Het mooie van de kersttraditie is misschien wel het feit dat ze bijna overal ter wereld wordt gevierd, maar dat de uitvoering ervan in het ene land toch weer net even anders is dan in het andere. In deze tijd van saamhorigheid, nemen wij je mee over de grens, naar culinaire kersttradities van andere landen. Wat komt er op tafel in Lapland? Hoe ziet de kerstdis eruit in Mexico? Wat hebben we gemeen en wat is totaal verrassend anders? Grensloos genieten, dus. Ga je mee?
Italiaans De Italiaanse keuken kent geen strapatsen. Ze is eerlijk, simpel en superieur. Het gaat immers om de kwaliteit van de ingrediënten. Ook met kerst gaat het om goede, maar eenvoudige ingrediënten. Het menu bevat natuurlijk altijd een antipasto en (zelfgemaakte) pasta als voorgerecht. De Italianen houden van lang tafelen, maar met kerst wordt er snel gegeten. Er wachten namelijk mooie presentjes onder de boom, waaronder rode lingerie voor de dames! Klik hier voor de kerstrecepten Klik hier voor het Italiaanse wijnarrangement
Frans Kaas, mosterd, pastis. Rijke ingrediënten met uitgesproken smaken. De Fransen begrijpen als geen ander hoe je al dat lekkers kunt omtoveren tot een onvergetelijke kerstdis. Niet opkijken wanneer je na zon menu een paar kilos bent aangekomen. Zullen de Fransen daarom maar 1 kerstdag vieren? Klik hier voor de kerstrecepten Klik hier voor het Franse wijnarrangement
Brits De Britten zijn haast bezeten van kerstmis. Ze zijn de uitvinders van de traditionele kerstkalkoen. Hoe slecht de gemiddelde Brit het gehele jaar door ook eet (geen groenten, veel vetten), met de kerstdagen komt de hele rataplan op tafel. Inclusief die vermaledijde sprouts. Natuurlijk wel overgoten met extraveel geklaarde boter. De christmaspudding is de Pièce de résistance van de avond. Die wordt dan wel al in september voorbereid. Klik hier voor de kerstrecepten Klik hier voor het Britse wijnarrangement
Hollands De Hollandse keuken wordt door culinaire snobs vaak verguisd. Geheel onterecht. Hollanders weten vreemde ingrediënten uitstekend te integreren in hun dagelijkse kost. Door de ruimdenkendheid van de Hollander is de Hollandse eetcultuur vele malen gevarieerder dan menig ander eetcultuur. Een menu met oerHollandse ingrediënten past bij de kerstdagen natuurlijk het best. Nou goed dan, met hier een daar een snufje buitenlands. Klik hier voor de kerstrecepten Klik hier voor het Hollandse wijnarrangement
Zuid-Amerikaans Wie van lekker pittig houdt, kan zijn hart op halen in de Zuid-Amerikaanse keuken. Eenvoudig, puur en voedzaam. Natuurlijk mogen ingrediënten als avocados, chilipepers en mole (saus op basis van cacao) niet ontbreken. Ook met de kerst, in Zuid-Amerika is het warm, worden hete gerechten gegeten. Een beetje anders, maar zeker net zo lekker. Klik hier voor de kerstrecepten Klik hier voor het Zuid-Amerikaanse wijnarrangement
Scandinavisch Uit het hoge Noorden komt de kerstman. En de kersttraditie viert in Scandinavië dan ook hoogtij met overal kerstlichtjes, engeltjes, vuurkorven. Het feest van het licht wordt gevierd met veel vis en vlees. Met name rauwe vis en rendier staan op het feestmenu. De koude wordt verbannen Klik hier voor de kerstrecepten Klik hier voor het Scandinavische wijnarrangement
Oosters Oosters eten is weliswaar niet traditioneel met kerst, maar wel heel erg lekker en weer eens wat anders. Je kunt voor de verandering met kerst een Indonesische rijsttafel of een curry-buffet maken. Maar je kunt ook kiezen voor onderstaand menu. In vergelijking met andere menus, is de oosterse misschien wel een van de meest gezondste. In ieder geval is het een geweldige smaaksensatie. Klik hier voor de kerstrecepten Klik hier voor het Oosterse wijnarrangement
|