Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
09-12-2009
Warme bladerdeeghapjes met rode pesto
Het receptje voor de bladerdeeghapjes kreeg ik van een vriendin (merci Chantal!) en dat valt hier ongelooflijk in de smaak. Je kan natuurlijk ook andere pesto of tapenade gebruiken.
Ingrediënten voor de rode pesto:
200 gr zongedroogde tomaten 25 gr verse basilicumblaadjes 2 teentjes look 4 eetlepels balsamicoazijn 4 eetlepels pijnboompitten 50 gr parmezaanse kaas olijfolie
Je doet de basulicumblaadjes, parmezaanse kaas, pijnboompitten, balsamicoazijn, look en de zongedroogde tomaten in een keukenrobot en mixt alles tot het een gladde massa is. Dan doe je er een paar lepels olijfolie bij en mixt weer. Je pesto moet smeuïg en smeerbaar zijn. Als hij nog te vast is doe je er nog wat olijfolie bij.
Voor de bladerdeeghapjes:
1 vel bladerdeeg 1 klein doosje tomatenpuree rode pesto 50 gr gemalen kaas
Het bladerdeeg uitrollen in 2 snijden en er een laag rode pesto opsmeren. Dan de tomatenpuree erover smeren en bestrooien met de gamalen kaas. De 2 vellen bladerdeeg oprollen en in de frigo laten afkoelen. De oven voorverwarmen op 190°. De rolletjes uit de frigo halen en in schijfjes van een goeie cm snijden. Een bakplaat met bakpapier bedekken en de schijfjes erop leggen. Ongeveer 15 min bakken in de oven op 190°
Categorie:Hapjes
06-12-2009
Tomatenflan
Dit is één van mijn favoriete flans uit de Provence. Simpele ingrdiënten, makkelijk om te maken en erg lekker!
De oven voorverwarmen op 220°. Een cakevorm invetten met boter. De eieren opkloppen en dan de melk, de mosterd en de helft van de Cantal er onder kloppen. Kruiden met peper en zout. Dit giet je in de cakevorm en dan de in schijfjes gesneden tomaten erin leggen. Bestrooien met de tijm en de rest van de Cantal. In de oven 30 min. bakken op 220°. Warm opdienen.
Categorie:Voorgerechten
02-12-2009
Quiche met spekjes en prei
Quiches doen het altijd goed en ik geef ze dan ook regelmatig als voorgerecht.
Ingrediënten:
Voor 8 personen
1 vel kruimeldeeg 300 gr spekreepjes 2 preien 250 ml room 3 eieren 80 gr geraspte gruyère peper
De oven voorverwarmen op 200°. Het kruimeldeeg in een taartvorm leggen. Het spek bakken in een anti-kleefpan, tot het een beetje krokant wordt. Je haalt het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. De prei kuisen en in ringen of stukjes snijden. Je bakt die een goeie 5 min in het spekvet. Uit de pan halen en ook op keukenpapier laten uitlekken. In een kom klop je nu de eieren met de room los, goed kruiden met peper. Dan roer je de spekjes, de prei en de gemalen gruyère door het eimengsel en je giet dit in de taartvorm. De quiche 25 min. bakken op 200°.
Categorie:Voorgerechten
30-11-2009
Knolseldersoep
Niets zo zalig in de winter als een lekkere soep! Ik maak mijn soepen altijd in een snelkookpan maar je kan ze natuurlijk ook in een gewone pot maken, dan moet ze natuurlijk wel langer koken.
Al de groenten kuisen en in stukken snijden. De uien en de prei aanstoven in een beetje olijfolie. De aardappelen en de knolselder erbij doen en water toevoegen tot alles juist onder staat. De kippebouillonblokjes, peper en zout toevoegen. De stoompot sluiten, aan de kook brengen en 10 minuten laten koken. Als de soep een beetje afgekoeld is mixen en kruiden met nootmuskaat en eventueel nog wat water bijvoegen. De soep in de borden doen en versieren met room en fijngehakte peterselie.
Categorie:Soepen
28-11-2009
Speculoospudding met koffiecrème en gekarameliseerde banaan
Een niet alledaags dessert dat Kerim hier voor het eerst maakte voor de table d'hôtes.
Ingrediënten:
Voor 10 personen
Voor de pudding: Voor de koffiecrème: Afwerking: 250 gr speculoos 125 ml melk 2 bananen 3 eieren 1 ei suiker 2 eierdooiers 7,5 gr maïszetmeel 50 gr suiker 25 gr suiker 0,5 l melk 50 ml slagroom 1 koffielepel oploskoffie
Verwarm de oven voor op 170° Leg de speculoos in een rechthoekige ovenschaal. Klop de eieren, de dooiers, de suiker en de melk door elkaar. Giet dit mengsel over de speculoos en bak de pudding 20 minuten op 170°
Voor de koffiecrème breng je de melk aan de kook met de oploskoffie. Klop dan het ei samen met de suiker en het maïszetmeel op en giet er al roerend de kokende koffiemelk bij. Giet het daarna weer in een kookpot breng het al roerend terug aan de kook. Blijf roeren tot het mooi gebonden is. Laat het mengsel nu afkoelen. Klop ondertussen de room lobbig en voeg hem bij de koffiecrème.
Snijd rechthoekjes uit de speculoospudding en schik op een bord. Lepel er wat koffiecrème over. Snijd de bananen in schijfjes en leg die op de koffiecrème. Strooi er wat suiker over en brand die met een gasbrander tot hij karameliseerd.
Categorie:Desserten
26-11-2009
Wafels
Dit is echt iets om in de herfst- of wintermaanden te doen: wafels bakken! Hier is het meestal Kerim die het deeg 's morgens klaarmaakt en dan bakken we in de namiddag samen de wafels. We hebben 2 wafelijzers en dus gaat het goed vooruit!
Ingrediënten:
700 gr bloem (ik doe de helft gewone en de helft zelfrijzende bloem)
8 eieren
6 eetlepels vanillesuiker
500 gr kristalsuiker
500 gr margarine
Deze hoeveelheid is voor ong. 40 wafels.
De margarine smelten en de suiker en 4 eetlepels vanillesuiker er onder mengen. De eierdooiers bijvoegen en daarna de bloem er voorzichtig onder mengen. Het eiwit stijf kloppen met de 2 overblijvende eetlepels vanillesuiker. Het eiwit dan onder het beslag mengen.
Een paar uur laten opstijven in de frigo.
Voor je begint te bakken het wafelijzer goed invetten.
Categorie:Koekjes
24-11-2009
Advokaat
Sommigen vinden het een ouderwets drankje maar het blijft toch altijd lekker, zeker als je het zelf maakt met verse scharreleitjes. Vermits wij die in de herfst en winter in overvloed hebben is dat de ideale periode om een voorraad te maken. Je kan de advokaat puur natuur oplepelen, of met een toefje slagroom erop. Of gewoon vanilleijs en daar wat advokaat over, heerlijk! Ingrediënten:
10 eigelen 1 blik niet-gesuikerde gecondenseerde melk (410gr) 350gr fijne cristalsuiker 25gr vanillesuiker 190 ml alcohol van minstens 95°
Klop de eigelen met de suiker en vanillesuiker op tot het bijna wit ziet. Het is handig om dit met een keukenrobot te doen want je moet lang genoeg mixen. Voeg daarna de gecondenseerde melk toe en de alcohol. Blijf lang genoeg mixen tot een homogene vloeistof. Giet de advokaat in potten en sluit goed af. De advokaat is nu nog vrij lopend maar zal na een tijdje staan steviger worden. Je kan hem best eerst een paar dagen in de ijskast zetten en daarna gewoon op een koele plek. Laat hem zeker een paar weken rusten, hoe langer hij staat hoe beter hij wordt.
Categorie:Drankjes
22-11-2009
Geitenkaasbolletjes met abrikoos en sesamzaadjes
Een lekker aperitiefhapje voor wie houd van geitenkaas.
Neem een anti- kleefpan en rooster de sesamzaadjes tot ze lichtbruin zijn. Giet ze in een soepbord en laat ze even afkoelen. Snij 2 abrikozen in kleine dobbelsteentjes. Verdeel de geitenkaas in gelijke stukjes en vorm bolletjes van de geitenkaas samen met de abrikozenstukjes. Rol dan de geitenkaasbolletjes door de sesamzaadjes en leg ze in lepeltjes. Snij de overgebleven abrikozen in reepjes en leg deze bij in de lepeltjes samen met een stukje bieslook.
Categorie:Hapjes
21-11-2009
Bananenmousse
Dit is één van de lievelingsdessertjes van Nils.
Ingrediënten:
Voor 8 personen
250 gr mascarpone suiker naar smaak 4 bananen 0,5 l slagroom 100gr geraspte chocolade
De mascarpone mixen met de helft van de bananen. De room opkloppen met de suiker. Deze samen met de rest van de in stukjes gesneden bananen en de geraspte chocolade voorzichtig onder de mascarpone mengen. De glazen vullen en versieren met geraspte chocolade en/of slagroom.
Categorie:Desserten
20-11-2009
Slaatje met gerookte eendeborst
Nog een receptje met "magret" de canard, maar deze keer dus gerookt.
Verdeel de sla over de borden. Dan voeg je de tomaten -en/of komkommer toe. De pruimen in stukjes snijden en samen met de rozijnen over de sla verdelen. De noten erover strooien. Dan de gerookte eendeborst op de borden schikken. Een vinegraitte maken met carthamusolie (of notenolie), balsamico, ahornsiroop, peper van de molen en zout en die over de sla gieten.
Categorie:Voorgerechten
Frambozenshake
Dit is een eenvoudig receptje maar zeer lekker! Je kan de frambozen ook vervangen door braambessen of aardbeien Ingrediënten: Voor 6 personen
300gr verse of diepvries frambozen 250gr mascarpone 250ml room suiker naar smaak
Mix de frambozen met de mascarpone en room. Voeg suiker toe naar smaak. Giet in mooie hoge glazen en versier met opgeklopte slagroom. Je kan natuurlijk ook meer of minder frambozen gebruiken en melk i.p.v. de room.
Categorie:Desserten
19-11-2009
Gecarameliseerde perenclafoutis
Ingrediënten: Voor 8 personen
Voor het beslag: 1 ei 10 eetlepels zelfrijzende bloem 8 eetlepels cristalsuiker 6 eetlepels zonnebloemolie 6 eetlepel melk
Voor de garnituur: 2 rijpe peren 50 gr boter 2 eetlepels cristalsuiker 1 ei kaneel
Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en mix tot een gladde massa. Giet dit in een beboterde bakvorm. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij de peren in plakjes. Schik deze op het beslag. Bak deze clafoutis 30 min. in een voorverwarmde oven van 175°. Laat de boter met de suiker en vanillesuiker smelten. Klop het ei los en roer het eronder. Voeg er kaneel naar smaak toe. Schenk dit mengsel over de gebakken clafoutis en zet deze nog 1 tot 2 min onder de hete grill. Je kan de clafoutis lauw of koud serveren.
Categorie:Taarten, cake en gebak
18-11-2009
Paardebloemgelei
Al de confituur en gelei die wij bij het ontbijt serveren maak ik zelf. Dit is een bijzonder recept dat ik jaren geleden in België kreeg van een vriendin (merci Suzy!) en de meeste gasten (vooral degene die van zoet houden) vinden deze gelei overheerlijk!
Je plukt 365 paardebloemen zonder stelen (voor elke dag van het jaar pluk je er één) . De bloemen even wassen. De citroen en de appelsien in kleine stukken snijden (met de schil) en samen met de paardebloemen 1 uur zachtjes laten koken in 1,5 l water. Het mengsel filteren en per liter sap 1 kg suiker bijdoen. Dit mengsel kook je dan tot de gewenste dikte. De gelei in potjes gieten. Je kan in ieder bokaaltje een takje lavendel of rozemarijn leggen, dat geeft een fijne smaak aan de gelei.
Categorie:Confituur en gelei
17-11-2009
Kabeljauw met kaas en appel
Ingrediënten: Voor 4 personen
4 kabeljauwmoten 100 gr kervel 500 gr champions 4 sneetjes comté kerriepoeder peper & zout 4 zoete appels olijfolie/margarine of boter
Stoof de champions aan in een beetje olijfolie en kruid ze met peper en zout. Leg 4 kabeljauwmoten in een ovenschotel en kruid ze ook met flink wat peper en zout. Leg op iedere moot een beetje kervel en daarop een sneetje kaas. Strooi wat kerriepoeder op de kaas en leg er dan de geschilde en in schijfjes gesneden appels bovenop. Schik de champions rond de vis en leg nog een klontje boter op de appeltjes. Zet dit ongeveer 25 min. in een op 200°voorverwarmde oven. Je kan er puree of pasta bij serveren.
Categorie:Hoofdgerechten - Vis
16-11-2009
Gegratineerde courgetten
Zelfs als je niet echt gek bent op courgetten moet je dit receptje eens proberen. Door het amandelpoeder geef je wat extra smaak aan de courgetten.
Ingrediënten: Voor 4 personen
4 kleine courgetten Peper & zout 50 gr amandelpoeder 50 gr geraspte comté 150 ml room
Snijd de courgettes is fijne schijfjes. Leg een laag courgettes in een ovenschotel, kruid met peper van de molen en fleur de sel. Strooi een beetje amandelpoeder over de cougetten en giet er een beetje room over. Herhaal dit tot al de courgettes in de schaal liggen en strooi op de laatste laag een beetje gemalen comté kaas. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 190° en laat gedurende minstens 30 min. bakken.
Categorie:Aardappels&groenten
15-11-2009
Magret de canard met kersensaus
Le "sud-ouest" is een streek die vooral gekend is voor zijn rijke keuken. Bij ons in de Lot & Garonne wordt er heel veel eend gegeten. Van de beroemde "foie gras", de borsten, billen, vleugeltjes tot de maagjes, er gaat niets verloren van een eend. Zelfs de karkassen worden gebruikt om een bouillon van te trekken. In dit recept gebruik ik kersen voor de saus, zeker niet gebruikelijk bij de Fransen, maar wel erg lekker!
Ingrediënten:
Neem één eendeborst voor 2-3 personen. Peper van de molen Fleur de sel 1 bokaal Bigarreau kersen ( of verse kersen in het seizoen)
Leg de magrets met de vetkant naar boven en snijd een kruisvormig patroon in het vet. Zet een pan op het vuur (zonder vetstof!) en leg, als de pan goed heet is, de magrets er met de vetkant naar onder in. Temper het vuur een beetje en laat de magrets zo 10 min. bakken totdat het vet krokant is. Dan haal je ze uit de pan en giet al het vet dat is vrijgekomen weg. Nu bak je de magrets langs de vleeskant nog zo'n 8 min (iets langer als je niet van rosé vlees houdt). Flink kruiden met peper en zout. Dan haal je de magrets uit de pan en je legt ze op een verwarmde schotel. Bedek ze met aluminiumfolie en laat ze zo 5 min rusten. Ondertussen neem je het sap van een pot kersen (eventueel nog aanlengen met een beetje water) en je blust daarmee het aanbaksel in de pan. Laat even doorkoken en bind met sauceline. Daarna de kersen nog even mee opwarmen. Dan snijd je de magrets in niet te dikke sneetjes en je dient op met de kersensaus. Lekker met gratin dauphinois of kroketjes!
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
14-11-2009
Aardappels met verse kruiden
Dit is een super makkelijk receptje om aardappels te bakken in de oven. Door de verse kruiden geef je een zuiderse toets aan je patatjes.
Ingrediënten: Voor 6 personen
6 vaste aardappels enkele verse salieblaadjes een paar takjes rozemarijn en thijm olijfolie fleur de sel, versgemalen peper De aardappels goed wassen (de schil laat je eraan) en in de lengte in 4 snijden. Een ovenschotel invetten met olijfolie en daar de aardappels in leggen. Een beetje olijfolie over de aardappels gieten en kruiden met fleur de sel en versgemalen peper. De schotel 45 min. in een voorverwarmde oven van 220° plaatsen. Daarna de kruiden mengen met olijfolie en over de aardappels verdelen. De oven lager zetten (180°) en nog 15 min laten garen.