Een lekkere pastaschotel die je op voorhand kan klaarmaken, naar een recept van Jeroen Meus.
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de balletjes:
800 g gemengd gehakt
1 ei
1 grote ui 1 teentje look
paneermeel
verse rozemarijn, oregano en salie
zout, peper & muskaatnoot
olijfolie
een klontje boter
Voor de saus:
1 grote ui
2 sneetjes gezouten spek
250 gr kerstomaten
1 groot blik tomaten in stukjes
1 teentje look
Piment dEspelette
verse rozemarijn, oregano en basilicum
rode wijn
Voor de pasta:
400 g fusilli
2 bolletjes mozarella
basilicum
Stoof de fijngesnipperde ui aan in een beetje olijfolie. Plet de knoflook en laat deze meegaren. Doe het gehakt in een ruime schotel en voeg het ei, het paneermeel, de fijngehakte kruiden en de gestoofde ui met look toe. Meng alles goed door mekaar. Kruid het gehaktmengsel met peper, zout en muskaatnoot. Rol vrij dikke balletjes van het gehakt.
Verhit een flinke scheut olijfolie en een klontje boter in een pan en bak de balletjes mooi aan alle kanten aan.
Neem een kookpot en verhit er een beetje olijfolie in. Versnipper de ui en look en stoof deze aan. Voeg er het fijngesneden spek aan toe. Kruid met piment dEspelette. Laat alles even verder stoven. Blus met een beetje rode wijn. Laat de alcohol even verdampen en voeg er de tomatenstukjes aan toe. Schep ook de gehaktballen in de saus, samen met een takje rozemarijn, wat basilicum en oregano. Laat alles zon kwartiertje verder pruttelen op een matig vuur. Snij de kerstomaten in 2 en voeg ze toe aan de pruttelende saus.
Kook de fusilli in gezouten water al dente.
Neem een ruime ovenschotel en stort er de fusilli in. Giet daarover de saus met gehaktballetjes. Vis er de takjes kruiden uit. Snij de bolletjes mozarella in dikke sneetjes en verdeel ze over de schotel. Schuif de schotel in een voorverwarmde oven onder de grill en laat de kaas ongeveer 10 minuten gratineren.

|