Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
27-11-2011
Pruimen-amandeltaart.
Deze taart maak je met verse pruimen.
Ingrediënten:
1 vel kruimeldeeg 1 kg pruimen 100 gr amandelpoeder 100 gr suiker 100 gr boter 2 eieren
Bekleed een taartvorm met het kruimeldeeg en bak die 15 min. blind in een voorverwarmde oven op 180°. Verwijder dan het vulsel en bak de bodem nog 5 minuten verder.
Snijd de pruimen in twee en verwijder de pitten. Mix het amandelpoeder, de suiker en de zachte boter. Roer er dan de eieren onder.
Leg de pruimen op de taartbodem en giet de amandelcrème erover. Strijk mooi glad.
Bak de taart nog 30 minuten in de oven op 175°.
Laat de taart afkoelen voordat je ze serveert.
Categorie:Taarten, cake en gebak
25-11-2011
Quiche met 3 soorten kaas en prei.
Ingrediënten voor 8 personen:
1 vel bladerdeeg het wit van 2 preien 5 eieren 25 cl room 50 gr zachte geitekaas 50 gr oude geitekaas 50 gr gruyère 50 gedroogde pruimen zonder pit en in 2 gesneden olijfolie peper & zout
Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg en prik er met een vork gaatjes in.
Kuis en was de prei en snij in kleine stukjes. Verhit een beetje olijfolie in een pan en voeg de prei toe. Laat even zachtjes stoven. Haal de prei uit de pan en laat afkoelen. Klop de eieren los met de room en kruid met flink wat peper en een weinig zout. Verdeel het preimengsel over het bladerdeeg en verbrokkel de 2 soorten geitenkaas erover. Leg de pruimen erop en giet dan het eimengsel over de taart. Bestrooi met de gemalen gruyère.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 200° gedurende een 30-tal minuten.
Serveer met een frisse salade.
Categorie:Voorgerechten
21-11-2011
Kalkoenrollade met champion roomsaus.
Ingrediënten voor 6 personen:
1 kalkoenfiletgebraad van 1kg 500 gr champions 2 teentjes look verse peterselie 150 gr kruidenkaas 6 sneetjes gerookt spek, dun gesneden 300 ml room een scheutje cognac margarine olijfolie peper & zout
Snij de helft van de champions in kleine stukjes. Kuis de look en plet fijn. Snij de peterselie ook fijn.
Verwarm in een pan een beetje olijfolie en voeg de champions en de look toe. Laat even stoven en voeg dan de peterselie toe en de kruidenkaas. Kruid met peper en zout. Laat even pruttelen en laat daarna wat afkoelen.
Snij het kalkoengebraad open zodat je een rechthoekige lap krijgt. Leg de sneetjes spek op de kalkoen en smeer er daarna de championvulling op. Rol de kalkoen stevig op en bind het vlees vast met keukenkoord.
Leg de kalkoenrollade in een ovenschaal, kruid met peper en zout, en leg er een paar flinke klontjes margarine op. Bak de kalkoenrollade in een voorverwarmde oven op 220°. Overgiet regelmatig met het braadvet en draai de rollade eens om. Een uurtje zou moeten volstaan, maar controleer met een satéprikker de gaarheid. Als het vlees klaar is haal het dan uit de oven en laat het even rusten onder aluminiumfolie.
Snij ondertussen de rest van de champions in schijfjes. Stoof aan in een beetje hete olijfolie, blus met de cognac en roer er de room onder. Flink kruiden met peper en zout.
Snij de kalkoenrollade in dikke plakken en serveer met de championsaus en kroketjes.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
19-11-2011
Mousse met koffie en walnoten.
Een heerlijk dessertje voor tijdens het weekend!
Ingrediënten voor 6 personen:
250 gr mascarpone 4 eigelen 80 gr bloemsuiker 3 koffielepels heel sterke koffie 10 cl slagroom 60 gr walnoten
Klop de slagroom stijf en zet hem in de frigo.
Klop het eigeel samen met de bloemsuiker op tot het zo goed als wit ziet. Roer er de koffie en de mascarpone onder en de gehakte walnoten.
Spatel nu voorzichtig de slagroom onder het mengsel.
Schep de mousse in een spuitzak en spuit in mooie glazen. Zet de mousses minstens een halve dag in de frigo zodat hij kan opstijven.
Werk voor het opdienen eventueel af met een toefje slagroom en een halve walnoot.
En dan: genieten!
Categorie:Desserten
17-11-2011
St. Marcelinkaasje met notenkorst & sla.
Koop kaasjes die nog niet "te rijp" zijn, want dan lopen ze teveel uit tijdens het aanbakken.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 St. Marcelinkaasjes een mengeling van verschillende soorten noten, bv: pistachenoten (niet gezouten), amandelnoten, walnoten ... 2 eitjes olijfolie gemengde sla 4 aardbeien 6 gele kerstomaatjes 3 el. notenolie 1 el. basamicoazijn 1 kl. ahornsiroop peper & zout
Maal eerst de notenmengeling tot ze bijna fijn zijn. Reken op minstens 8 eetlepels gemalen noten. Je kan natuurlijk ook gemalen noten kopen, maar deze zijn meestal te fijn gemalen!
Neem een bord en klop er de eitjes in los. Neem een 2de bord en leg er een fijn laagje van de notenmengeling in.
Wentel de kaasjes eerst door het ei en daarna door de notenmengeling. Druk de nootjes goed aan en leg de kaasjes terug in de frigo om op te stijven.
Leg een slamengeling op de borden en werk af met de gele kerstomaatjes en aarbeien. Maak een dressing met de notenolie, balsamico en ahornsiroop en kruid flink met peper van de molen en een beetje zout. Verdeel de dressing over de sla.
Verwarm een beetje olijfolie in een pan en bak er de kaasjes in langs beide zijden tot ze kleur krijgen. Schik de kaasjes op de borden.
Categorie:Voorgerechten
15-11-2011
Gehaktballetjes met kaas en duivelse dipsaus.
Ik maak steeds een grotere hoeveelheid balletjes op voorhand klaar en bewaar ze in de diepvries. Op tijd uit de diepvries halen, even bakken en je hebt vlug een lekker aperitiefhapje!
Ingrediënten voor min 8 personen:
Voor de balletjes:
800gr gemengd gehakt 1 ei ong. 5 eetlepels paneermeel peper, zout, en muskaatnoot een blok halfoude harde kaas olijfolie
Neem een mengschaal en doe er het gehakt in. Doe het ei en een beetje paneermeel erbij en kruid met peper, zout en muskaatnoot en meng alles goed door elkaar. Indien nodig voeg je nog wat paneermeel toe. Snij de kaas in blokjes van 1 cm. Neem telkens een blokje kaas en vorm hierrond een klein gehaktballetje. Werk zo al het gehakt op.
Voor de dipsaus: meng de mayonaise onder de ketchup en kruid extra met peper van de molen. Plet het teentje look en roer dat eronder. Voeg er dan de sambal bij. Als het goed pikant mag zijn kan je er eventueel nog wat extra sambal bijdoen.
Bak de balletjes in een beetje olijfolie in een hete pan. Draai ze reglematig om en als de kaas er begint uit te lopen zijn ze klaar. Prik ze op stokjes en serveer met het sausje.