Bereidingswijze (4 personen)
1. Maak een blanke roux: smelt 4 el solo in een
steelpannetje, als de boter gesmolten is, vuur laag zetten, boter niet laten
bruinen, vervolgens al roerend lepel per lepel de bloem toevoegen. Goed roeren
en even laten bakken om de bloemsmaak te verwijderen. Laat afkoelen. Dit kunt u
meerdere dagen bewaren. Voor een bruine roux, de boter laten bruinen.
2. Plet met een deegrol of fles de peperkorrels grof.
3. Bestrooi de biefstukken met de peper en druk deze erin.
4. Smelt wat solo in een pan en bak hierin de gesnipperde
sjalotjes glazig. Voeg de suiker toe en laat dit licht karameliseren. Giet de
bouillon en de cognac erbij en laat dit alles tot de helft inkoken. Zeef de
saus en hou warm.
5. Smelt een weinig solo in een andere koekenpan met dikke
bodem en bak de biefstukken naar eigen smaak, bleu, saignant, Ă point, bien
cuit. Haal ze uit de pan en bestrooi ze met zout, hou warm onder
aluminiumfolie.
6. Giet de ingekookte saus bij de braadboter en roer alle
aanbaksel los.
7. Laat even koken en voeg vervolgens wat roux toe, tot u de
gewenste dikte hebt bekomen.
8. Opgelet, roux steeds beetje bij beetje toevoegen en
kijken of het voldoeende is.
9. Leg de steaks op warme borden en nappeer ze gedeeltelijk
met saus, de rest geeft u er apart bij.
10. Dien op met een frisse salade met partjes tomaat en
frietjes of gebakken aardappeltjes.Voor de lekkerbekken, een scheutje room aan
de saus toevoegen voor u ze bind met de roux.
·
4 el
solo, bakken & braden
·
5 el bloem
·
4 steaks
naar eigen keuze, elk 150 gr
·
peperkorrels
·
solo,
bakken & braden
·
2
sjalotjes, fijngehakt
·
1 tl
suiker
·
2 dl
runderbouillon
·
1/2 dl
cognac ·
zout ·
Room
Pommes
en cage:
http://chefsimon.lemonde.fr/gourmets/chef-simon/recettes/pommes-en-cage
1.
Breng
een grote kookpot water met een snuifje zout aan de kook.
Bekijk afbeelding bij deze stap

Sluiten
2.
Snijd
de courgettes in fijne slierten met een mandoline rond de zaadlijsten. Gebruik
de zaadlijsten eventueel in een groentesoep.
Bekijk afbeelding bij deze stap

Sluiten
3.
Kook
de slierten 2 minuten in het gezouten water. Giet af.
Bekijk afbeelding bij deze stap

Sluiten
4.
Verwarm
een scheut olijfolie in een hoge pan en fruit de rest van de sjalotten. Voeg er
de gekookte courgetteslierten aan toe en kruid met peper en zout. Laat kort
bakken terwijl je schudt met de pan.


05-10-2016 om 00:00
geschreven door de loe 
|