Au Cercle des Chênes - Culinair
Foto

CHAMBRES & TABLE D'HÔTES      
"AU CERCLE DES CHÊNES"
Rudy & Myriam de Ruijter-De Smet
Lacalcinie
47140 Auradou
France
tel:0033(0)5 53490198
gsm:0033(0)6 04189506
www.aucercledeschenes.com 
www.bloggen.be/aucercledeschenes
info@aucercledeschenes.com



Categorieën
  • Aardappels&groenten (11)
  • Brood (3)
  • Confituur en gelei (5)
  • Desserten (30)
  • Divers (4)
  • Drankjes (4)
  • Hapjes (21)
  • Hoofdgerechten - Gevogelte (13)
  • Hoofdgerechten - Vis (9)
  • Hoofdgerechten - Vlees (5)
  • Koekjes (6)
  • Pasta (5)
  • Sauzen (1)
  • Soepen (8)
  • Taarten, cake en gebak (26)
  • Voorgerechten (31)

  • Inhoud blog
  • Beste wensen!
  • Gazpacho van Granny Smith en komkommer.
  • Muffin met olijven en zongedroogde tomaten.
  • Limoncello roomijs met een caramel tuile.
  • Caramel tuiles.
  • Bladerdeegwafeltjes met zalm en kruidenkaas.
  • Luchtige trifle met meringue.
  • Crème brûlée van foie gras.
  • Gazpacho met mozzarellacrème.
  • Pommes Duchesse.
  • Grieks slaatje.
  • Crème brulée taart.
  • Courgetterolletjes met geitenkaas.
  • Hier gaan we weer!
  • Ananascarpacio met citroensorbet en muntsuiker.
  • Kaaskoekjes.
  • Gratin van courgettes met ricotta.
  • Zalmterrine.
  • Watermeloen met Bleu de Basque.
  • Yoghurtmousse met banaan en ahornsiroop.

    Mijn favorieten
  • Au Cercle des chênes
  • Au Cercle des chênes - blog
  • Jamie Oliver's site
  • Dagelijkse kost
  • Le Sot L'y Laisse
  • Chef Nini
  • Papilles et Pupilles
  • Jeremy Fort

  • Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • blood pressure (blood pressure)
        op Luchtige trifle met meringue.
  •   verhuisbedrijf spijkenisse (verhuisbedrijf spijkenisse)
        op Luchtige trifle met meringue.
  • dit wordt mijn afsluiter voor mijn nieuwjaarsmenu (Vermeire Greta)
        op Luchtige trifle met meringue.
  • Lieve groetjes Nikki (Nikki)
        op Muffin met olijven en zongedroogde tomaten.
  • paardenbloem gelei (Britt )
        op Paardebloemgelei

  • Archief per maand
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009

    Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde. Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak. Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten. Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen! Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
    30-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knolseldersoep
    Niets zo zalig in de winter als een lekkere soep!
    Ik maak mijn soepen altijd in een snelkookpan maar je kan ze natuurlijk ook in een gewone pot maken, dan moet ze natuurlijk wel langer koken.

    Ingrediënten:

    1 knolselder
    1 prei
    3 uien
    3 aardappelen
    3 kippebouillonblokjes
    olijfolie
    peper & zout & nootmuskaat
    Voor de afwerking: room & peterselie

    Al de groenten kuisen en in stukken snijden.
    De uien en de prei aanstoven in een beetje olijfolie. De aardappelen en de knolselder erbij doen en water toevoegen tot alles juist onder staat. De kippebouillonblokjes, peper en zout toevoegen.
    De stoompot sluiten, aan de kook brengen en 10 minuten laten koken.
    Als de soep een beetje afgekoeld is mixen en kruiden met nootmuskaat en eventueel nog wat water bijvoegen.
    De soep in de borden doen en versieren met room en fijngehakte peterselie.

                              


    Categorie:Soepen
    28-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speculoospudding met koffiecrème en gekarameliseerde banaan

    Een niet alledaags dessert dat Kerim hier voor het eerst maakte voor de table d'hôtes.

    Ingrediënten:

    Voor 10 personen 
      
    Voor de pudding:                           Voor de koffiecrème:                       Afwerking:
    250 gr speculoos                           125 ml melk                                   2 bananen
    3 eieren                                       1 ei                                              suiker
    2 eierdooiers                                 7,5 gr maïszetmeel
    50 gr suiker                                  25 gr suiker
    0,5 l melk                                     50 ml slagroom
                                                      1 koffielepel oploskoffie

          
    Verwarm de oven voor op 170°
    Leg de speculoos in een rechthoekige ovenschaal.
    Klop de eieren, de dooiers, de suiker en de melk door elkaar. Giet dit mengsel over de speculoos en bak de pudding 20 minuten
    op 170°

    Voor de koffiecrème breng je de melk aan de kook met de oploskoffie. Klop dan het ei samen met de suiker en het maïszetmeel op en giet er al roerend de kokende koffiemelk bij. Giet het daarna weer in een kookpot breng het al roerend terug aan de kook.
    Blijf roeren tot het mooi gebonden is.
    Laat het mengsel nu afkoelen. Klop ondertussen de room lobbig en voeg hem bij de koffiecrème.

    Snijd rechthoekjes uit de speculoospudding en schik op een bord. Lepel er wat koffiecrème over. Snijd de bananen in
    schijfjes en leg die op de koffiecrème. Strooi er wat suiker over en brand die met een gasbrander tot hij
    karameliseerd.    
      

                                  


    Categorie:Desserten
    26-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wafels


    Dit is echt iets om in de herfst- of wintermaanden te doen: wafels bakken! Hier is het meestal Kerim die het deeg 's morgens klaarmaakt en dan bakken we in de namiddag samen de wafels. We hebben 2 wafelijzers en dus gaat het goed vooruit!

     

    Ingrediënten:

    700 gr bloem (ik doe de helft gewone en de helft zelfrijzende bloem)

    8 eieren

    6 eetlepels vanillesuiker

    500 gr kristalsuiker

    500 gr margarine

     

    Deze hoeveelheid is voor ong. 40  wafels.

     

    De margarine smelten en de suiker en 4 eetlepels vanillesuiker er onder mengen. De eierdooiers bijvoegen en daarna de bloem er voorzichtig onder mengen. Het eiwit stijf kloppen met de 2 overblijvende eetlepels vanillesuiker. Het eiwit dan onder het beslag mengen.

     

    Een paar uur laten opstijven in de frigo.

    Voor je begint te bakken het wafelijzer goed invetten.

                           


    Categorie:Koekjes
    24-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Advokaat

    Sommigen vinden het een ouderwets drankje maar het blijft toch altijd lekker, zeker als je het zelf maakt met verse scharreleitjes. Vermits wij die in de herfst en winter in overvloed hebben is dat de ideale periode om een voorraad te maken.
    Je kan de advokaat puur natuur oplepelen, of met een toefje slagroom erop. Of gewoon vanilleijs en daar wat advokaat over, heerlijk!

    Ingrediënten
    :


    10 eigelen
    1 blik niet-gesuikerde gecondenseerde melk (410gr) 
    350gr fijne cristalsuiker
    25gr vanillesuiker

    190 ml alcohol van minstens 95°

    Klop de eigelen met de suiker en vanillesuiker op tot het bijna wit ziet. Het is handig om dit met een keukenrobot te doen want je moet lang genoeg mixen.
    Voeg daarna de gecondenseerde melk toe en de alcohol. Blijf lang genoeg mixen tot een homogene vloeistof. 
    Giet de advokaat in potten en sluit goed af. De advokaat is nu nog vrij lopend maar zal na een tijdje staan steviger worden.
    Je kan hem best eerst een paar dagen in de ijskast zetten en daarna gewoon op een koele plek.
    Laat hem zeker een paar weken rusten, hoe langer hij staat hoe beter hij wordt.

                                                     


    Categorie:Drankjes
    22-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geitenkaasbolletjes met abrikoos en sesamzaadjes


    Een lekker aperitiefhapje voor wie houd van geitenkaas.

    Ingrediënten:

    Voor 8 personen

    100 gr zachte jonge geitenkaas
    3 eetlepels sesamzaadjes
    4 gedroogde abrikozen
    bieslook

    Neem een anti- kleefpan en rooster de sesamzaadjes tot ze lichtbruin zijn. Giet ze in een soepbord en laat ze even afkoelen.
    Snij 2 abrikozen in kleine dobbelsteentjes.
    Verdeel de geitenkaas in gelijke stukjes en vorm bolletjes van de geitenkaas samen met de abrikozenstukjes.
    Rol dan de geitenkaasbolletjes door de sesamzaadjes en leg ze in lepeltjes.
    Snij de overgebleven abrikozen in reepjes en leg deze bij in de lepeltjes samen met een stukje bieslook.

                          


    Categorie:Hapjes
    21-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bananenmousse

    Dit is één van de lievelingsdessertjes van Nils.

    Ingrediënten:

    Voor 8 personen

    250 gr mascarpone
    suiker naar smaak
    4 bananen
    0,5 l slagroom
    100gr geraspte chocolade

    De mascarpone mixen met de helft van de bananen.
    De room opkloppen met de suiker. Deze samen met de rest van de in stukjes gesneden bananen en de geraspte chocolade voorzichtig onder de mascarpone mengen.
    De glazen vullen en versieren met geraspte chocolade en/of slagroom.

                                                        


    Categorie:Desserten
    20-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaatje met gerookte eendeborst

    Nog een receptje met "magret" de canard, maar deze keer dus gerookt.

    Wat heb je nodig:

    plakjes gerookte eendeborst
    gemengde sla
    gedroogde pruimen
    rozijnen
    okkernoten
    tomaat-komkommer
    carthamusolie
    balsamico
    peper-zout
    ahornsiroop

    Verdeel de sla over de borden. Dan voeg je de tomaten -en/of komkommer toe.
    De pruimen in stukjes snijden en samen met de rozijnen over de sla verdelen. De noten erover strooien.
    Dan de gerookte eendeborst op de borden schikken.
    Een vinegraitte maken met carthamusolie (of notenolie), balsamico, ahornsiroop, peper van de molen en zout en die over de sla gieten.

                           


    Categorie:Voorgerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frambozenshake


    Dit is een eenvoudig receptje maar zeer lekker! Je kan de frambozen ook vervangen door braambessen of aardbeien

    Ingrediënten:
    Voor 6 personen

    300gr verse of diepvries frambozen
    250gr mascarpone
    250ml room
    suiker naar smaak


    Mix de frambozen met de mascarpone en room. Voeg suiker toe naar smaak. Giet in mooie hoge glazen en versier met opgeklopte slagroom. Je kan natuurlijk ook meer of minder frambozen gebruiken en melk i.p.v. de room.


                                                    


    Categorie:Desserten
    19-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gecarameliseerde perenclafoutis

    Ingrediënten:
    Voor 8 personen

    Voor het beslag:
    1 ei
    10 eetlepels zelfrijzende bloem
    8 eetlepels cristalsuiker
    6 eetlepels zonnebloemolie
    6 eetlepel melk

    Voor de garnituur:
    2 rijpe peren
    50 gr boter
    2 eetlepels cristalsuiker
    1 ei
    kaneel

    Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en mix tot een gladde massa. Giet dit in een beboterde bakvorm.
    Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij de peren in plakjes. Schik deze op het beslag. Bak deze clafoutis 30 min. in een voorverwarmde oven van 175°.
    Laat de boter met de suiker en vanillesuiker smelten. Klop het ei los en roer het eronder. Voeg er kaneel naar smaak toe.
    Schenk dit mengsel over de gebakken clafoutis en zet deze nog 1 tot 2 min onder de hete grill.
    Je kan de clafoutis lauw of koud serveren.

                               


    Categorie:Taarten, cake en gebak
    18-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardebloemgelei

    Al de confituur en gelei die wij bij het ontbijt serveren maak ik zelf. Dit is een bijzonder recept dat ik jaren geleden in België kreeg van een vriendin (merci Suzy!) en de meeste gasten (vooral degene die van zoet houden) vinden deze gelei overheerlijk!

    Ingrediënten:

    365 paardebloemen
    3 biologische sinaasappels
    1 biologische citroen
    cristalsuiker
    rozemarijn of lavendel

    Je plukt 365 paardebloemen zonder stelen (voor elke dag van het jaar pluk je er één) . De bloemen even wassen.
    De citroen en de appelsien in kleine stukken snijden (met de schil) en samen met de paardebloemen 1 uur zachtjes laten koken in 1,5 l water.
    Het mengsel filteren en per liter sap 1 kg suiker bijdoen.
    Dit mengsel kook je dan tot de gewenste dikte.
    De gelei in potjes gieten. Je kan in ieder bokaaltje een takje lavendel of rozemarijn leggen, dat geeft een fijne smaak aan de gelei.

       


    Categorie:Confituur en gelei
    17-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met kaas en appel

    Ingrediënten
    :
    Voor 4 personen

    4 kabeljauwmoten
    100 gr kervel
    500 gr champions
    4 sneetjes comté
    kerriepoeder
    peper & zout
    4 zoete appels
    olijfolie/margarine of boter

    Stoof de champions aan in een beetje olijfolie en kruid ze met peper en zout.
    Leg 4 kabeljauwmoten in een ovenschotel en kruid ze ook met flink wat peper en zout. Leg op iedere moot een beetje kervel en daarop een sneetje kaas. Strooi wat kerriepoeder op de kaas en leg er dan de geschilde en in schijfjes gesneden appels bovenop. Schik de champions rond de vis en leg nog een klontje boter op de appeltjes. Zet dit ongeveer 25 min. in een op 200°voorverwarmde oven.
    Je kan er puree of pasta bij serveren.

                                   


    Categorie:Hoofdgerechten - Vis
    16-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegratineerde courgetten

    Zelfs als je niet echt gek bent op courgetten moet je dit receptje eens proberen. Door het amandelpoeder geef je wat extra smaak aan de courgetten.

    Ingrediënten:

    Voor 4 personen

    4 kleine courgetten
    Peper & zout
    50 gr amandelpoeder
    50 gr geraspte comté
    150 ml room

    Snijd de courgettes is fijne schijfjes. Leg een laag courgettes in een ovenschotel, kruid met peper van de molen en fleur de sel. Strooi een beetje amandelpoeder over de cougetten en giet er een beetje room over. Herhaal dit tot al de courgettes in de schaal liggen en strooi op de laatste laag een beetje gemalen comté kaas. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 190° en laat gedurende minstens 30 min. bakken.

                                                                     


    Categorie:Aardappels&groenten
    15-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magret de canard met kersensaus

    Le "sud-ouest" is een streek die vooral gekend is voor zijn rijke keuken. Bij ons in de Lot & Garonne wordt er heel veel eend gegeten. Van de beroemde "foie gras", de borsten, billen, vleugeltjes tot de maagjes, er gaat niets verloren van een eend. Zelfs de karkassen worden gebruikt om een bouillon van te trekken.
    In dit recept gebruik ik kersen voor de saus, zeker niet gebruikelijk bij de Fransen, maar wel erg lekker!

    Ingrediënten:

    Neem één eendeborst voor 2-3 personen.
    Peper van de molen
    Fleur de sel
    1 bokaal Bigarreau kersen ( of verse kersen in het seizoen)

    Leg de magrets met de vetkant naar boven en snijd een kruisvormig patroon in het vet.
    Zet een pan op het vuur (zonder vetstof!) en leg, als de pan goed heet is, de magrets er met de vetkant naar onder in. Temper het vuur een beetje en laat de magrets zo 10 min. bakken totdat het vet krokant is. Dan haal je ze uit de pan en giet al het vet dat is vrijgekomen weg.
    Nu bak je de magrets langs de vleeskant nog zo'n 8 min (iets langer als je niet van rosé vlees houdt). Flink kruiden met peper en zout. 
    Dan haal je de magrets uit de pan en je legt ze op een verwarmde schotel. Bedek ze met aluminiumfolie en laat ze zo 5 min rusten.
    Ondertussen neem je het sap van een pot kersen (eventueel nog aanlengen met een beetje water) en je blust daarmee het aanbaksel in de pan. Laat even doorkoken en bind met sauceline. Daarna de kersen nog even mee opwarmen.
    Dan snijd je de magrets in niet te dikke sneetjes en je dient op met de kersensaus.
    Lekker met gratin dauphinois of kroketjes!


                          

                         


    Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
    14-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappels met verse kruiden


    Dit is een super makkelijk receptje om aardappels te bakken in de oven.
    Door de verse kruiden geef je een zuiderse toets aan je patatjes.

    Ingrediënten:
    Voor 6 personen

    6 vaste aardappels
    enkele verse salieblaadjes
    een paar takjes rozemarijn en thijm
    olijfolie
    fleur de sel, versgemalen peper
    De aardappels
    goed wassen (de schil laat je eraan) en in de lengte in 4 snijden. Een ovenschotel invetten met olijfolie en daar de aardappels in leggen. Een beetje olijfolie over de aardappels gieten en kruiden met fleur de sel en versgemalen peper.
    De schotel 45 min. in een voorverwarmde oven van 220° plaatsen.
    Daarna de kruiden mengen met olijfolie en over de aardappels verdelen.
    De oven lager zetten (180°) en nog 15 min laten garen. 


                                  


    Categorie:Aardappels&groenten
    13-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zachte chocoladetaart


    Ik heb echt een zwak voor desserten en dit is één van mijn lievelingstaarten en ook bij onze gasten valt ze altijd in de smaak! Het beslag maak je in een handomdraai maar dan moet je wel het geduld hebben tot de taart helemaal afgekoeld is voordat je ze uit de vorm haalt.

    Ingrediënten:
    Voor 8 personen

    200 gr fondant chocolade
    200 gr boter
    5 eieren
    250 gr bloemsuiker
    25 gr bloem

    De oven voorverwarmen op 180°. Een springvorm beboteren en bestuiven met bloem.
    De chocolade met de boter laten smelten in de microgolfoven. Je klopt dit tot een mooie massa. De eieren er één voor één onder mixen en dan de bloem en de suiker toevoegen.
    Het beslag in de vorm gieten en 25 minuten laten bakken in de oven.

    De taart moet in het midden nog zacht zijn, je kan dit testen met een saté prikker.


                                                                


    Categorie:Taarten, cake en gebak

    Zoeken in blog


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs