Recept
Lasagne
met vis van jamie oliver
Dit is een heel speciaal Venetiaans
gerecht met gebakken vis. Het is een soort variant op de Engelse Fish-Pie, met
pasta in plaats van aardappelen.Italianen zijn meestal strikt in de regel dat
je vis en kaas nooit mag combineren, maar in dit geval doen ze een oogje dicht
en gebruiken ze een klein beetje parmezaan om het af te maken.
IngrediĂŤnten
voor 5 personen
125 gram boter 1 ui fijngehakt 2
middelgrote wortels, geschild en fijngehakt
3 stengels bleekselderij, schoongemaakt en
fijngehakt 1 kleine venkelknol, schoongemaakt en fijngehakt klein bosje
peterselie, steeltjes apart en de blaadjes gehakt een vers takje laurier een
plak pancette of bacon 12 hele verse grote garnalen, de koppen ersf en apart
gelegd 1 dl witte wijn 8,5 dl melk 80 gram bloem zeezout en zwarte peper uit de
molen een halve muskaatnoot gerapt 600 gram visfilet (probeer kabeljauw, rode
mul, zeebaars, brasem of zalm) zonder vel en in stukjes gesneden 300 gram
kerstomaatjes, doormidden gesneden 70 gram vers van het stuk geraspte
parmezaanse kaas 250 gram lasagne vellen een bosje rucola, gewassen en gedroogd
VOOR HET BROODKRUIM: 50 gram broodkruim
klein bosje verse peterselie, alleen de blaadjes de geraspte schil van 1
citroen.
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bereidingswijze
Smelt de helft van de boter in een grote
pan op matig vuur. Doe de ui, wortel, selderij en venkel erbij en fruit die 10
minuten op laag vuur met de deksel op de pan. Pak de peterselietakjes en het takje
laurier bij elkaar, rol het bundeltje in de pancetta en bind het rolletje met
een stukje keukentouw vast.Doe dit samen met de garnalenkoppen bij de groenten
in de pan en laat dit alles ongeveer 15 minuten op staan, tot de groenten
lekker zacht, maar nog niet verkleurd en de garnalenkoppen mooi roze zijn.
Giet de wijn erbij en laat het vocht een
paar minuten inkoken. Schenk de melk erbij en laat het op laag vuur weer aan de
kook komen. Draai zodra de melk begint te koken het vuur uit en leg het deksel op
de pan zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken.
Verhit de rest van de boter in een andere
groten pan, doe wanneer de boter helemaal is gesmolten en pruttekt de bloem
erbij en roer tot een glad papje. Vis met een tang de garnalenkoppen en het
kruidenbundeltje uit de hete melk en knijp er boven de pan het sap uit alvorens
ze weg te gooien.
Schep een flinke lepel hete melk met
groente bij het boter- bloemmengsel en roer het glad. Doe er nog een schep bij
en roer opnieuw. Herhaal dit tot de melk en groente op is en je een dikke witte
saus hebt.
Laat dit al roerend langzaam aan de kook
komen en een paar minuten doorkoken om de bloem gaar te laten worden. Et de pan
van het vuur en breng de saus op smaak met zout en peper en nootmuskaat. Als je
nog voelsprieten van de garnalen ziet drijven moet je die eruit vissen.
Schep een kwart van de saus in een grote
lasagneschaal en strijk het gelijkmatig uit zodat het ook goed in de hoeken
komt. Leg er een derde deel van de vis, een derde deel van de tomaten, een
derde deel van de gehakte peterselie en ongeveer een kwart van de parmezaanse
kaas op en bedek dit alles met lasagnevellen. Herhaal dit met nog twee lagen
vulling en paste, strijkhet laatste restje saus erover en strooi er het laatste
beetje parmezaanse kaas over. Maak de broodkruimels, peterselieblaadjes en
citroenschil fijn in een keukenmachine en strooi het mengsel erover. Dek de
lasagne af met aluminiumfolie en zet de schaal 45 minuten in de voorverwarmde
oven. Haal na een half uur de foline eraf. Zorg ervoor dat de lasagne door en
door gloeiend heet is en serveer er een beetje rucola met wat dressing bij.
Bron
http://www.smulweb.nl/1361375/koken/recept/Lasagne-met-vis-van-jamie-oliver
30-01-2011 om 17:12
geschreven door de loe 
|