Dit is een verzameling van recepten, die ik door de jaren heen her en der gekregen heb of uit één van mijn vele kookboeken of verzamelmappen haalde.
Ik probeer het meestal simpel te houden en pas sommige recepten aan naar mijn eigen smaak.
Heb je in "Au cercle des chênes" iets gegeten waarvan je graag het recept wil, stuur dan een berichtje en ik probeer het receptje op de blog te zetten.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, of heb je zelf een leuk receptje, laat maar horen!
Veel kijk- lees en kookplezier, Myriam.
04-01-2012
Gemarineerde kerriekip.
Je kan de kip klaarmaken in een grillpan, op een grillplaat of in de zomer natuurlijk ook op de barbecue!
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kipfilets 150 ml yoghourt 1,5 el kerriepoeder 3 teentjes look 3 el olijfolie zout & peper barbecuespiesen
Neem een schaal en meng daarin de yoghourt, de geperste teentjes look, het kerriepoeder, de olie, zout & peper.
Snij de de kipfilets in lange repen van ongeveer 1cm en leg ze in de marinade. Dek af en zet 2 uur in de frigo.
Steek de gemarineerde kippereepjes zig - zag op de spiesen.
Verwarm een grillpan of een grillplaat en rooster de spiesen zo'n 8 minuten. Draai ze regelmatig om en bestrijk ze eventueel nog met wat olijfolie.
Ik serveerde de spiesjes met gegratineerde venkel en rijst.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
21-11-2011
Kalkoenrollade met champion roomsaus.
Ingrediënten voor 6 personen:
1 kalkoenfiletgebraad van 1kg 500 gr champions 2 teentjes look verse peterselie 150 gr kruidenkaas 6 sneetjes gerookt spek, dun gesneden 300 ml room een scheutje cognac margarine olijfolie peper & zout
Snij de helft van de champions in kleine stukjes. Kuis de look en plet fijn. Snij de peterselie ook fijn.
Verwarm in een pan een beetje olijfolie en voeg de champions en de look toe. Laat even stoven en voeg dan de peterselie toe en de kruidenkaas. Kruid met peper en zout. Laat even pruttelen en laat daarna wat afkoelen.
Snij het kalkoengebraad open zodat je een rechthoekige lap krijgt. Leg de sneetjes spek op de kalkoen en smeer er daarna de championvulling op. Rol de kalkoen stevig op en bind het vlees vast met keukenkoord.
Leg de kalkoenrollade in een ovenschaal, kruid met peper en zout, en leg er een paar flinke klontjes margarine op. Bak de kalkoenrollade in een voorverwarmde oven op 220°. Overgiet regelmatig met het braadvet en draai de rollade eens om. Een uurtje zou moeten volstaan, maar controleer met een satéprikker de gaarheid. Als het vlees klaar is haal het dan uit de oven en laat het even rusten onder aluminiumfolie.
Snij ondertussen de rest van de champions in schijfjes. Stoof aan in een beetje hete olijfolie, blus met de cognac en roer er de room onder. Flink kruiden met peper en zout.
Snij de kalkoenrollade in dikke plakken en serveer met de championsaus en kroketjes.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
29-05-2011
Kip Bigarade.
Dit is een klassieker bij ons en tevens het lievelingsgerecht van Kerim en Nils.
Schil de sinaasappels en zorg dat je het witte velletje er mee af hebt. Snij nu met een scherp mesje de partjes los tussen de vliesjes en vang het sap op.
Schil de ananas, zorg dat alle donkere puntjes eruit zijn en snij in vingerdikke schijven. Verwijder de harde kern met een appelboor.
Bak nu de kipfilets langs beide zijden in de hete olijfolie en kruid ze met peper en zout. Bak ondertussen in een andere pan de ananas in een beetje margarine. Als de kipfilets klaar zijn haal je ze uit de pan en hou ze samen met de anans warm onder aluminiumfolie in een oven op 50°.
Blus het aanbaksel in de pan met een scheutje Cointreau en giet er het appelsiensap bij. Voeg er de gevogeltefond aan toe en laat een beetje inkoken. Als je de saus graag wat dikker hebt kan je er wat bruine Sauseline aan toevoegen.
Warm de partjes sinaasappel op in de magnetron.
Schik de kipfilets en het fruit op warme borden en werk af met de saus. Lekker met kroketjes!
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
05-01-2011
Kalkoenfiletgebraad met mango en mirabellen.
Het zoete van de mango en het iets zuurdere van de mirabellen past uitstekend bij een lekker kalkoengebraad. Ik gebruik altijd kalkoenfiletgebraad, dat is magerder en fijner dan een gewoon kalkoengebraad . Ingrediënten voor 6 personen:
1 kalkoenfiletgebraad van 1kg 1 rijpe mango 1 pot mirabellen margarine peper & zout
Schil de mango en snij hem in kleine blokjes. Giet het sap van de mirabellen in een beker.
Kruid het kalkoengebraad langs alle kanten met peper en zout. Leg een paar klontjes margarine in een ovenschotel en leg het kalkoengebraad erop. Bak het kalkoengebraad in een voorverwarmde oven op 220°. Overgiet regelmatig met het braadvet en draai het gebraad eens om. Een klein uurtje zou moeten volstaan, maar controleer met een satéprikker de gaarheid.
Haal het gebraad uit de schotel en bedek met aluminiumfolie en laat rusten.
Warm ondertussen de mango en de mirabellen op in de microgolfoven.
Deglaceer het aanbaksel in de schotel met een beetje water en giet de saus in een pannetje. Giet er wat van het sap van de mirabellen bij en doe er eventueel nog een beetje gevogeltefond bij. Kruid de saus met peper en zout. Laat even inkoken tot de gewenste dikte. Je kan de saus ook binden met wat sauceline.
Snij het gebraad in vingerdikke sneetjes en dien op met de vruchten en de saus. Lekker met kroketjes of pommes duchesse.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
30-11-2010
Kip met ricotta
Kip kan je op duizend-en-één manieren klaarmaken. In dit receptje gebruik ik een vulling met ricottakaas.
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kipfilets 300 gr ricotta 2 fijngesnipperde teentjes knoflook 1 el fijngesnipperde salieblaadjes 1 el geraspte citroenzeste 50 gr geraspte parmezaan 8 sneetjes gerookte ham 200 ml room olijfolie peper & zout
Meng de ricotta met de fijngesnipperde salieblaadjes, de knoflook, de citroenzeste en de parmezaan.
Snij de kipfilets net niet in twee en kruid ze met peper en zout. Leg telkens 2 sneetjes gerookte ham op het werkvlak en leg daarop de kipfilets. Verdeel 2/3 de van de kaasvulling over de kipfilets en vouw ze dicht. Rol de ham errond en steek vast met houten prikkers. Je kan de kipfites gewoon bakken in een beetje olijfolie in de pan ofwel zet je ze gedurende een 20-tal minuten in een voorverwarmde oven van 200°. Maak de saus met de overgebleven kaasvulling. Voeg er wat room bij, kruid met peper en zout en warm al roerend op.
Dien op met rijst of gebakken aardappeltjes.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
20-11-2010
Gebraden kip met look en citroen.
Dit is een receptje dat ik kreeg van Chantal van "La ferme de Charel". Vermits ik een liefhebber ben van citroen viel dit receptje bij mij erg in de smaak. Ook de gasten vonden het super lekker, en dus zal dit hier zeker nog op tafel komen!
Ingrediënten voor 4 personen:
4 kippebillen 1 bol knoflook 2 onbehandelde citroenen verse tijm 1,5 dl witte wijn zout & peper van de molen 3 el olijfolie
Leg de kippebillen met de velkant naar boven in een braadslee. Verdeel de bol look in teentjes maar pel ze niet. Snij de citroenen in 8 partjes. Voeg de look en de citroen bij de kip en strooi er wat tijm over. Giet de olijfolie erover en schenk de wijn erbij. kruid met peper en zout. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en zet 2 uur in een voorverwarmde oven op 160°. Neem dan de folie eraf en zet de oven op 200°. Laat de kip nog 30 tot 40 minuten bakken tot het vel mooi goudbruin is. Strooi er tenslotte nog wat extra tijm over.
Lekker met pasta, rijst of gebakken aardappels.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
21-10-2010
Coq au vin
Een typisch Frans gerecht dat hier dus ook regelmatig op tafel komt.
Ingrediënten voor 4 personen :
2 haantjes 250 gr champignons 250 gr spekblokjes 1 teentje look 200 gr kleine uitjes 3 dl rode wijn 1 bosje tuinkruiden (laurier, tijm) peper & zout olijfolie margarine
Verdeel de haantjes in stukken en verwijder het vel.
Verwarm een beetje olijfolie en margarine en bak hierin de stukken haan mooi aan langs alle kanten. Kruid met peper en zout. Giet er de wijn over en doe er de tuinkruiden bij. Laat zo'n 25 min. rustig stoven.
Kuis ondertussen de uitjes en de champignons. Neem een pan en doe er weer wat vetstof in en bak er de uitjes en de fijngesneden look in aan. Haal de uitjes eruit en bak dan de spekblokjes. Als laatste bak je de champignons ook even op, je blust met een glas water en dan voeg je de uitjes, spek, champignons en water bij de haan.
Laat alles nu nog even stoven tot de haan gaar is en voeg eventueel nog wat water toe. De saus kan je eventueel nog een beetje binden met bruine sauceline.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
03-06-2010
Kip met cider en appeltjes.
Een recept dat ik al vele jaren maak en altijd met veel succes.
Ingrediënten voor 4 personen:
600 gr kippefilet 4 appels 1 ui 200 ml cider 200 ml magere room 100ml water 1 kippebouillonblokje olijfolie margarine bloem peper & zout
Snijd de kipfilets in blokjes en bak ze langs alle kanten aan in olijfolie. Kuis de ui en snij hem fijn. Fruit hem in een beetje olie en voeg de gefruite ui bij de kip. Kruid met peper en zout. Bestrooi de kip met 2 eetlepels bloem en meng goed. Giet de cider erbij en 100 ml water en verkruimel het bouillonblokje er in. Laat even sudderen voeg de room erbij.
Schil de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor en snij de appels in schijven van 0,5 cm. Smelt de margarine in een pan en bak er de appelschijven in tot ze kleuren.
Giet de kip met de saus in een ovenschotel en verdeel de appelschijfjes erover. Zet de schotel nog 20 minuten in de oven op 180°.
Ik geef hierbij pasta of kroketjes.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
23-05-2010
Pitta "Maison"
Eén van de lievelingsgerechten van onze 2 jongsten is zelfgemaakte "pitta". Hier gaan we!
Maak eerst de looksaus. Meng de yoghourt met de mayonaise en kruid met extra peper van de molen en zout. Pel de look en pers hem bij de saus. Neem de bieslook, snij hem fijn en voeg ook bij de saus.
Maak de groenten schoon en snij in schijfjes, blokjes, enz. (je kan alle soorten rauwkost gebruiken, ik neem meestal wat ik nog in de koelkast vind).
Snij de kipfilets in blokjes en bak ze in een hete pan met olijfolie langs alle kanten aan. Kruid met peper en zout en flink wat paprikapoeder. Laat de kip verder garen.
Snij de pittabroodjes in 2 en warm ze op in een broodrooster.
Schik alles op de borden of vul de broodjes met de groenten, kip en saus.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
06-03-2010
Kippebillen met paprika en olijven
Ingrediënten voor 4 personen:
6 tomaten 4 rode paprika's 2 uien 100 gr rauwe ham 2 teentjes look 4 kippebillen olijfolie peper & zout 2 kl paprikapoeder tijm zwarte en groene olijven
Bak de kippebillen in de olijfolie langs alle kanten mooi bruin en hou ze opzij.
Pel de tomaten, snij ze in 4 en haal de zaadjes eruit. Pel de uien en snij ze in plakken. Snij de teentjes look heel fijn. Kuis de paprika's en snij ze in repen. Snij de rauwe ham fijn.
Stoof nu de uien en de look in olijfolie, voeg er de paprika's aan toe. Strooi er verse tijm over en kruid met peper, zout en het paprikapoeder. Laat even stoven en doe er dan de tomaten bij, de rauwe ham en de kippebillen. Laat alles nog een 30-tal min. stoven tot de kip gaar is. Voeg er als laatste nog een paar groene en zwarte olijven bij. Serveer met rijst.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
13-01-2010
Confit de canard
Nog zo'n klassieker uit onze regio. Je kan de confit kopen vacuum verpakt, in bokalen of in blik. Ik koop ze meestal in blik al is het soms wat zoeken naar de goede kwaliteit. Uiteindelijk is dit een heel simpel gerecht en iedereen vindt het super lekker. Hou er wel rekening mee dat eend vrij zwaar vlees is en dus is één bil per persoon zeker genoeg.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
1 blik met 4 eendebillen peper & zout
Je haalt de eendebillen uit het blik en laat ze goed uitlekken. Het vet uit het blik gebruiken we niet. De oven voorverwarmen op 220°. Je kruid de billen goed met peper & zout en legt ze dan met de velkant naar boven, zonder vetstof, in een ovenschotel. Je zet ze gedurende een 15-tal minuten in de warme oven en dan zet je ze nog een 5-tal minuten onder de hete grill, zodat het vel lekker krokant wordt. Je eendebillen zijn nu klaar!
Je kan ze opdienen met rijst, couscous of zoals op de foto met gebakken aardappels met verse kruiden. Ik heb er een gratin van courgettes bij gemaakt maar je kan er bijna alle groenten bij geven.
Snij de kipfilets open en steek in elke kipfilet 2 zongedroogde tomaten en 2 basilicumblaadjes. Kruid ze met peper en zout en rol er een sneetje spek rond. Steek vast met coctailprikkers. Leg ze in een ovenschaal en giet er een beetje olijfolie over. Verwarm de oven voor op 180°. Bak de kipfilets een 20 minuten in de oven. Eventueel zet je de kipfilets nog eventjes onder de grill zodat het spek knapperig wordt. Lekker met rijst, pasta of gebakken patatjes.
Categorie:Hoofdgerechten - Gevogelte
15-11-2009
Magret de canard met kersensaus
Le "sud-ouest" is een streek die vooral gekend is voor zijn rijke keuken. Bij ons in de Lot & Garonne wordt er heel veel eend gegeten. Van de beroemde "foie gras", de borsten, billen, vleugeltjes tot de maagjes, er gaat niets verloren van een eend. Zelfs de karkassen worden gebruikt om een bouillon van te trekken. In dit recept gebruik ik kersen voor de saus, zeker niet gebruikelijk bij de Fransen, maar wel erg lekker!
Ingrediënten:
Neem één eendeborst voor 2-3 personen. Peper van de molen Fleur de sel 1 bokaal Bigarreau kersen ( of verse kersen in het seizoen)
Leg de magrets met de vetkant naar boven en snijd een kruisvormig patroon in het vet. Zet een pan op het vuur (zonder vetstof!) en leg, als de pan goed heet is, de magrets er met de vetkant naar onder in. Temper het vuur een beetje en laat de magrets zo 10 min. bakken totdat het vet krokant is. Dan haal je ze uit de pan en giet al het vet dat is vrijgekomen weg. Nu bak je de magrets langs de vleeskant nog zo'n 8 min (iets langer als je niet van rosé vlees houdt). Flink kruiden met peper en zout. Dan haal je de magrets uit de pan en je legt ze op een verwarmde schotel. Bedek ze met aluminiumfolie en laat ze zo 5 min rusten. Ondertussen neem je het sap van een pot kersen (eventueel nog aanlengen met een beetje water) en je blust daarmee het aanbaksel in de pan. Laat even doorkoken en bind met sauceline. Daarna de kersen nog even mee opwarmen. Dan snijd je de magrets in niet te dikke sneetjes en je dient op met de kersensaus. Lekker met gratin dauphinois of kroketjes!