, maar met bloemkool kun je zoveel meer dan alleen Hollandse gerechten maken. Of je kiest voor roosteren, bakken, koken of stomen: met de talentvolle roosjes maak je gerechten die verrassen. Ook hoofdredacteur Fanny Glazenburg is dol op deze veelzijdige groente. Ze maakte een recept van Ottolenghi: een hele geroosterde bloemkool met tahinsaus. Fanny over haar favoriete bloemkoolrecept: ÂAls fan van Yotam Ottolenghi had ik bijna al zÂn geroosterde bloemkoolrecepten al eens gemaakt. Behalve deze hele, omdat ie best lang in de oven moet en ik daar niet altijd tijd voor had. Blij dat ik er eindelijk de tijd voor heb genomen, want ook die geroosterde bloemkoolbladeren waren heerlijk!Â
Hele geroosterde bloemkool met tahinsaus
Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten Voor de bloemkool
- 1 grote bloemkool (ca. 1,3 kg, bladeren intact houden)
- 45 g boter op kamertemperatuur (of kokosolie)
- 2 el olijfolie
- Himalaya zout
Voor de tahinsaus
- 80 g tahin (liefst Libanese)
- 15 g peterselie (grof gehakt)
- 1 kleine teen knoflook
- 3 el citroensap
- Ca. 80 ml water
- Himalayazout
-
Bereidingswijze
De bloemkool
- Knip met een schaar een deel van de bloemkoolbladeren af, zodat er zoÂn 5 cm van de roosjes zichtbaar is.
- Vul een pan (waar de bloemkool royaal in past) tot driekwart met water. Breng water aan de kook, voeg zout toe en laat de bloemkool in de pan zakken, met de witte kant naar onderen. Breng het water weer aan de kook, laat de bloemkool 6 minuten koken en schep hem dan met behulp van een schuimspaan met de witte kant naar beneden in een vergiet. Zet de kool 10 minuten opzij om uit te lekken en af te koelen.
- Verhit de oven op 170 °C.
- Meng de boter en de olie. Leg de bloemkool met de witte kant boven, bestrijk hem met het olie/botermengsel en bestrooi en 1Œ theelepel zout. Zet de bakplaat in de oven en rooster de kool 1œ-2 uur. Bestrijk de bloemkool elke 20 minuten met het boter/oliemengsel tot de bloemkool echt gaar en donker goudbruin is en de bladeren krokant geroosterd zijn.
- Haal de bloemkool uit de oven en zet hem even opzij om af te koelen. Verdeel de kool dan over de borden. Heerlijk met onderstaande dipsaus.
De tahinsaus
- Schep de tahin met peterselie en knoflook in de kleine vorm van een keukenmachine. Pureer ca. 1 minuut tot de tahin groen is en voeg het water toe met het citroensap Œ theelepel zout. Laat de machine draaien tot het een gladde, groene saus is, met de consistentie van slagroom. Meng er, als hij te dun is, nog wat tahin door, of voeg als hij nog te dik is een scheutje water toe.
-
Varkenshaasje en marinade
- 1000 g varkenshaasje
- 7 tenen knoflook
- 4 st citroenen
- 5 el tijmblaadjes
- 100 ml olijfolie
Amandelen
- 200 g amandelen blanke
- 90 ml olijfolie 3 el+3 el
- 1 œ el honing
- 1 tl oranjebloesemwater
- 30 g muntblaadjes
- 2 st citroenen
Paprika
- 4 st rode paprikaÂs
- 15 ml olijfolie
- zout en peper
-
Marinade
-
Hak de tenen knoflook fijn. Rasp 1œ el citroenschil af en pers de citroenen uit. Doe de knoflook in een grote kom met 1 el citroenrasp (bewaar rest voor marinade), 100 ml citroensap, alle tijmblaadjes, 100 ml olijfolie, 2 tl zout en heel royaal versgemalen peper. Voeg het lamsvlees toe, meng alles goed en laat het minstens 1 œ uur in de koelkast marineren.
Amandelsalsa
-
Pers de 2 citroenen uit.
-
Verhit 3 el olijfolie in een kleine koekenpan en bak de amandelen al roerend in 3-4 min tot ze gelijkmatig goudbruin zijn. Laat de amandelen op een bord met keukenpapier iets afkoelen. Hak de amandelen fijn en meng ze in een kom met de overgebleven citroenrasp en citroensap (75 ml), de honing, het oranjebloesemwater, 1 tl zout, royaal versgemalen peper en 3 el olijfolie. Roer alles goed door elkaar en zet apart. Snijd de muntblaadjes fijn en meng ze kort voor het uitserveren door de amandelen.
PaprikaÂs
-
Snijd de paprikaÂs in vieren en verwijder de lijsten en zaadjes.
-
Zet een grillplan op hoog vuur. Besprenkel de rode paprikaÂs met olijfolie en œ tl peper en leg ze in de grillpan. Rooster ze ca. 10 min en keer ze halverwege tot alle stukken aan beide kanten geblakerd zijn.
Vervolg varkenshaasje
-
Grill de varkenshaasje in de gloeiend hete grillpan (laat de marinade in de kom achter) ca 4 min. Keer ze halverwege zodat beide kanten geroosterd zijn en gaan karameliseren.
-
Leg 20 tot 25 min voor het serveren de filets in een braadslee met de paprikaÂs en braad ze nog 3-4 min (afhankelijk van de dikte van de filets) in de voorverwarmde oven. Zet de braadslee nog even in de warmhoudkast om te laten rusten.
-
Verdeel het vlees in plakken van 1 cm dikte.
-
Giet intussen de marinade in een kleine pan en breng hem op halfhoog tot hoog vuur aan de kook. Zet apart
Ingrediënten wortelen
- 800g lange,dunne jonge wortelen (of gewone wortelen,in lange smalle repen van 10cm op 1,5cm), geschraapt en steeltjes ingekort)
- 60g granaatappelpitten (ca 1/2 granaatappel)
- 2 theelepels komijnzaad (ik gebruik 1 eetlepel komijnzaad en 1 eetlepel komijnpoeder)
- 2 theelepels honing (voor mij 4 theelepels)
- 20g boter, gesmolten (voor mij 40g)
- 1 eetlepels olijfolie (voor mij 2 eetlepels)
- 10g korianderblaadjes, grof gesneden
- 2 theelepels citroensap
- 2 eetlepels rozenharissa (voor mij 2 koffielepels, of minder of meer afhankelijk van de soort)
- zout 3/4 theelepel of minder
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 210°C. Meng in een grote kom de komijn met de honing, harissa, boter, olijfolie en zout. Voeg de wortelen toe en wentel ze door het honingmengsel. Schik ze naast elkaar op een met bakpapier bedekte bakplaat, gebruik zo nodig 2 bakplaten. Rooster de jonge wortelen 12-14 minuten (of langer) tot ze bruin beginnen te worden en beetgaar zijn. Gebruik je gewone wortelen in reepjes dan adviseer ik om de gaartijd te verlengen aan een lagere temperatuur: 180°C. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Meng vlak voor het opdienen de overige ingrediënten door de wortelen en dien op. Ze zijn het lekkerst op kamertemperatuur.
Tip:
Voeg de granaatappelpitten de laatste 5 minuten erbij. Ze roosteren dan nog heel kort mee en de sappen komen vrij.
Couscoussalade met cherrytomaatjes
Nodig voor 4 personen:
- 250 g couscous
- 90 ml olijfolie
- 2 tl ras el hanout
- 400 ml kokend water
- 400 g cherrytomaatjes
- 2 uien, in dunne ronde plakken (300 g)
- 30 g gele rozijnen of sultanaÂs
- 1 tl komijnzaad, geroosterd en licht gekneusd
- 50 g gezouten geroosterde amandelen, grofgehakt
- 15 g korianderblad, grofgesneden
- 15 g muntblaadjes, grof gescheurd
- 1 citroen: rasp er 1 tl schil af en pers er 1 el sap uit
- zout en zwarte peper
Bereiding:
-
- Doe de couscous in een middelgrote schaal. Sprenkel er 2 el olijfolie over, bestrooi hem met 1 tl ras el hanout, Ÿ tl zout en royaal peper en giet het kokendhete water erover. Roer alles door elkaar.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 20 minuten opzij.
- Haal de folie eraf, haal een vork door de couscous zodat hij rul wordt en laat afkoelen.
- Doe 1 el olie in een grote koekenpan en zet hem op hoog vuur. Voeg als de olie heet is de tomaatjes toe en bak ze 3-4 minuten onder af en toe roeren tot ze bruin zijn en openbarsten.
- Schud de tomaatjes uit de pan, bestrooi ze met een snuf zout en zet ze met eventueel uitgelopen sap apart.
- Veeg de pan schoon, giet de overgebleven 3 el olijfolie erin en zet hem op halfhoog tot hoog vuur.
- Voeg de uien, de overgebleven tl ras el hanout en ⅛ tl zout toe en bak regelmatig omscheppend 10-12 minuten tot de uien diep goudbruin en gaar zijn.
- Haal de pan van het vuur, roer de rozijnen door de uien en laat afkoelen.
- Stort de couscous als hij iets is afgekoeld in een grote kom. Roer het uien-rozijnenmengsel erdoor. Voeg komijnzaad, amandelen, kruiden, citroenrasp en -sap, 1/4 tl zout en royaal versgemalen peper toe en meng alles luchtig.
- Schep de couscoussalade in een schaal en schik de tomaatjes erop.


11-11-2022 om 09:42
geschreven door de loe 
|