Waren we met de kerstdagen intensief en uitgebreid aan het koken geslagen, nieuwjaarsfeestjes gaan we relaxeter tegemoet met verrukkelijke brunches en verfrissende drankjes. Een smakelijk begin van het nieuwe jaar, waarmee je familie en vrienden heerlijk kunt verwennen. Broodjes en meer Brunch is een combinatie van een laat ontbijt en een vroege lunch en bestaat voornamelijk uit verschillende soorten broodjes, -croissant, toast, sandwich, scones, partybroodjes- die heerlijk worden belegd. Denk aan: gerookte zalm, salades, vleeswaren, eieren. Een brunch op nieuwjaarsdag is ideaal om de dag feestelijk te beginnen. De tafel wordt voor een groot gezelschap mooi gedekt. Eventuele leftovers van oudejaarsavond en de feestdagen daarvoor, krijgen een nieuwe kans. Champagne mag natuurlijk ook bij deze maaltijd niet ontbreken. Fruitshake Om de kater van oudejaarsavond te verdrijven, is een frisse fruitshake ideaal. Pureer wat rood fruit met yoghurt en voeg er een paar druppels vanille- essence bij. Garneer de shake met blaadjes mint. Natuurlijk kun je ook kiezen voor andere fruitsoorten, maar hoe zuurder het fruit, des te lekkerder de shake. Wil je het iets minder machtig maken, dan kun je ook enkel verse vruchtensappen schenken. Ragout Ook kliekjes zijn geschikt voor de brunch. Oudbaken brood bijvoorbeeld gebruik je als toast. Maak van overgebleven (gegaard) vlees een ragout. Dit laatste is vrij simpel te maken en erg lekker op een broodje. Kalkoenkliekjes zijn erg geschikt voor de ragout. Maak een roux van 30 gram boter en 30 gram bloem. Smelt eerst de boter en roer vervolgens de bloem erdoorheen. Houd het mengsel op een matig vuurtje warm en blijf goed doorroeren. Als de bloem smeuïg is en loslaat van de pan, schenk je er beetje bij beetje bouillon bij. Hierdoor ontstaat er een gebonden saus. Snijd het vlees in kleine stukjes. Voeg alles bij elkaar en garneer het geheel met fijngehakte peterselie. Hartige taartjes Voor de variatie kun je ook kleine hartige taartjes maken van korstdeegbakjes. Deze zijn kant-en-klaar te koop en kun je met werkelijk van alles vullen. Leg in het bakje veldsla en een plakje geitenkaas. Strooi er wat tijm over. Snijd mozzarella in plakjes en leg die op de met tijm bestrooide geitenkaas. Bak de taartjes af in ongeveer 7 minuten in de voorverwarmde oven. Breng op smaak met peper uit de molen en de resterende olijfolie.
|