Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
27-04-2010
Asperges met gerookte zalm en kruidensaus.
Niet alleen in België hebben ze lekkere asperges, ook hier bij ons in de Lot & Garonne vindt je ze. Ik koop ze meestal op de markt bij plaatselijke boeren, dan heb je echt verse asperges.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg asperges 4 sneetjes gerookte zalm 3 eieren 300 gr zure room 1 el witte wijnazijn peper & zout verse peterselie, bieslook en dragon
Schil de asperges en breek het uiteinde eraf. Breng een pot water met een snuifje zout aan de kook. Laat de asperges met het deksel op de pot gaarkoken (afhankelijk van de dikte zo'n 10 tot 15 min.) Kook de eieren hard. Pel ze en laat afkoelen. Was de kruiden en hak ze fijn. Neem de zure room en meng er de kruiden onder. Breng op smaak met peper en zout en meng er de wijnazijn onder. Snijdt 2 eieren fijn en meng ze voorzichtig onder de saus. Als de asperges gaar zijn haal je ze uit de pot, leg ze even op een keukenhanddoek om te laten uitdruppen. Pak de uiteinde van de lauwe asperges in met de zalm en schik ze op de borden. Verdeel de saus over de borden. Snijdt het laatste eitje fijn en verdeel het over de asperges.
Categorie:Voorgerechten
23-04-2010
Appeltaart
Als ik taart bak dan vraagt onze Nils altijd om appeltaart te bakken. Eigenlijk is dat één van de weinige soorten taart die hij graag eet. Dit is zijn lievelingsrecept.
Ingrediënten:
1 vel kruimeldeeg 3 appels 3 el suiker 1 ei 80 ml room 1 el Calvados
Bekleed een bakvorm met het kruimeldeeg. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in smalle plakjes. Leg de plakjes overlappend op de taartbodem en bestrooi ze met 2 el suiker. Bak de taart 15 minuten op 190°. Klop nu het ei op met 1 el suiker, de room en de calvados. Giet dit mengsel nu over de taart en bak ze nu nog 35 minuten. Je kan de taart lauw eten, met een bolletje vanilleijs of slagroom.
Categorie:Taarten, cake en gebak
20-04-2010
Tomatentaart
Onze gasten zegden het ons gisteren weer eens: in België proeven de tomaten niet zoals hier bij ons in het zuiden! De tomaten hebben hier veel meer smaak, ze krijgen de kans om volledig in de zon te rijpen en worden pas geoogst als ze volledig rijp zijn.
Deze tomatentaart maakte ik reeds dikwijls voor onze gasten. Je kan het recept natuurlijk aanpassen: met of zonder look, wel of geen zongedroogde tomaatjes enz.
Ingrediënten:
1 vel kruimeldeeg 2 eetlepels mosterd 6 tot 8 rijpe tomaten een paar zongedroogde tomaten verse basilicum tijm 2 teentjes look olijfolie peper & zout
Snij de tomaten in schijven en laat ze een paar uur uitdruppen voordat je ze gebruikt.
Leg het kruimeldeeg in een taartvorm en bak het 10 minuten "blind" in een voorverwarmde oven op 180°. Haal uit de oven en laat even afkoelen.
Smeer de mosterd uit op de bodem van de taart. Leg er nu de tomatenschijfjes op. Kruid met peper en zout, de fijngehakte look, de tijm en de fijngesnipperde basilicum. Druppel er een beetje olijfolie over.
Bak de taart nu 25 minuten op 180°. Haal de taart uit de oven, snipper er de fijngesneden zongedroogde tomaatjes over en zet de taart nog een 5-tal minuutjes in de oven.
Smakelijk!
Categorie:Voorgerechten
17-04-2010
Geitenkaasje met gerookt spek en appel.
Zelf hou ik heel erg van geitenkaas maar veel mensen vinden de smaak te sterk. Ik gebruik meestal vrij jonge geitenkaas, die heeft een zachtere smaak en zeker in combinatie met het spek is dit een zeer lekker voorgerechtje.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 ronde geitenkaasjes 8 sneetjes dun gerookt spek 2 rode appels gemengde sla 2 eetlepels Luikse siroop 1 glas rode wijn peper van de molen & zout een handje vol okkernoten
Vouw rond ieder geitenkaasje 2 sneetjes spek. Schik de sla op de borden. Snij de appels in 4 en haal het klokhuis eruit. Snij ze dan in blokjes of staafjes en verdeel over de sla. Strooi er ook de okkernoten over. Verwarm de Luikse siroop en giet er de rode wijn bij. Roer mooi glad en kruid met flink wat peper van de molen en zout. Zet de geitenkaasjes in de oven onder de hete grill tot het spek licht knapperig is en de kaas zacht is. Schik de kaasjes op de borden en giet er het sausje over.
Categorie:Voorgerechten
12-04-2010
Meloenbolletjes met hesp en kaas.
De eerste Cavaillons liggen hier bij ons al in de winkel. In de zomer zijn ze natuurlijk op zijn lekkerst en ik gebruik ze zowel als aperitiefhapje, in voorgerechtjes en als dessert!
Snij een Cavaillon in twee en lepel de pitten eruit. Snij er dan met een parisiënne lepeltje bolltjes uit. Voor de kaas kies ik meestal voor een streekkaas, de "Baechler au piment" maar een andere pittige kaas kan je natuurlijk ook gebruiken. Snij de kaas ik blokjes van 1,5 op 1,5 cm. Rol de sneetjes boerenham op. Neem nu coctailprikkers en steek er een meloenbolletje op en een blokje kaas of een rolletje hesp.
Categorie:Hapjes
07-04-2010
Gekarameliseerde appeltjes met vanilleijs.
Een heerlijk feestelijk dessert.
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor het vanilleijs: 0.5 l volle melk 0,5 l room 1 vanillestokje 6 eierdooiers 200gr suiker
Voor de appelschijfjes: 12 schijfjes appel 200 gr suiker 20 cl water
Voor de appeltatin: 3 appelen 250 gr suiker 25 cl water 1 koffielepel kaneelpoeder
Het vanilleijs: (dit kan je eventueel een paar dagen op voorhand maken) Breng de melk met de room, de helft van de suiker en het opengesneden vanillestokje (schraap het merg eruit en doe het bij de vloeistof) aan de kook. Neem de pot van het vuur en laat 10 min. staan. Klop de eierdooiers en de helft van de suiker tot het mengsel wit ziet. Verwijder het vanillestokje uit het melkmengsel en breng opnieuw aan de kook. Giet nu voorzichtig het ei-suikermengsel bij de melk en klop op tot de vloeistof aan een lepel blijft kleven. Laat het mengsel nu volledig afkoelen en draai er dan ijs van in de ijsmachine. Bewaar het ijs in de diepvries.
De appelschijfjes: Maak een siroop van de suiker en het water en dompel daarin 12 dunne appelschijfjes. Leg ze daarna op bakpapier en laat ze zo'n 20 min. bakken in een voorverwarmde oven op 200°. Laat ze afkoelen op een rooster.
De appeltatin: Schil de 3 appels en snij ze in blokjes van 0,5 cm. Maak een dikke siroop van de suiker en het water. Voeg er de kaneel bij. Strooi de appelblokjes op een ovenplaat en giet er de siroop over. Bak de blokjes zo'n 25 tot 30 min. op 200° en roer ze regelmatig om.
Neem dessertbordjes en leg een appelschijfje op de bodem. Lepel er wat appelblokjes op. Leg daarop weer een appelschijfje en leg daarop een bolletje vanilleijs. Dek af met een appelschijfje.
Categorie:Desserten
04-04-2010
Multigranenbrood
De Franse bakkers hebben geen kaas gegeten van het bakken van bruin brood. Hier en daar vindt je wel een "céréals" maar meestal is het eigenlijk wit brood met gewoon een paar graantjes of pitjes in. Bruin brood bak ik dus altijd zelf en dit is het recept dat ik meestal gebruik.
Ingrediënten voor een brood van 1kg.
770 gr meergranenbloem 3 kl korrelgist of 30 gr verse gist 2 kl zout 1,5 kl suiker 1,5 el olie 425 ml lauw water
Doe al de ingrediënten in de mengkom van de keukenrobot en laat de machine zo'n 10 min kneden. Heb je geen keukenrobot dan kan je het brood ook zelf kneden maar reken dan toch op het dubbele van de tijd. Haal het deeg uit de mengkom en vorm, op een met bloem bestoven aanrecht, een bol van het deeg. Laat het deeg nu 30 min rijzen (bedek het met een keukenhanddoek) op een warme plaats. Haal het deeg uit de kom en kneed het nog eens opnieuw en vorm er een lang of rond brood van. Leg het in de vorm en laat nogmaals zo'n 30 min rijzen. Bak het brood 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°. Haal het brood uit de oven en haal het onmiddelijk uit de vorm. Laat het afkoelen op een rooster.