Schep de gare asperges uit het water en laat ze uitlekken op een propere keukendoek.
De tuinbomen
Dop de tuinbonen. Breng een potje met water aan de kook en doe er de dikke bonen in. Laat de tuinbonen zo’n 5 minuten koken, tot ze beetgaar zijn.
Giet de bonen af en laat ze een beetje afkoelen.
Rond elke tuinboon zit nog in een taai vliesje. Om die reden horen ze ‘dubbel gedopt’ te worden. Verwijder de vliesjes met de nodige voorzichtigheid. (Een techniek: Maak met de duimnagel een gaatje in het vlies en druk het boontje eruit.)
De oesterzwammen
Maak de oesterzwammen schoon met een borsteltje (indien nodig). Snij taaie steelstukjes weg en verdeel de allergrootste exemplaren in grove stukken.
Verhit een scheutje olijfolie en bak de stukken oesterzwam goudbruin in een zeer hete pan. Kruid de paddenstoelen met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
Voeg tussendoor ook een scheutje lookolie toe of plet een stukje look tot pulp en roer dat door de knisperende oesterzwammen.
Strooi de gedopte tuinbonen bij de gebakken oesterzwammen, roer en neem de pan van het vuur.
De vinaigrette
- 7 cl walnotenolie
- 5 cl fijne olijfolie
- 3 cl balsamico
- peper
- zout
Neem een schaaltje en meng de notenolie, de olijfolie en de balsamico. Roer in de vinaigrette en proef of de smaakbalans goed zit.
Kruid het simpele sausje met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Afwerking
- 10 witte asperges
- 1 kg tuinbonen (niet gedopt)
- 400 g (kleine) oesterzwammen
- ¼ bussel platte peterselie
- 50 g rucola
- 1 citroen (enkel voor zeste)
- 50 g Parmezaanse kaas (blokje)
- 1 scheutje lookolie (of een stukje verse look)
- 7 cl walnotenolie
- bruine broden (vers, getoast of als croutons)
Snij de asperges in ongeveer 4 gelijke stukken. Leg ze op een grote platte schaal of doe ze in een slakom.
Schep er de gebakken oesterzwammen met tuinbonen over.
Spoel de rucola en platte peterselie. Scheur de blaadjes peterselie grof. Strooi al het groen over de salade.
Schaaf de Parmezaanse kaas in schilfers en strooi ze over de lauwe salade.
Rasp een klein beetje gele zeste van citroen over de lauwe salade.
Druppel enkele lepels vinaigrette over de bereiding en serveer.
Tip: Serveer de salade met vers of getoast bruin brood of met broodcroutons.