Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
25-01-2010
Everzwijnstoofpotje
Een paar weken geleden zat er een everzwijn in ons kippenhok, het ganse verhaal kan je lezen op onze blog: http://www.bloggen.be/aucercledeschenes/ Ik kreeg toen van de jagers een mooi stuk everzwijnenvlees van bijna 3 kg en ik heb er een stoofpotje van gemaakt. Het was de eerste keer dat ik everzwijn klaarmaakte en al zeg ik het zelf, het resultaat mocht er zijn!
Vermits het vlees 24 uur moet marineren moet je er wel een dag op voorhand aan beginnen.
Ingrediënten voor 6 personen:
Voor de marinade: 1 ui, 1 sjalot, 1 raap, 2 wortels, 1 teentje look, 1 "bouquet garni", rode wijn, enkele kruidnagels, peterselie, peper en zout
Voor de bereiding: 1,2 kg everzwijn, 2 uien, 200 gr spek in blokjes, 300 gr champions, olijfolie, 30 cl Armagnac, 200 gr gedroogde pruimen van Agen
Laat de gedroogde pruimen 24 uur marnineren in de Armagnac.
Doe in een kom alle ingrediënten voor de marinade en het everzwijnenvlees in blokjes. De groenten snij je in kleine stukken. Goed kruiden met peper en zout. Gebruik voldoende rode wijn zodat het vlees onder staat. Laat dit 24 uur marineren.
Neem nu het vlees uit de marinade en laat het uitlekken. Verwarm de olijfolie in een pan, braad de stukken vlees mooi aan en hou het apart. Snij de uien fijn en stoof deze even aan. Ook het spek en de champions bak je aan en hou je apart.
Neem nu een stoofpot en doe het vlees erin samen met de marinade en de gestoofde uien. Laat dit stoven tot het vlees zacht is (reken op een 2-tal uren). Voeg er dan het spek en de champions, en de pruimen met de armagnac bij. Laat alles nog een 10-tal min. stoven. Het gemarineerde vlees. Het stoofpotje van everzwijn.
Categorie:Hoofdgerechten - Vlees
24-01-2010
Perentaart met chocolade
Ingrediënten:
1 vel kruimeldeeg 2 peren 180 gr amandelpoeder 110 gr boter 100 gr cristalsuiker 3 eieren 3 koffielepels cacao een snuifje kaneel
Klop de zachte boter op met de suiker, het amandelpoeder, de eieren, het cacaopoeder en een snuifje kaneel. Meng tot een mooi glad beslag. Leg het kruimeldeeg in een taartvorm en giet het mengsel erop. Strijk het mooi open. Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snij ze in partjes en schik die op de taart. Zet de taart in een voorverwarmde oven van 190°. Bak ze gedurende een 30-tal minuten.
Categorie:Taarten, cake en gebak
22-01-2010
Napolitaanse parfait
Super lekker en makkelijk omdat je het een paar dagen op voorhand kan klaarmaken!
Ingrediënten: (voor een vrij grote cakevorm)
250 gr petit-beurre koekjes 200 gr pure chocolade 3 eieren 50 gr bloemsuiker 500 ml slagroom 2 eetlepels Cointreau 2 eetlepels sterke koffie plasticfolie een grote cakevorm
Je verkruimelt de petit-beurre koekjes met een deegrol. De slagroom klop je tot hij lobbig is en dan meng je er de koekjeskruimels onder.
De chocolade laten smelten in de microgolfoven. De koffie, Cointreau en de suiker eronder roeren. De eieren splitsen en de dooiers ook onder de gesmolten chocolade roeren tot het mengsel mooi glad is. Het eiwit stijf kloppen en dan spatelen onder het chocolademengsel.
Neem de cakevorm en leg er plasticfolie in. Zorg dat je plasticfolie groot genoeg is om alles achteraf toe te plooien. Schep nu de helft van het koekjes-roommengsel in de vorm. Daarop giet je het chocolademengsel en daarboven de rest van het koekjes-roommengsel. Goed afdekken met de plasticfolie en minstens een paar uur in de diepvries zetten.
Voor het opdienen snij je mooie plakken van de parfait. Je kan er wat fruit bij serveren of een fruitcoulis.
Categorie:Desserten
20-01-2010
Franse uiensoep
Een echte winterse soep!
Ingrediënten:
Olijfolie 1 kilo uien 1 prei rundsbouillon zout & peper Frans brood een paar sneetjes gruyère & gemalen gruyère
De uien schillen en in fijne ringen snijden. De prei kuisen en in grove stukken snijden.
De prei aanstoven in een beetje olijfolie en met de rundsbouillon aan de kook brengen. Als de prei gaar is mooi glad mixen.
De uien in een pan mooi bruin stoven en dan bij de prei- rundsbouillon voegen. Nog even aan de kook brengen en laten pruttelen tot de uien zacht zijn. Kruiden met peper en zout. Sij dunne sneetjes van het Frans brood en rooster ze lichtjes. Leg er een sneetje gruyère op en zet onder de grill tot de kaas gesmolten is. Dien de soep op met in ieder bord een stuk Frans brood en serveer er nog extra gemalen gruyère bij.
Categorie:Soepen
17-01-2010
Kabeljauw met witloof en graanmosterd
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kabeljauw filets 4 stronken witloof 1 citroen 100 ml room 2 el graanmosterd 2 el honing 1 blokje visbouillon olijfolie peper & zout
Verwijder de buitenste blaadjes van het witloof, spoel het en snijd het in lange reepjes. Kruid de kabeljauwfilets met peper en zout. Verwarm de olijfolie in een pan en bak hierin de kabeljauwfilets mooi gaar. Haal ze uit de pan en hou ze warm. Doe het witloof met de room en de mosterd in de pan , en laat dit gaar worden. Voeg er het sap van de citroen, de honing en de visbouillon bij en kruid met peper en zout. Laat de saus wat indikken.
Dien de kabeljauw op met aardappelpuree en het witloof.
Categorie:Hoofdgerechten - Vis
15-01-2010
Courgettemousse
Dit is een ideaal receptje voor mensen die een teveel aan courgettes uit hun moestuin hebben om die eens op een andere manier te verwerken. Ik kreeg het van een collega en vriendin, Annette, en ik heb het al dikwijls met succes klaargemaakt.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kleine courgetten (de kleinste hebben de beste smaak) 2 eieren 20 cl room peper, zout & muskaatnoot
De oven voorverwarmen op 200°. De courgettes wassen en in blokjes snijden. Afkoken en zeer goed laten uitlekken (liefst een halve dag). De uitgelekte courgettes samen met de eieren en de room mixen . Goed kruiden met peper, zout en de muskaatnoot. In een vierkante of rechthoekige ovenschotel gieten en 45 min laten bakken op 200°. Je kan de moussen in mooie blokjes snijden en zo opdienen bij vlees, vis enz.
Categorie:Aardappels&groenten
13-01-2010
Confit de canard
Nog zo'n klassieker uit onze regio. Je kan de confit kopen vacuum verpakt, in bokalen of in blik. Ik koop ze meestal in blik al is het soms wat zoeken naar de goede kwaliteit. Uiteindelijk is dit een heel simpel gerecht en iedereen vindt het super lekker. Hou er wel rekening mee dat eend vrij zwaar vlees is en dus is één bil per persoon zeker genoeg.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
1 blik met 4 eendebillen peper & zout
Je haalt de eendebillen uit het blik en laat ze goed uitlekken. Het vet uit het blik gebruiken we niet. De oven voorverwarmen op 220°. Je kruid de billen goed met peper & zout en legt ze dan met de velkant naar boven, zonder vetstof, in een ovenschotel. Je zet ze gedurende een 15-tal minuten in de warme oven en dan zet je ze nog een 5-tal minuten onder de hete grill, zodat het vel lekker krokant wordt. Je eendebillen zijn nu klaar!
Je kan ze opdienen met rijst, couscous of zoals op de foto met gebakken aardappels met verse kruiden. Ik heb er een gratin van courgettes bij gemaakt maar je kan er bijna alle groenten bij geven.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
10-01-2010
Appelcake
De lievelingscake van Nils, hij is absoluut geen koekjes of taarten liefhebber maar een stuk lekkere appelcake daar zegt hij geen neen tegen. Ik had dan ook speciaal voor hem voor we naar België gingen appelcake gebakken en ingevroren zodat hij daar nu tijdens de blok af en toe kan van smullen.
Ingrediënten:
4 of 5 eieren (= 300 gr) 300 gr cristalsuiker 300 gr zelfrijzende bloem 300 gr boter 2 of 3 appelen (afhankelijk van de grootte) snuifje zout
Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
De oven verwarm je voor op 170°. Je neemt een cakevorm en je vet hem in met boter en je bestuifd hem met bloem.
Splits de eieren en klop het eiwit samen met het snuifje zout tot het stijf is. Klop in een andere kom de boter met de suiker tot een zachte massa. Klop er dan één voor één de dooiers onder. Lang genoeg kloppen totdat de suiker opgelost is. Meng dan snel de gezeefde bloem er onder. Nu schep je het eiwit voorzichtig onder het beslag (zeker niet meer mixen!). De appels schil je, het klokhuis haal je eruit en je snijdt de appel in dunne partjes. Nu giet je 1/3de van het beslag in de vorm. Dan leg je er een laagje appels op. Je vult weer aan met een laag beslag en je legt er weer appelschijfjes op. Je giet er dan het laatste beslag bij en legt bovenaan nog een rij met appelschijfjes. Je zet de cake in de warme oven en laat hem minstens 1 uur bakken op 170°. Na een uur controleer je met een satéstokje of de cake helemaal gaar is, zoniet zet je hem nog 10 tot 20 min. in de oven. Als de cake klaar is haal je hem uit de oven en laat je hem 5 min afkoelen in de vorm. Daarna haal je hem uit de vorm en je laat hem verder afkoelen op een rooster.
Categorie:Taarten, cake en gebak
06-01-2010
Scampi's met appeltjes en Calvados
Ik lust zelf heel graag scampi's en dit is één van mijn favoriete bereidingswijzen. Simpele ingrediënten en makkelijk om te maken!
Ingrediënten voor 4 personen:
2 sjalotjes
1 teentje look
ongeveer 10 grote scampis of gambas per persoon
2 appels
1 dl Calvados
2,5 dl room
1 eetlepel curry
peper & zout
olijfolie
gehakte peterselie
Pel de sjalotjes en de look en snipper fijn. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in blokjes.
Verhit de olijfolie in een pan en bak er de sjalotjes en look in. Roer er de curry door en blus met de Calvados. Doe er dan de appelblokjes bij en de room en kruid met peper en zout en laat nog even sudderen.
Bak in een andere pan in een beetje olijfolie de gepelde scampi's langs weerszijden.
Dien op met rijst of pasta en bestrooi de scampis met gehakte peterselie.
Snij de kipfilets open en steek in elke kipfilet 2 zongedroogde tomaten en 2 basilicumblaadjes. Kruid ze met peper en zout en rol er een sneetje spek rond. Steek vast met coctailprikkers. Leg ze in een ovenschaal en giet er een beetje olijfolie over. Verwarm de oven voor op 180°. Bak de kipfilets een 20 minuten in de oven. Eventueel zet je de kipfilets nog eventjes onder de grill zodat het spek knapperig wordt. Lekker met rijst, pasta of gebakken patatjes.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
02-01-2010
Gevulde champions
Je hebt nodig voor 8 personen:
8 dikke champions 2 uien 2 teentjes look een bosje peterselie peper & zout room 8 dunne sneetjes ontbijtspek olijfolie
De champions schoonborstelen. De steeltjes eraf halen en zeer fijn hakken. De uien en look pellen en ook zeer fijn snijden. In een pan de olijfolie opwarmen en er de ui en look in stoven. De gehakte steeltjes van de champions erbij voegen en samen nog even laten bakken. De peterselie fijn hakken en ook bij het mengsel doen. Je voegt nu room bij het mengsel en laat het nog even inkoken. Daarna kruiden met peper en zout. Ondertussen zet je de championhoeden zo'n 15 min. in de oven op 200° om ze te laten garen. Nu doe je de vulling in de hoedjes en je legt er telkens een sneetje spek over. Nog even onder de grill tot het spek knapperig is. Opdienen met een beetje sla en Frans brood.
Voor vegetariërs vervang je het spek door wat gemalen kaas.
Categorie:Voorgerechten
01-01-2010
Gelukkig Nieuwjaar!
Voor iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar!
Ik zal ook in 2010 proberen om af en toe dit blog aan te vullen met receptjes en ik hoop natuurlijk dat jullie mijn blog blijven lezen. Een blog onderhouden vergt regelmatig heel wat tijd maar dat heb ik er graag voor over. Het is erg fijn om reacties te krijgen van jullie en dat stimuleert me natuurlijk om er mee door te gaan! Heb je sugesties, vragen of heb je zelf een tof en eenvoudig receptje laat het me dan gerust weten!
Je kan dit dessert ook met bramen of bosbessen klaarmaken.
Ingrediënten:
Voor 8 personen
300 gr frambozen (je kan diepriesvruchten gebruiken) 2 eetlepels bloemsuiker sap van 1/2 citroen 1 koffielepel gezeefde bloem 4 eiwitten 125 gr fijne cristalsuiker zout boter
Beboter 8 soufflékommetjes en de oven voorverwarmen op 180°. Verwarm de frambozen met 2 eetlepels bloemsuiker en het citroensap. Plet de frambozen met een vork en voeg er de bloem bij. Klop mooi glad en laat een minuutje zachtjes koken. Laat afkoelen. Klop de 4 eiwitten stijf met een snuifje zout en strooi en langzaam 125 gr suiker bij. Blijf kloppen tot het eiwit mooi glanst. Spatel nu het eiwitschuim voorzichtig door de frambozenpuree. Vul de soufflékommetjes voor twee derde en zet ze een goeie 10 minuten in de oven op 180°. Bestuiven met bloemsuiker en dadelijk opdienen.
Categorie:Desserten
14-12-2009
Hartige cake met gerookte zalm en zongedroogde tomaten.
Dit is één van mijn favoriete voorgerechten maar ik eet dan ook heel graag zalm en zongedroogde tomaten. Als je die 2 ingrediënten dan combineert en je maakt er een cake van....lekker!
Je kan de cake ook als hapje serveren, je snijdt hem dan gewoon in vierkante blokjes.
Ingrediënten:
Voor 8 personen
3 eieren 150 gr bloem 1 zakje droge gist 8 cl zonnebloemolie 12,5 cl volle melk 100 gr geraspte Gruyère 200 gr gerookte zalm 150 gr zongedroogde tomaten een paar takjes verse dille peper
De oven voorverwarmen op 180°. De eieren loskloppen en de bloem en de gist eronder mengen. Dan voorzichtig de zonnebloemolie en de lauwe melk eronder kloppen. Daarna de fijngesneden dille en de gruyère eronder mengen en flink kruiden met peper. De zalm en de zongedroogde tomaten in stukjes snijden en onder het deeg mengen. Dit giet je dan in een cakevorm met anti-kleeflaag en je bakt de cake 45 min. op 180°. Je snijdt de cake in plakken en je kan hem serveren met wat sla en tomatenpesto.
Categorie:Voorgerechten
11-12-2009
Gratin dauphinois
Gratin dauphinois is een aardappelgerecht dat hier heel regelmatig geserveerd wordt. Ik krijg dan ook dikwijls de vraag : hoe maak je die klaar? Wel het geheim van een goede gratin zit hem in de kruiding en de room! Niet op een calorietje meer of minder kijken dus, als je een lekkere gratin wil maken!
Ingrediënten:
Voor 8 personen
2 kg aardappelen ongeveer 1,5 liter volle room 4 teentjes knoflook Peper van de molen Fleur de sel
De oven voorverwarmen op 200°. De aardappelen schillen en wassen. De look pellen en de kern eruit verwijderen. Je snijdt de aardappelen nu in schijfjes van een 3-tal mm en legt een laag in een ovenschotel. Kruiden met peper uit de molen en flink wat fleur de sel. Ook een teentje look persen en erover strooien. Dan giet je een deel van de room over. Dan een volgende laag aardappelen, peper, zout, look en room en zo ga je verder tot al je aardappelen opgebruikt zijn. Je eindigt met room. Nu zet je de schaal in de oven en die moet minstens een uur bakken op 200°. Af en toe prik je er eens in met een scherp mes en als de aardappels echt zacht zijn is het gerecht klaar.
Ik doe dus GEEN gemalen kaas op mijn gratin, dat is echt niet nodig!
Categorie:Aardappels&groenten
09-12-2009
Warme bladerdeeghapjes met rode pesto
Het receptje voor de bladerdeeghapjes kreeg ik van een vriendin (merci Chantal!) en dat valt hier ongelooflijk in de smaak. Je kan natuurlijk ook andere pesto of tapenade gebruiken.
Ingrediënten voor de rode pesto:
200 gr zongedroogde tomaten 25 gr verse basilicumblaadjes 2 teentjes look 4 eetlepels balsamicoazijn 4 eetlepels pijnboompitten 50 gr parmezaanse kaas olijfolie
Je doet de basulicumblaadjes, parmezaanse kaas, pijnboompitten, balsamicoazijn, look en de zongedroogde tomaten in een keukenrobot en mixt alles tot het een gladde massa is. Dan doe je er een paar lepels olijfolie bij en mixt weer. Je pesto moet smeuïg en smeerbaar zijn. Als hij nog te vast is doe je er nog wat olijfolie bij.
Voor de bladerdeeghapjes:
1 vel bladerdeeg 1 klein doosje tomatenpuree rode pesto 50 gr gemalen kaas
Het bladerdeeg uitrollen in 2 snijden en er een laag rode pesto opsmeren. Dan de tomatenpuree erover smeren en bestrooien met de gamalen kaas. De 2 vellen bladerdeeg oprollen en in de frigo laten afkoelen. De oven voorverwarmen op 190°. De rolletjes uit de frigo halen en in schijfjes van een goeie cm snijden. Een bakplaat met bakpapier bedekken en de schijfjes erop leggen. Ongeveer 15 min bakken in de oven op 190°
Categorie:Hapjes
06-12-2009
Tomatenflan
Dit is één van mijn favoriete flans uit de Provence. Simpele ingrdiënten, makkelijk om te maken en erg lekker!
De oven voorverwarmen op 220°. Een cakevorm invetten met boter. De eieren opkloppen en dan de melk, de mosterd en de helft van de Cantal er onder kloppen. Kruiden met peper en zout. Dit giet je in de cakevorm en dan de in schijfjes gesneden tomaten erin leggen. Bestrooien met de tijm en de rest van de Cantal. In de oven 30 min. bakken op 220°. Warm opdienen.
Categorie:Voorgerechten
02-12-2009
Quiche met spekjes en prei
Quiches doen het altijd goed en ik geef ze dan ook regelmatig als voorgerecht.
Ingrediënten:
Voor 8 personen
1 vel kruimeldeeg 300 gr spekreepjes 2 preien 250 ml room 3 eieren 80 gr geraspte gruyère peper
De oven voorverwarmen op 200°. Het kruimeldeeg in een taartvorm leggen. Het spek bakken in een anti-kleefpan, tot het een beetje krokant wordt. Je haalt het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. De prei kuisen en in ringen of stukjes snijden. Je bakt die een goeie 5 min in het spekvet. Uit de pan halen en ook op keukenpapier laten uitlekken. In een kom klop je nu de eieren met de room los, goed kruiden met peper. Dan roer je de spekjes, de prei en de gemalen gruyère door het eimengsel en je giet dit in de taartvorm. De quiche 25 min. bakken op 200°.
Categorie:Voorgerechten
30-11-2009
Knolseldersoep
Niets zo zalig in de winter als een lekkere soep! Ik maak mijn soepen altijd in een snelkookpan maar je kan ze natuurlijk ook in een gewone pot maken, dan moet ze natuurlijk wel langer koken.
Al de groenten kuisen en in stukken snijden. De uien en de prei aanstoven in een beetje olijfolie. De aardappelen en de knolselder erbij doen en water toevoegen tot alles juist onder staat. De kippebouillonblokjes, peper en zout toevoegen. De stoompot sluiten, aan de kook brengen en 10 minuten laten koken. Als de soep een beetje afgekoeld is mixen en kruiden met nootmuskaat en eventueel nog wat water bijvoegen. De soep in de borden doen en versieren met room en fijngehakte peterselie.
Categorie:Soepen
28-11-2009
Speculoospudding met koffiecrème en gekarameliseerde banaan
Een niet alledaags dessert dat Kerim hier voor het eerst maakte voor de table d'hôtes.
Ingrediënten:
Voor 10 personen
Voor de pudding: Voor de koffiecrème: Afwerking: 250 gr speculoos 125 ml melk 2 bananen 3 eieren 1 ei suiker 2 eierdooiers 7,5 gr maïszetmeel 50 gr suiker 25 gr suiker 0,5 l melk 50 ml slagroom 1 koffielepel oploskoffie
Verwarm de oven voor op 170° Leg de speculoos in een rechthoekige ovenschaal. Klop de eieren, de dooiers, de suiker en de melk door elkaar. Giet dit mengsel over de speculoos en bak de pudding 20 minuten op 170°
Voor de koffiecrème breng je de melk aan de kook met de oploskoffie. Klop dan het ei samen met de suiker en het maïszetmeel op en giet er al roerend de kokende koffiemelk bij. Giet het daarna weer in een kookpot breng het al roerend terug aan de kook. Blijf roeren tot het mooi gebonden is. Laat het mengsel nu afkoelen. Klop ondertussen de room lobbig en voeg hem bij de koffiecrème.
Snijd rechthoekjes uit de speculoospudding en schik op een bord. Lepel er wat koffiecrème over. Snijd de bananen in schijfjes en leg die op de koffiecrème. Strooi er wat suiker over en brand die met een gasbrander tot hij karameliseerd.