Het restaurant van een chique Amsterdams hotel heeft besloten de degelijke stamppot op de menukaart te zetten. Waarom ook niet? Stamppotten zijn per slot van rekening erg smaakvol. En met de juiste presentatie zijn ze al helemaal niet te versmaden! Stamppotten met en zonder spruitjeslucht!
Stampottenfestival Stamppot andijvie, boerenkool, hutspot en zuurkool. Ieder heeft zo zijn eigen favoriet. Maar helemaal Hollands is dit eenpansgerecht ook weer niet. De Fransen kunnen er namelijk ook wat van. Zo ook de Franse chef-kok Jean Jacques Menanteau van Le Relais van Hotel de lEurope. Samen met souschef Erok Wekema bedacht hij een keur aan eigenzinnig en toch typisch Nederlandse stamppotten om het nieuwe jaar mee in te luiden. Traditioneel en hele bijzondere. Wat te denken van zeer romige boerenkool met kreeft en rivierkreeftjessaus, zuurkool met zalm of spruitjesstamppot met gebakken tarbot. Het stamppottenfestival loopt van januari tot en met maart 2007.
Lekker anders Maar zo lang hoef je niet te wachten. Want je kunt ook zelf alvast aan de slag voor een stamppot anders. Gebruik voor stamppotten altijd een lekkere kruimige aardappel. Om een stamppot romig te maken, voeg je aan de gekookte aardappelen melk en boter (eventueel reuzel) toe. Olijfolie wordt steeds vaker gebruikt en geeft een fruitige smaak. Met ganzenvet maak je van je stamppotje boerenkool echt iets feestelijks. Zorg hoe dan ook dat de aardappelbasis lekker lobbig is. Goede smaakmakers zijn verder azijn, mosterd, verkruimelde bouillonblokjes en nootmuskaat. Uitgebakken spekjes kun je eventueel vervangen door de iets pittigere pancetta. Ook zongedroogde tomaatjes doen het goed door bijvoorbeeld een andijviestamppot. De toevoeging van knoflook geeft je gerecht een exotisch tintje.
Groentenidee Ben je de koolsoorten bui, dan kun je gaan experimenteren met andere groenten. Maak eens een stamppot van doperwtjes en muntblaadjes. Bak de doppertjes eerst in een scheut olijfolie en knoflook en doe er eventueel wat gedroogde pepertjes (peperoncino)bij. Ook spinazie en witlof zijn zeer goed geschikt voor de stamp en kun je op dezelfde wijze klaarmaken. Met een scheutje azijn en een lepeltje bruine suiker maak je de witlof minder bitter. Tot slot geeft tijm er een lekkere bite aan.
|