Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
Pel de scampi's en verwijder het darmkanaal. Kuis de groenten en snij in fijne blokjes. De look snipper je heel fijn. Verwarm een beetje olijfolie in een pan en laat de look en de ui even bakken, doe nu de wortel en paprika erbij. Doe de witte wijn, het water, de ketchup, de tomatenpuree, de room en het groentebouillonblokje bij de groentjes. Laat de saus wat indikken. Bak nu de scampi's in een andere pan in een beetje olijfolie aan beide zijden gedurende een 2-tal minuutjes, kruid ze met peper en zout. Blus de pan met een klein beetjes water en giet de scampi en het aanbaksel bij de saus. Voeg er nu een beetje piment d'Espelette bij. Proef de saus en voeg eventueel nog een beetje piment d'Espelette bij. Strooi wat gehakte dragon bij de saus en schik op de borden. Opdienen met rijst of pasta.
Categorie:Hoofdgerechten - Vis
24-10-2010
Veldsla met bieslook en zongedroogde tomaatjes.
Een simpel fris slaatje, lekker bij een stukje vlees of kip.
Ingrediënten:voor 4 personen
200 gr veldsla 6 zongedroogde tomaatjes 3 eetlepels olijfolie 1 eetlepel balsamicoazijn peper en zout bieslook en bieslookbloemetjes een handvol walnoten
Was de veldsla. Snij de tomaatjes in fijne reepjes. Snipper de bieslook fijn. Maak een vinaigrette met de olie en azijn en kruid met peper van de molen en zout. Meng nu al de ingrediënten door elkaar en werk af met een paar bieslookbloemetjes.
Categorie:Aardappels&groenten
21-10-2010
Coq au vin
Een typisch Frans gerecht dat hier dus ook regelmatig op tafel komt.
Ingrediënten voor 4 personen :
2 haantjes 250 gr champignons 250 gr spekblokjes 1 teentje look 200 gr kleine uitjes 3 dl rode wijn 1 bosje tuinkruiden (laurier, tijm) peper & zout olijfolie margarine
Verdeel de haantjes in stukken en verwijder het vel.
Verwarm een beetje olijfolie en margarine en bak hierin de stukken haan mooi aan langs alle kanten. Kruid met peper en zout. Giet er de wijn over en doe er de tuinkruiden bij. Laat zo'n 25 min. rustig stoven.
Kuis ondertussen de uitjes en de champignons. Neem een pan en doe er weer wat vetstof in en bak er de uitjes en de fijngesneden look in aan. Haal de uitjes eruit en bak dan de spekblokjes. Als laatste bak je de champignons ook even op, je blust met een glas water en dan voeg je de uitjes, spek, champignons en water bij de haan.
Laat alles nu nog even stoven tot de haan gaar is en voeg eventueel nog wat water toe. De saus kan je eventueel nog een beetje binden met bruine sauceline.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
08-10-2010
Gele vijgenconfituur
Zelf hebben we alleen zwarte vijgenbomen in onze tuin staan, maar de gele vijgen zijn hier ook in overvloed te vinden. De gele vijgen zijn zoeter dan de zwarte en de confituur is erg lekker.
Ingrediënten:
3 kg gele vijgen 3 kg kristalsuiker
Was de vijgen en snij het steeltje eraf. Snij de vruchten in 8 stukken. Zet de vijgen samen met de suiker op het vuur en breng aan de kook. Roer regelmatig en laat de confituur koken tot hij begint te dikken. Giet de confituur in glazen bokalen en sluit ze dadelijk af.
Categorie:Confituur en gelei
04-10-2010
Kalfsfricassee
Ik maak mijn kalfsfricassee nog steeds klaar zoals mijn moeder het me leerde. Je kan ook makkelijk een dubbele portie klaarmaken en de overschot invriezen.
Ingrdiënten:
Voor 8 personen
1,5 kg kalfsvlees 300 gr gehaktballetjes 300 gr champions peper & zout sap van 1 citroen margarine
Braad het vlees aan alle kanten aan in de hete margarine. Werk met kleine porties tot al het vlees mooi dicht geschroeid is. Voeg dan water toe tot het vlees net onder staat, en laat op een zacht vuur sudderen tot het vlees bijna gaar is. Braad ondertussen de gehaktballetjes ook aan en voeg ze bij het vlees.
Reinig de champions, snij ze in schijfjes en stoof ze even aan in een beetje margarine. Voeg ze bij het vlees en breng op smaak met peper en zout en het citroensap. Bind de saus met sauceline.
Dien de kalfsfricasee op met rijst, puree of frietjes.