Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
19-12-2011
Mojito.
Een lekkere,klassieke cocktail die wordt klaargemaakt als Tom hier is.
Ingrediënten (per glas) :
50 ml Cubaanse rum 1/2 limoen verse muntblaadjes 1 el rietsuiker bruiswater (of soda) gecrushd ijs
Neem een stevig hoog glas. Snij de 1/2 limoen in 4 stukjes en doe die in het glas. Doe hierbij ongeveer 7 muntblaadjes en 1 eetlepel fijne rietsuiker. (Voor wie het graag zoeter heeft kan je wat meer suiker gebruiken)
Neem een stamper en stamp alles zodat de smaken zich vermengen.
Vul het glas gedeeltelijk met gecrushd ijs en overgiet met 50 ml Cubaanse rum, en vul aan met het bruiswater. Dien op met rietjes.
Categorie:Drankjes
19-06-2011
Bananenmilkshake.
Dit "dessert" maak ik vooral als er veel kinderen aan tafel zitten, het is makkelijk om te maken en ze vinden het heerlijk!
Snij 3 bananen in grove stukken, vooeg de melk, de room en het ijs eraan toe en mix op tot een luchtige schuimige shake. Snij de laatste banaan in kleine stukjes en verdeel over 4 hoge glazen. Giet de shake erover en werk af met een toef slagroom en wat geraspte chocolade of een beetje cacao.
Smakelijk!
Categorie:Drankjes
16-05-2010
Limoncello
Een receptje speciaal voor Carla en Geert die mijn Limoncello zo lekker vonden!
Deze winter heb ik voor het eerst zelf limoncello gemaakt. Ik kende die drank niet maar toen ik in een kookprogramma op tv zag hoe je zelf limoncello kan maken wist ik al direkt dat ik dat graag zou lusten. En inderdaad, lekker dat dat is....maar je mag er wel niet teveel van drinken want het stijgt zeer vlug naar je hoofd! Mijn recept is een combinatie van verschillende recepten die ik vond op internet en voor mij zijn dit de ideale verhoudingen.
Ingrediënten:
50 cl alcohol van 96% 60 cl water 400 gr kristalsuiker 5 dikke bio citroenen
Was de citroenen (niet iedereen heeft zoals wij een eigen citroenboom op zijn terras staan, dus is het belangrijk dat je ONBESPOTEN citroenen gebruikt!). Schil de citroenen met een dunschiller zodat je alleen het gele van de schil haalt zonder teveel wit aan. Neem een bokaal en doe de schillen erin en giet daar de alcohol op. Zet de fles in de kelder of ergens waar het niet te warm is en laat de schillen een weekje trekken in de alcohol. Schud iedere dag eens goed met de bokaal.
Na een week neem je 60 cl water, je doet er de suiker bij en je warmt dit op een zacht vuurtje op tot het water doorzichtig is. Je laat deze suikersiroop volledig afkoelen. Filter nu je alcohol en voeg dan het suikerwater bij de alcohol. Giet de limoncello in goed sluitbare flessen.
Laat de limoncello nog een paar weken rusten (als je zoveel geduld hebt ) en zet hem voor het serveren een paar uur in de diepvriezer.
Categorie:Drankjes
24-11-2009
Advokaat
Sommigen vinden het een ouderwets drankje maar het blijft toch altijd lekker, zeker als je het zelf maakt met verse scharreleitjes. Vermits wij die in de herfst en winter in overvloed hebben is dat de ideale periode om een voorraad te maken. Je kan de advokaat puur natuur oplepelen, of met een toefje slagroom erop. Of gewoon vanilleijs en daar wat advokaat over, heerlijk! Ingrediënten:
10 eigelen 1 blik niet-gesuikerde gecondenseerde melk (410gr) 350gr fijne cristalsuiker 25gr vanillesuiker 190 ml alcohol van minstens 95°
Klop de eigelen met de suiker en vanillesuiker op tot het bijna wit ziet. Het is handig om dit met een keukenrobot te doen want je moet lang genoeg mixen. Voeg daarna de gecondenseerde melk toe en de alcohol. Blijf lang genoeg mixen tot een homogene vloeistof. Giet de advokaat in potten en sluit goed af. De advokaat is nu nog vrij lopend maar zal na een tijdje staan steviger worden. Je kan hem best eerst een paar dagen in de ijskast zetten en daarna gewoon op een koele plek. Laat hem zeker een paar weken rusten, hoe langer hij staat hoe beter hij wordt.