Hinde of everzwijnstoverij.
Nodig:
150 Ă
200 g per persoon., rode wijn, jeneverbessen, 1 Ă 2 kruidnagels, peper, zout,
een weinig look, laurier, tijm, water, vetstof, bloem, ui of sjalot.
Werkwijze.
Snipper
de ui of sjalot fijn en stoof ze glazig in wat vetstof onderdeksel. Neem van
het vuur.
In een braadpan het vlees aanbraden in ruim vetstof, kruiden met peper en zout.
Het vlees in de stoofpot bij de ui voegen, samen met de vetstof. Bloem over
strooien en onderroeren tot de verstof is opgenomen in de bloem. De braadpan
deglaceren met rode wijn en bij het
vlees voegen. Goed onderroeren zodat niks aan de bodem blijft kleven. Wijn
verder toevoegen, alsook het water (half om half. Het vlees moet net onderstaan.
Kruiding proeven en eventueel bijkruiden. Daarna de andere kruiden (laurier,
tijm, jeneverbessen en kruidnagel) toevoegen. Aan de kook brengen en daarna op
een zacht vuurtje laten garen (een klein uur, in drukkookpan de helft van de
tijd)
Indien
nodig de saus nog wat binden met bruine sausbinder. Voor 'grand veneursaus' een
dikke lepel aalbessenconfituur toevoegen aan de saus en wat room.
Peertjes gestoofd in wijn
Peertjes
schillen, maar steeltje aanlaten, kroontje verwijderen. Garen in half wijn en water
met wat zwarte peper, suiker, laurier, zout, 1 kruidnagel en een 3-tal
jeneverbessen. Laren koelen in de het vocht. bijna in schijven snijden, tot
bijna aan het steeltje en open waaieren.
Aardappelen.
Stoom
ze in de schil, snijd er een hoedje af, haal leeg met een koffielepel of
parisiennelepel. Voeg wat vetstof, melk, peper., zout en muskaatnoot toe en
maak er smeuĂŻge puree van Roer er gehakte peterselie onder en vul de
aardappelen met het mengsel. Zet wat gemalen kaas op elke aardappel en zet even
onder de gril op 200°
Appelen:
Jonagold- appel even spoelen , klokhuis
verwijderen en de appel in dunnen staafjes snijden. In ruim vetstof de appelen
even opwarmen, onmiddellijk ruim over strooien
met griessuiker en er veel citroen over spuiten.
Voortdurend
onderscheppen en -nog krokant- warm serveren.
gebraiseerd witloof,
witloof
spoelen en onderaan harde kern verwijderen.
Aanbakken
in bruisende boter, kruiden met peper en zout.
weinig
water toevoegen en onder deksel garen. Deksel afnemen en laten 'droogbakken'.
spruitjes
Spruitjes
spoelen en onderaan bruin gedeelte wegsnijden. Onderaan kruisje insnijden en
gaar koken in gezouten water. Afgieten en in gesmolten boter doen glanzen, kruiden met peper, zout en muskaatnoot.

14-01-2017 om 15:24
geschreven door de loe 
|