Au Cercle des Chênes - Culinair
Foto

CHAMBRES & TABLE D'HÔTES      
"AU CERCLE DES CHÊNES"
Rudy & Myriam de Ruijter-De Smet
Lacalcinie
47140 Auradou
France
tel:0033(0)5 53490198
gsm:0033(0)6 04189506
www.aucercledeschenes.com 
www.bloggen.be/aucercledeschenes
info@aucercledeschenes.com



Categorieën
  • Aardappels&groenten (11)
  • Brood (3)
  • Confituur en gelei (5)
  • Desserten (30)
  • Divers (4)
  • Drankjes (4)
  • Hapjes (21)
  • Hoofdgerechten - Gevogelte (13)
  • Hoofdgerechten - Vis (9)
  • Hoofdgerechten - Vlees (5)
  • Koekjes (6)
  • Pasta (5)
  • Sauzen (1)
  • Soepen (8)
  • Taarten, cake en gebak (26)
  • Voorgerechten (31)

  • Inhoud blog
  • Beste wensen!
  • Gazpacho van Granny Smith en komkommer.
  • Muffin met olijven en zongedroogde tomaten.
  • Limoncello roomijs met een caramel tuile.
  • Caramel tuiles.
  • Bladerdeegwafeltjes met zalm en kruidenkaas.
  • Luchtige trifle met meringue.
  • Crème brûlée van foie gras.
  • Gazpacho met mozzarellacrème.
  • Pommes Duchesse.
  • Grieks slaatje.
  • Crème brulée taart.
  • Courgetterolletjes met geitenkaas.
  • Hier gaan we weer!
  • Ananascarpacio met citroensorbet en muntsuiker.
  • Kaaskoekjes.
  • Gratin van courgettes met ricotta.
  • Zalmterrine.
  • Watermeloen met Bleu de Basque.
  • Yoghurtmousse met banaan en ahornsiroop.

    Mijn favorieten
  • Au Cercle des chênes
  • Au Cercle des chênes - blog
  • Jamie Oliver's site
  • Dagelijkse kost
  • Le Sot L'y Laisse
  • Chef Nini
  • Papilles et Pupilles
  • Jeremy Fort

  • Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • blood pressure (blood pressure)
        op Luchtige trifle met meringue.
  •   verhuisbedrijf spijkenisse (verhuisbedrijf spijkenisse)
        op Luchtige trifle met meringue.
  • dit wordt mijn afsluiter voor mijn nieuwjaarsmenu (Vermeire Greta)
        op Luchtige trifle met meringue.
  • Lieve groetjes Nikki (Nikki)
        op Muffin met olijven en zongedroogde tomaten.
  • paardenbloem gelei (Britt )
        op Paardebloemgelei

  • Archief per maand
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009

    Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde. Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak. Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten. Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen! Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
    27-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Normandische pannekoeken.

    Eerst maak je een pannekoekbeslag met: 

    250 gr bloem
    50 gr bruine suiker
    een snuifje zout
    5 eieren
    7 dl melk
    25 gr gesmolten boter
    een scheutje Calvados

    Nodig voor de Normandische pannekoeken:

    1 appel per persoon
    donkere kandijsuiker
    margarine
    eventueel nog Calvados, ijs, slagroom

    Per persoon schil je één appel, je haalt het klokhuis eruit met een appelboor en je snijdt hem in schijfjes.
    Smelt flink wat margarine in een pan en bak al de appelschijfjes aan weerszijden al even aan. Haal ze uit de pan.


    Nu smelt je terug margarine in de pan en je verdeelt een aantal appelschijfjes over de pan. Je giet er voorzichtig wat pannekoekenbeslag over. Laat dit nu op een zacht vuur bakken.
    Neem een 2de pan waar je ook wat margarine in smelt. Als de pannekoek onderaan gaar is keer je de pannekoek met de pan om in de 2de pan. Strooi flink wat donkere kandijsuiker over de pannekoek en smelt terug wat boter in de eerste pan. Draai de pannekoek nogmaals om (dus met de suiker naar onder) in de andere pan. Laat hem nu nog even karameliseren en draai hem dan op een bord met de suikerkant naar boven.

    Je kan de pannekoek nu nog flamberen met Calvados en een bolletje ijs of wat slagroom is er ook verrukkelijk bij (dit is natuurlijk enkel voor wie niet op zijn lijn moet letten )

                              
    Het vergt wel wat handigheid om de pannekoek met appeltjes mooi op het bord te krijgen. Gebruik voldoende boter, dan glijdt de pannekoek beter uit de pan! Oppassen voor je handen want door de karamel kan je je lelijk verbranden!


    Categorie:Taarten, cake en gebak
    25-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltaart met frangipane

    Ingrdiënten:

    kruimeldeeg
    3 appels
    125 gr gesmolten boter
    75 gr fijne cristalsuiker
    2 eieren
    125 gr amandelpoeder
    1 el. bloem
    2 el. abrikozenconfituur

    De oven voorverwarmen op 200°.
    Leg het deeg met bakpapier in de taartvorm.
    Mix de gesmolten boter met de suiker en doe er dan één voor één de eieren bij. Daarna mix je het amandelpoeder er onder en op het laatste meng je de bloem erdoor.
    Schil de appels en snij ze in vier. Verwijder het klokhuis. Snij de kwartjes nu in fijne partjes maar zorg dat ze onderaan vast blijven zitten.
    Schep nu het amandelmengsel op de taartbodem en schik er de appels op met de bolle kant naar boven.
    Bak de taart 40 min. op 200°.
    Verwarm de abrikozenconfituur en strijk de appels ermee in. Laat de taart afkoelen.

    Heerlijk als 4-uurtje of als dessert!

                                      


    Categorie:Taarten, cake en gebak
    23-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelli met gerookte zalm en champions


    Simpele ingrediënten, vlug klaar en lekker!

    Ingrediënten voor 4 personen:

    500 gr tagliatelli
    500 gr gerookte zalm
    4 tomaten
    250 gr champignons
    peper & zout
    400 ml room
    olijfolie
    dille - peterselie

    Snij de champignons in schijfjes en stoof ze in een beetje olijfolie.
    Snij dan de tomaten in blokjes en voeg ze bij de champions. Laat nog even stoven en voeg er dan de room bij. Kruid met peper en zout en laat de saus wat indikken.
    Kook de tagliatelli en giet af. Verdeel hem over de borden.
    Snij de gerookte zalm in reepjes en voeg hem bij de saus. Laat nog even opwarmen, snipper wat dille of peterselie over de saus en giet dan over de tagliatelli. 

                              



     




    Categorie:Pasta
    21-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quiche met brie, zongedroogde tomaten en walnoten


    Je proeft het zuiden in deze quiche met brie, zongedroogde tomaten en walnoten!

    Ingrediënten voor 8 personen

    1 vel bladerdeeg
    250 gr Brie
    10 zongedroogde tomaten
    50 gr walnoten
    bieslook
    4 eieren
    2dl room
    peper & zout

    Verwarm de oven op 200°. Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg en prik er met een vork gaatjes in.

    Snij de brie in plakken en verdeel over de taartbodem.
    Hak de zongedroogde tomaten en de walnoten in stukjes en verdeel dit ook over de taartbodem. Snipper de bieslook fijn en verdeel ook over de taartbodem.
    Klop de 4 eieren samen met de room los, kruid met peper en zout en giet dit nu over de taart.
    Zet de taart een 40 min in de oven op 200°.

        



    Categorie:Voorgerechten
    19-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spekrolletjes met gedroogde pruimen van Agen


    Als aperitiefhapje maak ik geregeld spekrolletjes met pruimen. Natuurlijk gebruik ik hiervoor ons streekprodukt bij uitstek, de gedroogde pruimen van Agen.

    Dit hapje is super simpel om klaar te maken en... erg lekker!

    Wat heb je nodig?

    Dun ontbijtspek (ik gebruik gerookt spek)
    Gedroogde pruimen (ontpit)

    Reken op min. 3 stuks per persoon.

    Leg op ieder sneetjes spek een pruim en rol het spek op.

    Zet in de oven onder de grill. Reken op een dikke 5 min. Als het spek kleur krijgt en knapperig wordt draai je al de rolletjes eens om.
    Hou het wel goed in de gaten want voordat je het weet is het spek verbrandt, dus op tijd uit de oven halen!

    Nu prik je in ieder rolletje een houten prikker en dan zijn ze klaar om op te dienen!


                              


    Categorie:Hapjes
    16-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde peren

    Dit recept maak ik al klaar sinds het eerst jaar dat we chambres d'hôtes doen, en het viel direkt in de smaak!
    Een kleine anekdote: er was ooit één van de gasten (ik noem geen namen maar het was een vrouw ) die vroeg of ze haar bord mocht uitlikken omdat ze het zo lekker vond...wij hadden daar geen probleem mee en dus heeft ze dat ook echt gedaan We hebben er nog altijd spijt van dat we toen geen foto genomen hebben, maar ja toen hadden we nog geen blogs en dus lag ons fototoestel niet altijd in de aanslag.

    Ingrediënten voor 4 personen:

    4 mooie peren (niet te rijp!)
    een 15-tal amandelmakarons
    4 el. abrikozenconfituur
    30 gr zachte boter
    een beetje appelsap
    citroensap

    Schil de peren maar laat het steeltje eraan. Snij de onderkant mooi recht zodat ze kunnen blijven staan. Snij het "hoedje" eraf en haal met een parisiënne lepeltje een deel van het vruchtvlees eruit.
    Bestrijk de peren met wat citroensap zodat ze mooi wit blijven.
    Verkruimel de makarons en meng er de abrikozenconfituur en de boter onder.
    Vul de peren met dit mengsel en zet ze in een beboterde schaal. Giet er een beetje appelsap bij.
    Bak de peren in een voorverwarmde oven op 180° gedurende 25 min (hangt een beetje af van de peersoort) en overgiet ze af en toe met het appelsap.
    Dien de peren lauw op en geef er een bolletje ijs bij!

              


    Categorie:Desserten
    10-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pruneaux d'Agen.


    De gedroogde pruimen van Agen.

     

     Eén van de specialiteiten  in onze streek zijn de beroemde “Pruneaux d’Agen”, de pruimensoort die hiervoor gebruikt wordt is de “prunes d’ente”. Koop je in België een zakje gedroogde pruimen dan komen ze waarschijnlijk uit onze regio.

    In heel de streek rond Agen zie je uitgestrekte boomgaarden met pruimenbomen.
    In de lente kan hier je dan ook prachtige wandelingen maken tussen de pruimenboomgaarden die dan in bloem staan.

      

     

    Vanaf 15 augustus begint men de pruimen te oogsten. Een paar boeren, zoals bv. Etienne en Marie van de bio-dynamische boerderij "Le Bequi" (http://www.lafermedubequi.com/index.php)  doen het nog op de authentieke manier. Ze wachten tot de pruimen van de bomen vallen en dan worden deze opgeraapt.

      

    Maar de meesten boeren gebruiken tegenwoordig machines, die machines worden rond de stam geplaatst, ze schudden met de bomen en de pruimen vallen ofwel op netten die op de grond liggen ofwel vallen ze in een soort omgekeerde paraplu die rond de boomstam staat.

    De pruimen worden dan eerst gewassen en gesorteerd op grootte. Dan gaan ze op leggers de oven in om te drogen.

     

    Die gedroogde pruimen worden hier in allerlei gerechten verwerkt. In stoofschotels, verwerkt in slaatjes, in desserten enz . En natuurlijk worden ze ook opgelegd in eau de vie, armagnac of in rode wijn.

    Maar je kan ze ook zo eten, bij het ontbijt of als tussendoortje. 

                                                                 


    07-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speculoosijs


    In België kan je speculoosijs gewoon in de supermarkt kopen maar hier kennen ze dat niet dus dan zit er niets anders op dan er zelf voor te zorgen!

    Ingrediënten:

    5 eierdooiers
    300  melk
    250 ml slagroom
    150 gr bloemsuiker
    1 soeplepel vanillesuiker
    70 gr speculoos

    Bereiding:

    De eierdooiers met de suiker opkloppen tot alles bijna wit ziet.
    De melk met de speculoos koken, daarna de room bijvoegen en nog even licht laten koken.
    Dan het kokende mengsel voorzichtig bij de eieren gieten, en nog even blijven mixen.
    Daarna alles terug licht opwarmen (niet koken) en blijven roeren.
    Nu alles laten afkoelen en in de ijskast zetten (af en toe roeren).

    Dan in de ijsmachine draaien en nog wat verbrokkelde speculoosjes toevoegen.

    Als alles niet dadelijk op is in de diepvries bewaren.

                                   


    Categorie:Desserten
    05-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marsepeinkoekjes

    Leuk om met kinderen te doen!

    Ingrediënten:

    300 gr amandelpoeder
    250 gr bloemsuiker
    1 of 2 eiwitten
    geconfijt fruit
    uitsteekvormpjes

    Het amandelpoeder mengen met de bloemsuiker. Dan er een beetje eiwit onder mengen en lang genoeg kneden. De marsepein mag niet te droog maar ook niet te nat zijn dus stilaan eventueel nog wat eiwit er onder mengen.
    Als het eiwit goed is opgenomen vorm je een bol en die rol je uit met een deegrol tot zo'n 0,5 cm dikte.
    Hier steek je dan figuurtjes uit en je versierd ze met geconfijt fruit.
    Een kleine 10 min bakken in een voorverwarmde oven op 170°. (de koekjes mogen niet donker worden, want dan zijn ze te hard)
    Laten afkoelen en smullen maar!

                                   
                                


    Categorie:Koekjes
    03-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suikerbrood


    Ik had al een paar keer suikerbrood gebakken maar het was altijd veel te vast.  Meer gist bij doen hielp niet, en dus had ik het na een paar pogingen opgegeven. 
    Nu gebruik ik speciale bloem voor luxebrood, je kan die in België kopen bij Aveve, en hier bij ons in de Gamm vert, en mijn suikerbrood is nu echt lekker en veel luchtiger!
    De hoeveelheid suikerparels die je moet gebruiken heb ik niet aangegeven...dat hangt af van de goesting! Ik gebruik er tamelijk veel maar we houden hier dan ook allemaal van suikerbrood waar véél suiker inzit!

    Ingrediënten
    :
    500 gr bloem voor luxebrood

    1 zakje droge gist

    220 ml lauw water

    40 gr boter

    20 gr cristalsuiker

    Snuifje zout (1,5 maatje)

    Suikerparels & 40 gr gesmolten boter

    1 eigeel & een beetje water

     

    Al de ingrediënten kneden in de kneedmachine gedurende minstens 10 min. ( met de hand 20 min.)

    Het deeg tot een bol vormen en in een kom leggen. Afdekken met plasticfolie en minimum 45 min laten rijzen in de oven op 50°.

    Het deeg uitrollen en terug een bol vormen en nog eens 45 minuten laten rijzen.

    Rol het deeg dan voorzichtig terug uit en snij het in 2 stukken.

    De suikerparels mengen met de gesmolten boter en in het deeg drukken. Leg nu de 2 stukken deeg op elkaar met de suikerparels naar boven. Plooi het deeg naar binnen en vorm zo terug een bol.

    Bestrijk het deeg met het eigeel gemengd met een beetje water en doe er nog wat suikerparels op.

    Leg het brood in een bakvorm bekleed met bakpapier en laat het 40 min. Bakken in een voorverwarmde oven van 180°.

    Smakelijk!


                                  


    Categorie:Brood
    01-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolsoep


    Omdat het nog steeds winter is nog maar eens een recept van een lekker soepje. Soep is ook ideaal als je een paar kilo's wil kwijt raken (zoals ik dus ). Je mag er in principe zoveel van eten als je wilt! 

    Ingrediënten:

    1 Bloemkool
    2 aardappels
    1 teentje look 
    1 ajuin
    1 preiwit
    1 l kippebouillon
    olijfolie
    peper & zout
    room

    Kuis al de groeten en snij in grove stukken. Hou een paar kleine bloemkoolroosjes apart.
    Stoof de ajuin, de fijngesnipperde look en de prei in de olijfolie. Voeg er de kippebouillon bij en daarna de aardappels en de bloemkool. Laat koken tot de bloemkool gaar is.
    Mix de soep en breng op smaak met peper en zout.
    Blancheer de overgebleven kleine bloemkoolroosjes.
    Dien de soep op met wat room en de kleine bloemkoolroosjes.


                             







    Categorie:Soepen

    Zoeken in blog


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs