto hiervoor. Bestrijk tenslotte alle schijven nog met wat los geklopt eiwit en bak de kerstboom in 25 minuten tijd gaar op 180°C. De oven wel even voorverwarmen.
Wanneer het gebak is afgekoelt dan het glazuur aanbrengen met behulp van een koffielepeltje erover heen bewegen zodat je precies straaltjes krijgt.
Op zoek naar een bijzondere smaak in je cake, dan is deze Amarettocake zeker is om uit te proberen.
Nodig :
- 200 gr boter
- 200 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 500 gr bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 200 gr gemalen amandelen
- 1.25 dl melk
- 1.25 dl amaretto
- 1 scheutje citroensap
- een handvol chocoladeparels
- een handvol amandelschilfers
Werkwijze :
Mix de boter samen met de suiker en vanillesuiker schuimig op en doe er dan de eieren bij. Verder mengen. En dan de bloem, bakpoeder en de gemalen amandelen erbij doen, tevens de chocoladeparels. Voeg ook de vloeistoffen nu toe en meng tot een homogeen mengsel. Overstrooi met de amandelschilfers.
Verwarm de oven voor op 160°C en neem een bakvorm naar wens. Ik heb met deze hoeveelheid een kleine rechthoekige bakvorm, een kleine ronde bakvorm en een klein hartjes bakvorm kunnen vullen.
Deze heerlijke taart heb ik al gemaakt in augustus maar door tijdgebrek niet op de blog gebracht, per toeval zal ik de foto's vandaag terug en herinnerde ik mij dat ik ze nog niet online had gezet. Bij deze maak ik dit nu goed ;-)
Nodig :
- 300 gr courge de Nice ( kan ook met andere pompoen)
- 3 eieren
- 100 gr amandelpoeder
- 150 gr bloem
- 130 gr ruwe rietsuiker
- 1/2 zakje bakpoeder
- 1 koffielepel speculaaskruiden
- 3 appelen
Werkwijze :
De courge de Nice ontdoen van zijn schil en het vruchtvlees fijnraspen met behulp van de groentenrasp of mandoline. Het eiwit samen met 30 gr suiker stijfkloppen en even aan de kant zetten. De overige suiker samen met de eigelen mixen of kloppen tot het volume goed luchtig is. Het amandelmeel en de rest erbij voegen nu. Op het laatste pas het stijfgeklopte eiwit toevoegen. In een taartvorm gieten en bakken op 180°C gedurende 40 minuten. Na afkoeling overstrooien met poedersuiker.
Deze koekjes worden hier regelmatig gemaakt op vraag van de zonen. In Frankrijk bij de bakker kan je ze per stuk kopen, het is zo dat de zonen er gek op geworden zijn. Vandaar dat ik na wat onderzoek en uitproberen uiteindelijk bij dit recept ben uitgekomen sedert 3 jaar. Ik stond er zelf versteld van dat ik ze nog niet eerlijk op mijn blogje had geplaatst.
Nodig :
- 170 gr melkerijboter
- 170 gr suiker ( 70 gr rietsuiker en 100 gr witte suiker)
- 2 eieren
- enkele druppels vanille essence of 2 zakjes vanillesuiker
- 300 gr zelfrijzende bloem
- 200 gr chocoladedruppels(bakvaste) bij Aveve verkrijgbaar
- 1 mespuntje zout
- 70 gr havermoutvlokken
Werkwijze :
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Vervolgens meng je hem met de suiker, de eieren en de vanillesuiker en de havermout. Voeg dan deel per deel de zelfrijzende bloem toe en het zout. Als laatste voeg je de bakvaste chocoladedruppels toe.
Op de bakplaat van je oven leg je een vel bakpapier of de siliconen bakmat van Tupperware. Hierop het deeg in hoopjes leggen met behulp van een eetlepel. Doe de hoopjes ook een beetje plat met de bolle kant van je eetlepel. Laat zeker ruimte tussen de hoopjes deeg zodat ze tijdens het bakken niet aan elkaar gaan plakken.
Bakken op 190°C ongeveer 15 minuten. Wil je ze graag wat krokanter dan 20 minuten nemen. Het is normaal dat de koeken nog zacht aanvoelen wanneer ze uit de oven komen. Laat verder afkoelen en ze worden vanzelf harder.
Bewaren in een goeie afsluitbare doos van Tupperware !
Met zo'n regenachtig weer niks leuker dan in je keukentje wat lekkers te voorschijn toveren. Want met een paar simpele ingrediënten kan je soms werkelijk van niets toch iets smakelijk op tafel brengen. Zo ook met deze heerlijke notentaart.
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- 250 ml room
- 100 gr noten tot poeder gemalen
- 100 gr suiker
- 1 ei
Optie :
een laagje chocolade erover heen doen na het bakken en/of glazuur van poedersuiker gemengd met een paar druppels rhum.
Werkwijze :
Rol het bladerdeeg open in een taartvorm. Maal de noten fijn in de Turbomax. En meng de overige ingrediënten samen met het notenpoeder. Doe de massa op het bladerdeeg. Eventueel de restantjes deeg in strookjes snijden en aan de randen over het deeg leggen.
De taart bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 35 minuten
Heerlijk 4 uurtje. Niet te moeilijk en bijzonder lekker. Bovendien kan je de vulling zelf bepalen door gewoon een andere soort confituur te gebruiken.
Nodig :
- 250 gr bloem
- 100 gr blonde suiker
- 150 gr boter
- 1 ei
- 1 mespunt bakpoeder
- 1 mespunt zout
- 1 soeplepel vanille extract
- 1 pot viervruchtenconfituur
- 2 eetlepels amandelschilfers
- 60 gr amandelpoeder
Werkwijze :
Alles mengen in een mengkom tot het een bol vormt behalve de confituur en de amandelschilfers.
3/4 de deel van het deeg in een bakvorm naar keuze doen en bedekken met confituur. De rest van het deeg in knobbels erover heen strooien. De amandelschilfers er ook over heen doen. Bakken in een voorverwarmde oven van 175 °C gedurende 35 à 40 minuten.
Cake zonder eieren, zonder boter, zonder melk en tevens zonder mixer te maken. Vele mensen zullen wellicht heel blij zijn met dit super gemakkelijke receptje en tevens bijzonder luchtig en smeuiig. Waar wacht u nog op om van start te gaan. Wellicht heeft u reeds alle ingrediënten in huis.
Nodig :
- 130 gr suiker
- 1/2 koffielepel zout
- 235 ml lauw water
- 5 eetlepels olie (de maat die wij gebruiken om soep mee te eten)
- 2 eetlepels cacaopoeder ( die niet gesuikerd is) de pure versie dus
- 1 koffielepel bicarbonade ( ook wel zuiveringszout genoemd)
- 1 koffielepel vanille extract
- 1 koffielepel azijn
- 195 gr bloem
Werkwijze:
Doe alle droge ingrediënten in een kom (dwz bloem, suiker, zout, cacaopoeder) en voeg dan het extract toe, azijn, olie en als laatste het lauwwarme water. Meng met de Tupperware siliconen spatel goed onder elkaar en doe het deeg in een vorm naar keuze. Ik gebruikte deze keer een vierkante vorm van 20 x 20 cm. Bakken in een voorverwarmde oven van 175 °C gedurende 25 minuten.
Zuiders fruit in overvloed dat vraagt om getransformeerd te worden tot heerlijke taart ;-)
Met dit gemakkelijke en snel klaar receptje heb je binnen het uur een smakelijk taart op je tafel staan.
Nodig :
- 800 gr abrikozen
- enkele blaadjes verveine (optie) kan je vervangen ook door basilicum of gewoon weglaten.
- 1 bladerdeeg
- 100 gr zachte boter (geen gesmolten)
- 100 gr suiker
- 100 gr gemalen amandelpoeder
- 2 eieren
- 3 soeplepels abrikozenconfituur
- een eetlepel grove witte suiker
Werkwijze:
Rol het bladerdeeg open. Ontpit de abrikozen en snij ze in fijne schijfjes.
Maak de frangipane door de boter, suiker, amandelpoeder en 2 eieren te mengen in een ruimtekommetje. Strijk deze pasta uit over je taartdeeg. Beleg dan deze met de abrikozenschijfjes in motief naar keuze. Bestrijk de bovenkant nu met wat verwarmde abrikozenconfituur om nadien mooi glanzend te maken en tevens de sneetjes niet te laten uitdrogen tijdens het bakken.. Overstrooi met wat grove suiker tenslotte.
En bak de taart af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 40 minuten.
Leg hier en daar tenslotte wat snippers verveineblaadjes wanneer de taart is afgekoeld.
Smakelijk ! Ik ga waarschijnlijk mijn taartje nog serveren met een bolletje nougat ijscrème erbij. Heb er nu al zin voor ;-)
Voor mij een subliem gebakje.... Wel een beetje werk aan maar dat wordt echt wel beloond.
Voor een 50 tal bokkepootjes :
Nodig voor de koekjes :
- 250 gr eiwit
- 50 gr + 125 gr suiker
- 375 gr broyage = 187 gr suiker gemengd met 187 gr amandelpoeder
- 26 gr bloem (geen zelfrijzende)
- bloemsuiker
- amandelschilfers
Nodig voor de ganache :
- 150 gr groom
- 50 gr glucose
- 50 gr boter
- 175 gr pure chocolade fijngehakt
Werkwijze voor de ganache :
Breng de room, de glucose en de suiker samen aan de kook. Neem het mengsel van het vuur en voeg er de chocolade aan toe. Let wel dat je niet teveel roert. Wanneer de chocolade gesmolten is, strooi je de in stukjes gesneden boter toe over de massa en roer je ze er eveneens doorheen. Laat dan de massa goed afkoelen , zet desnoods voor 2 uren in de koelkast.
Werkwijze voor de koekjes :
Klop de eiwitten en de 50 gr suiker stevig op. De overige 125 gr suiker even opwarmen op een bakplaat in de oven 170°C. De suiker mag niet smelten. Klop dan deze suiker geleidelijk onder het opgeklopte eiwit. De bloem en de broyage mengen en daarna kort en voorzichtig onder het eiwit spatelen met de siliconen spatel. Met een effen spuitmondje staafjes van ongeveer 6 cm op bakpapier spuiten. Bestrooien met bloemsuiker en de amandelschilfers.Afbakken in een voorverwarmde oven van 170°C gedurende 10 à 12 minuten. Na het afkoelen per twee vullen met de ganache.
Je kan de koekjes eventueel nog dompelen in gesmolten chocolade.