Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
01-12-2013
Grieks slaatje.
Eenvoudig, fris en lekker!
Ingrediënten voor 4 personen:
1 gewone krop sla
2 tomaten
100 gr groene ontpitte olijven
1/2 komkommer
1/2 rode ui
200 gr feta kaas
Voor de yoghurt dressing:
1 potje yoghurt
1 el olijfolie
2 el witte wijnazijn
Peper & zout
Kuis en was de sla.
Snij de tomaten in 8 partjes.
Schil de komkommer en snij hem in de lengte in 4 en haal de zaadjes eruit. Snij dan in fijne boogjes.
Kuis de rode ui en snij hem in dunne schijven.
Verdeel de sla, komkommer, ui, olijven en tomaten over de borden.
Verbrokkel de feta kaas en verdeel over de borden. Kruid met flink wat zwarte peper uit de pepermolen.
Doe al de ingrediënten voor de dressing in een bokaaltje en schud goed doorheen. Giet de dressing over de salade. Klaar!
Categorie:Voorgerechten
28-11-2013
Courgetterolletjes met geitenkaas.
Een voorgerechtje dat hier vorig seizoen geweldig in de smaak viel!
Ingrediënten voor 4 personen:
2 courgettes
100 gr ricotta
100 gr zachte geitenkaas
1 el kappertjes
50 gr vijgen confituur
rucola
peper & zout
Was de courgettes en snij er met een dunschiller (of gebruik een mandoline) mooie repen af.
Blancheer deze een 30-tal seconden in gezouten kokend water en laat ze daarna uitlekken op een keukenhanddoek.
Meng de jonge zachte geitenkaas met de ricotta en kruid met peper van de molen en een beetje zout. Hak de kappertjes in fijne stukjes en meng onder de kaas.
Smeer een dun laagje vijgen confituur op de courgetterepen en smeer er dan de kaas op. Rol de repen op en steek vast met een prikker.
Serveer met wat rucola.
Categorie:Voorgerechten
30-01-2013
Gratin van courgettes met ricotta.
Een smeuïg voorgerechtje ideaal voor veggies!
Ingrediënten voor 4 personen :
250 gr ricotta
2 courgettes
1 ui
40 gr geraspte parmezaan
2 eieren
1 teentje look
basilicum
olijfolie
peper & zout
Provençaalse kruiden
Verwarm de oven voor op 200°.
Snipper de ui fijn en pers het teentje look, stoof aan in een beetje olijfolie.
Rasp de courgettes, doe ze bij de ui en de look en kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden. Laat zachtjes stoven en roer regelmatig om. Laat lichtjes afkoelen.
Klop de eieren los, roer er de ricotta en de parmezaanse kaas onder en kruid met peper & zout. Roer nu de courgettes door dit mengsel. Snipper een paar blaadjes basilicum fijn en meng die er ook onder.
Neem 4 ovenschaaltjes en vet ze in met een beetje olijfolie. Verdeel het courgette - kaas mengsel over de potjes en laat ze 30 min bakken in de oven.
Werk af met basilicum en serveer meteen.
Categorie:Voorgerechten
26-01-2013
Zalmterrine.
Makkelijk om op voorhand klaar te maken!
Ingrediënten voor 10 personen:
500 gr verse zalm (zonder graten en vel)
200 gr gerookte zalm
3 eieren
25 cl room
2 soeplepels peterselie
zout & peper
Doe alle ingrediënten, behalve de gerookte zalm, in de Magimix en mix kort.
Verwarm de oven op 180°.
Neem een cakevorm en giet de helft van het mengsel erin. Leg hierop de helft van de schijfjes gerookte zalm. Giet de rest van het zalm mengsel erop en dek af met de rest van de gerookte zalm. Dek af met een stuk aluminiumfolie.
Zet de vorm in een bak met water en bak de terrine zo "au bain Marie" gedurende 45 minuten op 180°. Neem het aluminiumpapier eraf en laat nog een 5-tal minuutjes verder bakken.
Laat de terrine afkoelen en zet hem dan in de ijskast tot net voor het opdienen. Ontvorm de terrine en snij in dikke plakken.
Dien op met een coulis van peterselie.
Categorie:Voorgerechten
18-01-2013
Courgette quiche in twee kleuren.
Een quiche die mooi oogt door het gebruik van gele en groene courgettes.
Ingrediënten voor 8 personen:
1 vel kruimeldeeg
3 kleine groene courgettes
3 kleine gele courgettes
200 gr ricotta
4 eieren
250 ml room
peper & zout & nootmuskaat
Verwarm de oven op 200°.
Neem een taartvorm en leg het kruimeldeeg op bakpapier in de vorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Bak de bodem 10 min blind en laat even afkoelen.
Snij de courgettes in gelijkmatige plakjes en schik ze mooi op de taartbodem.
Klop de eieren los met de room en de ricotta en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Giet dit voorzichtig over de courgettes.
Zet de quiche in de oven en laat ze 35 minuten bakken. De bovenkant moet goudgeel zijn.
Serveer met wat gemengde sla.
Categorie:Voorgerechten
25-11-2011
Quiche met 3 soorten kaas en prei.
Ingrediënten voor 8 personen:
1 vel bladerdeeg het wit van 2 preien 5 eieren 25 cl room 50 gr zachte geitekaas 50 gr oude geitekaas 50 gr gruyère 50 gedroogde pruimen zonder pit en in 2 gesneden olijfolie peper & zout
Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg en prik er met een vork gaatjes in.
Kuis en was de prei en snij in kleine stukjes. Verhit een beetje olijfolie in een pan en voeg de prei toe. Laat even zachtjes stoven. Haal de prei uit de pan en laat afkoelen. Klop de eieren los met de room en kruid met flink wat peper en een weinig zout. Verdeel het preimengsel over het bladerdeeg en verbrokkel de 2 soorten geitenkaas erover. Leg de pruimen erop en giet dan het eimengsel over de taart. Bestrooi met de gemalen gruyère.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 200° gedurende een 30-tal minuten.
Serveer met een frisse salade.
Categorie:Voorgerechten
17-11-2011
St. Marcelinkaasje met notenkorst & sla.
Koop kaasjes die nog niet "te rijp" zijn, want dan lopen ze teveel uit tijdens het aanbakken.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 St. Marcelinkaasjes een mengeling van verschillende soorten noten, bv: pistachenoten (niet gezouten), amandelnoten, walnoten ... 2 eitjes olijfolie gemengde sla 4 aardbeien 6 gele kerstomaatjes 3 el. notenolie 1 el. basamicoazijn 1 kl. ahornsiroop peper & zout
Maal eerst de notenmengeling tot ze bijna fijn zijn. Reken op minstens 8 eetlepels gemalen noten. Je kan natuurlijk ook gemalen noten kopen, maar deze zijn meestal te fijn gemalen!
Neem een bord en klop er de eitjes in los. Neem een 2de bord en leg er een fijn laagje van de notenmengeling in.
Wentel de kaasjes eerst door het ei en daarna door de notenmengeling. Druk de nootjes goed aan en leg de kaasjes terug in de frigo om op te stijven.
Leg een slamengeling op de borden en werk af met de gele kerstomaatjes en aarbeien. Maak een dressing met de notenolie, balsamico en ahornsiroop en kruid flink met peper van de molen en een beetje zout. Verdeel de dressing over de sla.
Verwarm een beetje olijfolie in een pan en bak er de kaasjes in langs beide zijden tot ze kleur krijgen. Schik de kaasjes op de borden.
Categorie:Voorgerechten
28-10-2011
Roquettesla met Fetakaas en gedroogde rode vruchten.
Door de gedroogde vruchten kan je dit slaatje ook in de herfst of winter klaarmaken.
Ingrediënten voor 4 personen:
100 gr roquette 200 gr feta 50 gr pijnboompitten 70 gr gedroogde rode vruchten 1/2 granaatappel 6 el olijfolie 2 el balsamicoazijn 1 kl ahornsiroop peper van de molen & zout
Rooster de pijnboompitjes en laat ze afkoelen.
Haal voorzichtig de pitjes uit de granaatappel.
Verdeel de roquette over borden. Snij de feta in blokjes en verdeel over de sla. Strooi de gedroogde rode vruchtjes over de sla en ook de granaatappelpitjes en de pijnboompitten.
Maak een vinaigrette met de olijfolie, balsamicoazijn, ahornsiroop, peper & zout en verdeel die over de salades.
Categorie:Voorgerechten
12-10-2011
Carpacio van Coeur de boeuf tomaten.
Dit recept is oorspronkelijk van Jeroen Meeus. Ik heb het wat aangepast en deze zomer verschillende keren klaargemaakt en het viel telkens heel erg in de smaak bij de gasten. Vooral bij warm weer is het een ideaal voorgerecht.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 Coeur de boeuf tomaten 200 gr mozarella 4 eetlepels pijnboompitten Fleur de sel & peper van de molen Olijfolie
Maak eerst de groene salsa. Neem een paar takjes van de groene kruiden en hak ze heel fijn. De taaie stengels gebruik je niet. Pel de look en plet fijn. Hak de kappertjes, olijven en augurken erg fijn en voeg ze samen met de look bij de kruiden. Doe de mosterd erbij en een scheutje witte wijnazijn. Roer er dan de olijfolie bij tot je een smeuige stevige salsa krijgt. Kruid bij met zout en peper van de molen.
Zet 4 grote borden klaar en druppel op ieder bord wat olijfolie. Wrijf die uit over het ganse bord met een keukenpenseel. Strooi op ieder bord wat Fleur de sel en peper van de molen.
Neem een vlijmscherp keukenmes en snij de tomaten in zo dun mogelijke schijven. Verdeel de schijfjes tomaat over de borden.
Verhit een pan zonder vetstof en kleur de pijnboompitten hierin. Laat de pitjes afkoelen in een schaaltje.
Snij de mozarella in dikke schijven en breek hem daarna in kleinere stukjes. Verdeel de kaas over de tomaten. Druppel nu een paar flinke klodders van de groene salsa over de tomaten en strooi er daarna de pijnboompitten over.
Werk de carpacio tenslotte af met nog een flinke draai van de pepermolen en een beetje Fleur de sel.
Categorie:Voorgerechten
06-10-2011
Roquettesla met Sint - Jacobsvruchten.
Een licht en fris voorgerechtje!
Ingrediënten voor 4 personen:
12 Sint-Jacobsvruchten roquettesla 80 gr pijnboompitten 1 granaatappel olijfolie en margarine peper & fleur de sel
Rooster de pijnboompitten in een anti-kleefpan zonder vetstof en laat ze afkoelen. Maak een deel van de granaatappelpitjes los. Meng de ingrediënten voor de vinaigrette, kruid ze met peper van de molen en zout.
Schik de roquettesla op de borden. Verdeel de pijnboompitjes en de granaatappel over de borden en doe er wat vinaigrette over.
Doe een beetje olijfolie en een klontje margarine in een pan en laat goed heet worden. Bak de Sint-Jacobsvruchten kort aan langs beide kanten, kruid ze met peper van de molen en fleur de sel, haal ze uit de pan en hou ze even warm. Blus het aanbaksel met een beetje water en laat wat inkoken.
Schik de Sint-Jacobsvruchten over de sla en druppel er een beetje van de saus over.
Categorie:Voorgerechten
11-06-2011
Quiche met broccoli.
Ingrediënten voor 8 personen:
1 vel bladerdeeg 450 gr broccoliroosjes 250 ml room 3 eieren 80 gr geraspte gruyère 80 gr brie peper & zout
Leg het bladerdeeg in een bakvorm en prik er met een vork gaatjes in.
Snij de harde uiteinden van de broccoli (die kan je gebruiken in soep!) en verdeel in kleine roosjes. Blancheer de broccoli kort (2 min) in gezouten kokend water. Laat de broccoli goed uitlekken.
De room met de eieren loskloppen en kruiden met peper en zout.
Verdeel de broccoli over de taartbodem, snij de brie in stukjes en verdeel die ertussen. Strooi de gruyère erover en giet voorzichtig het roommengsel over de taart.
Bak de quiche zo'n 25 min. in een voorverwarmde oven van 200°.
Seveer met een beetje gemengde sla.
Categorie:Voorgerechten
09-03-2011
Foie gras met appeltjes en Calvados.
Een typisch streekgerecht, en ondertussen zijn wij ook al echte liefhebbers geworden van een lekker stukje eenden foie gras. Het is heel belangrijk dat je foie gras erg vers is en van goede kwaliteit.
Ingrediënten voor 4 personen:
400 gr eenden foie gras 2 appels "Pink Lady" margarine Fleur de sel peper van de molen een scheutje Calvados
De appels in 4 snijden en het klokhuis verwijderen. Snij ieder kwartje nog eens in 3 stukjes. Verwarm in een pan een beetje margarine en laat de appeltjes al even "voor"stoven maar zorg dat ze nog niet helemaal mals zijn. Snij de foie gras in escalopes van 1,5 cm breed. Neem een andere pan en verhit ze zonder vetstof. Bak in de hete pan de foie gras zo'n minuutje langs beide kanten. Kruid met Fleur de sel en peper van de molen. Haal de foie uit de pan en hou warm. Leg de appeltjes nu in de foie gras pan, giet er een scheut Calvados in en flambeer (opgepast: zorg dat de dampkap NIET aanstaat). Schik de appeltjes en de foie gras op een bord en overgiet met de saus.
Je kan dit voorgerechtje ook als amuse geven, maak de porties kleiner en serveer in lepeltjes!
Categorie:Voorgerechten
17-01-2011
Quiche met ricotta, asperges en gerookte zalm.
Binnen een paar weken kunnen we weer smullen van verse asperges, ik steek altijd een paar porties in de diepries en die zijn perfect om in deze quiche te gebruiken. Nodig voor 8 personen: 1 vel bladerdeeg 200 gr gerookte zalm 250 gr ricotta 250 gr asperges 50 cl room 2 eieren peper & zout 2 el verse dille
Leg het bladerdeeg met het bakpapier in een taartvorm. Prik er een paar gaatjes in met een vork. Verwarm de oven op 180°.
Kuis de asperges en blancheer ze. Laat afkoelen en snij ze in stukjes van 2-3 cm.
Klop de ricotta samen met de room en de eieren mooi glad. Kruid met peper uit de molen en een snuifje zout. Meng er de gehakte dille onder. Snij de gerookte zalm in reepjes en voeg samen met de asperges bij het ricottamengsel. Verdeel dit nu over de taartbodem.
Bak de quiche 20 tot 25 min in de oven op 180°.
Categorie:Voorgerechten
08-01-2011
Preitaart met geitenkaas en pruimen.
De combinatie van de geitekaas en de "pruneaux d'Agen" is super!
Ingrediënten voor 8 personen:
1 vel bladerdeeg 1 ui het wit van 2 preien 5 eieren 150 gr zachte geitekaas 100 gedroogde pruimen zonder pit en in 2 gesneden olijfolie peper & zout
Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg en prik er met een vork gaatjes in.
Pel de ui en kuis en was de prei. Snipper de ui fijn en snij de prei in ringen. Bak de ui aan in olijfolie en doe de prei erbij. Laat even zachtjes stoven. Haal de groenten uit de pan, laat afkoelen en laat eventueel uitdruppen op keukenpapier. Klop de eieren los en kruid met flink wat peper en een weinig zout. Verdeel het preimengsel over het bladerdeeg en verbrokkel de geitenkaas erover. leg de pruimen erbij en giet dan de eieren over de taart.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 200° gedurende een 30-tal minuten. Als de taart te donker wordt dek ze dan af met aluminiumfolie.
Categorie:Voorgerechten
07-09-2010
Tomatentaart met mozarella
Hier zijn we eindelijk terug met nieuwe receptjes. Tijdens het hoogseizoen ontbreekt het mij echt aan tijd om me met onze kookblog bezig te houden, maar nu het weer wat rustiger wordt gaan we er weer invliegen!
Een klassieker in "Au cercle des chênes" is deze tomatentaart met mozarella. Ik maak tomatentaart op heel veel verschillende manieren, maar deze is toch wel een erg lekkere variatie op de gewone tomatentaart.
Ingrediënten:
1 taart is goed voor zo'n 8 personen
1 plak kruimeldeeg 6 tot 8 tomaten 250 gr mozarella 60 gr geraspte gruyère 2 soeplepels mosterd 2 soeplepels olijfolie basilicum
Snij de tomaten en de mozarella in schijven en laat de tomaten een paar uur uitdruppen voordat je ze gebruikt.
Leg het kruimeldeeg in een taartvorm en bak het 10 minuten "blind" in een voorverwarmde oven op 180°. Haal uit de oven en laat even afkoelen.
Smeer de mosterd uit op de bodem van de taart. Verdeel de gruyère erover. Leg er nu de tomatenschijfjes en de mozarella op. Snipper de basilicum fijn en strooi over de taart. Druppel er nu de olijfolie op.
Bak de taart 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°.
Smakelijk!
Categorie:Voorgerechten
22-06-2010
Meloen met Bayonneham.
Een klassiek voorgerechtje maar het blijft lekker, zeker bij zonnig en warm weer smaakt het fris en fruitig.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 Charentais meloen 6 sneetjes Bayonneham (andere mag natuurlijk ook) bieslook munt 6 el olijfolie 2 el balsamicoazijn 1 koffielepel vloeibare honing zout & peper van de molen
Snij de meloen in 2 en verwijder de pitten. Snij elke helft in 6 parten en schil ze. Snij de ham in de lengte in 2 en rol rond elk partje meloen een stuk ham. Snipper wat bieslook en een paar takjes munt fijn. Maak een vinaigrette met de olie, azijn, honing, peper, zout en de kruiden. Verdeel de meloen over de borden en giet er een beetje vinaigrette over of naast. Garneer met een muntblaadje.
Categorie:Voorgerechten
18-06-2010
Slaatje met spekjes, appel, walnoten en rozijntjes
Ingrediënten voor 4 personen:
gemengde sla 1 "Pink Lady" appel 300 gr spekjes 2 eetlepels walnoten 2 eetlepels blonde rozijntjes een paar geschaafde parmesaankrullen 12 kerstomaatjes
Voor de vinaigrette:
6 el notenolie 2 el rode wijnazijn 2 el ahorsiroop peper van de molen zout
Verdeel de sla, de walnoten, de rozijntjes en de in 2 gesneden kerstomaatjes over de borden. Snij de appel in 4, haal het klokhuis eruit en snij hem in fijne reepjes, verdeel over de sla. Bak de spekjes knapperig in een beetje olijfolie, laat ze een beetje afkoelen en verdeel dan over de sla. Versier met de parmesaankrullen.
Meng al de ingrediënten voor de vinaigrette en verdeel over de slaatjes.
Categorie:Voorgerechten
11-05-2010
Slaatje met fetakaas en meloenbolletjes.
Lekker fris en zomers!
Ingrediënten voor 4 personen
ruccola, rode en groene eikenbladsla pijnboompitten een rijpe Charentais meloen 250 gr fetakaas balsamicoazijn & notenolie peper van de molen en zout
Verdeel de gekuiste slasoorten over de borden. Rooster de pijnboompitten in een droge pan (oppassen voor verbranden!) Snij de meloen in 2, haal de pitten eruit en steek er met een Parisiënnelepeltje bolletjes uit. Snij de fetakaas in blokjes. Verdeel de meloen, fetakaas en pijnboompitten over de sla. Maak een dressing met balsamico en de notenolie en kruid met peper en zout. Giet wat van de dressing over de sla en geef nog eens een extra draai met de pepermolen over de slaatjes.
Categorie:Voorgerechten
27-04-2010
Asperges met gerookte zalm en kruidensaus.
Niet alleen in België hebben ze lekkere asperges, ook hier bij ons in de Lot & Garonne vindt je ze. Ik koop ze meestal op de markt bij plaatselijke boeren, dan heb je echt verse asperges.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg asperges 4 sneetjes gerookte zalm 3 eieren 300 gr zure room 1 el witte wijnazijn peper & zout verse peterselie, bieslook en dragon
Schil de asperges en breek het uiteinde eraf. Breng een pot water met een snuifje zout aan de kook. Laat de asperges met het deksel op de pot gaarkoken (afhankelijk van de dikte zo'n 10 tot 15 min.) Kook de eieren hard. Pel ze en laat afkoelen. Was de kruiden en hak ze fijn. Neem de zure room en meng er de kruiden onder. Breng op smaak met peper en zout en meng er de wijnazijn onder. Snijdt 2 eieren fijn en meng ze voorzichtig onder de saus. Als de asperges gaar zijn haal je ze uit de pot, leg ze even op een keukenhanddoek om te laten uitdruppen. Pak de uiteinde van de lauwe asperges in met de zalm en schik ze op de borden. Verdeel de saus over de borden. Snijdt het laatste eitje fijn en verdeel het over de asperges.
Categorie:Voorgerechten
20-04-2010
Tomatentaart
Onze gasten zegden het ons gisteren weer eens: in België proeven de tomaten niet zoals hier bij ons in het zuiden! De tomaten hebben hier veel meer smaak, ze krijgen de kans om volledig in de zon te rijpen en worden pas geoogst als ze volledig rijp zijn.
Deze tomatentaart maakte ik reeds dikwijls voor onze gasten. Je kan het recept natuurlijk aanpassen: met of zonder look, wel of geen zongedroogde tomaatjes enz.
Ingrediënten:
1 vel kruimeldeeg 2 eetlepels mosterd 6 tot 8 rijpe tomaten een paar zongedroogde tomaten verse basilicum tijm 2 teentjes look olijfolie peper & zout
Snij de tomaten in schijven en laat ze een paar uur uitdruppen voordat je ze gebruikt.
Leg het kruimeldeeg in een taartvorm en bak het 10 minuten "blind" in een voorverwarmde oven op 180°. Haal uit de oven en laat even afkoelen.
Smeer de mosterd uit op de bodem van de taart. Leg er nu de tomatenschijfjes op. Kruid met peper en zout, de fijngehakte look, de tijm en de fijngesnipperde basilicum. Druppel er een beetje olijfolie over.
Bak de taart nu 25 minuten op 180°. Haal de taart uit de oven, snipper er de fijngesneden zongedroogde tomaatjes over en zet de taart nog een 5-tal minuutjes in de oven.