Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
19-06-2011
Bananenmilkshake.
Dit "dessert" maak ik vooral als er veel kinderen aan tafel zitten, het is makkelijk om te maken en ze vinden het heerlijk!
Snij 3 bananen in grove stukken, vooeg de melk, de room en het ijs eraan toe en mix op tot een luchtige schuimige shake. Snij de laatste banaan in kleine stukjes en verdeel over 4 hoge glazen. Giet de shake erover en werk af met een toef slagroom en wat geraspte chocolade of een beetje cacao.
Smakelijk!
Categorie:Drankjes
14-06-2011
Aardbeienconfituur.
Van groot tot klein, iedereen lust wel aardbeienconfituur!
Ingrediënten voor een 10-tal potjes:
3 kg aardbeien 2 kg kristalsuiker
De aardbeien voorzichtig wassen, de kroontjes verwijderen en in stukjes snijden. Gebruik liefst een koperen ketel om de confituur te maken. Doe de aarbeien met de suiker in de pot en breng aan de kook. Zet ondertussen een "test"bordje in de ijskast. Laat de confituur rustig pruttelen en schuim regelmatig af. Laat verder koken tot je merkt dat hij dik van een lepel valt. Lepel een beetje van de confituur op het ijskoude bordje en als het voldoende stolt is de confituur klaar.
Giet de confituur in propere bokaatjes en vul tot de rand. Goed afsluiten en laten afkoelen.
Categorie:Confituur en gelei
11-06-2011
Quiche met broccoli.
Ingrediënten voor 8 personen:
1 vel bladerdeeg 450 gr broccoliroosjes 250 ml room 3 eieren 80 gr geraspte gruyère 80 gr brie peper & zout
Leg het bladerdeeg in een bakvorm en prik er met een vork gaatjes in.
Snij de harde uiteinden van de broccoli (die kan je gebruiken in soep!) en verdeel in kleine roosjes. Blancheer de broccoli kort (2 min) in gezouten kokend water. Laat de broccoli goed uitlekken.
De room met de eieren loskloppen en kruiden met peper en zout.
Verdeel de broccoli over de taartbodem, snij de brie in stukjes en verdeel die ertussen. Strooi de gruyère erover en giet voorzichtig het roommengsel over de taart.
Bak de quiche zo'n 25 min. in een voorverwarmde oven van 200°.
Seveer met een beetje gemengde sla.
Categorie:Voorgerechten
08-06-2011
Trio van meloenbolletjes.
Een verfrissend en licht dessert, maar ook heerlijk bij het ontbijt of als tussendoortje! Ingrediënten:
1 Cavaillon meloen 1 Galia meloen 1 Honingmeloen 3 el esdoornsiroop 200 ml meloenaperitief meloensap munt
Snij de meloenen in 2 en haal er met een lepel de pitjes uit.
Maak nu met een parisiennelepel bolletjes van het vruchtvlees en verdeel deze over glazen of kommetjes. Zorg dat je het sap van de meloenen opvangt.
Meng de esdoornsiroop met het meloensap en het meloenaperitief en verdeel dit over de glazen. Werk af met een takje munt.
Je kan natuurlijk ook watermeloen gebruiken. Zorg in ieder geval dat je 3 verschillende kleuren vruchtvlees hebt.
Categorie:Desserten
03-06-2011
Tagliatelli met Sint-Jakobsvruchten en courgettesaus.
Ingrediënten voor 4 personen:
16-20 grote Sint-Jakobsvruchten 500 gr tagliatelli 1 ui 1 teentje look 2 kleine courgettes peterselie 1 kl visfumet (droog) 200 ml room snuifje saffraan olijfolie margarine 1 glas droge witte wijn peper & zout & Fleur de sel
Snipper de ui en de look fijn. Snij de courgettes in kleine dobbelsteentjes.
Fruit de ui en de look in een beetje olijfolie. Voeg de courgetteblokjes erbij en laat even sudderen. Giet de helft van de wijn erbij doe er een koffielepel visfumet bij en kruid met peper & zout. Laat sudderen maar de courgette mag knapperig blijven. Voeg de room toe en een snuifje saffraan en laat nog even inkoken.
Ondertussen de tagliatelli koken in gezouten water.
Bak de Sint-Jakobsvruchten langs beide kanten in een beetje margarine (niet te lang bakken!) en kruid ze met Fleur de sel en peper van de molen. Haal de Sint-Jakobsvruchten uit de pan en hou ze warm onder aluminiumfolie. Blus het aanbaksel met de rest van de witte wijn en voeg dit bij de saus. Voeg nu ook nog een handsvol fijngehakte peterselie bij de saus.
Schik de tagliatelli op de borden, giet de saus erover en leg daarop de Sint-Jakobsvruchten.