 |
|
 |
02-11-2009 |
EXOTISCHE POMPOENSOEP |
BENODIGHEDEN:
500gr pompoen, 1 preiwit, 1 banaan, 165ml kokosmelk, 2 cm gember, blokje kippenbouillon, 2 eetlp olijfolie, 2 koffielepels kerrie en 1 deciliter room!

Snij het preiwit, de pompoen, de banaan en de gember in stukjes....


Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een kookpan en stoof de prei glazig, voeg de blokjes pompoen, de banaan, de geraspte gember en 2 koffielepels kerrie toe. Laat 5 minuten stoven. Overgiet met de kippenbouillon en de kokosmelk. Laat alles 20 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Mix de soep fijn en breng op smaak met peper&zout en eventueel nog wat kerrie.

De room half opkloppen met een mespuntje kerrie, giet de soep in borden of kommetjes en dien meteen op! SMAKELIJK!
02-11-2009, 17:34 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
22-10-2009 |
WATERZOOI VAN GRIET MET WITLOOF |
Benodigheden voor 4 personen: 2 wortelen, 1 prei, 6 stronkjes witloof, 50gr boter, 1l visbouillon, 1kg mosselen, 400gr filet van griet, 2 eierdooiers, 2 dl room, het sap van 1/2 citroen, 3 eetlp peterselie, 100gr grijze garnalen;

Snij de wortelen en de prei in blokjes en doe hetzelfde met 3 stronken witloof. Stoof de groenten in wat boter, overgiet met de visbouillon en laat 20 minuutjes zachtjes koken. Intussen kuist u de rest van het witloof, halveren en stoven!

Bereid de mosselen en haal ze uit de schelp. Klop de eierdooiers los in de room en zet ze appart. Snij de filet in repen en laat ze 2 minuten pocheren in de soep!

Schep ze eruit en verdeel over 4 verwarmde borden. Doe het zelfde met de groenten uit de soep, het gebakken witloof en de mosselen.

Voeg het eimengsel toe en breng al roerend tot bij het kookpunt. Haal van het vuur. Voeg wat citroensap en de peterselie toe, afsmaken....

Giet in de borden en garneer met peterselie, serveer met pasta of gekookte aardappelen!

"Laat het je smaken"
22-10-2009, 22:57 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
16-10-2009 |
TONIJNTARTAAR |
Benodigheden: 400gr verse tonijn, 1 eetlepel olijfolie, 1 koffielepel balsamico, limoen, peper&zout, geconfijte tomaat, basilicum!

Snij de tonijn in kleine stukjes.....

vermeng met 1 eetlepel olijfolie, een koffielepel balsamico en peper&zout volgens smaak.....

Schep de tonijntartaar in een ring, goed aandrukken en serveer meteen op het bord. Werk af met een stukje geconfijte tomaat en verse basilicum.

Smakelijk!!! " recept Jeaninne, fotografie Marnix"
16-10-2009, 15:45 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
26-09-2009 |
HERSTART VAN DE KOOKLESSEN 2009/2010 |

Jeaninne is weer herstart met haar kooklessen en wij zullen weer stap voor stap, de lekkere gerechten publiceren met de bijhorende foto's van Marnix.

Voor het eerste gerecht dit najaar, presenteren we "Lamsfilet, opgevulde tomaat met gebakken aardappeltjes.(Deze week spijtig genoeg geen stap voor stap beeldmateriaal daar Marnix op reis is)
Benodigheden: Lamsfilet 180gr pp; lamsragout voor de saus; teentje look; takje rozemarijn; 1dl porto; 1dl bruine fond; klontje boter; 1tomaat; peper&zout; spinazie; fetakaas; aardappelen; sjalotje;

Bak de lamsragout tesamen met het sjalotje, de look en de rozemarijn. Blus met porto en eventjes laten doorkoken. Voeg de fond toe en laten inkoken tot sausdikte en werk er op het laatste een klontje boter bij. Kleur het lamsvlees zoals een biefstuk, de tomaat wordt gevuld met verse spinazie die aangestoofd is met een teentje knoflook en wat fetakaas bovenop, die dan 15 a 20 minuten in de oven geplaatst wordt. Opdienen met gebakken aardappels!
26-09-2009, 22:33 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
06-05-2009 |
ASPERGES A LA FLAMANDE |
Benodigheden: 16 asperges, 4 eieren, 4 eetlepels peterselie, 300gr boter, 100gr hamblokjes, snuifje muskaatnoot, peper en zout.

Schil de asperges....

Breng ze aan de kook en laat ze garen. Kruiden met peper en zout!

Kook de eieren met een scheutje azijn......dan water afgieten en laat de eieren afkoelen.......dan pellen en plet ze met een vork...afkruiden met p&z!

Laat de boter op een laag vuurtje smelten. Meng de geklaarde boter met de eimimosa, de hamblokjes en de gehakte peterselie.

Dresseer de asperges in het midden van het bord, giet de eimimosa met de boter en de ham erover, werk af met muskaatnoot. SMAKELIJK!!!
06-05-2009, 21:07 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
10-04-2009 |
HOEVEKIP IN WIJNSAUS |
BENODIGHEDEN voor 4 personen: 1 hoevekip, 1 fles rode wijn(bv. Beaujolais of Pinot Noir) 1dl. cognac, 250gr. champignons, 1 ajuin, 100gr gerookt spek, 2 eetlepels bloem, boter, kruidentuiltje(thijm, laurier, peterseliestengels), takje thijm.

Braad de gekruide stukken kip rondom aan op een hevig vuur met een beetje boter. Haal ze uit de pan en fruit in dezelfde pan, de ajuin en strooi er de bloem bij. Leg er de stukken kip terug bij en giet er cognac over en flambeer!

Voeg er de wijn bij en het kruidentuiltje, dek af en laat ongeveer 30 minuten sudderen tot de kip gaar is.

Voeg de spekblokjes en de Champignons toe en laat nog 5 minuten stoven. Haal het kruidentuiltje eruit en kruid af met peper en zout....

Serveer met gebakken aardappeltjes........smakelijk!
10-04-2009, 23:06 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
04-04-2009 |
VERS GEITENKAASJE MET GESTOOFDE SPINAZIE |
Benodigheden: Geitenkaas (Chavroux), 1kg spinazie, 1 tomaat, lenteuitjes, 3 eetlepels olijfolie en 20gr sesamzaad.

Pel de tomaat en verwijder de pitjes en de zaadlijstjes. Pel de lente-uitjes en snij ze in ringetjes. Stoof de spinazie aan en vermeng met de tomaat en de uitjes. Eventjes laten meestoven...

Wentel de geitenkaasjes in de sesamzaadjes......

en zet ze eventjes onder de gril...

Verdeel het spinazie mengsel over de borden en leg er het warme kaasje bij en serveer.......smakelijk!!!
04-04-2009, 00:52 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
28-03-2009 |
ADVOCAAT TIRAMISU |
Benodigheden: 2 eieren, 3 eetlepels bloemsuiker, 500gr mascarpone, koekjes, frambozencoulis en bosvruchten.

Doe de mascarpone in een kom en meng met de eierdooiers, de suiker en wat advocaat tot een glad mengsel. Klop de eiwitten stijf en meng ze voorzichtig met het mascarpone mengsel!

Vul de bodem van de glaasjes met koekjes en doe er een eetlepel advocaat op.

Vul derest op met het mascarpone mengsel en laat wat opstijven....

Dresseer met frambozen coulis en verse bosvruchten.

Als dit niet zal smaken.....
28-03-2009, 01:02 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
18-03-2009 |
FLENSJES MET BROCCOLI EN HAM |
Benodigheden: -Voor de flensjes: 100gr bloem, 2 eitjes, 250ml melk, 25gr boter. -Voor de vulling: 500gr geblancheerde broccoli, 100gr reepjes gesneden ham, 70gr gemalen kaas. - Voor de bechamelsaus: 50gr boter, 50gr bloem, 500cc melk, p&z.

Beslag voor de flensjes: zeef de bloem, roer er de eieren en 4 eetlepels melk door, beetje bij beetje de rest van de melk bij doen tot je een dun beslag bekomt. Smelt de boter en roer dit door het beslag, breng op smaak met peper en zout. Maak de bechamelsaus met 50gr boter, 50gr bloem en 500cc melk. Roer er de broccoliroosjes, hamreepjes en de helft van de kaas door!

Verwarm de oven op 180 graden, Bak dunne flensjes

Leg op elk flensje een flinke lepel vulling....

Bestrijk een ovenschaal met boter en schik er de flensjes in, bestrooi met de rest van de gemalen kaas en 15 minuten in de oven.

warm serveren en......mmmm!!!
18-03-2009, 22:28 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
12-03-2009 |
KALKOEN OP ZIJN OSSO BUCO'S |
Benodigheden: 400gr kalkoenfilet, boter, 2 ajuinen, 4 teentjes look, 2 wortelen, 4 tomaten, 2 selderijstengels, 4 eetlepels balsamico azijn, 1 sinaasappel, 1 eetlepel tomatenpuree, tijm & laurier, 2 eetlepels parmezaanschilfers en 2 eetlepels gehakte basilicum!

Snij de kalkoen in stukken van 3 cm en bak ze alle kanten mooi bruin. Pel de ajuinen en de look, kuis de worteltjes, de selder en snij alles in blokjes. Voeg nu alles samen bij de kalkoen....

Blus het geheel met de balsamicoazijn en pers er de sinaasappel over...

Voeg de gewassen en gesneden tomaten en de tomatenpuree bij en eventueel wat water......

Voeg er een sukje sinaasappelschil, tijm en laurier bij en laat 40 minuten verder garen. Serveer met parmezaanschilfers en basilicum!

Als dat geen lekkere schotel is......smakelijk!
12-03-2009, 19:48 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
05-03-2009 |
ROMIGE COCOSPUDDING MET KERSEN |
Benodigheden:
600ml melk, 1zakje vanillepudding poeder, 2 eetlepels suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 blik coco's melk, 50 gr. geraspte coco's, 1 pot kersen en maizena!

Roer 100ml melk met de vanillepuddingpoeder en de vanillesuiker glad. Breng de rest van de melk met de coco'smelk aan de kook!

Roer het aangemaakte puddingpoeder erdoorheen en laat het al roerend 1 minuut zachtjes koken. Spatel dan de geraspte coco's erdoorheen....
Doe de pudding in coupjes of schaaltjes.....

Laat de kersen uitlekken en vang het sap op. Breng dan het sap met 2 eetlepels suiker aan de kook en bind met maizena. Roer dan de kersen er doorheen en laat alles afkoelen....

Serveer de kersen over de pudding!

Smakelijk!!!
Menu: Jeaninne, bereiding: Lisseweegse kookclub, fotoreportage: Marnix V.

05-03-2009, 22:23 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
|
 |
E-mail mij |
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
|
Gastenboek |
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
|
ENKELE GOEIE TIPS & LINKJES |
|
Hoofdpunten blog tlissewegenartje |
|
|
|
 |