Inhoud blog
  • Paddenstoelenrisotto met tonijn
  • Tortilla's met kip
  • Boeuf à la Bourguignonne
  • Clubsandwich
  • broodjes-om-mee-te-nemen
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Vlaamse culinaire tips
  • oma's keukengeheimen
  • eet smakelijk
  • Pasta site
  • Broodbakken
  • koken op de camping
  • recepten uit de natuur
  • zelf ijs maken
  • tijd voor vis
  • Allerhande
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    urbansolitude
    www.bloggen.be/urbanso
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • De virtuele keuken
  • een site voor smulpapen
  • Gratis recept.nl
  • Hemelse Kruiden
  • Italiaanse groente- en bijgerechten
  • Jouw recept online
  • De beste keukentips van Nederland
  • Indonesische recepten
  • KookCafé
  • Lekker vegetarisch
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Tijd voor Vis
  • visweb
  • De receptenzoekmachine van België
  • 1000 recepten vlees bereidingen, vis menu's, vegetarische gerechten
  • Zelf ijs maken
  • Ans culinaire receptensite
  • Karin culinair
  • Lenny's Afrikaanse keuken
  • De Aziatische keuken
  • Koken met bier
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Edith's digitale kookboek
  • Kooktermen in allerlei talen
  • RSI kooktips....nee, dit is niet lacherig bedoeld
  • Webchef.... receptenzoekmachine
  • Culinaire recepten
  • Maastricht culinair
  • Smaakvol Breda
  • Rotterdam culinair
  • Culinair historisch kookmuseum
  • Eindhoven Culinair
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Chinese keuken (Engelse site)
  • Lekker koken met groenten
  • Culinair boeren
  • Het kookboek
  • Eiergerechten
  • Kookhoekje voor kinderen
  • CuliTips
  • Receptentabel
  • Snelklaar recepten
  • Bonduelle
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • dessert ideetjes
  • Jenthe's recepten
  • Kookschriftje
  • Mam, wat eten we vandaag?
  • Kiprecepten
  • Saus, salsa of dip
  • Varieer met vlees
  • De vlam in de pan
  • Echte friet
  • Soepzooitje
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    us5
    www.bloggen.be/us5
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Eet smakelijk
  • Dr. Oetker
  • Rozijnenrecepten
  • IJsrecepten
  • Coeliaki info
  • Pasta soorten
  • De Kookshop
  • Pasta en Co -- Italiaanse delicatessen
  • Wijnsterren
  • Jessie's keuze
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Keukenweetjes
  • Taste This
  • Around the World in 80 Meals
  • Marie Culie
  • Uit de keuken van Arden
  • Eten.headliner
  • Kookwallpapers
  • Tinies kookrubriek
  • Plantaardig eten
  • Lamsgerechten
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    animaties
    www.bloggen.be/animati
    `~ Photobucket
  • Verkade
  • Herbs n Spices
  • Rivièra Maison
  • D&L
  • De Proeftuin
  • Noordhollandse grond
  • De kleinste soepfabriek
  • Proef
  • Wieckse
  • Het leven is een picknick
    ~Photobucket
  • sjalotten, uien, knoflook en Stoneleeks®
  • Knoflookroller
  • Living Fab store
  • Fabulous Kitchen
  • Italiaanse wijnen en delicatessen
  • Prosciutto di Parma
  • La Cucina
  • Koken op hout
  • Jamie Oliver
  • Kookwalhalla
    ~Photobucket
  • Schorten met gedichten (o.a.)
  • Kusmi thee
  • recepten met biologische produkten
  • Kwaliteitsartikelen rond keuken en koken
  • Stuur een appel
  • Daily Design
  • Verstegen
  • Jamie Oliver shop
  • Broodbakken info
  • Willekeurig Bloggen.be Blogs
    astralis
    www.bloggen.be/astrali
    ~Photobucket
  • Meat Cuisine
  • Coffee etc
  • Chiapas
  • Producten uit Sardinië
  • Alles om zelf bonbons te maken
  • Recepten met aardbeien
  • Vlees.nl
  • Le Breton | specialist in delicatessen
  • Stroopfabriek Canisius
  • Nederlandse wijnfeesten
    kook je mee?


    Photobucket - Video and Image Hosting

    31-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsbrunch

     

    Waren we met de kerstdagen intensief en uitgebreid aan het koken geslagen, nieuwjaarsfeestjes gaan we relaxeter tegemoet met verrukkelijke brunches en verfrissende drankjes. Een smakelijk begin van het nieuwe jaar, waarmee je familie en vrienden heerlijk kunt verwennen.
    Broodjes en meer
    Brunch is een combinatie van een laat ontbijt en een vroege lunch en bestaat voornamelijk uit verschillende soorten broodjes, -croissant, toast, sandwich, scones, partybroodjes- die heerlijk worden belegd. Denk aan: gerookte zalm, salades, vleeswaren, eieren. Een brunch op nieuwjaarsdag is ideaal om de dag feestelijk te beginnen. De tafel wordt voor een groot gezelschap mooi gedekt. Eventuele ‘leftovers’ van oudejaarsavond en de feestdagen daarvoor, krijgen een nieuwe kans. Champagne mag natuurlijk ook bij deze maaltijd niet ontbreken.
    Fruitshake
    Om de kater van oudejaarsavond te verdrijven, is een frisse fruitshake ideaal. Pureer wat rood fruit met yoghurt en voeg er een paar druppels vanille- essence bij. Garneer de shake met blaadjes mint. Natuurlijk kun je ook kiezen voor andere fruitsoorten, maar hoe zuurder het fruit, des te lekkerder de shake. Wil je het iets minder machtig maken, dan kun je ook enkel verse vruchtensappen schenken.
    Ragout
    Ook kliekjes zijn geschikt voor de brunch. Oudbaken brood bijvoorbeeld gebruik je als toast. Maak van overgebleven (gegaard) vlees een ragout. Dit laatste is vrij simpel te maken en erg lekker op een broodje. Kalkoenkliekjes zijn erg geschikt voor de ragout. Maak een ‘roux’ van 30 gram boter en 30 gram bloem. Smelt eerst de boter en roer vervolgens de bloem erdoorheen. Houd het mengsel op een matig vuurtje warm en blijf goed doorroeren. Als de bloem smeuïg is en loslaat van de pan, schenk je er beetje bij beetje bouillon bij. Hierdoor ontstaat er een gebonden saus. Snijd het vlees in kleine stukjes. Voeg alles bij elkaar en garneer het geheel met fijngehakte peterselie.
    Hartige taartjes
    Voor de variatie kun je ook kleine hartige taartjes maken van korstdeegbakjes. Deze zijn kant-en-klaar te koop en kun je met werkelijk van alles vullen. Leg in het bakje veldsla en een plakje geitenkaas. Strooi er wat tijm over. Snijd mozzarella in plakjes en leg die op de met tijm bestrooide geitenkaas. Bak de taartjes af in ongeveer 7 minuten in de voorverwarmde oven. Breng op smaak met peper uit de molen en de resterende olijfolie.


    » Reageer (0)
    29-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde omelet

     


    Benodigdheden
    • 40 g boter
    • 1/2 rode paprika, in kleine blokjes
    • 150 g champignons, in dunne plakjes
    • 2 bosuitjes, in ringetjes
    • 8 scharrel)eieren
    • 1 1/2 dl slagroom
    • peper, zout

    Photobucket - Video and Image Hosting
    • Verhit een klontje boter in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag. Bak 1/4 deel van de paprika met 1/4 deel van de champignons en 1/4 deel van de bosui ± 3 min. op een hoog vuur.
    • Klop intussen de eieren met de slagroom en peper en zout naar smaak los en schuimig.
    • Schenk 1/4 deel van het eimengsel bij de groenten in de pan. Roer het mengsel om en schraap daarbij het gestolde ei van de bodem.
    • Schraap het ei met de groenten naar één kant van de pan en vorm er een halve maan van. Bak de omelet op een halfhoog vuur lichtbruin en keer hem. Bak op dezelfde wijze nog 3 omeletten. Lekker met geroosterde sneetjes witbrood.

     

    • Brunchgerecht
    • 20 min
    • 4 personen

    » Reageer (0)
    27-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen met tomaten uit de oven

     

    Ingrediënten:
    1 kg aardappelen van gelijk formaat (gladkokers)
    circa 750 g tomaten
    circa 50 ml olie voor de ovenschaal en om te bedruppelen
    circa 1 eetl. oregano vers, gedroogd of uit de diepvries
    zout en versgemalen peper

    Voorbereiding:
    Borstel de aardappelen goed schoon en kook ze in de schil in circa 15 minuten half gaar. Laat iets afkoelen en snijd ze in plakken van circa 1 cm dik. Snijd de gewassen tomaten in iets dunnere plakken.

    Bereiding:
    Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk een platte ovenschaal met wat olie. Leg de plakjes aardappel en tomaat om en om dakpansgewijs in de schaal. Bestrooi met wat oregano, zout en peper. Bedruppel royaal met olie. Zet de schaal circa 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de randjes van de aardappel en de tomaat beginnen te kleuren. Dit gerecht is heel lekker bij gestoofde of gebakken vis.

    Gerecht:
    bijgerecht

    Aantal personen:
    4

    Keukensoort:
    Italiaans

    Bereidingstijd:
    30 min.
    De oventijd niet meegerekend


    » Reageer (0)
    25-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kerstmenu
     

    Photobucket - Video and Image Hosting

    Neem een liter wijsheid
    van alle volkeren op deze aarde
    Meng het met respect voor alles wat leeft.
    Smelt een klontje verdraagzaamheid.

    Snipper een handje vol wederzijds begrip.
    Laat alles een uur met liefde sudderen.

    Besprenkel het met hoop.

    Verdeel het met zorg over heel deze planeet.


    » Reageer (0)
    23-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kalkoenspiesjes met ananas in tomatenroomsaus

     


    Benodigdheden
    • 400 g farfalle (pasta)
    • zout
    • 500 g kalkoenfilet, in blokjes
    • peper
    • 1 blikje ananasstukjes à 227 g (c1000), uitgelekt
    • 2 el olijfolie traditioneel
    • 1 ui, gesnipperd
    • 1 blikje tomatenpuree à 68 g
    • 1 el paprikapoeder
    • 1 blik gepelde tomaten à 400 g
    • 2 el crème fraîche (c1000)
    • 1 el basilicum
      • extra nodig: 12 houten prikkers

    Photobucket - Video and Image Hosting
    • Kook de farfalle volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met zout beetgaar.
    • Bestrooi de kalkoenfilet met peper en zout en rijg het vlees met de ananasstukjes aan de prikkers.
    • Verhit de olie en bak de kalkoenspiesjes rondom bruin aan. Neem de spiesjes uit de pan.
    • Bak de ui in het braadvet 1 min. Roer de tomatenpuree met de paprikapoeder erdoor en bak 1 min. mee.
    • Voeg het blik gepelde tomaten met het vocht toe en druk de tomaten stuk met een spatel.
    • Breng de tomatensaus aan de kook. Draai het vuur laag en leg de spiesjes terug in de saus.
    • Laat de kalkoenspiesjes met de deksel op de pan in ± 10 min. helemaal gaar worden.

       

    • Hoofdgerecht
    • 25 min.
    • 4 personen

    • » Reageer (0)
      21-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TIP: WAAR SCHUURPAPIER AL NIET GOED VOOR IS…
      Heeft u ook geregeld moeite met het openen van potten jam, groenten en degelijke, leg dan een stukje schuurpapier met schuurkant naar beneden over de deksel van de te openen pot. Er hoeft maar een heel klein beetje kracht te worden gezet en de pot gaat open.

      » Reageer (0)
      19-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feestelijke wijnen

       

      Bij een mooi kerstdiner horen natuurlijk prachtige wijnen. Ben je zelf niet zo thuis in het aanbod, vraag dan gerust om advies bij de betere slijterij. Neem desnoods een menukaartje mee, zodat het wijnadvies goed is afgestemd op de gerechten.

      Bubbels
      Een avond gaat feestelijk van start met een lekkere aperitief. Dit drankje moet de zintuigen prikkelen en het hongergevoel aanwakkeren. Of dat laatste lukt, valt te betwijfelen. Meestal gaan aperitiefjes gepaard met de nodige versnaperingen. Maar toch…wie wil, kan genieten van een feestelijke Champagne. Ook een goede Cava of Spumante, met of zonder crème de cassis, volstaat. Hoe kleiner de ‘speldenprikjes’ in je glas, hoe fijner de smaak.
      Begin niet met een krachtige wijn, maar bouw de smaken langzaam op. Bedenk dat de wijnen het gerecht moeten begeleiden en niet ‘overrulen’. Het voorgerecht bestaat meestal uit vis of soep. Hierbij wordt een gekoeld wit wijntje gedronken. Als regel geldt: hoe vetter de vis en de bijbehorende sauzen, des te vetter ook de wijn mag zijn. Een Chardonnay is vaak een prima keuze.
      Het wordt zelden nog geserveerd, zo’n verfrissende spoom tussen het voor- en hoofdgerecht in. Maar we kunnen het zeker aanraden! Een spoom bestaat uit een sprankelende wijn (Champagne) met een bolletje ijs in een mooi gedecoreerd glas. Zo worden de smaakpapillen weer even tot bedaren gebracht.


      Contrast
      Het hoofdgerecht bestaat meestal uit een vleesgerecht. Bij de traditionele kalkoen mag gerust een fruitige rode wijn worden opengetrokken. Gevogelte wordt heerlijk begeleid met een droge volle witte wijn, zoals een witte Bourgogne. Soms kunnen ook lichte rode Bourgognes volstaan. Ook wild zwijn kan prima worden gecombineerd met een volle witte wijn. Voor wild geldt als vuistregel: hoe sterker het wildgerecht, hoe krachtiger de wijn. Kwalitatieve rode Rhone wijnen passen goed bij verreweg de meeste wildgerechten.
      Verwarring bestaat er over de wijnkeuze bij een kaasplateau. Men is geneigd om toch een rode wijn ‘door te drinken’ of te kiezen voor port. Maar bij Franse kazen passen juist witte wijnen erg goed. Gastronomisch verantwoord zijn ook zoete wijnen. Vaak ligt de kracht van de smaak in het contrast. Bij een sterke kaas past het beste een jonge, fruitige wijn. Bij zeer pitte en gezouten kazen passen zoete wijnen. De Hollandse kaas doet het weer uitstekend met een stevige rode wijn of port. Bij het dessert wordt een zoete, stroperige wijn of oude sherry geschonken.


      » Reageer (0)
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.port
      Een dichte fles port die op een donkere, koele plaats wordt bewaard, blijft jaren goed. Port bevat namelijk veel alcohol en behoorlijk wat suiker die samen conserverend werken. Ook een geopende fles port is weken houdbaar, maar de wijn wordt er niet lekkerder op. De geur en smaak van port in een ontkurkte fles gaan achteruit. In een delicate vintage merk je dat sneller dan in een basis-ruby of tawny.

      » Reageer (0)
      18-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerststress te lijf!

       

      Ben jij gespannen voor de kerstdagen? Dan ben je niet de enige. Half Nederland lijkt rond deze tijd door de ‘koken-met-kerststress’ te zijn bevangen. Welk menu moet er dit jaar op tafel komen? Komt het allemaal wel op tijd klaar? En kunnen de genodigden wel waarderen, wat je nu weer uit je keukentje tevoorschijn tovert? Twijfelen over je kookkunsten is echter niet nodig, want met de juiste voorbereiding kom je al een heel eind. ‘Tips and Trics’ voor een stressloze kerst!


      Planning
      Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want voor je het weet is het al kerst. Begin in ieder geval met het maken van een planning. En denk goed na over welke gerechten je wilt gaan maken en welke haalbaar zijn. Vraag jezelf serieus af of chique dineren wel nodig is als je bijvoorbeeld te maken hebt met veel kinderen. Houd rekening met specifieke eetwensen van vegetariërs en vishaters. En bedenk voor hen een alternatief gerechtje, dat weinig tijd vergt.
      Haal vervolgens zoveel mogelijk de boodschappen in huis. Vlees en vis bijvoorbeeld zijn zeer goed in te vriezen. Niets geeft meer stress dan producten die op het laatste moment nog moeten worden aangeschaft en (een ramp!) zijn uitverkocht. Daar gaat je planning al!
      Bedenk zo min mogelijk gerechten die à la minute moeten worden bereid. Al ontkom je bij visgerechten daar niet altijd aan. Het beste zijn die gerechten die gedeeltelijk of in het geheel kunnen worden afgemaakt.


      Eenvoud
      Speel op ‘safe’. Raadpleeg kookboeken die je anders ook gebruikt. Beter nog: probeer een gerecht nu alvast uit, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Een kreeft is lekker en geeft veel kookplezier. Maar dan moet daar wel tijd voor zijn! Kies liever een gerecht dat net zo feestelijk en eenvoudig klaar te maken is.
      Werk zoveel mogelijk vooruit. Een paar dagen van tevoren kunnen sauzen, soepen en vinaigrettes worden gemaakt. Hetzelfde geldt ook voor patés, groentegarnituren, aardappelgratins, stoofschotels en desserts. Geen opbergruimte? Geen nood. In december is het koud genoeg om je tuin, schuur of balkon als extra koelkast te gebruiken. Buiten of in de koelkast, zorg er altijd voor dat je alles netjes afdekt.


      » Reageer (0)
      17-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijke suggesties voor je kerstdis

       

      Het mooie van de kersttraditie is misschien wel het feit dat ze bijna overal ter wereld wordt gevierd, maar dat de uitvoering ervan in het ene land toch weer net even anders is dan in het andere. In deze tijd van saamhorigheid, nemen wij je mee over de grens, naar culinaire kersttradities van andere landen. Wat komt er op tafel in Lapland? Hoe ziet de kerstdis eruit in Mexico? Wat hebben we gemeen en wat is totaal verrassend anders? Grensloos genieten, dus. Ga je mee?

      Italiaans
      De Italiaanse keuken kent geen strapatsen. Ze is eerlijk, simpel en superieur. Het gaat immers om de kwaliteit van de ingrediënten. Ook met kerst gaat het om goede, maar eenvoudige ingrediënten. Het menu bevat natuurlijk altijd een antipasto en (zelfgemaakte) pasta als voorgerecht. De Italianen houden van lang tafelen, maar met kerst wordt er snel gegeten. Er wachten namelijk mooie presentjes onder de boom, waaronder rode lingerie voor de dames!
      Klik hier voor de kerstrecepten
      Klik hier voor het Italiaanse wijnarrangement


      Frans
      Kaas, mosterd, pastis. Rijke ingrediënten met uitgesproken smaken. De Fransen begrijpen als geen ander hoe je al dat lekkers kunt omtoveren tot een onvergetelijke kerstdis. Niet opkijken wanneer je na zo’n menu een paar kilo’s bent aangekomen. Zullen de Fransen daarom maar 1 kerstdag vieren?
      Klik hier voor de kerstrecepten
      Klik hier voor het Franse wijnarrangement


      Brits
      De Britten zijn haast bezeten van kerstmis. Ze zijn de uitvinders van de traditionele kerstkalkoen. Hoe slecht de gemiddelde Brit het gehele jaar door ook eet (geen groenten, veel vetten), met de kerstdagen komt de hele rataplan op tafel. Inclusief die vermaledijde ‘sprouts’. Natuurlijk wel overgoten met extraveel geklaarde boter. De christmaspudding is de Pièce de résistance van de avond. Die wordt dan wel al in september voorbereid.
      Klik hier voor de kerstrecepten
      Klik hier voor het Britse wijnarrangement


      Hollands
      De Hollandse keuken wordt door culinaire snobs vaak verguisd. Geheel onterecht. Hollanders weten ‘vreemde’ ingrediënten uitstekend te integreren in hun dagelijkse kost. Door de ruimdenkendheid van de Hollander is de Hollandse eetcultuur vele malen gevarieerder dan menig ander eetcultuur. Een menu met oerHollandse ingrediënten past bij de kerstdagen natuurlijk het best. Nou goed dan, met hier een daar een snufje
      buitenlands.
      Klik hier voor de kerstrecepten
      Klik hier voor het Hollandse wijnarrangement


      Zuid-Amerikaans
      Wie van lekker pittig houdt, kan zijn hart op halen in de Zuid-Amerikaanse keuken. Eenvoudig, puur en voedzaam. Natuurlijk mogen ingrediënten als avocado’s, chilipepers en mole (saus op basis van cacao) niet ontbreken. Ook met de kerst, in Zuid-Amerika is het warm, worden hete gerechten gegeten. Een beetje anders, maar zeker net zo lekker.
      Klik hier voor de kerstrecepten
      Klik hier voor het Zuid-Amerikaanse wijnarrangement


      Scandinavisch
      Uit het hoge Noorden komt de kerstman. En de kersttraditie viert in Scandinavië dan ook hoogtij met overal kerstlichtjes, engeltjes, vuurkorven. Het feest van het licht wordt gevierd met veel vis en vlees. Met name rauwe vis en rendier staan op het feestmenu. De koude wordt verbannen
      Klik hier voor de kerstrecepten
      Klik hier voor het Scandinavische wijnarrangement


      Oosters
      Oosters eten is weliswaar niet traditioneel met kerst, maar wel heel erg lekker en weer eens wat anders. Je kunt voor de verandering met kerst een Indonesische rijsttafel of een curry-buffet maken. Maar je kunt ook kiezen voor onderstaand menu. In vergelijking met andere menu’s, is de oosterse misschien wel een van de meest gezondste. In ieder geval is het een geweldige smaaksensatie.
      Klik hier voor de kerstrecepten
      Klik hier voor het Oosterse wijnarrangement


      » Reageer (0)
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinair woordenboek: A

      van Aanbraden, Aanzetten, Afblussen, ...

      Aanbraden:
      Het rondom dichtschroeien en bruin laten kleuren van vlees in margarine of een andere vetstof.
      Aanzetten:
      Het verhitten en eventueel lichtbruin laten kleuren van ingrediënten in margarine of olie.
      Afblussen:
      Het toevoegen van een vloeistof aan gebakken of gebraden voedsel of aan de in de pan achtergebleven aanbaksels.
      Afschuimen:
      Met een schuimspaan het schuim van de oppervlakte scheppen, met name bij bouillons.
      Al dente:
      Ook "beetgaar" genoemd. Stadium van gaarheid waarbij het voedsel enige stevigheid behoudt; de term wordt met name gebruikt bij de bereiding van groenten en pasta.
      Aspic:
      Stevige, heldere gelei gemaakt van sterk ingekookte bouillon en, doorgans, gelatine
      Au bain-marie:
      Het verwarmen en/of gaar laten worden van ingrediënten in een kom of pan die op of in een pan met heet of zachtjes kokend water wordt gezet. Wordt toegepast bij ingrediënten en mengsels die geen hoge temperaturen kunnen verdragen en bij rechtstreekse verhitting zouden schiften.


      » Reageer (0)
      16-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vistaart

       

      Ingrediënten:
      • 5 grote aardappels, geschild en in blokken van 2,5 cm gesneden
      • zout en zwarte peper, uit de molen
      • 2 (scharrel)eieren
      • 2 grote handen vol verse spinazie
      • 1 ui, fijngehakt
      • 1 wortel, gehalveerd en fijngehakt
      • olijfolie extra vierge
      • ongeveer 3 dl slagroom
      • 2 flinke handen vol geraspte, belegen Goudse of Parmezaanse kaas
      • sap van 1 citroen
      • 1 volle theelepel mosterd
      • 1 grote handvol peterselie, fijngehakt
      • 500 g schelvis- of kabeljauwfilet, zonder vel, zonder graten, in repen gesneden
      • nootmuskaat (desgewenst)

      Photobucket - Video and Image Hosting
      Verwarm de oven voor op 230°C / gasovenstand 8. Doe de aardappels in gezouten kokend water, laat het water weer aan de kook komen en dan 20 minuten koken. Leg voorzichtig de eieren in de pan en laat die 8 minuten meekoken.
      De eieren zijn dan hard en de aardappels gaar. Stoom in die tijd de spinazie in een vergiet die je op de pan zet. Dit kost maar een enkel minuutje. Druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie, doe de spinazie in een kom en laat nu de aardappels uitlekken in het vergiet. Spoel de eieren af onder koud water, pel ze en snijd ze in vieren.
      Bak in een andere pan de ui en de wortel ongeveer 5 minuten in wat olijfolie op een laag vuur. Voeg de slagroom toe en laat het mengsel aan de kook komen.
      Neem de pan van het vuur zodra het mengsel kookt en roer er de kaas, het citroensap, de mosterd en de peterselie door. Doe de spinazie, de vis en de eieren in een aardewerken schaal die groot genoeg is, roer alles door elkaar en giet er de romige saus over. Prak de uitgelekte aardappel met wat olijfolie, zout en peper, en een vleugje nootmuskaat als je wilt. Verdeel de aardappelpuree over de vis. Maar je niet druk over een spuitzak om het mooi te maken, het is gewoon een lekker huiselijk recept. Zet de schaal 25-30 minuten in de oven of tot de laag aardappel goudbruin is geworden. Geef er doperwtjes of andere groenten bij. Ouderwets, maar lekker en daar houd ik van.

      Gerecht:
      hoofdgerecht

      Aantal personen:
      6

      Keukensoort:
      onbekend

      Jamie Oliver


      » Reageer (0)
      15-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nasi met vleesreepjes en boontjes

       

      Benodigdheden

      • 350 g basmatirijst
      • zout
      • 2 1/2 el wokolie
      • 100 g taugé
      • 2 el ketjap asin
      • 3 el seroendeng
      • 1 zakje uien gesnipperd à 175 g
      • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
      • 1 rode peper, ontzaad en in ringetjes
      • 250 g hamlapjes, in stukjes
      • 1 zakje mix voor nasi goreng, geweld
      • 250 g haricots verts, schoongemaakt
      • 1 rode en 1 gele paprika, in stukjes

      Photobucket - Video and Image Hosting
      • Kook de rijst in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
      • Verhit de olie in een wok en fruit de ui met de knoflook en de peper al omscheppend goudgeel en glazig.
      • Bak de hamlapjes al omscheppend 5 min. mee.
      • Schep de gewelde mix, de haricots verts en de paprika erdoor en bak alles totdat de groenten beetgaar zijn.
      • Voeg de rijst, de taugé en de ketjap toe en roerbak totdat
      • de nasi door en door warm is.
      Wijntip

      Sacred Hill, rosé, Australië

       

      • Hoofdgerecht
      • 30 min.
      • 4 personen

      » Reageer (0)
      14-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta met provencaalse ratatouille en tonijn

      Ingrediënten:

      • 400 g pasta
      • (penne of spiraaltjes)
      • zout
      • 2 blikjes tonijn naturel
      • (2 x 185 g)
      • 1 aubergine
      • 1 courgette
      • 1 ui
      • 1 kleine winterwortel
      • 2 vleestomaten
      • 3 eetl. olijfolie
      • 1 eetl. tijm (diepvries)
      • versgemalen peper
      • 2 eetl. kappertjes
      • 100 g geraspte oude kaas

      Photobucket - Video and Image Hosting
      Kook de pasta in ruim water met zout volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de tonijn af. Snijd de aubergine en courgette in blokjes. Pel de ui en snipper deze. Verdeel de geschrapte winterwortel in plakjes. Kruis de tomaten in, leg ze enkele tellen in heet water, pel ze en verdeel ze in stukjes. Verhit de olijfolie, roerbak hierin de aubergine, courgette, ui en winterwortel 8 minuten. Schep de tomaten, tijm, tonijn, peper en kappertjes erdoor. Schep de ratatouille op de pasta en bestrooi het gerecht met de kaas.

      Wijnadvies:
      Hier zal een jonge Chianti uit Toscane voor een prachtige combinatie zorgen (16-18ºC).

      Gerecht:
      hoofdgerecht

      Aantal personen:
      4

      Keukensoort:
      Frans

      Bereidingstijd:
      20 min.


      » Reageer (0)
      13-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Restjes


      Van een restje gekookte aardappels maak je de volgende dag weer wat lekkers. Bewaar ze bij voorkeur in de koelkast, afgedekt tegen uitdrogen en laat ze voor gebruik eerst op kamertemperatuur komen.

      1. Pureer 500 gram kruimige aardappels met een liter warme kippenbouillon en een bekertje slagroom tot een romige soep, garneer met reepjes gekookte kip of knapperig gebakken spek.

      2. Snijd vastkokende aardappels in plakjes en bak ze, bestrooid met wat cayenne peper of paprikapoeder, in boter goudbruin. Lekker met sla en een karbonade.

      3. Prak een restje zeer kruimige aardappels fijn, liefst als ze nog warm zijn. Roer een klontje boter, geraspte kaas en wat fijngesneden bieslook door de puree en schep deze in een ovenschaaltje. Verwarm de puree de volgende dag in de oven, tot de bovenkant bruin kleurt.

      4. Snijd vastkokende aardappels in stukjes en schep die - liefst nog warm - door een saus van mayonaise, citroensap, fijngesneden kruiden en versgemalen peper. Meng er ook wat gehakte augurk of zilveruitjes door en laat de smaken een nachtje intrekken. Lekker met stokbrood of als picknickgerecht met koude gegrilde kip.


      » Reageer (0)
      12-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbereiding van een diner

       

      1. Bedenk ruimschoots van tevoren wat u wilt eten.
        Maak een boodschappenlijstje
      2. Doe zoveel mogelijk voorwerk. Bereid wat al bereid kan worden. Leg alles gesneden en wel klaar voordat u daadwerkelijk gaat koken. Zet de ingrediënten alvast per gang bij elkaar.
      3. U kunt een koud gerecht dat u al even van tevoren maakt, afwisselen met een warm gerecht. Zo hebt u twee gangen de tijd om één warm gerecht te bereiden.
      4. Verzorgt u het diner met meerdere personen? Maak dan een goede taakverdeling. Wie doet het voorgerecht? Wie verzorgt de aankleding? Maak duidelijke afspraken.
      5. Zorg voor een zo leeg mogelijke koelkast, u hebt alle ruimte nodig. Gebruik eventueel koelboxen om extra koelruimte te creëren. Flessen wijn, frisdrank en bier kunt u in de schuur of buiten goed koel houden. Zeker als u ze de dag voor het diner voorkoelt in de koelkast.
      6. Timing is alles. Sommige gerechten kunt u makkelijker warm houden dan andere. Richtlijnen: Au bain marie is een prima manier om gerechten warm te houden. Plaats een pan in een andere pan met heet water. Het gerecht wordt zo niet warmer dan 80 á 90 graden. U kunt gerechten ook warm houden in een oven op 40 tot 50 graden. Hebt u de oven en alle pitten nodig om te koken? Soepen (en sauzen) blijven zeker één uur warm in een goede thermoskan. Vlees houdt u een kwartier warm in aluminiumfolie.
      7. Zorg ervoor dat u ondanks alle drukte ook zelf geniet. Wees niet te trots om hulp in te roepen en laat eventueel kinderen een handje helpen. Het is ook uw diner!

      » Reageer (0)
      10-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.serveertemperatuur van wijn

      Serveertemperatuur rode wijn

      Rosé 8 à 10 °C
      Twee uur in de koelkast
      Licht en fruitig 14 à 16 °C
      (Beaujolais, Gamay, Valpolicella)

      Vol, fruitig, krachtig 16 à 17 °C
      (Bourgogne, Rhône)

      Vol, kruidig, krachtig 17 à 19 °C
      (Bordeaux, Rioja, Italiaanse topwijnen)

      Zoet 16 à 18 °C
      (Port, Banyuls)


      Serveertemperatuur witte wijn


      Mousserende wijn

      Droog (brut) 8 à 10 °C
      Twee uur in de koelkast
      Licht zoet (demi-sec) 5 à 7 °C
      Drie uur in de koelkast

      Stille wijn

      Strakdroog 8 à 10 °C
      Twee uur in de koelkast
      (Muscadet, Soave, sherry fino)
      Droog en fruitig 9 à 11 °C
      Anderhalf uur in de koelkast
      (Sauvignon, Pinot Blanc)

      Droog, vol, krachtig, kruidig 10 à 12 °C
      Anderhalf uur in de koelkast
      (Chardonnay, Riesling, Gewurztraminer)

      Halfzoet 9 à 11 °C
      Anderhalf uur in de koelkast
      (Graves supérieur, Riesling Kabinett)

      Zoet 10 à 12 °C
      Anderhalf uur in de koelkast
      (Sauternes, Muscat de Beaumes-de-Venise, Riesling Auslese)

      » Reageer (0)
      09-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.heb jij al plannen voor 2e kerstdag?

       

      Win een kerstdiner voor 10 personen!

      Ga naar www.spa.nl en doe mee! Heb je nog geen plannen voor 2e kerstdag? Doe dan mee met de kerstactie van Spa Marie-Henriette. Je maakt namelijk kans op een geheel verzorgd kerstdiner bij jou thuis.
      Een professionele kok kookt dan voor jou en je vrienden een uitgebreid kerstdiner!
      Ga naar www.spa.nl en doe mee! Click Here

      » Reageer (0)
      08-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koekjesgeur in bushokjes San Francisco

       

      Om mensen lekker te maken voor melk, zijn in bushokjes in de Amerikaanse stad San Francisco advertentiestrips geplaatst die de geur van verse koekjes afscheiden. Photobucket - Video and Image Hosting
      De campagne is een initiatief van de Calfornia Milk Processor Board, die eerder wereldwijd bekendheid verwierf met advertenties waarin bekende personen met een melksnor figureerden. Deze 'Got Milk?' campagne liep dertien jaar. De plakstrips worden overal in de bushokjes aangebracht, ook onder de zitbanken en zijn vergelijkbaar met geur-advertenties die eerder al in tijdschriften verschenen. Volgens Jeff Goodby, van reclamebureau Goodby, Silverstein &Partners dat de campagne bedacht, is het voor het eerst dat 'advertenties met een luchtje' in de buitenlucht worden geplaatst. "Zolang het niet om gevaarlijke chemicaliën gaat, vind ik het best", reageerde een oud vrouwtje, onderzoekend waar de koekjesgeur in het bushokje precies vandaan kwam. Om vervolgens verbaasd op te merken: "Proberen ze ons melk te verkopen? Gaat het daarom?" Photobucket - Video and Image Hosting

      bron: WaarMaarRaar


      » Reageer (0)
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TIP: SODATRUC VOOR AANGEKOEKTE PANNEN

      Als u het ook zonde vindt om uw energie aan aangekoekte pannen te verspillen, ga dan als volgt te werk: Doe een laagje water in de pan met wat soda en laat even doorkoken. Zet de pan daarna een uurtje weg. Het vuil weekt vanzelf los. Deze truc leent zich overigens niet voor aluminiumpannen, want die worden door de soda aangetast.

      » Reageer (0)
      07-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde hartige pannenkoeken

      Ingredienten

      • 125g bloem
      • mespunt zout
      • 2 eieren
      • 300ml melk
      • 2 eetlepels zonnebloemolie + voor invetten
      • 1 pak bevroren lente-spinazie met room (Iglo) of 225g spinazie à la crème
      • 100g geraspte belegen kaas
      • 12 cherry tomaatjes
      • 2 takjes verse basilicume
      • xtra nodig: aluminiumfolie
      • cocktailprikkers

      • Zeef de bloem met het zout boven een kom.Maak een kuiltje in de bloem en breek de eieren erin.
      • Schenk een beetje melk bij de bloem en de eieren. Voeg al roerend steeds een beetje melk toe en roer tot een glad beslag. Schenk het beslag in een maatbeker.
      • Verhit een beetje olie in een koekenpan en schenk genoeg beslag in de pan, zodat de hele pan door een dun laagje is bedekt. Als de randjes van de pannenkoek gaan krullen en het beslag in het midden gestold is, dan kan de pannenkoek worden gekeerd. Bak de pannenkoek aan de andere kant ook gaar. Ga zo door tot het beslag op is. Houd de pannenkoeken warm onder aluminiumfolie.
      • Verwarm de oven voor op 200oC (hetelucht 180oC).
      • Verwarm de spinazie en laat deze uitlekken.
      • Schep de helft van de kaas door de spinazie.
      • Verdeel het spinaziemengsel over de pannenkoeken. Rol de pannenkoeken op en leg ze in een ingevette ovenschaal.
      • Strooi de rest van de kaas erover en laat het midden in de oven in ca. 10 minuten gratineren.
      • Was de tomaatjes.
      • Steek in elke pannenkoek een cocktailprikker met daaraan een tomaatje en een blaadje basilicum.

      Gerechtsoort
      Hoofdgerecht vegetarisch

      Seizoen
      Winter

      Voor aantal personen
      4

      Bereidingstijd
      20 minuten


      » Reageer (0)
      06-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfstpaddestoelen

      Wie nu de bossen intrekt, wordt overweldigd door de prachtige natuur. De kleurschakeringen van bomen en struiken en het knisperende tapijt van bladeren. Aan de voet van die bomen, soms tussen het hoge mos verscholen, steken de meest prachtige paddenstoelen de kop op. Zo mooi, dat je ze zou willen plukken. Zouden ze eetbaar zijn? En wat kun je er zoal mee doen.


      Paddestoelen
      Paddenstoelen zijn schimmels. Ze houden zichzelf in leven door voedsel te trekken uit levende of dode organismen. Door middel van een netwerk aan draden in het voedsel, zijn ze in staat nieuwe schimmels voort te brengen. Wanneer er over schimmels wordt gepraat, loopt nu niet direct het water je in de mond. Maar de paddenstoel behoort niet voor niets tot de meest populaire etenswaar sinds mensenheugenis. Om te beginnen is de paddenstoel in een gerecht een goede vleesvervanger. Bovendien is hij erg smaakvol, mals en eenvoudig te bereiden. Een paddenstoel weet zich als geen ander goed aan te passen aan de andere ingrediënten van een gerecht: als een spons absorbeert hij alle andere smaken. Daarom mogen paddenstoelen voor gebruik niet worden gewassen, maar voorzichtig worden geborsteld. Ook kunnen de meeste soorten worden gedroogd en goed worden geconserveerd.


      Eetbaar?
      Wat de ene paddenstoel giftig maakt en de ander juist eetbaar, is moeilijk te zeggen. Je kunt de giftige van de eetbare ook vrijwel niet uit elkaar houden. Voor mensen die er geen verstand van hebben, is het dan ook raadzaam de paddenstoelen die je in het wild tegenkomt te laten staan. Gelukkig kunnen we eetbare paddenstoelen gewoon bij de groenteboer kopen. Rond deze dagen zijn er volop soorten verkrijgbaar. De meest gangbare is de gekweekte champignon in verschillende variëteiten met een vrijwel neutrale smaak. De oesterzwam is wereldwijd de meest gegeten paddenstoel.


      Andere eetbare soorten zijn:

    • Shiitake: Lekker in de Aziatische keuken, soep of ragout;
    • Morielje: Ook wel gedroogd verkrijgbaar, lekker in sauzen verwerkt bij vlees;
    • Cantharellen: Zeer kruidige paddenstoel, geschikt om rauw te eten in een salade;
    • Eekhoorntjesbrood: Nootachtige smaak, klassiek gebakken in boter, knoflook en peterselie;
    • Truffel: Kostbare paddenstoel met aardse smaak, heeft weinig extra toevoeging nodig. Geschaafd over de pasta of verwerkt in een omelet.


      Kalkoen gevuld met herfstpaddestoelen
      Een smakelijk gerecht voor een koude winteravond: kalkoen gevuld met kalfsgehakt en paddenstoelen.
      Ingrediënten:
      4 eieren
      1 truffel
      100 gr. boter, koude
      300 gr. div. herfstpaddenstoelen
      2 el. tijm, verse
      2 el. peterselie, verse, gehakte
      4.5 kg. kalkoen
      1.5 kg. kalfsgehakt
      3 tl. zout
      3 tl. peper
      Bereidingswijze:
      Lekker met aardappelkroketjes, een combinatie van spruitjes met kastanjes (kant-en-klaar ui een pakje), stoofpeertjes enz.
      Verwarm de oven in 12 minuten voor op 225 graden Celsius. Meng intussen de ingrediënten voor de vulling, behalve de kalkoen en de boter en vul de ontbeende kalkoen hiermee. Naai de buikholte dicht met keukengaren.
      Leg de kalkoen in een braadslee en bedek hem met in plakken gesneden boter. Schuif de kalkoen in de oven en de temperatuur na 15 minuten temperen tot 175 graden Celsius. Bedruip de kalkoen ieder half uur met de braadboter en in ongeveer 2,5 uur gaar laten worden. De kalkoen is goed als de vleesthermometer, gestoken in het midden van de farce, 50 graden Celsius aangeeft. Neem de kalkoen uit de oven.
      Laat de kalkoen afgedekt met aluminiumfolie een kwartier rusten alvorens hem aan te snijden.


    • » Reageer (0)
      05-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aardappels

      De ene aardappel is de andere niet; voor elke bereidingswijze moet je het juiste type aardappel kiezen.
      Vastkokers
      Vastkokers zijn na het koken nog mooi stevig. Je kunt ze gebruiken om in de olie te bakken, maar ze zijn ook goed te gebruiken in salades en ovenschotels of om zelf friet en rösti van te maken.
      Iets kruimige aardappels
      Deze krijgen tijdens het koken een bloemig laagje aan de buitenkant. Je kunt ze gewoon gekookt eten, maar ze zijn ook lekker om te bakken of in de oven te roosteren. Grote exemplaren kun je goed poffen in de oven of magnetron.
      Kruimige aardappels
      Deze aardappels vallen na het koken haast vanzelf uit elkaar. Heel makkelijk voor een fijne stamppot of mooi gladde puree.
      Vroeg- en laatkomers
      Elk seizoen heeft zijn eigen aardappel. Vroege rassen - de zogenaamde nieuwe aardappels, zoals malta's en dorés - zijn te koop van begin juli tot en met augustus. Late rassen (zoals bidstar en eigenheimers) liggen vanaf augustus in de winkel en zijn dan bijna het hele jaar te koop.
      In het donker
      Aardappels kun je na aankoop een paar weken bewaren. Tenminste, als je ze koel, droog en in het donker opbergt. Zo voorkom je dat de aardappels groen uitslaan, zacht worden en uitlopers krijgen. Groene plekken, uitlopers en "ogen" moet je altijd ruim wegsnijden. Ze bevatten de giftige stof solanine. Bewaar aardappels nooit te koud. Onder de 4 graden wordt namelijk het zetmeel omgezet in suikers, waardoor de aardappels zoetig worden en dat tast de originele smaak aan.
      Met of zonder schil
      Aardappels schillen doe je altijd dun. De malta-aardappel, die vanaf juni in de winkels ligt, heeft net als jonge krieltjes een dunne schil. Die schrap je er onder de koude kraan zo af met een mesje. Maar je kunt deze aardappels natuurlijk ook schoonboenen en met schil en al eten. Wat oudere aardappels kun je ook in de schil koken of stomen om het vitame C-verlies te beperken. Prik de nog warme aardappels op een vork, dan trek je er met een mesje het makkelijkst de schil vanaf.
      Slank en gezond
      Omdat ze rijk zijn aan zetmeel, voedingsvezels, ijzer en vitamine B en C, zijn aardappels heel gezond. Ze bevatten geen grammetje vet en leveren weinig calorieën (de jus en sausjes die we er zo graag bij eten zijn de dikmakers!). Ter vergelijking: een portie aardappels (200 gram) levert maar 168 kilocalorieën tegen 262 kcal voor en portie pasta (75 gram ongekookt) of 273 kcal voor een portie rijst (75 gram ongekookt).
      Restjes
      Van een restje gekookte aardappels maak je de volgende dag weer wat lekkers. Bewaar ze bij voorkeur in de koelkast, afgedekt tegen uitdrogen en laat ze voor gebruik eerst op kamertemperatuur komen.
      1. Pureer 500 gram kruimige aardappels met een liter warme kippenbouillon en een bekertje slagroom tot een romige soep, garneer met reepjes gekookte kip of knapperig gebakken spek.
      2. Snijd vastkokende aardappels in plakjes en bak ze, bestrooid met wat cayenne peper of paprikapoeder, in boter goudbruin. Lekker met sla en een karbonade.
      3. Prak een restje zeer kruimige aardappels fijn, liefst als ze nog warm zijn. Roer een klontje boter, geraspte kaas en wat fijngesneden bieslook door de puree en schep deze in een ovenschaaltje. Verwarm de puree de volgende dag in de oven, tot de bovenkant bruin kleurt.
      4. Snijd vastkokende aardappels in stukjes en schep die - liefst nog warm - door een saus van mayonaise, citroensap, fijngesneden kruiden en versgemalen peper. Meng er ook wat gehakte augurk of zilveruitjes door en laat de smaken een nachtje intrekken. Lekker met stokbrood of als picknickgerecht met koude gegrilde kip.

      bron: weetjes


      » Reageer (1)
      04-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WEETJE: Waarom wordt warme kaas draderig?



      Het bevat eiwitten, die boven een bepaalde temperatuur stollen. Als de eiwitten aan elkaar klitten, ontmengt de kaas. Het mengsel van eiwitten, vet een water gaat schiften. De gestolde eiwitten worden zichtbaar als taaie draden.


      » Reageer (0)
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Calzone

      Ingredienten

      • 1 pak mix voor pizzabodem (Honig)
      • 2 eetlepels olijfolie
      • bakpapier
      • 2 uien
      • 2 teentjes knoflook
      • 40g pijnboompitten
      • 5 takjes peterselie
      • 2 eetlepels olijfolie
      • 200g rundergehakt
      • 200g roerbakgroenten
      • ½ pakje tomato fritto (Heinz)
      • cayennepeper
      • druppels citroensap

      • Bereid 1 pak mix voor pizzabodem (Honig) met 250ml water en 2 eetlepels olijfolie, volgens de gebruiksaanwijzing
      • Verwarm de oven voor op 220°C (hetelucht 200°C). Bekleed een bakplaat met bakpapier
      • Pel 2 uien en snij ze in ringen
      • Pel 2 teentjes knoflook en snij ze in plakjes
      • Rooster 40g pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin
      • Was en hak 5 takjes peterselie
      • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin 200g rundergehakt rul
      • Voeg de ui, knoflook en 200g roerbakgroenten (Super) toe aan het gehakt en bak ca. 4 minuten
      • Roer ½ pakje tomato fritto (Heinz), pijnboompitten en de peterselie door het gehakt. Breng op smaak met cayennepeper en een paar druppels citroensap
      • Rol het deeg uit tot een grote ronde lap
      • Verdeel het gehaktmengsel over de helft van de pizzabodem en laat de randen vrij. Maak de deegrand nat met een beetje water en vouw de pizza dicht. Druk de rand goed aan
      • Bak de pizza midden in de oven in ca. 25 minuten gaar en goudbruin.

      Gerechtsoort
      hoofdgerecht vlees
      Seizoen
      Winter
      Voor aantal personen
      2
      Bereidingstijd
      20 minuten


      » Reageer (0)
      03-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinaire stamppotten

       

      Het restaurant van een chique Amsterdams hotel heeft besloten de degelijke stamppot op de menukaart te zetten. Waarom ook niet? Stamppotten zijn per slot van rekening erg smaakvol. En met de juiste presentatie zijn ze al helemaal niet te versmaden! Stamppotten met en zonder spruitjeslucht!


      Stampottenfestival
      Stamppot andijvie, boerenkool, hutspot en zuurkool. Ieder heeft zo zijn eigen favoriet. Maar helemaal Hollands is dit eenpansgerecht ook weer niet. De Fransen kunnen er namelijk ook wat van. Zo ook de Franse chef-kok Jean Jacques Menanteau van Le Relais van Hotel de l’Europe. Samen met souschef Erok Wekema bedacht hij een keur aan eigenzinnig en toch typisch Nederlandse stamppotten om het nieuwe jaar mee in te luiden. Traditioneel en hele bijzondere. Wat te denken van zeer romige boerenkool met kreeft en rivierkreeftjessaus, zuurkool met zalm of spruitjesstamppot met gebakken tarbot. Het stamppottenfestival loopt van januari tot en met maart 2007.


      Lekker anders
      Maar zo lang hoef je niet te wachten. Want je kunt ook zelf alvast aan de slag voor een stamppot anders. Gebruik voor stamppotten altijd een lekkere kruimige aardappel. Om een stamppot romig te maken, voeg je aan de gekookte aardappelen melk en boter (eventueel reuzel) toe. Olijfolie wordt steeds vaker gebruikt en geeft een fruitige smaak. Met ganzenvet maak je van je stamppotje boerenkool echt iets feestelijks. Zorg hoe dan ook dat de ‘aardappelbasis’ lekker lobbig is. Goede smaakmakers zijn verder azijn, mosterd, verkruimelde bouillonblokjes en nootmuskaat. Uitgebakken spekjes kun je eventueel vervangen door de iets pittigere pancetta. Ook zongedroogde tomaatjes doen het goed door bijvoorbeeld een andijviestamppot. De toevoeging van knoflook geeft je gerecht een exotisch tintje.


      Groentenidee
      Ben je de koolsoorten bui, dan kun je gaan experimenteren met andere groenten. Maak eens een stamppot van doperwtjes en muntblaadjes. Bak de doppertjes eerst in een scheut olijfolie en knoflook en doe er eventueel wat gedroogde pepertjes (peperoncino)bij.
      Ook spinazie en witlof zijn zeer goed geschikt voor de stamp en kun je op dezelfde wijze klaarmaken. Met een scheutje azijn en een lepeltje bruine suiker maak je de witlof minder bitter. Tot slot geeft tijm er een lekkere ‘bite’ aan.


      » Reageer (0)
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie zoet is….

       

      Pepernoten, speculaas en marsepein. De winkels liggen er al sinds september vol mee. Vooral het prachtige suikerwerk van de bakker doet je het water in de mond lopen. Maar eerlijk is eerlijk, strooigoed wordt pas echt lekker wanneer Sinterklaas daadwerkelijk voet aan wal heeft gezet. Voor de grootste liefhebbers kan er niet genoeg snoepgoed in huis zijn. Het is dan ook geen gek idee om eens zelf wat lekkere zoetwaren te maken om alvast in de Sinterklaasstemming te komen!

      Marsepeinen figuurtjes
      Ingrediënten:
      300 gr poedersuiker
      4 eetlepels bloem
      100 gr boter
      1 tl amandelextract
      Verschillende kleuren bakkleurstof
      Bereidingswijze:
      Kneed alle ingrediënten goed door elkaar en maak er een reep van. Verdeel de reep in delen (hoeft niet evenredig) en gebruik voor ieder deel weer een andere kleur kleurstof (paar druppeltjes is voldoende voor een fleurig resultaat). Gebruik eventueel natuurlijke kleurstoffen, zoals bietensap en appelsiroop voor het kleuren. Kneed de marsepein in de gewenste vorm en bewaar de figuurtjes in de koelkast.

      Speculaas vormpjes
      Ingrediënten:
      400 gr. bakmeel, zelfrijzend
      20 gr. speculaaskruid
      200 gr. suiker, bruine
      200 gr. boter, koude, in klontjes
      6 el. melk
      0.5 tl. zout
      0.5 tl. nootmuskaat
      0.5 tl. kaneel
      Bereidingswijze:
      Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed alles tot een stevige massa. Draai er vervolgens met je handen een worst van. Druk de worst aan tot een plak van ongeveer 6 millimeter dik en haal er vormpjes uit. Leg de vormpjes op bakpapier, maar niet te dichtbij elkaar. Bak ze af in ongeveer 30 minuten.

      Borstplaat
      Ingrediënten:
      12 el. suiker
      4 el. water
      5 dl. melk
      1 takje vanille
      1 tl. citroensap
      4 tl. cacao
      Bereidingswijze:
      Alle ingrediënten, behalve de vanille, in een pan doen en heel langzaam aan de kook brengen. 5 minuten laten koken. Vanille pas toevoegen als de pan van het vuur af is. Figuren van tevoren invetten. of zelf wat moois maken op een ingevette bakplaat. Giet het suikermengsel op de plaat en laat het hard worden.


      » Reageer (0)
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de pan gebraden kip met zoetzure saus

      Ingrediënten:
      • 1 kip van 2 kg
      • zeezout en zwarte peper uit de molen
      • 1 handvol verse peterselie, grof gehakt
      • 4 stukken gember ter grootte van een duim, ongeschild geraspt
      • 2 rode paprika’s, gehalveerd en de zaadjes verwijderd
      • 2 gele paprika’s, gehalveerd en de zaadjes verwijderd
      • 4 rode uien, gepeld
      • 2 verse Spaanse pepers, doormidden gebroken
      • 1 rijpe ananas, geschild, in vieren gesneden en gehakt
      • 1/2 theel. venkel (gedroogd)
      • olijfolie
      • 2 eetlepels suiker
      • 6 eetlepels balsamicoazijn


      Verwarm de oven voor op 190°C. Bestrooi de kip van binnen en van buiten royaal met zout en peper en prop hem vol met een mengsel van peterselie en gember. Snijd de paprika’s en de uien in vieren en leg ze in een koude braadpan. Doe er de pepertjes, ananas en venkel bij. Sprenkel er 3 flinke scheuten olijfolie bij, strooi er peper en zout op en schud door elkaar totdat alles gelijkmatig verdeeld is.
      Leg de kip er bovenop, sprenkel er een beetje olie over en zet hem 1 uur in het midden van de voorverwarmde oven. De kip is klaar als je de botjes makkelijk uit de poten kunt trekken. Schep als de kip klaar is de braadsappen over de kip. Haal de kip met de helft van de groente en ananas uit de pan, leg ze op een bord en laat ze 5 minuten afkoelen terwijl je de saus maakt. Doe de rest van de groente en de ananas met de suiker en balsamicoazijn in een keukenmachine en breng het mengsel op smaak met zout.
      Pureer dit alles tot een heerlijke saus - voeg als dat nodig is wat kokend water toe om de saus smeuïger en dunner te maken. Om hem nog gladder te maken kun je de saus zelfs door een grove zeef wrijven, maar ik doe dat niet.
      Breng hem op smaak met peper en zout.


      Eerlijk gezegd kan ik niets lekkerders verzinnen om bij deze kip te serveren dan wat eenvoudige, roergebakken noedels, of wat gestoomde of gekookte rijst. Zet de kip en de groenten gewoon midden op tafel en val aan.

      Gerecht:
      hoofdgerecht

      Aantal personen:
      4

      Keukensoort:
      onbekend

      Bereidingstijd:
      75 min.


      » Reageer (0)
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.heb jij deze vriendjes ook in je keuken???

      Photobucket - Video and Image Hosting
         


      » Reageer (0)
      02-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gordon Ramsay lanceert servieslijn

      Het kon niet uitblijven natuurlijk, want na Jamie Oliver komt ook Chef Gordon Ramsay met een lijn servies, potten en pannen waar hij zijn naam aan verbonden heeft. Het gerenomeerde Engelse merk Royal Doulton brengt dit voorjaar, vooralsnog alleen in de Verenigde Staten, 'Fine Dining' uit.

      Gordon: "Creating a truly great dining experience, either at home or in a restaurant, demands the best ingredients. My collaboration with Royal Doulton has brought together their skills in producing the finest bone china with my passion for food. Fine dining is about great cuisine and our collection provides the perfect stage."

      Het zal ongetwijfeld een succes worden, zijn bankrekening zal er in ieder geval niet minder door worden.

      bron:  Dining & Wining


      » Reageer (0)
      01-12-2006
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZOETE SINT & PIET

      Ingredienten

      • 4 plakken diepvries roomboter bladerdeeg
      • bloem voor bestuiven
      • 3 eetlepels suiker
      • 1eetlepel speculaaskruiden (Baukje)
      • 1 ei
      • 2 eetlepels amandelschaafsel
      • extra nodig: deegroller
      • bakpapie

      • Ontdooi het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak.
      • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
      • Bestrooi het bladerdeeg met bloem, leg de plakjes op elkaar en rol de plakjes uit tot een lap van ca. 3mm dik.
      • Snij de plak in vier gelijke repen.
      • Meng de suiker door de speculaaskruiden.
      • Bestrooi het bladerdeeg met het suikermengsel en vouw het deeg dicht. Rol het deeg nog 1 keer losjes uit.
      • Snij met een scherp mes letters uit het deeg.
      • Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee.
      • Bestrooi het deeg met het amandelschaafsel.
      • Leg de letters op de bakplaat en laat het ca. 5 minuten rusten.
      • Bak de letters midden in de oven in ca. 10 minuten knapperig en goudbruin.

      Gerechtsoort
      Kindertraktatie

      Seizoen
      Herfst

      Voor aantal personen
      4

      Bereidingstijd
      10 minuten


      » Reageer (0)


      Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


      Gastenboek
    • Chocolade hart met tekst
    • Een goede middag toegewenst
    • cialis 5 mg preiswert kaufen
    • buy generic 10mg cialis online
    • generic viagra no rx

      Door op onderstaande knop te drukken kun je een bericht achterlaten in mijn gastenboek. Let op: het is een gastenboek met HTML code, geen UBB codes!!


      Zoeken in blog


      Blog als favoriet !

      Heb je zin in iets lekkers? Lees dan lekker verder.... heb je tips.... laat het me weten!!!
      Een interessant adres?

      ~Photobucket - Video and Image Hosting
    • Gratis eten en drinken
    • Conimex - dichtbij het vuur
    • Culinair Kookboek
    • Culinaire uitstapjes
    • De kook-o-theek
    • culinaire.pagina.nl
    • De Kooktips
    • De lekkerste restaurants
    • De mannelijke keuken
    • De Multiculturele Keuken

      ~Photobucket - Video and Image Hosting
    • de Community-site voor wijnliefhebbers en levensgenieters!
    • Life & Cooking
    • PastaSite.nl
    • Proef de Provence
    • Recepten uit de Natuur
    • recepten zoeken was nog nooit zo eenvoudig....
    • Receptjes.be
    • rijstgerechten
    • rijstrecepten
    • Tapas recepten

      Willekeurig Bloggen.be Blogs
      kris
      www.bloggen.be/kris
      Archief per maand
    • 06-2016
    • 06-2014
    • 10-2010
    • 08-2010
    • 07-2010
    • 04-2010
    • 03-2010
    • 02-2010
    • 01-2010
    • 12-2009
    • 11-2009
    • 10-2009
    • 07-2009
    • 06-2009
    • 05-2009
    • 04-2009
    • 03-2009
    • 02-2009
    • 01-2009
    • 11-2008
    • 10-2008
    • 09-2008
    • 08-2008
    • 07-2008
    • 06-2008
    • 05-2008
    • 04-2008
    • 03-2008
    • 02-2008
    • 01-2008
    • 11-2007
    • 10-2007
    • 09-2007
    • 08-2007
    • 07-2007
    • 06-2007
    • 05-2007
    • 04-2007
    • 03-2007
    • 02-2007
    • 01-2007
    • 12-2006
    • 09-2005

      Laatste commentaren
    • HOI (karimacuisine)
          op gemarineerde champignons
    • vraagje (Maaike)
          op Courgettes uit de oven
    • aardappel (Mary)
          op aardappels
    • ~Photobucket - Video and Image Hosting
    • Campina kookidee
    • Honig
    • Knorr
    • Verstegen Specerijen
    • Voedingscentrum
    • Blue Band recepten
    • De Finse keuken
    • Het internetkookboek
    • De keukenkikker... voor verse babyvoeding
    • Streekrecepten

      ~Photobucket - Video and Image Hosting
    • Ui
    • Dieetwijzer
    • TEST: welk type eter ben jij?
    • De Hongaarse keuken
    • Koken en eten in literatuur en in film
    • Over koken en alles wat lekker is
    • Meesterkok Ad Janssen
    • Buitenlandse maten en inhoud
    • Recepten uit Nederlandstalige kookboeken van 1500 tot 1700
    • Japans koken

      Willekeurig Bloggen.be Blogs
      animaties
      www.bloggen.be/animati
      ~Photobucket - Video and Image Hosting
    • Taartenwinkel online
    • Genieten van vers
    • Culinaire uitstapjes
    • Internetrecepten
    • Keukenverhaaltjes en weetjes
    • Anders eten
    • culiblog dames Reiziger
    • over (eigen)aardigheden in de horeca
    • Kookjuffertje
    • Appeltaartrecepten

      ~Photobucket
    • Multirecepten
    • 100 ideeën
    • Slowfood
    • Boerengoudseoplegkaas
    • Bijzondere kookboeken
    • Elegant theedrinken
    • Franse thee
    • Culiparadijs
    • Vinoglobe
    • De Librije

      LEKKERE BOEKEN:

      • Herrie in de keuken
        Herman den Blijker
        ISBN 9059561643
      • Een jaar in mijn keuken
        Skye Gyngell
        ISBN 9059561856
      • Passie voor kaas
        Betty Koster
        ISBN 109058562093
      • Groente, opnieuw ontdekt
        Peter Gordon
        ISBN 9789066115156
      • Nora's kokkies (kids)
        Nora Sands
        ISBN 9879043909785
      • Vlees en wijn
        Willem Asaert
        ISBN 9789020967333
      • World Food Café 2
        Chris&Carolyn Caldicott
        ISBN 9879058975652
      • Fantastische taarten
        Annie Bell
        ISBN 9059561910
      • Snack&Lunchgerechten
        Isabel Branco-Lepage
        ISBN 9789058977144
      • Gewoon lekker
        Michele Cranston
        ISBN 9789085743583

      Willekeurig Bloggen.be Blogs
      chihuahualiefhebber3
      www.bloggen.be/chihuah
      ~Photobucket
    • Stelton...prachtige kado's
    • De Poelier
    • Bos- exclusieve fornuizen
    • Aubergines
    • Truffels a la Italia
    • Wijnaccessoires
    • Dorset Cereals, o.a. te koop bij AH
    • Bijzondere woonaccessoires en unieke design cadeaus
    • Wijnen uit de Alsace
    • Passie for food

    • Online winkel voor liefhebbers van koken
    • Broeder Everard met Kloosterrecepten


    • Blog tegen de wet? Klik hier.
      Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs