voor 12 stuks; 100 g boter; 1 theel limoen- of citroensap; 1 theel. Zaanse mosterd; 2 eetl. fijngehakte peterselie; evt. zout en versgemalen witte peper; 1 komkommer; 12 puntbroodjes; 200 g gekookte ham; 200 g gebraden fricandeau
Bereidingswijze:
Vermeng zachte boter met limoen- of citroensap, mosterd en peterselie. Voeg eventueel wat zout en peper toe. Boen de komkommer schoon. Verwijder de uiteinden. Snijd de komkommer in dunne plakjes. Snijd de broodjes overlangs open. Bestrijk de snijhelften met peterselieboter. Beleg de helften met komkommer. Leg op 6 broodjes gekookte ham en beleg de rest van de broodjes met fricandeau. Klap de broodjes dicht. Verpak ze in aluminiumfolie en neem ze mee in een koeltas.
bereidingswijze: Klop de eieren en melk los. Roer peterselie, kervel en tijm er krachtig door. Voeg naar smaak zout en peper toe. Verhit de helft van de boter in een koekenpan met opstaande rand. Schenk de helft van het eimengsel in de pan op het moment dat het schuim van de boter begint weg te trekken. Temper de warmtebron. Schep het eimengsel voortdurend om en schuif het daarbij tegen een kant van de pan. Laat de omelet er niet veel langer dan 1 1/2 minuut liggen. Ze is dan gestold en nog zacht van binnen. Laat de omelet voorzichtig op een voorverwarmde schaal glijden. Bak hierna de volgende omelet. Bestrooi de omeletten met bieslook.
TIP: geef er een salade van tomaten met bosuitjes en sneetjes licht geroosterd witbrood bij. Zet voor de liefhebbers een schaaltje met (gezouten) boter op tafel.
Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en fruit de ui ca. 3 minuten
Voeg de kip toe en bak deze goudbruin
Voeg 100g maïs (blik) toe, breng op smaak met zout en peper en haal het mengsel uit de pan
Was 6 takjes koriander, hak deze grof en voeg ze toe aan het kipmengsel
Bestrijk iedere tarwe tortilla (8 stuks) met 1 eetlepel kant en klare tomatensaus (ca. 100ml) en verdeel de kipvulling erover. Rol de tortillas op en leg ze in een ingevette ovenschaal
Roer 1 eetlepel hot peppersauce door de rest van de tomatensaus en schenk deze over de tortillas en verwarm ze ca. 20 minuten in de oven.
2 eetl. versgeraspte Parmezaanse of oude Goudse kaas
85 g boter
Voor de vulling:
4 eieren
1 grote courgette (circa 500 g)
2 grote aardappelen (samen circa 300 g)
250 g crème fraîche
200 g versgeraspte jongbelegen Goudse kaas
1 theel. kerrie
zout en versgemalen peper
2 tomaten
Voorbereiding: Doe de bloem met de kaas in een kom. Voeg de in blokjes gesneden boter toe en wrijf de boter met de vingertoppen door de bloem tot het een kruimelig mengsel is. Voeg circa 2 eetlepels koud water toe en kneed kort tot een samenhangend deeg. Maak een bal van het deeg en laat die verpakt in plastic folie circa 1 uur in de koelkast rusten.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de vorm met het op een met bloem bestrooid werkvlak uitgerolde deeg. Prik de deegbodem op regelmatige afstanden in met een vork en bestrijk de bodem en de rand met losgeklopt ei (gebruik daarvoor één van de vier eieren voor de vulling). Bak de taart in circa 20 minuten in de voorverwarmde oven tot hij begint te kleuren en neem uit de oven. Maak intussen de vulling. Rasp de courgette en de aardappelen op een grove rasp en druk er tussen twee handen zoveel mogelijk vocht uit. Klop de eieren los met de crème fraîche, 150 gram van de geraspte kaas, de kerrie en wat zout en peper. Verdeel het aardappel-courgettemengsel over de voorgebakken taartbodem en giet er de eierroom over. Beleg de taart met de in plakken gesneden tomaat en bestrooi met de resterende kaas. Schuif de taart nog voor 30 tot 40 minuten terug in de oven tot de vulling vast en de bovenkant mooi gekleurd is. Serveer warm of lauwwarm.
Wijnadvies: Een milde Riesling Kabinett of - beter nog - een lichtzoete Spätlese van Rijn of Moezel begeleiden de hartige taart uitstekend (10-12°C).
Gerecht: lunchgerecht
Aantal personen: 6
Keukensoort: Italiaans
Bereidingstijd: 40 min. De rusttijd en de oventijd niet meegerekend.
Knoflook is een anti-oxidant met een bijzonder gunstig
effect op de gezondheid. Het heeft een vitaliserende werking op het gehele
lichaam en geeft daardoor meer energie.
Knoflook bevat veel zwavelhoudende componenten die
biologisch actief zijn. Zowel de ui als de knoflook zijn sterk bacteriedodend
(inwendig).
De voortdurende desinfecterende werking en daardoor
opruimende werking houdt de mens gezond.
Bij uitwendig gebruik heeft knoflook een antiseptische
(desinfecterende) werking en verhoogt de weerstand tegen infecties en
schimmels.
Knoflook trekt bloed naar de slijmvliezen, zodat het
bloed daar zijn genezende werking kan laten gelden.
Knoflook verjongt.
Aderverkalking, een hoge bloeddruk, vermoeidheid, koude
handen en voeten en vergeetachtigheid kun je voorkomen met knoflook. Op het
gebied van hart- en bloedvaten is het effect van regelmatig gebruik van
knoflook: bloeddrukverlagend, bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels, milde
cholesterolverlaging, anti-atherosclerotisch (helpt aderverkalking voorkomen),
beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort.
Knoflook heeft een gunstige invloed op de bloedvaten en
indirect ook op het hartritme en de bloeddruk.
Volgens Indiase onderzoekers vermindert de consumptie
van knoflookextracten de toxische effecten van arseen in het lichaam en zorgt
dat dat arseen versneld via de urine wordt afgevoerd.
Knoflook en broccoli beschermen tegen maagkwalen en
wellicht tegen maagkanker. Knoflook en broccoli bevatten veel sulfarofaan, een
stof die een antibiotische werking kent tegen helicobacter pylori. Deze bacterie
wordt in verband gebracht met schade aan de maag en kankers aan de ingewanden.
In de Westerse wereld is 25 à 30 procent van de bevolking hiermee besmet en in
Japan bijna negentig procent.
Klop de eieren met 2 el water, de sjalotten en peper en zout naar smaak los.
Verhit telkens 1/2 el olie en bak van het eimengsel 4 omeletten. Houd ze warm.
Verhit 1 1/2 el olie en bak de worteltjes met de knoflook en de peper ± 5 min. op een halfhoog vuur.
Voeg de prei toe en bak hem op een hoog vuur 3 min. mee. Schep de taugé erdoor en bak alles nog 3 min. Neem de pan van het vuur en schep de tomaat erdoor. Breng de groenten op smaak met peper en zout.
Leg de omeletten op de borden en verdeel het groentemengsel erover. Serveer met de tomato ketchup. Lekker met een bonensalade en donker brood.
150 g pure chocolade (cacaoaandeel tenminste 70 %)
4 verse eiwitten
1 el suiker
75 g slagroom
cacaopoeder voor het bestuiven
De chocolade verbrokkelen en in een kom over een heet waterbad laten smelten. Van het heet waterbad afhalen en iets laten afkoelen. Het eiwit en de suiker stijf roeren en met de vloeibare chocolade vermengen. De slagroom halfstijf roeren en eveneens met de chocolademassa vermengen. De chocolademousse in kleine likeurglazen vullen en voor het serveren met cacaopoeder bestuiven.
De ontdooide spinazie ongeveer 5 minuten in 50 g boter stoven. Met kruiden op smaak brengen. In een vuurvaste vorm doen. De zalm met zout en peper inwrijven en met citroensap besprenkelen. De overige boter in een pan verhitten en de vis van beide kanten bakken. De zalm op de spinazie leggen. Roerend de bloem in het braadvet doen, de bouillon opgieten en de saus vervolgens van het vuur halen. De slagroom, eigeel en mosterd in de saus roeren en over de vis gieten. Het geheel met amandelen bestrooien en onder de gril ongeveer 10 minuten goudbruin bakken. Smaakt heerlijk met brede pasta en witte wijn!
Uitjes en champignons in anti-aanbakpan doen, 20 g boter en zoveel water toevoegen tot beide groenten onderstaan. Suiker, zout en peper toevoegen en op zacht vuur koken tot water verdampt is. Groenten apart zetten. 40 g boter smelten, bloem erdoor roeren en 2 minuten laten bakken. Bouillon en crème fraîche toevoegen en tot gladde saus roeren. Saus op zacht vuur 10 minuten laten koken. Saus met zout, peper en citroensap op smaak brengen. Kabeljauw in saus leggen en op zacht vuur laten meestoven tot vis gaar is. Tomaten, uitjes en champignons toevoegen en 2 minuten meeverwarmen. Voor serveren dille erover strooien.
Italiaanse roerbakschotel met kip, rode ui en bonen
Ingrediënten: Voor 2 personen 180 gram kipfilets 1 zakje Italiaanse kruiden 2 eetlepels vloeibare margarine 1 rode ui 1 rode paprika 200 gram sperziebonen 200 gram pasta (penne) 50 gram geraspte kaas (parmezaanse) Snijd de kipfilets in blokjes en doe ze in een kommetje. Strooi de Italiaanse kruiden over de kip en meng het goed door elkaar. Laat de kruiden even intrekken.Maak ondertussen de paprikas schoon, pel de ui en haal de bonen af. Breng in een pan ruim water aan de kook en kook de sperziebonen in 5 minuten bijna gaar (bewaar het water). Snijd de paprika en rode ui in grove stukken. Kook nu de pasta, volgens de bereidingswijze, in het water van de bonen al dente. Verwarm een wok met de margarine op het vuur en bak de kip gedurende 5 minuten, voeg vervolgens de rode ui, paprika en sperziebonen toe en roerbak het geheel nog eens 4 minuten. Serveer de Italiaanse roerbakschotel met de pasta. Garneer het gerecht met wat geraspte kaas.
Ingrediënten: - 400 g courgettes - 1 grote ui - 1 teen knoflook - enkele basilicumblaadjes - 30 g geraspte Parmezaanse kaas - 3 eetlepels Extra Vergine olijfolie - zout & peper - zeker 1 liter (groenten)bouillon - 120 g fijne pasta
Was de courgettes en snij ze in blokjes. Hak de ui, knoflook fijn en basilicum fijn.
Meng de knoflook en basilicum met de Parmezaanse kaas, 1 eetlepel olijfolie en een snuifje zout. Hou even opzij.
Fruit de ui in de resterende olijfolie, voeg er de courgettes bij en laat het even aanbruinen, naar smaak kruiden met zout en peper. Giet er dan de bouillon over en breng aan de kook.
Kook nog 10 minuten verder. Voeg de pasta toe.
Voeg het basilicum/kaasmengsel toe neem meteen van het vuur.
Laat een tweetal minuten staan zodat de smaken beter uitkomen.
Serveer bij deze maaltijd Italiaanse ciabatta of focacciabrood.
Tip van de chef: Je kunt enkele tomaten aan de courgettes toevoegen. Of voeg gewoon een eetlepel kerriepoeder toe en je krijgt een meer oriëntaalse soep.
Maak de champignons schoon en snij ze fijn. Schil de aardappels en rasp ze. Klop de eieren los. Meng in een grote kom de fijngesneden champignons, de geraspte aardappels, kaas, losgeklopte eieren, maïzena , room, zout en peper door elkaar. Vet een wafelijzer in met wat boter of margarine. Bak van het beslag knapperige wafels in ca. 4 minuten.Per persoon ongeveer 75 gram groenten
6 el tapenade van groene olijven (bakje 150 g, koelvers)
4 vellen filodeeg (diepvries), ontdooid
olijfolie
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de
paprikastukjes met de kipstukjes. Voeg de tapenade toe. Meng alles en breng op
smaak met peper en zout. Bestrijk 4 vellen filodeeg dun met olijfolie. Leg op
elk vel een tweede vel. Verdeel het kipmengsel erover. Bestrijk rondom met nog
wat olie en pak de kip in. Leg de pakketjes op een bakplaat en bak ze in 20
min. goudbruin. Lekker met aardappelpuree en sperziebonen.
Met voorgebakken broodproducten kun je heerlijke snackjes maken. Deze warme focacciahapjes smaken lekker bij de borrel, maar ook koud in de lunchtrommel of als hartig tussendoortje zijn ze niet te versmaden.
Benodigdheden
1 focacciabrood, in dunne sneetjes
3 trostomaten, in dunne plakjes
2 mozzarellakaasjes, in dunne plakjes
gedroogde oregano
peper, zout
± 16 plakjes rauwe ham (bijv. Coburger), in de lengte gehalveerd
bakpapier
Verdeel de gehalveerde plakjes tomaat en de gehalveerde plakjes mozzarella over de sneetjes brood en bestrooi met oregano, peper en zout naar smaak. Omwikkel elk sneetje brood met een half plakje ham en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de sneetjes brood kort in een voorverwarmde oven (200 °C) en serveer direct.
Verwijder het donkergroene gedeelte van de preien en
het uiteinde met de wortels. Steek een scherp mes tot halverwege in de preien
en snijd ze naar boven toe over de lengte open. Spoel onder de kraan het zand
weg en was goed. Breng een ruime pan water met wat zout aan de kook. Kook de
preien in 12 min. gaar. Kook ondertussen de eieren 5 min. Giet ze af, laat ze
schrikken in koud water en pel ze. Laat de preien iets afkoelen en snijd ze elk
in 3 stukken. Roer in een kom de mosterd, de azijn en de olie door elkaar, voeg
peper en zout naar smaak toe. Schep de prei door de dressing. Snijd in de
lengte dunne plakjes van het ontbijtspek. Verhit de grillpan en gril het spek
goudbruin en krokant. Verdeel de prei over 4 borden. Snijd de eieren in de
lengte doormidden en leg de eieren en het spek bij de prei.
Tip
In plaats van een stukje ontbijtspek kunt u ook voorgesneden plakjes
(125 g, gerookt ontbijtspek, gesneden) gebruiken.
800 g kruimige aardappels, geschild en in kleine stukken
150 ml kwark, vol
1 bakje verse munt (15 g), fijngesneden
2 eieren
5 eetlepels olijfolie
2 x 200 g peultjes
1/2 pak tuinerwten (a 450 g diepvries), ontdooid
Bereiden
Rasp de gele schil van de citroen. Kook de aardappelen 15-20 minuten. Klop de
kwark in een kom met de munt en zout en peper naar smaak. Giet de aardappelen af
en stamp ze, met de citroenrasp, tot een fijne puree. Laat afkoelen en roer de
eieren erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Vorm van de puree 12 balletjes
en druk ze plat. Verwarm de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de
aardappelkoekjes op middelhoog vuur aan beide kanten in 4-5 minuten bruin, keer
ze voorzichtig met een spatel. Kook intussen de peultjes in een ruime pan in 4-5
minuten beetgaar, doe na 3 minuten de tuinerwten erbij. Giet af en serveer met
de aardappelkoekjes en muntdip.
Snijd de tomaten met een scherp mes aan de bovenzijde kruislings in, dompel
ze kort onder in kokend water en daarna in koud water. Verwijder het vel, de
harde kern en de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Scheur op één takje
na de basilicumblaadjes in stukjes en schep ze om met de tomaat, de olie en
breng pittig op smaak met zeezout en (versgemalen) peper. Kook de tagliatelle
beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de nog hete pasta door
het tomatenmengsel. Garneer met de laatste basilicumblaadjes en serveer
direct.