Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
19-07-2013
Clafoutis van verse vijgen
Vijgen zelf geplukt recht van de boom in het zuiden van Frankrijk.......hier kan niets tegenop.....die smaken....honingzoet door de zon gerijpt en zo geurend....binnenkort begin ik aan mijn eigen confituur maar eergisteren heb ik er hier eens een heerlijke clafoutis van gemaakt....een echt Frans dessertje....dat geen cake is, geen pudding, geen taart maar iets in het midden daarvan.....het kan bovendien met alle soorten fruit worden gemaakt...heel makkelijk op voorhand te maken en handig met een grote groep bezoekers.
Wat heb je nodig :
- 1 kilo verse vijgen
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 75 gr boter
- 125 ml melk
- 125 ml room
- 125 gr suiker
- 75 gr bloem
- 3 druppels vanille-essence
- 2 eetlepels vloeibare honing
- lavendelbloemetjes om te garneren
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de vijgen schoon en verwijder de steeltjes. Snij de vijgen in partjes en leg ze in de ovenschaal. Doe de boter in het microplus schenkkannetje en smelt deze in de microgolfoven op lage wattage. Klop de eieren en de eidooier samen met de suiker in enkele minuten tot een wit schuimig mengsel. Voeg de bloem en de gesmolten boter toe en blijf luchtig kloppen. Voeg dan de melk en room toe en de vanille essence. Giet dit mengsel over de vijgen en bak de clafoutis 30 minuten in een voorverwarmde oven af. Laat even afkoelen en besprenkel dan met wat honing en strooi er dan wat lavendelbloemetjes over.
Heerlijk lauw te eten of koud, zelfs de dag nadien vond ik hem nog lekkerder...de smaken waren nog beter in elkaar opgenomen.
Na 2 weken niets meer gebakken te hebben, begon het gisteren zo hard te kriebelen dat ik vlug even het kookboek ' Het goede leven in de Provence' van Michel Biehn opensloeg waarbij mijn oog viel op een recept genaamd : gewone taart. Deze sprak me zo erg aan dat ik een 10 tal minuten later zelf aan de slag ben gegaan. En ik kan je verzekeren dat ze werkelijk de moeite is om ook te proberen.
De taart bestaat uit 2 deegsoorten met appelschijfjes tussenin.......Ze is werkelijk zacht en smeuiig om op te eten. Zalig ................zoals alles hier in het zuiden.
Nodig :
Voor het eerste deeg :
- 250 gr bloem
- 125 gr suiker
- snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 gr zachte boter
- 1 ei
Werkwijze :
Meng bovenstaande ingrediënten te samen in een grote tupperware kom en vorm een bol die je bekleedt met plastiekfolie en een half uurtje in de koelkast legt om op te stijven.
Nodig voor deeg 2 :
- 150 gr boter
- 1 ei
- 125 gr suiker
- 100 gr bloem
- 250 ml room
Werkwijze :
Klop de boter samen met het heel ei en de suiker tot dit dik vloeibaar is, voeg dan voorzichtig de bloem eraan toe. Klop apart de room stijf in de speedychef en voeg die met behulp van de spatel ook onder het deeg.
Verder nog nodig 4 appels en amandelschilfers.
Deze schillen en in schijfjes snijden.
Neem dan de siliconen taartvorm tenslotte en druk daar deeg 1 in uit. Beleg dit deeg volledig met de appelschijfjes en verdeel dan deeg 2 over de appelschijfjes en bestrooi tenslotte met amandelschilfers.
Bak de taart af in een voorverwarmde oven van 170 °C. Bakken gedurende 50 minuten.Prik met een satéstokje in het deeg om de gaarheid te controleren.
Taart laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker naar wens.