Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
30-06-2010
Geitekaasbolletjes met pruimen van Agen en bieslook.
Dit is een variatie op de geitenkaasbolletjes met abrikozen en sesamzaad waarvan het recept ook bij de categorie "hapjes" staat.
Ingrediënten:
Voor 8 personen
100 gr zachte jonge geitenkaas 2 gedroogde pruimen van Agen bieslook
Snij de pruimen in fijne dobbelsteentjes. Neem een beetjes geitenkaas en doe er wat van de stukjes pruim bij. Maak er mooie bolletjes van.
Snij de bieslook fijn en rol de geitenkaasbolletjes door de bieslook. Laat nog even opstijven in de ijskast.
Categorie:Hapjes
22-06-2010
Meloen met Bayonneham.
Een klassiek voorgerechtje maar het blijft lekker, zeker bij zonnig en warm weer smaakt het fris en fruitig.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 Charentais meloen 6 sneetjes Bayonneham (andere mag natuurlijk ook) bieslook munt 6 el olijfolie 2 el balsamicoazijn 1 koffielepel vloeibare honing zout & peper van de molen
Snij de meloen in 2 en verwijder de pitten. Snij elke helft in 6 parten en schil ze. Snij de ham in de lengte in 2 en rol rond elk partje meloen een stuk ham. Snipper wat bieslook en een paar takjes munt fijn. Maak een vinaigrette met de olie, azijn, honing, peper, zout en de kruiden. Verdeel de meloen over de borden en giet er een beetje vinaigrette over of naast. Garneer met een muntblaadje.
Categorie:Voorgerechten
18-06-2010
Slaatje met spekjes, appel, walnoten en rozijntjes
Ingrediënten voor 4 personen:
gemengde sla 1 "Pink Lady" appel 300 gr spekjes 2 eetlepels walnoten 2 eetlepels blonde rozijntjes een paar geschaafde parmesaankrullen 12 kerstomaatjes
Voor de vinaigrette:
6 el notenolie 2 el rode wijnazijn 2 el ahorsiroop peper van de molen zout
Verdeel de sla, de walnoten, de rozijntjes en de in 2 gesneden kerstomaatjes over de borden. Snij de appel in 4, haal het klokhuis eruit en snij hem in fijne reepjes, verdeel over de sla. Bak de spekjes knapperig in een beetje olijfolie, laat ze een beetje afkoelen en verdeel dan over de sla. Versier met de parmesaankrullen.
Meng al de ingrediënten voor de vinaigrette en verdeel over de slaatjes.
Een receptje speciaal voor Daphne, die we samen met haar familie voor de 3de keer terug zien in augustus!
Crème brûlée kan je hier in ieder restaurantje eten als dessert. Spijtig genoeg wordt deze nog zelden echt vers klaargemaakt en gebruikt men in veel restaurants een kant en klare crème, waar ze nog enkel het suikerlaagje moeten op branden!
Maar ik maak dus nog steeds echt verse crème brûlée, en dat blijft toch echt wel de beste.
Snij de vanillestokjes in twee en schraap het merg eruit. Doe de vanillestokjes, de merg en 60 gr suiker bij de room en breng de room aan de kook. Meng de dooiers met de andere 60 gr suiker en klop dit op tot het mengsel bijna wit ziet. Giet voorzichtig de kokende room door een zeef bij het eimengsel.
Verdeel alles over lage schaaltjes. Zet de schaaltjes in een "bain marie" in de voorverwarmde oven op 110° gedurende 30 min.
Haal de crèmes uit de oven en laat ze afkoelen. Zet ze liefst een paar uur in de ijskast.
Voor het opdienen strooi je een klein laagje cristalsuiker over de crèmes en brandt ze onder de grill of met een gasbrander.
Categorie:Desserten
11-06-2010
Bloemkoolstoemp met zure room en grijze garnalen.
Ik heb bij deze stoemp kabeljauw geserveerd maar het kan natuurlijk ook met andere vis of eventueel met vlees.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 kleine bloemkool 4 aardappelen 200 gr gepelde grijze garnalen 1 dl boter 1 ei bieslook 4 dikke eetlepels zure room peper & zout & muskaatnoot
Kook de bloemkool en de aardappelen gaar. Giet ze af en voeg er de boter en het losgeroerde ei aan toe en kruid met peper, zout en muskaatnoot. Stamp fijn met een pureestamper (er mogen nog wat kleine stukjes inzitten). Hak de bieslook fijn, zorg dat je een 2-tal eetlepels hebt. Neem de zure room (of neem gewone room en voeg er een paar druppels citroensap aan toe), kruid hem met peper van de molen en zout en voeg er de bieslook aan toe. Neem een ring en doe daar de puree in. Druk goed aan. Verwijder de ring, lepel de zure room op de bloemkoolpuree en werk af met de garnaaltjes.
Categorie:Aardappels&groenten
08-06-2010
Bruschetta met tomatenpesto
Ingrediënten
50 gr zongedroogde tomaten 2 ontvelde en ontpitte tomaten 20 gr pijnboompitten 1 teentje look 50 gr gemalen parmezaan een paar lepels olijfolie peper van de molen en zout een paar blaadjes basilicum stokbrood
Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in de keukenrobot en mix fijn. Voeg zoveel olijfolie toe tot je een smeerbare pesto krijgt.
Snijd het stokbrood in plakken en toast het licht, of leg het onder de grill. Laat het brood even afkoelen.
Smeer de pesto op het brood en serveer.
Categorie:Hapjes
06-06-2010
Aardbeienmousse
Tijdens het aardbeienseizoen proberen we natuurlijk zoveel mogelijk te genieten van deze heerlijke vruchten!
Ingrediënten voor 8 personen:
1 kg aardbeien 250 gr mascarpone 150 gr bloemsuiker 500 cl slagroom
Mix de helft van de aardbeien tot een coulis. Klop de slagroom op met de suiker. Klop nu in een andere kom de mascarpone luchtig met 2/3 de van de gemixte aardbeien. Meng de slagroom hier voorzichtig onder.
Snij de overgebleven aardbeien in stukken maar hou er 8 apart voor de afwerking.
Neem 8 glazen en leg onderaan een laagje aardbeien. Lepel er nu wat van het aardbeimousse mengsel op. Leg er nu weer een laagje aardbeien op en nogmaals een laag mousse. Verdeel nu de overgebleven coulis over de glazen.
Werk eventueel af met een toefje slagroom en een hele aardbei. Laat nog een paar uurtjes opstijven in de ijskast alvorens de mousse te serveren.
Categorie:Desserten
03-06-2010
Kip met cider en appeltjes.
Een recept dat ik al vele jaren maak en altijd met veel succes.
Ingrediënten voor 4 personen:
600 gr kippefilet 4 appels 1 ui 200 ml cider 200 ml magere room 100ml water 1 kippebouillonblokje olijfolie margarine bloem peper & zout
Snijd de kipfilets in blokjes en bak ze langs alle kanten aan in olijfolie. Kuis de ui en snij hem fijn. Fruit hem in een beetje olie en voeg de gefruite ui bij de kip. Kruid met peper en zout. Bestrooi de kip met 2 eetlepels bloem en meng goed. Giet de cider erbij en 100 ml water en verkruimel het bouillonblokje er in. Laat even sudderen voeg de room erbij.
Schil de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor en snij de appels in schijven van 0,5 cm. Smelt de margarine in een pan en bak er de appelschijven in tot ze kleuren.
Giet de kip met de saus in een ovenschotel en verdeel de appelschijfjes erover. Zet de schotel nog 20 minuten in de oven op 180°.