Pepernoten, speculaas en marsepein. De winkels liggen er al sinds september vol mee. Vooral het prachtige suikerwerk van de bakker doet je het water in de mond lopen. Maar eerlijk is eerlijk, strooigoed wordt pas echt lekker wanneer Sinterklaas daadwerkelijk voet aan wal heeft gezet. Voor de grootste liefhebbers kan er niet genoeg snoepgoed in huis zijn. Het is dan ook geen gek idee om eens zelf wat lekkere zoetwaren te maken om alvast in de Sinterklaasstemming te komen!
Marsepeinen figuurtjes Ingrediënten: 300 gr poedersuiker 4 eetlepels bloem 100 gr boter 1 tl amandelextract Verschillende kleuren bakkleurstof Bereidingswijze: Kneed alle ingrediënten goed door elkaar en maak er een reep van. Verdeel de reep in delen (hoeft niet evenredig) en gebruik voor ieder deel weer een andere kleur kleurstof (paar druppeltjes is voldoende voor een fleurig resultaat). Gebruik eventueel natuurlijke kleurstoffen, zoals bietensap en appelsiroop voor het kleuren. Kneed de marsepein in de gewenste vorm en bewaar de figuurtjes in de koelkast.
Speculaas vormpjes Ingrediënten: 400 gr. bakmeel, zelfrijzend 20 gr. speculaaskruid 200 gr. suiker, bruine 200 gr. boter, koude, in klontjes 6 el. melk 0.5 tl. zout 0.5 tl. nootmuskaat 0.5 tl. kaneel Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed alles tot een stevige massa. Draai er vervolgens met je handen een worst van. Druk de worst aan tot een plak van ongeveer 6 millimeter dik en haal er vormpjes uit. Leg de vormpjes op bakpapier, maar niet te dichtbij elkaar. Bak ze af in ongeveer 30 minuten.
Borstplaat Ingrediënten: 12 el. suiker 4 el. water 5 dl. melk 1 takje vanille 1 tl. citroensap 4 tl. cacao Bereidingswijze: Alle ingrediënten, behalve de vanille, in een pan doen en heel langzaam aan de kook brengen. 5 minuten laten koken. Vanille pas toevoegen als de pan van het vuur af is. Figuren van tevoren invetten. of zelf wat moois maken op een ingevette bakplaat. Giet het suikermengsel op de plaat en laat het hard worden.
|