Ingrediënten:
90
gr boter
90
gr bloemsuiker
75
gr bloem
15
gr cacaopoeder
3
losgeklopte eiwitten
500
ml slagroom
Instant
koffiepoeder
Bloemsuiker
Pralinépasta
100
gr kristalsuiker
Hazelnoten
Speculoos
Bereidingswijze:
Chocoladekoekjes:
90 g boter smelten. 90
g bloemsuiker, 75 g bloem en 15 g cacaopoeder mengen met 3 losgeklopte eiwitten
. Daarna de gesmolten boter toevoegen en laten afkoelen zodat je het goed kan
uitsmeren met een spatel in de vorm die je eventueel wil gebruiken. Bakken op
180°C 5 à 8 minuten volgens de dikte. Om te bewaren een blikken doos gebruiken.
Koffieroom:
Klop 250 ml slagroom half
op. Voeg er instant koffiepoeder aan toe en eventueel wat bloemsuiker. Klop nu
verder op tot pieken en doe dit dan in een spuitzak. Dit kan je ook weg zetten
tot dat je gaat dresseren.
Pralinéroom:
Klop 250 ml slagroom half
op. Voeg hier de pralinépasta bij. Als alternatief kan je
hazelnoot-chocoladepasta gebruiken. Klop ook dit verder op tot pieken en doe
dit tevens in een spuitzakje.
Karamel:
Doe 100 gr kristalsuiker in een
pannetje met een klein scheutje water. Laat dit inkoken zonder te roeren tot je
een bruine karamel bekomt. Neem dit van het vuur en voeg er een klontje boter
aan toe en blus verder af met room tot je de juiste dikte bekomt. Zet dit koel
weg tot gebruik.
Hazelnootcrumble:
Mix een aantal
hazelnoten zeer fijn.
Speculooskruim:
Mix een aantal koekjes
fijn.
Je kan dit allemaal op voorhand
voorbereiden en je borden dresseren op het allerlaatste moment.
Spuit een
toefje koffieroom op een bord. Plaats hierop een koekje en vervolgens weer een
toefje koffieroom en zo verder. Bouw op deze manier een torentje met meerdere
laagjes. Indien je de koekjes van groot naar klein stapelt en geschrankt op
elkaar plaatst krijg je de vorm van een kerstboom. Bestuif dit torentje met wat
bloemsuiker (=sneeuw!). Plaats hiernaast een toefje pralinéroom, een lijntje
karamel, wat gemalen hazelnoot en een bedje van speculooskruim waarop je nog
een bolletje vanille-ijs kan leggen. Voor de liefhebbers kan je de karamel
afwerken met enkele korreltjes zeezout.
Leuk aan dit dessertje is dat je 6 Ă 7
verschillende tinten van bruin op je bord krijgt met heerlijke winterse smaken.
21-12-2010 om 00:00
geschreven door de loe 
|