5 september om 19u Iedereen &Jos Mosselen 3 okt. Koks Sven &Erik
24 oktober Koks Dirk & Nicolas
7 november Koks Rik & Jos
19 december Kerstmenu Koks Jef &Loe
16 januari 25 nieuwjaarsmenu Koks Kevin & Mark
13 februari 25 Koks Jef &Erik
13 maart 25 Koks Sven &Loe
3april 25
koks Mark&Kevin
8 mei 25
Koks Dirk & Nicolas
zaterdag 17 mei 25
damesavond Woensdag 21 mei 25
Koks Jos & Rik
5 juni 25 koks Steven & Bart BBQ đ 19 juni Koks Steven &Bart
Maandagavond voor de tgv avond de koks verwittigen als je niet kan komen
We beginnen om 19u te RELST
KLIK MET DE MUIS OP DE KLEINE FOTO DAN VERSCHIJNT DE FOTO OP WARE GROTE
RECEPT ZOEKEN IN BLOG EEN WOORD VAN HET RECEPT INVULLEN BIJ ZOEKEN IN BLOG
Zoeken in blog
LEDEN TGV
1. JEF PYPEN 2. LUDO MEEUS 3. STEVEN SERVRANKX 4. JOS ARTOIS 5. RIK HOMBLE 6. NICOLAS MALICHEFF 7. DIRK PELGRIMS 8. BART NACKAERTS 9. SVEN STERCKX 10. ERIK THORA 11.MARC VAN STEENBEECK 12.KEVIN SOETAERT
ERE LEDEN Van Bedts Frans 1987-2016 DEN BOLLE + DE FONZ 1987-2011 Yves poffe Luc Kiesekoms Luc Sunt Dirk Janssens de mannen van de lipsestraat eddy &francis fabian aps Andre Gille Laurent Snijers Mon Fillet Paul Troch Peter gillis enz.
Tildonks Gastronomisch Vennootschap 38 STE JAARGANG
Opgericht oktober 1987
WELKOM BIJ DE TILDONKSE GASTRONOMISCHE VENNOOTSCHAP
CULINAIRE DONDERDAGEN
VOOR 12 VRIENDEN
28-12-2005
KEIZERLIJKE EEND voor het eindjaar
1, koop een eend van ongeveer 5kg voor 6 personen,twee grote flessen scotch whisky,spekreepjes en een fles olijfolie.
2, de eend larderen met spek en de binnenkant inwrijven met zout en peper
3, de oven voorververwarmen op 180 graden voor 10 minuten.
4, een long-drink glas voor de helft vullen met whisky.
5, de whisky opdrinken gedurende het opwarmen van de oven.
6, de eend op de muur....vuurvaste schotel leggen en een tweede glas whisky uitschenken.
7, het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven plaatsen.
8, na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en twee blazen bullen met bwhiky.
9, de klazen opdlinken ende scherven van et ielste klas oplaapen.
10, nog een nalff uul de hoven opedoen om deent te sjekke.
11, na een nalff uul de hoven opedoen om deentte sjekke.
12, blantwondezalf inde padkamer ganaale en oep de povekand van de rinkeland doen.
13, denove nesjot geve .
14, twi glose insjenke ven de twie flesse biski en tmiddeste glas opsoope.
15, de nove opedoen na dieste bles bieskie leegis ,en de sjotel vastpakke.
16, de blandwondesalf op de binnekand van de twiejande doen en deent oeptape;
17, dander glase bisski oepdrinke.
18, deent nogis oeprape en met nen nantdoek de blantwondzalf van deent vege.
19, zen ande ontvette me bissky en den tuup salf twee kier oeprape.
20, tkapot glas opvege en deent terug inden ove zetten.
21, deent oprape en den ove opendoen.
22, de twiede fles biskie opendoen en oeprape van de keukenbloor.
23, opstaan van de bloer entvettig spek onder dekas vege;
24, nogis oepstan van de bloer en dan tochma blave zitte.
25, de bles op de grnd sette.
26, ban de teut drinke, de klase zen oep of kapot.
27, den ove afzette, doege toedoen en deniele nacht roenke.
28, de volgende late namiddag en vroege avond de rotzooi in de keuken opruimen en plafond afwassen.
30, de twee lege flessen naar de glasbol brengen en op de terugweg perdolan en malox kopenmaar lieftst te voet.
tot de volgende keel
met vriendelijk groenten
GEBAK MET BLAUWE DRUIVEN,ROOMPUDDING EN PASSIEVRUCHT
benodigheden : 12 petit-buere koekjes,5 el gesmolten boter,20 tal druiven,
3 goed rijpe passievruchten ,poedresuiker
pudding: 1l volle melk,1 vanillepeul,6eieren,200gr suiker,5 el maiszetmeel,
2,5dl room
werkwijze:breng voor de pudding de melk met de overlangs opengesneden
vanillepeul aan de kook.
klop de eieren met de suiker luchtig.en klop er het maiszetmeel onder.
giet er al roerend de kokende melk op en meng goed door elkaar.
zet weer op het vuur en laat enkele minuten goed doorkoken tot de
pudding begint te dikken.
neem van het vuur en laat afkoelen.
klop de room half op en meng onder de oude pudding.
verkruimeld de koekjes en meng ze met de warme gesmolten boter.
doe met een vork in een ronde metalen vorm en druk aan.
de klaag moet ongeveer 1cm dik zijn.
vul aan met de pudding en schik de druiven erboven op.
snij de pasievruchten middendoor en lepel er het vruchtvlees
uit.lepel over en rond de taartjes.
bestrooi met poeder suiker
tijdens de voorbak van de 75 pannenkoeken wat staat er nog op het menu op de kerstmarkt Irisch koffie TGV koffie/advokaat/slagroom pannenkoeken met koffie
de laurent en frans zijn de pannenkoeken aan het voorbakken ziehier het recept 3 kg zelfrijzende bloem 6 liter melk 1 liter br.water 36 eieren zout/suiker zeef de bloem in een grote kom klop de eieren los met wat melk en giet de melk en de eieren en het zout in de kom en klopt het tot een glad beslag.en dan maar bakken.
zaterdag 10/12/05 voorbakken pannenkoeken om 10u bij de makke extra pannen meebrengen zondag 12/12/05 bijeenkomst om 10u aan de brug klaarzetten van verlichting /trap/leuning om 11u bij de makke ophalen van stoelen en tafels en glazen
WINKELKAR: 8 vierkante broden of toostbrood 500gr champignons vetstof takjes peterselie peper en zout sap van 1/2 citroen
wrijf de champignons schoon snijd ze in kleine stukken bak ze gaar in een weinig vetstof en kruid met peper en zout. voeg er naar eigen keuze het citroensap aan toe.
rooster de sneetjes brood en besmeer ze onmiddellijk met en weinig vetstof. verdeel de champignons over de toosten. schuif de toosten gedurende enkele minuten in een warme oven. garneer ze met enkele takjes peterselie en dien onmiddellijk op.
voor 4 personen : 1 rode ui-2 stengels groen selder-1 teen knoflook-1 el fijngehakte tijm-3 el boter-400gr vacuum verpakte kastanjes(of kastanjepuree in blik) 1/2 dl cognac -6 dl groentebouillion- 1dl room-50gr dooierzwammen-takjes tijm-truffelolie-peper en zout.
EVERZWIJNGEBRAAD MET OESTERZWAMMENTAARTJE EN VEENBESSENTAARTJE
voor 4 personen:600gr everzwijngebraad (met dank aan de jakke)10 geplette jenerbessen-200gr oesterzwammen-4bladerdeegplakjes-4veenbessentaartjes-4dl room-2glaasjes cognac-4x100g kalsfond-100gr boter-nootmuskaat-1el gehakte gragon-peper-en zout-een takje dragon.
breng het vlees op smaak ,nadat het is dicht geschroeid .en bak het20 min. in de voorverwarmde oven op 180°C.bereid de oesterzwammen met de boter ,peper,zout,nootmuskaat en de helft van de room.
vorm kleine taartjes met bladerdeeg en vul op met de bereiding van oesterzwammen.bak ze samen met veenbessentaartjes geduren 10 min.in de oven.
haal het vlees uit de oven en houd warm. giet het overtollige vet uit de braadslee.roer de bakresten met de kalfsfond los. sjarlotten snipperen en stoven rode wijn toevoegen -tijm-laurier-peterseliestengels droogkoken en dan de kalfsfond toevoegen tot 1/3 inkoken opmonteren met boter snij het vlees in plakjes . dien het vlees met beide taartjes en een beetjesaus op.
ps wij hebben ook witloof en peren gebruikt.
rondvraag: heel lekker vlees de saus was prima alleen de peren he jef,
In Tildonk (Vl. Brabant) staat nog een laag huisje, waar heel lang geleden boer Hubertus woonde. Toen de boer eens zijn kelderdeur opende en de trap afdaalde, schrok hij. Daar stond voor hem een mensengroot konijn op de achterste poten. Het zegde: ÂHubertus, als ge wilt, kun je al de honden van Tildonk opjagen en het hele dorp aan u onderwerpen. Iedereen zal u betalen om in vrede te mogen leven.' Het boertje was nog niet van zijn emoties bekomen of het konijn wipte door het keldergat naar buiten.
Hubertus dacht erover na. Hij wikte en hij woog, maar hij durfde niet opnieuw in zijn kelder neer te dalen. Na een tijdje besloot hij het erop te wagen, want macht en fortuin lieten hem niet koud. Hij stapte resoluut in zijn kelder; het mensengroot konijn stond er weer. ÂIk dacht wel dat je zou terugkomen,' zegde de konijnenmens, Âhier is een toverroede, richt deze op het verstand van de hond, hij zal u volgen en doen wat u beveelt ' De konijnenmens huppelde even, en ploef, hij sprong door 't keldergat naar buiten. Daar stond Hubertus nu met zijn toverroede. Hij wandelde naar het dorp en telkens als hij een hond tegenkwam richtte hij zijn stok op het Âverstand' van de hond. De sliert honden die hem volgde groeide vlug aan en toen Hubertus opnieuw thuiskwam, telde hij er meer dan vijftig!
ÂEn nu zien of het werkt,' zegde hij. Nog dezelfde avond stuurde hij zijn leger honden naar een rijke rentenier in het dorp. De honden blaften als bezetenen in de tuin en de gefortuneerde burger kon geen oog meer dicht doen. Tegen de morgen riep Hubertus de honden naar huis, maar hij stuurde ze bij zonsondergang weer naar de geldman. Toen het geblaf hoogtij vierde trok hij zelf naar de rentenier en zegde dat hij de honden wel kon verjagen. ÂGoed', antwoordde de rentenier, Âdan zal ik u goed belonen ' Hubertus riep de honden weg en hij kreeg een beurs geld.
Het boertje vond dat zijn honden het goed deden en trok er dan mee naar een herenboer. Daar blaften de honden een paar nachten op het neerhof, alvorens Hubertus zijn Âdiensten' ging aanbieden. ÂIk geef u enkele zakken graan', zegde de herenboer, Âals ge die rekels van mijn hof krijgt ' Zo geschiedde.
Boer Hubertus voelde zijn macht klimmen en hij zon op een nieuwe triomf. Zijn oog viel op het bezit van een molenaar. Hij trok met zijn honden naar zijn uitverkozen slachtoffer en liet ze enkele nachten blaffen rond de molen. De molenaar hield het been stijf en toen Hubertus hem wilde gaan Âhelpen', zegde de mulder dat het geblaf hem niet kon deren, omdat het de muizen en ratten weghield. Hubertus hield vol. Nachten en nachten bleven de honden er blaffen. Op een morgen ging hij terug naar de molenaar. ÂKan ik u helpen, molenaar,' vroeg hij. ÂNeen,' antwoordde de mulder, Âze mogen hier een eeuwigheid blijven blaffen ' Hubertus ontstak daarop in toorn en riep: ÂDan laat ik ze u verscheuren ' ÂHa,' schreeuwde de molenaar, Âdan zit u hier te toveren met die honden, ik zal ze tot moes malen!' Hij maakte een kruisteken, stormde naar zijn molen en liet de wieken draaien. ÂPak hem!' brulde Hubertus. De honden sprongen naar de molen en een na een kregen ze een slag van de molen. Ontgoocheld ging Hubertus weer naar huis. Hij trok zijn kelderdeur open en, ja, de konijnenmens stond er. ÂWat moet ik nu doen?' vroeg Hubertus. ÂNu moet gij mij alles geven,' zegde de konijnenmens. Hij rukte de toverroede uit zijn hand en bezwoer hem tegen de volgende dag een zak klaver, een mand wortelen en aardappelen klaar te zetten. ÂZoniet,' vermaande de konijnenmens, Âdan word je hier ter plaatse verscheurd en helemaal opgegeten!' Hubertus werkte er een hele dag aan om het gevraagde bijeen te brengen. Hij zette het in zijn kelder. Alles stond er nauwelijks of hij hoorde dat het werd weggesleurd. Maar de konijnenmens liet hem niet verder met rust. Op een nacht bonkte hij tegen de kelderdeur en riep: ÂHubertus, goede vriend, ik wil dat u mij opdient, anders hebt ge zelf uitgediend!' Hubertus verloor zijn kalmte, pakte een spade en ging er mee naar zijn kelder met de gedachte schoon schip te maken met de konijnenmens. Hij opende de kelderdeur en daar sprongen, eensklaps, wel tien honden op zijn lijf. Ze beten hem waar ze hem konden happen. ÂMedelijden! Barmhartigheid!' schreeuwde Hubertus, Âik zal alles doen wat u vraagt!'
De volgende morgen ging hij op zoek naar eten voor de konijnenmens. Zelf had hij niets meer en indien hij aan de wensen van de konijnenmens wilde voldoen, moest hij zelf gaan stelen. Maar dat durfde hij niet te doen, want sinds zijn hondenpraktijken, beschermde iedereen zijn erf met grote waakzaamheid. Toen dacht Hubertus aan zijn patroon, Sint-Hubertus in Wakkerzeel. Hij wandelde er naar toe, sprak er met diep berouw zijn biecht, brandde een gewijde kaars en stak een goede gift in het offerblok. ÂHubertus  zegde zijn biechtvader, Âuw naam weze hier geprezen, de duivel heeft u in zijn macht willen nemen. Neem dit gewijde Sint-Hubertusvaantje mee en hang het in uw kelder. Verf een groot wit kruis, het teken van Christus, en van Sint-Hubertus, boven uw keldergat. De konijnenmens en de honden zullen door hun kracht verjaagd worden.'
Hubertus deed het. Tijdens de volgende nacht werd hij opgeschrikt door een kortstondig gejank en gejammer. Dit was de laatste keer dat Hubertus de stem van de duivel hoorde. Van dan af ging Hubertus, tot aan zijn dood, ieder jaar naar Sint-Hubertus te Wakkerzeel op bedevaart. Alleen hij en zijn biechtvader wisten waarom.
Tildonk is een deelgemeente van Haacht, gelegen langs het kanaal Leuven-Mechelen. De historische en karaktervolle dorpskern werd onlangs beschermd als monument, stads- en dorpsgezicht. Het Ursulinenklooster en Âschool, de Sint Jan De Doper-kerk uit de 14de eeuw, en de pastorij daterend uit 1761 vormen samen het unieke kader waarbij de nieuwe wooninbreiding Kloosterhof wonderwel past. Het ganse dorp, en zeker de kanaaldijken, nodigen uit tot wandelen en fietsen. Tildonk is zeer centraal gelegen, vlakbij Leuven (8 km) en Mechelen (15 km). Maar ook Brussel (25 km) en Antwerpen (35 km) zijn niet veraf. Openbaar vervoer met trein- en bus zijn in de onmiddellijke nabijheid beschikbaar.
Meer informatie over Tildonk vindt u op www.haacht.be
Datum: 26 juni 2005 Gemeente: Haacht Route: Jubileumroute Afstand: 25 km Startlokatie: Markt BV: Marleen Merckx
Uren: inschrijvingen vanaf 13u30, gezamelijk vertrek 14u30 Hoe bereiken: vanaf de E314 (Leuven-Genk) neem je afrit 21 (Rotselaar), richting Rotselaar, daar richting Werchter, linksaf richting Haacht. Volg ter plaatse de pijlen "1000 zonnen en garnalen".
Bezienswaardigheden:
1. We vertrekken op de markt van Haacht waar je niet naast de Sint-Remigiuskerk kan kijken. Een deel van het oorspronkelijk gebouw uit 1281 bleef bewaard in de zijmuren van het huidige koor. In de loop der eeuwen vonden heel wat veranderingswerken plaats. De kerk werd zwaar beschadigd in de Eerste Wereldoorlog. De huidige toren dateert van 1924.
2. De vaart Leuven-Mechelen, die de Dijle met de Rupel verbindt, is momenteel een echt paradijs voor fietsers, wandelaars, vissers... Toch bracht dit kanaal, dat in 1751-52 werd gegraven, voor de lokale bevolking indertijd slechts miserie mee: verbindingswegen werden afgesloten en velden werden onbereikbaar. Het duurde tot in de 2de helft van de 20e eeuw vooraleer enkele fabrieken ontstonden tussen het kanaal en de spoorlijn.
3. Op de motte (= aarden heuvel) waarop nu 't Kasteeltje van Tildonk staat, woonden tijdens de 12de eeuw de ridders van Tildonk. Het is daarmee het oudste bouwwerk uit de gemeente. Deze plek was ooit het centrum van de heerlijkheid Nieuwenborch. Het huidige gebouw dateert uit de 15de eeuw.