Au Cercle des Chênes - Culinair
Foto

CHAMBRES & TABLE D'HÔTES      
"AU CERCLE DES CHÊNES"
Rudy & Myriam de Ruijter-De Smet
Lacalcinie
47140 Auradou
France
tel:0033(0)5 53490198
gsm:0033(0)6 04189506
www.aucercledeschenes.com 
www.bloggen.be/aucercledeschenes
info@aucercledeschenes.com



Categorieën
  • Aardappels&groenten (11)
  • Brood (3)
  • Confituur en gelei (5)
  • Desserten (30)
  • Divers (4)
  • Drankjes (4)
  • Hapjes (21)
  • Hoofdgerechten - Gevogelte (13)
  • Hoofdgerechten - Vis (9)
  • Hoofdgerechten - Vlees (5)
  • Koekjes (6)
  • Pasta (5)
  • Sauzen (1)
  • Soepen (8)
  • Taarten, cake en gebak (26)
  • Voorgerechten (31)

  • Inhoud blog
  • Beste wensen!
  • Gazpacho van Granny Smith en komkommer.
  • Muffin met olijven en zongedroogde tomaten.
  • Limoncello roomijs met een caramel tuile.
  • Caramel tuiles.
  • Bladerdeegwafeltjes met zalm en kruidenkaas.
  • Luchtige trifle met meringue.
  • Crème brûlée van foie gras.
  • Gazpacho met mozzarellacrème.
  • Pommes Duchesse.
  • Grieks slaatje.
  • Crème brulée taart.
  • Courgetterolletjes met geitenkaas.
  • Hier gaan we weer!
  • Ananascarpacio met citroensorbet en muntsuiker.
  • Kaaskoekjes.
  • Gratin van courgettes met ricotta.
  • Zalmterrine.
  • Watermeloen met Bleu de Basque.
  • Yoghurtmousse met banaan en ahornsiroop.

    Mijn favorieten
  • Au Cercle des chênes
  • Au Cercle des chênes - blog
  • Jamie Oliver's site
  • Dagelijkse kost
  • Le Sot L'y Laisse
  • Chef Nini
  • Papilles et Pupilles
  • Jeremy Fort

  • Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • blood pressure (blood pressure)
        op Luchtige trifle met meringue.
  •   verhuisbedrijf spijkenisse (verhuisbedrijf spijkenisse)
        op Luchtige trifle met meringue.
  • dit wordt mijn afsluiter voor mijn nieuwjaarsmenu (Vermeire Greta)
        op Luchtige trifle met meringue.
  • Lieve groetjes Nikki (Nikki)
        op Muffin met olijven en zongedroogde tomaten.
  • paardenbloem gelei (Britt )
        op Paardebloemgelei

  • Archief per maand
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009

    Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde. Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak. Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten. Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen! Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
    30-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatentorentje met mozarella

    Simpel & lekker!

    Nodig voor 4 personen:

    4 grote tomaten
    50 gr pijnboompitten
    300 gr mozarella
    verse basilicumblaadjes
    olijfolie & balsmicoazijn
    peper & zout

    Snij de tomaten in plakjes van 1cm. Doe dit ook met de mozarella.

    Neem nu een plakje tomaat, leg daarop een plakje mozarella en dan een blaadje basilicum. Kruid met peper & zout en giet er een paar druppels olijfolie over. Zo bouw je de tomaat terug op en je eindigt met wat pijnboompitten.
    Dien op met wat veldsla en balsamico of pesto.

                                         


    Categorie:Voorgerechten
    28-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feuilletés met peer en Bleu de Basque


    Ik gebruik in dit recept een Bleu de Basque kaas maar die vind je niet overal. Je kan ook een andere blauwe schimmelkaas nemen maar liefst geen Roquefort want die is te sterk van smaak.

     

    Ingrediënten voor 4 personen:

     

    4 vierkantjes bladerdeeg

    2 peren

    50 gr bakboter

    4 sjalotjes

    300 gr Bleu de Basque

    1 ei

    zout & peper van de molen

     

    De oven voorverwarmen op 200°.

    De sjalotjes kuisen en fijnsnijden. In een pan de sjalotjes stoven in de bakboter tot ze lichtjes beginnen te kleuren. Laat ze dan even afkoelen.

    Schil de peren, en snij ze in partjes.

    Neem de bladerdeeg vierkantjes  en leg er een beetje van de sjalotjes op, daarna de schijfjes peer en dan verbrokkel je de Bleu de Basque erover.

    Smeer wat van het geklopte ei op de randen van het bladerdeeg en vouw het dicht tot een driehoek. Druk de naadjes goed aan. Smeer ook de bovenkant van het driehoekje in met wat ei.

    Laat dit dan 15 tot 20 min bakken in de oven op 200°.

    Opdienen met een slaatje.

                                


    Categorie:Voorgerechten
    27-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aperitiefrolletjes met gerookte zalm

    Je maakt dit hapje een paar uur op voorhand zodat het voldoende kan opstijven in de frigo.

    Ingrediënten voor 8 personen:

    200 gr gerookte zalm
    4 sneden wit brood (of toastbrood) zonder korsten
    zure room (je kan die zelf maken door een paar druppels citroensap bij volle room te doen)
    peper & zout
    bieslook
    dille

    Het brood met een deegroller uitrollen tot het plat is.
    De zure room mengen met de fijngehakte bieslook en kruiden met peper en zout en dit op het brood smeren. Daarna leg je er de gerookte zalm op en je rolt alles mooi op. Rol de broodrolletjes in aluminiumfolie en leg ze een paar uur in de ijskast.
    Juist voor het opdienen snij je de rolletjes in schijfjes. Je neemt lepeltjes en legt onderaan wat van de zure room en daarop een schijfje van het zalmbrood. Versieren met een takje dille of bieslook.

                                                 


    Categorie:Hapjes
    25-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everzwijnstoofpotje


    Een paar weken geleden zat er een everzwijn in ons kippenhok, het ganse verhaal kan je lezen op onze blog: http://www.bloggen.be/aucercledeschenes/ 
    Ik kreeg toen van de jagers een mooi stuk everzwijnenvlees van bijna 3 kg en ik heb er een stoofpotje van gemaakt. Het was de eerste keer dat ik everzwijn klaarmaakte en al zeg ik het zelf, het resultaat mocht er zijn!

    Vermits het vlees 24 uur moet marineren moet je er wel een dag op voorhand aan beginnen.

    Ingrediënten voor 6 personen:

    Voor de marinade: 1 ui, 1 sjalot, 1 raap, 2 wortels, 1 teentje look, 1 "bouquet garni", rode wijn, enkele kruidnagels, peterselie, peper en zout

    Voor de bereiding: 1,2 kg everzwijn, 2 uien, 200 gr spek in blokjes, 300 gr champions, olijfolie, 30 cl Armagnac, 200 gr gedroogde pruimen van Agen


    Laat de gedroogde pruimen 24 uur marnineren in de Armagnac.

    Doe in een kom alle ingrediënten voor de marinade en het everzwijnenvlees in blokjes. De groenten snij je in kleine stukken. Goed kruiden met peper en zout. Gebruik voldoende rode wijn zodat het vlees onder staat.
    Laat dit 24 uur marineren.

    Neem nu het vlees uit de marinade en laat het uitlekken. Verwarm de olijfolie in een pan, braad de stukken vlees mooi aan en hou het apart.
    Snij de uien fijn en stoof deze even aan. Ook het spek en de champions bak je aan en hou je apart.

    Neem nu een stoofpot en doe het vlees erin samen met de marinade en de gestoofde uien. Laat dit stoven tot het vlees zacht is (reken op een 2-tal uren). Voeg er dan het spek en de champions, en de pruimen met de armagnac bij. Laat alles nog een 10-tal min. stoven.

        

                                  Het gemarineerde vlees.                                                      Het stoofpotje van everzwijn.


    Categorie:Hoofdgerechten - Vlees
    24-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perentaart met chocolade

    Ingrediënten:

    1 vel kruimeldeeg
    2 peren
    180 gr amandelpoeder
    110 gr boter
    100 gr cristalsuiker
    3 eieren
    3 koffielepels cacao
    een snuifje kaneel

    Klop de zachte boter op met de suiker, het amandelpoeder, de eieren, het cacaopoeder en een snuifje kaneel. Meng tot een mooi glad beslag.
    Leg het kruimeldeeg in een taartvorm en giet het mengsel erop. Strijk het mooi open.
    Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snij ze in partjes en schik die op de taart.
    Zet de taart in een voorverwarmde oven van 190°. Bak ze gedurende een 30-tal minuten.
     
                                                    


    Categorie:Taarten, cake en gebak
    22-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Napolitaanse parfait

    Super lekker en makkelijk omdat je het een paar dagen op voorhand kan klaarmaken!

    Ingrediënten:
    (voor een vrij grote cakevorm) 

    250 gr petit-beurre koekjes
    200 gr pure chocolade
    3 eieren
    50 gr bloemsuiker
    500 ml slagroom
    2 eetlepels Cointreau
    2 eetlepels sterke koffie
    plasticfolie
    een grote cakevorm

    Je verkruimelt de petit-beurre koekjes met een deegrol.
    De slagroom klop je tot hij lobbig is en dan meng je er de koekjeskruimels onder.

    De chocolade laten smelten in de microgolfoven. De koffie, Cointreau en de suiker eronder roeren.
    De eieren splitsen en de dooiers ook onder de gesmolten chocolade roeren tot het mengsel mooi glad is.
    Het eiwit stijf kloppen en dan spatelen onder het chocolademengsel.

    Neem de cakevorm en leg er plasticfolie in. Zorg dat je plasticfolie groot genoeg is om alles achteraf toe te plooien.
    Schep nu de helft van het koekjes-roommengsel in de vorm. Daarop giet je het chocolademengsel en daarboven de rest van het koekjes-roommengsel. Goed afdekken met de plasticfolie en minstens een paar uur in de diepvries zetten.

    Voor het opdienen snij je mooie plakken van de parfait. Je kan er wat fruit bij serveren of een fruitcoulis. 

                              


    Categorie:Desserten
    20-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse uiensoep

    Een echte winterse soep!

    Ingrediënten:

    Olijfolie
    1 kilo uien
    1 prei
    rundsbouillon
    zout & peper
    Frans brood
    een paar sneetjes gruyère & gemalen gruyère

    De uien schillen en in fijne ringen snijden. De prei kuisen en in grove stukken snijden.

    De prei aanstoven in een beetje olijfolie en met de rundsbouillon aan de kook brengen. Als de prei gaar is mooi glad mixen.

    De uien in een pan mooi bruin stoven en dan bij de prei- rundsbouillon voegen. Nog even aan de kook brengen en laten pruttelen tot de uien zacht zijn. Kruiden met peper en zout.
    Sij dunne sneetjes van het Frans brood en rooster ze lichtjes. Leg er een sneetje gruyère op en zet onder de grill tot de kaas gesmolten is.
    Dien de soep op met in ieder bord een stuk Frans brood en serveer er nog extra gemalen gruyère bij.

                                   


    Categorie:Soepen
    17-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met witloof en graanmosterd

    Ingrediënten voor 4 personen:

    4 kabeljauw filets
    4 stronken witloof
    1 citroen
    100 ml room
    2 el graanmosterd
    2 el honing
    1 blokje visbouillon
    olijfolie
    peper & zout

    Verwijder de buitenste blaadjes van het witloof, spoel het en snijd het in lange reepjes.
    Kruid de kabeljauwfilets met peper en zout. Verwarm de olijfolie in een pan en bak hierin de kabeljauwfilets mooi gaar. Haal ze uit de pan en hou ze warm.
    Doe het witloof met de room en de mosterd in de pan , en laat dit gaar worden. Voeg er het sap van de citroen, de honing en de visbouillon bij en kruid met peper en zout. Laat de saus wat indikken.

    Dien de kabeljauw op met aardappelpuree en het witloof.

                                 


    Categorie:Hoofdgerechten - Vis
    15-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettemousse

    Dit is een ideaal receptje voor mensen die een teveel aan courgettes uit hun moestuin hebben om die eens op een andere manier te verwerken. Ik kreeg het van een collega en vriendin, Annette, en ik heb het al dikwijls met succes klaargemaakt.

    Ingrediënten voor 4 personen:

    4 kleine courgetten (de kleinste hebben de beste smaak)
    2 eieren
    20 cl room
    peper, zout & muskaatnoot

    De oven voorverwarmen op 200°.
    De courgettes wassen en in blokjes snijden. Afkoken en zeer goed laten uitlekken (liefst een halve dag).
    De uitgelekte courgettes samen met de eieren en de room mixen . Goed kruiden met peper, zout en de muskaatnoot.
    In een vierkante of rechthoekige ovenschotel gieten en 45 min laten bakken op 200°.
    Je kan de moussen in mooie blokjes snijden en zo opdienen bij vlees, vis enz.

                              


    Categorie:Aardappels&groenten
    13-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Confit de canard

    Nog zo'n klassieker uit onze regio. Je kan de confit kopen vacuum verpakt, in bokalen of in blik. Ik koop ze meestal in blik al is het soms wat zoeken naar de goede kwaliteit.
    Uiteindelijk is dit een heel simpel gerecht en iedereen vindt het super lekker. Hou er wel rekening mee dat eend vrij zwaar vlees is en dus is één bil per persoon zeker genoeg.

    Wat heb je nodig voor 4 personen:

    1 blik met 4 eendebillen
    peper & zout

    Je haalt de eendebillen uit het blik en laat ze goed uitlekken. Het vet uit het blik gebruiken we niet.
    De oven voorverwarmen op 220°.
    Je kruid de billen goed met peper & zout en legt ze dan met de velkant naar boven, zonder vetstof, in een ovenschotel. Je zet ze gedurende een 15-tal minuten in de warme oven en dan zet je ze nog een 5-tal minuten onder de hete grill, zodat het vel lekker krokant wordt.
    Je eendebillen zijn nu klaar!
     
    Je kan ze opdienen met rijst, couscous of zoals op de foto met gebakken aardappels met verse kruiden. Ik heb er een gratin van courgettes bij gemaakt maar je kan er bijna alle groenten bij geven.

                              


    Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
    10-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcake

    De lievelingscake van Nils, hij is absoluut geen koekjes of taarten liefhebber maar een stuk lekkere appelcake daar zegt hij geen neen tegen. Ik had dan ook speciaal voor hem voor we naar België gingen appelcake gebakken en ingevroren zodat hij daar nu tijdens de blok af en toe kan van smullen. 

    Ingrediënten:

    4 of 5 eieren (= 300 gr)
    300 gr cristalsuiker
    300 gr zelfrijzende bloem
    300 gr boter
    2 of 3 appelen (afhankelijk van de grootte)
    snuifje zout

    Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

    De oven verwarm je voor op 170°.
    Je neemt een cakevorm en je vet hem in met boter en je bestuifd hem met bloem.
     
    Splits de eieren en klop het eiwit samen met het snuifje zout tot het stijf is.
    Klop in een andere kom de boter met de suiker tot een zachte massa. Klop er dan één voor één de dooiers onder. Lang genoeg kloppen totdat de suiker opgelost is. Meng dan snel de gezeefde bloem er onder. 
    Nu schep je het eiwit voorzichtig onder het beslag (zeker niet meer mixen!).
    De appels schil je, het klokhuis haal je eruit en je snijdt de appel in dunne partjes.
    Nu giet je 1/3de van het beslag in de vorm. Dan leg je er een laagje appels op. Je vult weer aan met een laag beslag en je legt er weer appelschijfjes op. Je giet er dan het laatste beslag bij en legt bovenaan nog een rij met appelschijfjes.
    Je zet de cake in de warme oven en laat hem minstens 1 uur bakken op 170°. Na een uur controleer je met een satéstokje of de cake helemaal gaar is, zoniet zet je hem nog 10 tot 20 min. in de oven.
    Als de cake klaar is haal je hem uit de oven en laat je hem 5 min afkoelen in de vorm. Daarna haal je hem uit de vorm en je laat hem verder afkoelen op een rooster.

                                
                              



    Categorie:Taarten, cake en gebak
    06-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi's met appeltjes en Calvados

    Ik lust zelf heel graag scampi's en dit is één van mijn favoriete bereidingswijzen. Simpele ingrediënten en makkelijk om te maken!

    Ingrediënten voor 4 personen:

     

    2 sjalotjes

    1 teentje look

    ongeveer 10 grote scampi’s of gamba’s per persoon

    2 appels

    1 dl Calvados

    2,5 dl room

    1 eetlepel curry

    peper & zout

    olijfolie

    gehakte peterselie

     

    Pel de sjalotjes en de look en snipper fijn. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in blokjes.

    Verhit de olijfolie in een pan en bak er de sjalotjes en look in. Roer er de curry door en blus met de Calvados. Doe er dan de appelblokjes bij en de room en kruid met peper en zout en laat nog even sudderen.

    Bak in een andere pan in een beetje olijfolie de gepelde scampi's langs weerszijden.

    Dien op met rijst of pasta en bestrooi de scampi’s met gehakte peterselie.

                              


    Categorie:Hoofdgerechten - Vis
    04-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipfilet met spek en zongedroogde tomaatjes

    Ingrediënten voor 4 personen:

    4 kipfilets
    8 zongedroogde tomaten
    8 blaadjes verse basilicum
    4 sneetjes ontbijtspek
    peper & zout
    olijfolie
    coctailprikkers

    Snij de kipfilets open en steek in elke kipfilet 2 zongedroogde tomaten en 2 basilicumblaadjes. Kruid ze met peper en zout en rol er een sneetje spek rond. Steek vast met coctailprikkers.
    Leg ze in een ovenschaal en giet er een beetje olijfolie over. Verwarm de oven voor op 180°. Bak de kipfilets een 20 minuten in de oven.
    Eventueel zet je de kipfilets nog eventjes onder de grill zodat het spek knapperig wordt.
    Lekker met rijst, pasta of gebakken patatjes.

                              


    Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
    02-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde champions

    Je hebt nodig voor 8 personen:

    8 dikke champions
    2 uien
    2 teentjes look
    een bosje peterselie
    peper & zout
    room
    8 dunne sneetjes ontbijtspek
    olijfolie

    De champions schoonborstelen. De steeltjes eraf halen en zeer fijn hakken.
    De uien en look pellen en ook zeer fijn snijden.
    In een pan de olijfolie opwarmen en er de ui en look in stoven. De gehakte steeltjes van de champions erbij voegen en samen nog even laten bakken. De peterselie fijn hakken en ook bij het mengsel doen.
    Je voegt nu room bij het mengsel en laat het nog even inkoken. Daarna kruiden met peper en zout. 
    Ondertussen zet je de championhoeden zo'n 15 min. in de oven op 200° om ze te laten garen.
    Nu doe je de vulling in de hoedjes en je legt er telkens een sneetje spek over. Nog even onder de grill tot het spek knapperig is.
    Opdienen met een beetje sla en Frans brood.

    Voor vegetariërs vervang je het spek door wat gemalen kaas.

                                  


    Categorie:Voorgerechten
    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelukkig Nieuwjaar!

    Voor iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar!

    Ik zal ook in 2010 proberen om af en toe dit blog aan te vullen met receptjes en ik hoop natuurlijk dat jullie mijn blog blijven lezen. Een blog onderhouden vergt regelmatig heel wat tijd maar dat heb ik er graag voor over. Het is erg fijn om reacties te krijgen van jullie en dat stimuleert me natuurlijk om er mee door te gaan!
    Heb je sugesties, vragen of heb je zelf een tof en eenvoudig receptje laat het me dan gerust weten!



    Zoeken in blog


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs