|
|
|
|
|
|
14-01-2009 |
PRALINETAART |
Benodigheden voor de taartbodem:
100gr. suiker, 1 zakje vanillesuiker, 50gr. bloem, 50gr. maizena, 11/2 eetlepel cacaopoeder, 2 eetlepels bakpoeder, snuifje zout, 3 eieren, 100gr. chocolade, 200gr. chocoladeschilfers en een scheutje melk
Hak 100gr. chocolade grof en laat smelten in een weinig melk en laat afkoelen.....
Splitsde eieren, klop het eiwit in 4eetlepels koud water, snuifje zout en stijf kloppen....
Strooi tijdens het kloppen geleidelijk de suiker en vanillesuiker bij.... Spatel de "eierdooiers" er een voor een doorheen....
Spatel de vloeibare chocolade er doorheen, zeef de bloem, maizena, cacao en het bakpoeder boven de kom en roer alles goed....
Strijk het deeg in een bakvorm en bak af op 175 graden.
Laat 200gr. chocolade smelten en styrijk het dan dun uit over een glad vlak. Laten drogen tot het begint te stollen en met behulp van een spatel, "rolletjes" can chocolade maken.
Nu gaan we de chocolade mousse.... Benodigheden: 150gr. melkchocolade, 150gr. fondantchocolade, 3 eieren, 250cc slagroom en een scheutje melk. Breng de chocolade in een pan ùmet een scheutje melk en zet op een laag vuurtje tot de chocolade gesmolten is. Splits de eieren en voeg de dooiers bij de chocolade. Klop het eiwit stevig op alsook de slagroom en voeg dit ook bij de gesmolten chocolade, laten afkoelen....
Snij de biscuit horizontaal middendoor, beleg de eerste de bodem met de chocolademousse en leg de tweede er op. bestrijk nu volledig met de rest van de mousse. Zet de taart nu 2 uur koud weg en versier kort voor het serveren met de chocoladekrullen en de cacao.
En u........ook een stukje....?
Menu: Jeaninne, bereiding: Lisseweegse kookclub, fotoreportage: Marnix V.
14-01-2009, 23:33 geschreven door marnix
|
|
|
|
07-01-2009 |
GEBAKKEN PEREN MET JENEVER |
Benodigheden voor vier personen: 4 doyenné- of Durondeau peren, scheutje jenever, 4 bolletjes vanille ijs, 100gr. boter, chocoladeschilfers; Voor de saus: 250cc melk, 1 vanillestokje, 2 eierdooiers, 15gr. vanillebloem, 35gr. vanillesuiker en 1 eetlepel jenever!
Schil de peren en verwijder het klokhuis......
snij ze in vieren en laat ze stoven in boter tot ze goudgeel kleuren...
flambeer ze met "jenever"....
Saus: de melk met gekliefd vanillestokje aan de kook brengen. Klop de eierdooiers met suiker en de vanillebloem tot een homogene massa....
Bren het geheel aan de kook, laat goed doorkoken en onder voortdurend roeren, voeg je jenever toe aan de saus.....
Schik de peren in waaiervorm op een bord met de vanille-ijs en overgiet met de saus. Garneer met chocoladeschilfers en warm opdienen. En nu.....genieten maar mensen!!!
Menu: Jeaninne, bereiding: Lisseweegse kookclub, fotoreportage: Marnix V.
07-01-2009, 22:32 geschreven door marnix
|
|
|
|
|
HAMMOUSSE IN GLAASJES |
Benodigheden: 800gr. gekookte ham, 300gr. zure gram zure room, 150gr. volle yoghurt, citoen, mosterd en 50gr. boompitten.
Snij de ham in reepjes........
en maal ze dan fijn met een mixer...
Doe er de room, yoghurt, citroensap, mosterd en een snuifje peper bij. Bewerk tot een gladde massa.....
Verdeel de mousse in glaasjes.........
en werk af met boompitten!
Genieten maar....!
Menu: Jeaninne, bereiding: Lisseweegse kookclub, fotoreportage: Marnix V.
01-01-2009, 21:11 geschreven door marnix
|
|
|
|
25-12-2008 |
HAZENRUG MET FRAMBOZENCONFITUUR |
Benodigheden voor 4 personen:
1 a 2 hazanruggen, 250cc rode wijn, 4 eetlepels frambozenazijn, 1 eetlepel suiker, 250cc bruine fond, 2 eetlepels frambozenconfituur, thijn, laurier en 4 jeneverbessen.
Bak de hazenruggen aan beide kanten mooi bruin en plaats ze 10 min in een oven op 180 graden.....
Blus ondertussen de pan met de wijn, frambozenazijn, suiker, fond en de frambozenconfituur. Laat dit mengsel voor de helft inkoken en breng de saus op smaak!
Serveer met gestoofd witloof of boschampignons en....
"Truffelpatatjes" dit zijn blauwe aardappeltjes
Laat dit feestelijk gerecht een streling voor uw tong en de maag zijn!
Menu: Jeaninne, bereiding: Lisseweegse kookclub, fotoreportage: Marnix V.
25-12-2008, 23:29 geschreven door marnix
|
|
|
|
10-12-2008 |
SINAASAPPEL MET MERINQUE |
SINAASAPPEL MET MERINQUE
Benodigheden: 3 sinaasappelen, 75gr vijgen, 75gr dadels, 25gr walnoten, 1 eetlepel ruhm, calcados of cognac of cointreau en kaneel. voor de merenque: 2 eiwitten en 125gr suiker.
Snij de sinaasappelen middendoor, haal het vruchtvlees eruit zonder de schil te beschadigen.
Snij het vruchtvlees, de dadels, de vijgen en de noten in stukjes...
Doe alles in een kom, voeg kaneel en de alcohol toe en meng alles....
Doe het mengsel in de lege sinaasappel-helften......
Klop de eiwitten stijf en voeg beetje bij beetje de suiker eraan toe... blijf kloppen tot een glanzende massa...
Verdeel over de gevulde sinaasappels....
Plaats in de oven op 175° tot de merenque mooi gekleurd is en werk af met een noot.
Als dat geen lekker dessert is.......SMAKELIJK!
Menu: Jeaninne, bereiding: Lisseweegse kookclub, fotoreportage: Marnix V.
10-12-2008, 23:29 geschreven door marnix
|
|
|
|
19-11-2008 |
DEZE WEEK WORD HET EEN POTJE "COUSCOUS" |
Benodigheden voor 6 personen: 1 pak couscous, couscouskruiden, safraan, 1 eetlepel tomatenpuree, harissa, 1/2kg wortelen, 1/2kg spruiten, 1/2kg witte of groene kool, enkele rapen, 3 tomaten, 1kg lamsvlees, 1 kip, merguez worstjes, kikkererwten, 1kg ajuin en 2 courgetten.
Groenten snijden...
en wassen.....
Ajuin bakken met de safraan,wortel, rapen, spruiten, kool, courgette en laatst tomaten...water juist boven de groenten doen en laten garen.
Het vlees in stukken en aanbakken, kruiden met peper&zout!
De couscous in een kom doen en heet water bijvoegen. 15 minuten laten zwellen, losmaken met olijfolie en een klontje boter.
De couscous op een cousiére plaatsen en nog 5 min. laten stomen...
Op het laatst de gebakken merguez toevoegen!
En nu.....laat het jullie smaken en geniet ervan!!
Menu: Jeaninne, bereiding: Lisseweegse kookclub, fotoreportage: Marnix V.
19-11-2008, 21:26 geschreven door marnix
|
|
|
|
14-10-2008 |
LAMSSTOOFPOTJE MET BASTAMI RIJST |
Benodigdheden
1 kg lamsvlees ;1 ajuin ;1 ;selder ;1prei ;200cc kokosmelk ; 200cc room ;2appelen ;600 gr basmati rijst ;1 chilipeper ; teentje look ; 2klp currypoeder
Bereiding: - Snij de groenten fijn....
- Schil de appelen en snij ze in stukjes....
- Stoof de fijn gesneden groenten en de stukjes appel in wat boter en doe de look erbij.....
- Bak het vlees tot het mooi bruin kleurt....
- Doe het vlees bij de gestoofde groenten, voeg de chili peper erbij en meng alles, bestrooi met currypoeder en laat 5 min verder stoven. Dan giet je er de room en de kokosmelk bij en laat alles verder garen op een licht vuurtje.
-Serveer met "Bastami rijst"
- SMAKELIJK! - Menu: Jeaninne, bereiding: Lisseweegse kookclub, fotoreportage: Marnix V.
14-10-2008, 23:33 geschreven door marnix
|
|
|
|
07-10-2008 |
DEZE WEEK WORD HET EEN LEKKER DESSERT |
GEBAKKEN APPEL MET VANILLE
Benodigdheden voor 4 personen: 4 dikke sneden appel, klontje boter, bruine suiker, calvados, 300cc koude room, 50gr. bloemsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 vanillestokje, 4bollen vanille ijs, 1 vel bladerdeeg en bresiliennenootjes.
Leg het vel bladerdeeg tussen twee stukken boterpapier op een ovenschaal. Leg er een ovenschaal op zodat het bladerdeeg niet omhoog komt! Bak het mooi bruin in de oven op 180 graden. Steek er met een ronde vorm vier cirkels uit.
Klop de room met de vanillesuiker, de bloemsuiker en de zaadjes van het vanillestokje stijf. Doe met een spuitzak of met een lepel een laag op de deegjes
Schil de appelen en verwijder de klokhuizen.
Snij ze in plakken (één per persoon)
Bak de appelsneden in de boter, besprenkel met bruine suiker en laat kort karameliseren. Blus met een beetje calvados.
Leg de appel op het laatste moment op de slagroom...
Serveer met vanille ijs en de breseliennenootjes.
SMAKELIJK ! (Met dank aan Jeaninne, kookclub Lissewege en de foto's van Marnix)
07-10-2008, 21:59 geschreven door marnix
|
|
|
|
23-09-2008 |
WELKOM BIJ EEN NIEUW ONDERDEEL VAN TLISSEWEGENARTJE |
Welkom iedereen op alweer een nieuw weblog van "tlissewegenartje". In dit blog gaan we samen met de bezoekers, wekelijks een nieuw recept geven, die stap voor stap uitgelegd zal worden met bijbehorende beelden. In de eerste plaats zullen de recepten uitgewerkt worden door Jeaninne en waarschijnlijk klaargemaakt en geproefd worden door haar leerlingen van de kooklessen in de "Regenboog". Marnix en ik zullen zorgen voor foto's en teksten, alsook dat het netjes op het weblog zal gepresenteerd worden! We vliegen er dan ook meteen in met een eerste recept:
Gevulde aardappel met garnaaltjes
Benodigdheden voor 4 personen: 4 grote aardappelen, verse garnalen, 2 tomaten, 250gr. zure room, 250gr. gerookte spekreepjes en bieslook. Bereiding: Kook de aardappelen in de schil. Hol ze uit.
Bewaar de kruim van de aardappelen en meng deze met de zure room. Verwijder het vel en de zaden van de tomaten en hak het vruchtvlees in blokjes. Snij de gerookte spek in fijne reepjes en bak ze krokant. Doe nu het tomaten- vlees, de garnalen (enkele overhouden voor de garniering) en de reepjes spek bij de aardappelkruim met de zure room en meng alles tesamen.
Vul de aardappelen met het aardappelmengsel...¯
Werk verder af met wat hangepelde garnalen, tomatenblokjes, spek, bieslook, peper en zout.¯
Smakelijk!
23-09-2008, 00:00 geschreven door marnix
|
|
|
|
|
|
E-mail mij |
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
|
Gastenboek |
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
|
ENKELE GOEIE TIPS & LINKJES |
|
Hoofdpunten blog tlissewegenartje |
|
|
|
|