¡ Capellini met inktvis tomaat en look
¡
Nodig:
¡
800 g capellini
800g capellini
2 pijlinktvissen (of inktvis naar keuze)8 (kleine) sjalotten
8 (kleine)sjalotten
4teentjes look
8 tomaten
handvol blaadjes verse basilicum
flinke scheut olijfolie
koffielepel sambal (optioneel)
peper peperzout
¡
Capellini met
inktvis tomaat en look: bereiding
1. Koop schoongemaakte verse
calamares, of maak de pijlinktvis zelf schoon.
2. Voor wie het zelf doet: Trek
de tentakels uit de inktvis. Verwijder ook het kraakbeen dat in de hoed van de
inktvis zit. Trek de twee Âzijvleugels eraf, samen met het vlies dat rond de
pijlinktvis zit. Spoel het witte vlees onder stromend water.
3. Snij de hoedjes van de
inktvis in ringen van ongeveer 0,5 cm breed, en zet ze opzij.
4. Vul een ruime pot met water
en breng het aan de kook. Gebruik dit straks om de tomaten te ontvellen (emonderen)
en de pasta te koken.
5. Pel de sjalotten en snipper
ze zeer fijn.
6. Pel en hak de look en wrijf
de teentjes tot pulp met het lemmet van je koksmes.
7. Emondeer de tomaten.
8. Snij de tomaten eerst in
kwartjes en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees vervolgens in kleine
blokjes.
9. Verwarm een braadpan op een
matig vuur en doe er een flinke scheut olijfolie in.
10. Stoof de stukjes sjalot en
de look in de hete olie. Roer regelmatig even in de pan.
11. Stoof na een paar minuten de
inktvisringen mee. De calamares zijn snel gaar.
12. Capellini is dunne
spaghetti. Kook de pasta beetgaar. Respecteer de gaartijd zoals aangegeven op
de verpakking.
13. Voeg de blokjes tomaat toe
aan de stoofpan. Zet het vuur zachter en laat de tomaten even ÂsmeltenÂ. Roer
af en toe eens in de pan.
14. Voor wie van wat pikant
houdt, voegt wat sambal toe. (Of snipper een chilipeper zeer fijn.)
15. Snijd de blaadjes verse
basilicum fijn. Doe dit vlak voor het serveren, zodat het kruid niet verkleurt.
16. Bewaar een klein beetje van
het kookvacht van de capellini. Laat de pasta uitlekken en stort ze in de pan
met inktvisringen en groenten.
17. Zet de pan nog even op een
zacht vuur en meng de capellini voorzichtig door de saus. Schenk er ook een
beetje kookvocht van de pasta bij. Dit zorgt voor wat extra glans en binding.
18. Kruid het gerecht naar smaak
met peper van de molen en een snuifje zout.
19. Strooi de snippers basilicum
over de pasta en meng alles nog een keer, vlak voor het serveren.
20. In dit pastagerecht hoort
geen Parmezaanse kaas (af andere kaas) thuis. Serveer het recht uit de pan.



24-11-2016 om 00:00
geschreven door de loe 
|