Een paar weken geleden zat er een everzwijn in ons kippenhok, het ganse verhaal kan je lezen op onze blog: http://www.bloggen.be/aucercledeschenes/ Ik kreeg toen van de jagers een mooi stuk everzwijnenvlees van bijna 3 kg en ik heb er een stoofpotje van gemaakt. Het was de eerste keer dat ik everzwijn klaarmaakte en al zeg ik het zelf, het resultaat mocht er zijn!
Vermits het vlees 24 uur moet marineren moet je er wel een dag op voorhand aan beginnen.
Ingrediënten voor 6 personen:
Voor de marinade: 1 ui, 1 sjalot, 1 raap, 2 wortels, 1 teentje look, 1 "bouquet garni", rode wijn, enkele kruidnagels, peterselie, peper en zout
Voor de bereiding: 1,2 kg everzwijn, 2 uien, 200 gr spek in blokjes, 300 gr champions, olijfolie, 30 cl Armagnac, 200 gr gedroogde pruimen van Agen
Laat de gedroogde pruimen 24 uur marnineren in de Armagnac.
Doe in een kom alle ingrediënten voor de marinade en het everzwijnenvlees in blokjes. De groenten snij je in kleine stukken. Goed kruiden met peper en zout. Gebruik voldoende rode wijn zodat het vlees onder staat. Laat dit 24 uur marineren.
Neem nu het vlees uit de marinade en laat het uitlekken. Verwarm de olijfolie in een pan, braad de stukken vlees mooi aan en hou het apart. Snij de uien fijn en stoof deze even aan. Ook het spek en de champions bak je aan en hou je apart.
Neem nu een stoofpot en doe het vlees erin samen met de marinade en de gestoofde uien. Laat dit stoven tot het vlees zacht is (reken op een 2-tal uren). Voeg er dan het spek en de champions, en de pruimen met de armagnac bij. Laat alles nog een 10-tal min. stoven.
 Het gemarineerde vlees. Het stoofpotje van everzwijn.
|