Au Cercle des Chênes - Culinair
Foto

CHAMBRES & TABLE D'HÔTES      
"AU CERCLE DES CHÊNES"
Rudy & Myriam de Ruijter-De Smet
Lacalcinie
47140 Auradou
France
tel:0033(0)5 53490198
gsm:0033(0)6 04189506
www.aucercledeschenes.com 
www.bloggen.be/aucercledeschenes
info@aucercledeschenes.com



Categorieën
  • Aardappels&groenten (11)
  • Brood (3)
  • Confituur en gelei (5)
  • Desserten (30)
  • Divers (4)
  • Drankjes (4)
  • Hapjes (21)
  • Hoofdgerechten - Gevogelte (13)
  • Hoofdgerechten - Vis (9)
  • Hoofdgerechten - Vlees (5)
  • Koekjes (6)
  • Pasta (5)
  • Sauzen (1)
  • Soepen (8)
  • Taarten, cake en gebak (26)
  • Voorgerechten (31)

  • Inhoud blog
  • Beste wensen!
  • Gazpacho van Granny Smith en komkommer.
  • Muffin met olijven en zongedroogde tomaten.
  • Limoncello roomijs met een caramel tuile.
  • Caramel tuiles.
  • Bladerdeegwafeltjes met zalm en kruidenkaas.
  • Luchtige trifle met meringue.
  • Crème brûlée van foie gras.
  • Gazpacho met mozzarellacrème.
  • Pommes Duchesse.
  • Grieks slaatje.
  • Crème brulée taart.
  • Courgetterolletjes met geitenkaas.
  • Hier gaan we weer!
  • Ananascarpacio met citroensorbet en muntsuiker.
  • Kaaskoekjes.
  • Gratin van courgettes met ricotta.
  • Zalmterrine.
  • Watermeloen met Bleu de Basque.
  • Yoghurtmousse met banaan en ahornsiroop.

    Mijn favorieten
  • Au Cercle des chênes
  • Au Cercle des chênes - blog
  • Jamie Oliver's site
  • Dagelijkse kost
  • Le Sot L'y Laisse
  • Chef Nini
  • Papilles et Pupilles
  • Jeremy Fort

  • Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • blood pressure (blood pressure)
        op Luchtige trifle met meringue.
  •   verhuisbedrijf spijkenisse (verhuisbedrijf spijkenisse)
        op Luchtige trifle met meringue.
  • dit wordt mijn afsluiter voor mijn nieuwjaarsmenu (Vermeire Greta)
        op Luchtige trifle met meringue.
  • Lieve groetjes Nikki (Nikki)
        op Muffin met olijven en zongedroogde tomaten.
  • paardenbloem gelei (Britt )
        op Paardebloemgelei

  • Archief per maand
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009

    Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde. Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak. Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten. Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen! Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
    03-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pommes Duchesse.
    Een klassieker! Makkelijk om zelf te maken en mooi om te presenteren.

    Ingrediënten voor 4 personen:

    1 kg geschilde Bintjes aardappelen
    5 eigelen
    peper, zout & nootmuskaat

    Snij de aardappelen in gelijke stukken en kook ze zacht in gezouten water.
    Giet af en schud ze goed droog (eventueel nog even op het vuur zetten en dan opschudden).

    Draai de aardappelen door een fijne passe-vite en kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
    Voeg nu de eigelen toe en meng deze goed onder de puree.

    Leg bakpapier op een bakplaat en verwarm de oven op 200°.
    Neem een spuitzak en doe er de puree in (de puree is vrij vast, dus niet teveel ineens in de zak doen want dan is het veel te moeilijk om te verwerken), en spuit nu mooie torentjes op de bakplaat.

    Bak de Pommes Duchesse 10 min. in de warme oven. 







    Categorie:Aardappels&groenten
    21-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettes met kruiden.

    Courgetten zijn één van mijn favoriete groenten en in de zomer komen ze minstens één maal per week op tafel.

    Ingrediënten voor 4 personen.

    6 tot 8 kleine courgettes
    peterselie
    tijm
    2 teentjes look
    peper van de molen & zout
    olijfolie

    Gebruik altijd kleine courgettes, die hebben het meeste smaak.

    Neem een ovenschotel en vet in met olijfolie.

    Snij flink wat peterselie fijn en rits de blaadjes van een paar takjes tijm. Pel de look en plet de teentjes.

    Was de courgettes en snijd de uiteinden eraf. Snij de courgettes in fijne schijfjes en leg ze in de ovenschotel. Strooi er de kruiden en de look over. Kruiden met peper van de molen en een weinig zout. Overgiet met een weinig olijfolie.

    Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet hem in een voorverwarmde oven van 180°. Laat een half uurtje bakken en roer de courgetteschijfjes eens goed door elkaar. Indien nodig kan je ze nog een kwartiertje verder laten garen, maar de courgettes mogen best nog wat knapperig zijn.

                               


    Categorie:Aardappels&groenten
    07-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkelgratin.
    Venkel is een groente die je tegenwoordig overal kan kopen. De smaak is een beetje anijsachtig en persoonlijk hou ik daar niet zo van, maar deze venkelgratin is erg zacht van smaak en zo lust ik venkel wel graag.
    Deze gratin past uitstekend bij o.a.vis.

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 kleine venkelknollen
    2 teentjes look
    1 dl room
    peper & zout
    olijfolie
    75 gr geraspte Parmesan

    Snij de venkelknollen in dunne schijven. Verhit een beetje olijfolie in een pan en doe de venkel erin. Pel de look en pers hem bij de venkel. Laat de venkel gedurende een 10-tal minuutjes zachtjes stoven en kruid met zout en peper van de molen.
     
    Neem een ovenschaal en doe de venkel erin, giet de room erover en bedek met de geraspte Parmesan.
    Zet de schotel in een voorverwarmde oven op 200° en laat het gerecht zo nog 15-20 min. gratineren.

                                             


    Categorie:Aardappels&groenten
    04-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratin met aardappels en worteltjes

    Dit is een variatie op de gewone gratin dauphinois.

    Ingrediënten:

    Voor 8 personen

    1 kg aardappelen
    1 kg wortels
    ongeveer 1,5 liter volle room
    4 teentjes knoflook
    Peper van de molen
    Fleur de sel

    De oven voorverwarmen op 200°.
    De aardappelen en wortels schillen en wassen. De look pellen en de kern eruit verwijderen.
    Eerst snij je de worteltjes in schijfjes van een 3-tal mm en legt een laag in een ovenschotel. Kruiden met peper uit de molen en flink wat fleur de sel. Ook 2 teentjes look persen en erover strooien. Dan giet je een deel van de room over.
    Dan volgt een laag aardappels, peper, zout, look en room. Werk zo al de worteltjes en aardappels op. 
    Nu zet je de schaal in de oven en die moet minstens een uur bakken op 200°. Af en toe prik je er eens in met een scherp mes en als de aardappels en wortels echt zacht zijn is het gerecht klaar.


                                         
                                        
                                       


    Categorie:Aardappels&groenten
    24-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veldsla met bieslook en zongedroogde tomaatjes.

    Een simpel fris slaatje, lekker bij een stukje vlees of kip.

    Ingrediënten:voor 4 personen

    200 gr veldsla
    6 zongedroogde tomaatjes
    3 eetlepels olijfolie
    1 eetlepel balsamicoazijn
    peper en zout
    bieslook en bieslookbloemetjes
    een handvol walnoten

    Was de veldsla. Snij de tomaatjes in fijne reepjes. Snipper de bieslook fijn.
    Maak een vinaigrette met de olie en azijn en kruid met peper van de molen en zout.
    Meng nu al de ingrediënten door elkaar en werk af met een paar bieslookbloemetjes.

                                         


    Categorie:Aardappels&groenten
    11-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolstoemp met zure room en grijze garnalen.

    Ik heb bij deze stoemp kabeljauw geserveerd maar het kan natuurlijk ook met andere vis of eventueel met vlees.

    Ingrediënten voor 4 personen:

    1 kleine bloemkool
    4 aardappelen
    200 gr gepelde grijze garnalen
    1 dl boter
    1 ei
    bieslook
    4 dikke eetlepels zure room
    peper & zout & muskaatnoot

    Kook de bloemkool en de aardappelen gaar. Giet ze af en voeg er de boter en het losgeroerde ei aan toe en kruid met peper, zout en muskaatnoot. Stamp fijn met een pureestamper (er mogen nog wat kleine stukjes inzitten).
    Hak de bieslook fijn, zorg dat je een 2-tal eetlepels hebt.
    Neem de zure room (of neem gewone room en voeg er een paar druppels citroensap aan toe), kruid hem met peper van de molen en zout en voeg er de bieslook aan toe.
    Neem een ring en doe daar de puree in. Druk goed aan. Verwijder de ring, lepel de zure room op de bloemkoolpuree en werk af met de garnaaltjes.

                              


    Categorie:Aardappels&groenten
    30-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuiderse tomaten

    Hier bij ons in het zuiden hebben groenten nog dikwijls die echte authentieke smaak. Vooral bij tomaten proef je dat ze nog echt door de zon gerijpt zijn! Vandaar dat er in de lente en zomer hier dikwijls tomaten op het menu staan.
    Als je ze klaarmaakt zoals in dit recept zijn ze in een wip klaar!

    Ingrediënten:

    1 à 2 tomaten per persoon
    olijfolie
    verse rozemarijn
    tijm
    een paar teentjes look
    peper & zout

    Verwarm de oven op 180°.
    Neem een ovenschotel en bestrijk met olijfolie.
    Halveer de tomaten en leg ze in de schotel. Kruid ze met peper en zout. Pers de look en strooi wat op iedere tomaat. Leg er ook een paar takjes rozemarijn en tijm op. Druppel er nog een beetje olijfolie over.
    Zet een 10-tal minuutjes in de warme oven.

    Smakelijk!

                               


    Categorie:Aardappels&groenten
    15-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettemousse

    Dit is een ideaal receptje voor mensen die een teveel aan courgettes uit hun moestuin hebben om die eens op een andere manier te verwerken. Ik kreeg het van een collega en vriendin, Annette, en ik heb het al dikwijls met succes klaargemaakt.

    Ingrediënten voor 4 personen:

    4 kleine courgetten (de kleinste hebben de beste smaak)
    2 eieren
    20 cl room
    peper, zout & muskaatnoot

    De oven voorverwarmen op 200°.
    De courgettes wassen en in blokjes snijden. Afkoken en zeer goed laten uitlekken (liefst een halve dag).
    De uitgelekte courgettes samen met de eieren en de room mixen . Goed kruiden met peper, zout en de muskaatnoot.
    In een vierkante of rechthoekige ovenschotel gieten en 45 min laten bakken op 200°.
    Je kan de moussen in mooie blokjes snijden en zo opdienen bij vlees, vis enz.

                              


    Categorie:Aardappels&groenten
    11-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratin dauphinois

    Gratin dauphinois is een aardappelgerecht dat hier heel regelmatig geserveerd wordt. Ik krijg dan ook dikwijls de vraag : hoe maak je die klaar?
    Wel het geheim van een goede gratin zit hem in de kruiding en de room! Niet op een calorietje meer of minder kijken dus, als je een lekkere gratin wil maken!

    Ingrediënten:

    Voor 8 personen

    2 kg aardappelen
    ongeveer 1,5 liter volle room
    4 teentjes knoflook
    Peper van de molen
    Fleur de sel

    De oven voorverwarmen op 200°.
    De aardappelen schillen en wassen. De look pellen en de kern eruit verwijderen.
    Je snijdt de aardappelen nu in schijfjes van een 3-tal mm en legt een laag in een ovenschotel. Kruiden met peper uit de molen en flink wat fleur de sel. Ook een teentje look persen en erover strooien. Dan giet je een deel van de room over.
    Dan een volgende laag aardappelen, peper, zout, look en room en zo ga je verder tot al je aardappelen opgebruikt zijn. Je eindigt met room.
    Nu zet je de schaal in de oven en die moet minstens een uur bakken op 200°. Af en toe prik je er eens in met een scherp mes en als de aardappels echt zacht zijn is het gerecht klaar.

    Ik doe dus GEEN gemalen kaas op mijn gratin, dat is echt niet nodig! 

                             


    Categorie:Aardappels&groenten
    16-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegratineerde courgetten

    Zelfs als je niet echt gek bent op courgetten moet je dit receptje eens proberen. Door het amandelpoeder geef je wat extra smaak aan de courgetten.

    Ingrediënten:

    Voor 4 personen

    4 kleine courgetten
    Peper & zout
    50 gr amandelpoeder
    50 gr geraspte comté
    150 ml room

    Snijd de courgettes is fijne schijfjes. Leg een laag courgettes in een ovenschotel, kruid met peper van de molen en fleur de sel. Strooi een beetje amandelpoeder over de cougetten en giet er een beetje room over. Herhaal dit tot al de courgettes in de schaal liggen en strooi op de laatste laag een beetje gemalen comté kaas. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 190° en laat gedurende minstens 30 min. bakken.

                                                                     


    Categorie:Aardappels&groenten
    14-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappels met verse kruiden


    Dit is een super makkelijk receptje om aardappels te bakken in de oven.
    Door de verse kruiden geef je een zuiderse toets aan je patatjes.

    Ingrediënten:
    Voor 6 personen

    6 vaste aardappels
    enkele verse salieblaadjes
    een paar takjes rozemarijn en thijm
    olijfolie
    fleur de sel, versgemalen peper
    De aardappels
    goed wassen (de schil laat je eraan) en in de lengte in 4 snijden. Een ovenschotel invetten met olijfolie en daar de aardappels in leggen. Een beetje olijfolie over de aardappels gieten en kruiden met fleur de sel en versgemalen peper.
    De schotel 45 min. in een voorverwarmde oven van 220° plaatsen.
    Daarna de kruiden mengen met olijfolie en over de aardappels verdelen.
    De oven lager zetten (180°) en nog 15 min laten garen. 


                                  


    Categorie:Aardappels&groenten

    Zoeken in blog


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs