 |
|
 |
02-11-2009 |
EXOTISCHE POMPOENSOEP |
BENODIGHEDEN:
500gr pompoen, 1 preiwit, 1 banaan, 165ml kokosmelk, 2 cm gember, blokje kippenbouillon, 2 eetlp olijfolie, 2 koffielepels kerrie en 1 deciliter room!

Snij het preiwit, de pompoen, de banaan en de gember in stukjes....


Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een kookpan en stoof de prei glazig, voeg de blokjes pompoen, de banaan, de geraspte gember en 2 koffielepels kerrie toe. Laat 5 minuten stoven. Overgiet met de kippenbouillon en de kokosmelk. Laat alles 20 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Mix de soep fijn en breng op smaak met peper&zout en eventueel nog wat kerrie.

De room half opkloppen met een mespuntje kerrie, giet de soep in borden of kommetjes en dien meteen op! SMAKELIJK!
02-11-2009, 17:34 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
22-10-2009 |
WATERZOOI VAN GRIET MET WITLOOF |
Benodigheden voor 4 personen: 2 wortelen, 1 prei, 6 stronkjes witloof, 50gr boter, 1l visbouillon, 1kg mosselen, 400gr filet van griet, 2 eierdooiers, 2 dl room, het sap van 1/2 citroen, 3 eetlp peterselie, 100gr grijze garnalen;

Snij de wortelen en de prei in blokjes en doe hetzelfde met 3 stronken witloof. Stoof de groenten in wat boter, overgiet met de visbouillon en laat 20 minuutjes zachtjes koken. Intussen kuist u de rest van het witloof, halveren en stoven!

Bereid de mosselen en haal ze uit de schelp. Klop de eierdooiers los in de room en zet ze appart. Snij de filet in repen en laat ze 2 minuten pocheren in de soep!

Schep ze eruit en verdeel over 4 verwarmde borden. Doe het zelfde met de groenten uit de soep, het gebakken witloof en de mosselen.

Voeg het eimengsel toe en breng al roerend tot bij het kookpunt. Haal van het vuur. Voeg wat citroensap en de peterselie toe, afsmaken....

Giet in de borden en garneer met peterselie, serveer met pasta of gekookte aardappelen!

"Laat het je smaken"
22-10-2009, 22:57 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
16-10-2009 |
TONIJNTARTAAR |
Benodigheden: 400gr verse tonijn, 1 eetlepel olijfolie, 1 koffielepel balsamico, limoen, peper&zout, geconfijte tomaat, basilicum!

Snij de tonijn in kleine stukjes.....

vermeng met 1 eetlepel olijfolie, een koffielepel balsamico en peper&zout volgens smaak.....

Schep de tonijntartaar in een ring, goed aandrukken en serveer meteen op het bord. Werk af met een stukje geconfijte tomaat en verse basilicum.

Smakelijk!!! " recept Jeaninne, fotografie Marnix"
16-10-2009, 15:45 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
26-09-2009 |
HERSTART VAN DE KOOKLESSEN 2009/2010 |

Jeaninne is weer herstart met haar kooklessen en wij zullen weer stap voor stap, de lekkere gerechten publiceren met de bijhorende foto's van Marnix.

Voor het eerste gerecht dit najaar, presenteren we "Lamsfilet, opgevulde tomaat met gebakken aardappeltjes.(Deze week spijtig genoeg geen stap voor stap beeldmateriaal daar Marnix op reis is)
Benodigheden: Lamsfilet 180gr pp; lamsragout voor de saus; teentje look; takje rozemarijn; 1dl porto; 1dl bruine fond; klontje boter; 1tomaat; peper&zout; spinazie; fetakaas; aardappelen; sjalotje;

Bak de lamsragout tesamen met het sjalotje, de look en de rozemarijn. Blus met porto en eventjes laten doorkoken. Voeg de fond toe en laten inkoken tot sausdikte en werk er op het laatste een klontje boter bij. Kleur het lamsvlees zoals een biefstuk, de tomaat wordt gevuld met verse spinazie die aangestoofd is met een teentje knoflook en wat fetakaas bovenop, die dan 15 a 20 minuten in de oven geplaatst wordt. Opdienen met gebakken aardappels!
26-09-2009, 22:33 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
06-05-2009 |
ASPERGES A LA FLAMANDE |
Benodigheden: 16 asperges, 4 eieren, 4 eetlepels peterselie, 300gr boter, 100gr hamblokjes, snuifje muskaatnoot, peper en zout.

Schil de asperges....

Breng ze aan de kook en laat ze garen. Kruiden met peper en zout!

Kook de eieren met een scheutje azijn......dan water afgieten en laat de eieren afkoelen.......dan pellen en plet ze met een vork...afkruiden met p&z!

Laat de boter op een laag vuurtje smelten. Meng de geklaarde boter met de eimimosa, de hamblokjes en de gehakte peterselie.

Dresseer de asperges in het midden van het bord, giet de eimimosa met de boter en de ham erover, werk af met muskaatnoot. SMAKELIJK!!!
06-05-2009, 21:07 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
10-04-2009 |
HOEVEKIP IN WIJNSAUS |
BENODIGHEDEN voor 4 personen: 1 hoevekip, 1 fles rode wijn(bv. Beaujolais of Pinot Noir) 1dl. cognac, 250gr. champignons, 1 ajuin, 100gr gerookt spek, 2 eetlepels bloem, boter, kruidentuiltje(thijm, laurier, peterseliestengels), takje thijm.

Braad de gekruide stukken kip rondom aan op een hevig vuur met een beetje boter. Haal ze uit de pan en fruit in dezelfde pan, de ajuin en strooi er de bloem bij. Leg er de stukken kip terug bij en giet er cognac over en flambeer!

Voeg er de wijn bij en het kruidentuiltje, dek af en laat ongeveer 30 minuten sudderen tot de kip gaar is.

Voeg de spekblokjes en de Champignons toe en laat nog 5 minuten stoven. Haal het kruidentuiltje eruit en kruid af met peper en zout....

Serveer met gebakken aardappeltjes........smakelijk!
10-04-2009, 23:06 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
04-04-2009 |
VERS GEITENKAASJE MET GESTOOFDE SPINAZIE |
Benodigheden: Geitenkaas (Chavroux), 1kg spinazie, 1 tomaat, lenteuitjes, 3 eetlepels olijfolie en 20gr sesamzaad.

Pel de tomaat en verwijder de pitjes en de zaadlijstjes. Pel de lente-uitjes en snij ze in ringetjes. Stoof de spinazie aan en vermeng met de tomaat en de uitjes. Eventjes laten meestoven...

Wentel de geitenkaasjes in de sesamzaadjes......

en zet ze eventjes onder de gril...

Verdeel het spinazie mengsel over de borden en leg er het warme kaasje bij en serveer.......smakelijk!!!
04-04-2009, 00:52 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
28-03-2009 |
ADVOCAAT TIRAMISU |
Benodigheden: 2 eieren, 3 eetlepels bloemsuiker, 500gr mascarpone, koekjes, frambozencoulis en bosvruchten.

Doe de mascarpone in een kom en meng met de eierdooiers, de suiker en wat advocaat tot een glad mengsel. Klop de eiwitten stijf en meng ze voorzichtig met het mascarpone mengsel!

Vul de bodem van de glaasjes met koekjes en doe er een eetlepel advocaat op.

Vul derest op met het mascarpone mengsel en laat wat opstijven....

Dresseer met frambozen coulis en verse bosvruchten.

Als dit niet zal smaken.....
28-03-2009, 01:02 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
18-03-2009 |
FLENSJES MET BROCCOLI EN HAM |
Benodigheden: -Voor de flensjes: 100gr bloem, 2 eitjes, 250ml melk, 25gr boter. -Voor de vulling: 500gr geblancheerde broccoli, 100gr reepjes gesneden ham, 70gr gemalen kaas. - Voor de bechamelsaus: 50gr boter, 50gr bloem, 500cc melk, p&z.

Beslag voor de flensjes: zeef de bloem, roer er de eieren en 4 eetlepels melk door, beetje bij beetje de rest van de melk bij doen tot je een dun beslag bekomt. Smelt de boter en roer dit door het beslag, breng op smaak met peper en zout. Maak de bechamelsaus met 50gr boter, 50gr bloem en 500cc melk. Roer er de broccoliroosjes, hamreepjes en de helft van de kaas door!

Verwarm de oven op 180 graden, Bak dunne flensjes

Leg op elk flensje een flinke lepel vulling....

Bestrijk een ovenschaal met boter en schik er de flensjes in, bestrooi met de rest van de gemalen kaas en 15 minuten in de oven.

warm serveren en......mmmm!!!
18-03-2009, 22:28 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
12-03-2009 |
KALKOEN OP ZIJN OSSO BUCO'S |
Benodigheden: 400gr kalkoenfilet, boter, 2 ajuinen, 4 teentjes look, 2 wortelen, 4 tomaten, 2 selderijstengels, 4 eetlepels balsamico azijn, 1 sinaasappel, 1 eetlepel tomatenpuree, tijm & laurier, 2 eetlepels parmezaanschilfers en 2 eetlepels gehakte basilicum!

Snij de kalkoen in stukken van 3 cm en bak ze alle kanten mooi bruin. Pel de ajuinen en de look, kuis de worteltjes, de selder en snij alles in blokjes. Voeg nu alles samen bij de kalkoen....

Blus het geheel met de balsamicoazijn en pers er de sinaasappel over...

Voeg de gewassen en gesneden tomaten en de tomatenpuree bij en eventueel wat water......

Voeg er een sukje sinaasappelschil, tijm en laurier bij en laat 40 minuten verder garen. Serveer met parmezaanschilfers en basilicum!

Als dat geen lekkere schotel is......smakelijk!
12-03-2009, 19:48 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
05-03-2009 |
ROMIGE COCOSPUDDING MET KERSEN |
Benodigheden:
600ml melk, 1zakje vanillepudding poeder, 2 eetlepels suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 blik coco's melk, 50 gr. geraspte coco's, 1 pot kersen en maizena!

Roer 100ml melk met de vanillepuddingpoeder en de vanillesuiker glad. Breng de rest van de melk met de coco'smelk aan de kook!

Roer het aangemaakte puddingpoeder erdoorheen en laat het al roerend 1 minuut zachtjes koken. Spatel dan de geraspte coco's erdoorheen....
Doe de pudding in coupjes of schaaltjes.....

Laat de kersen uitlekken en vang het sap op. Breng dan het sap met 2 eetlepels suiker aan de kook en bind met maizena. Roer dan de kersen er doorheen en laat alles afkoelen....

Serveer de kersen over de pudding!

Smakelijk!!!
Menu: Jeaninne, bereiding: Lisseweegse kookclub, fotoreportage: Marnix V.

05-03-2009, 22:23 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
26-02-2009 |
KABELJAUW MET KARDINAAL SAUSJE EN VENKELPUREE |
Benodigheden:
Kabeljauwfilet, wortelen, prei, 1 glas witte wijn, 2 sjalotjes, 250cc visfumet, 200cc room, ajuin, 4 aardappelen, 2 venkelknollen en kippenbouillon.

Voor de saus: het sjalotje aanstoven, witte wijn en visfumet bijvoegen, inkoken en room bijdoen...

Intussen de prei en de wortelen in grove julienne snijden....

eventjes blancheren en wanneer de saus klaar is, de groentjes erbij voegen.

De venkelpuree: Kook de aardappelen en pureer, de venkelknollen in stukjes snijdn en in de kippen bouillon koken.
De venkel bij de aardappelen doen en samen pureren. Afkruiden met peper en zout, alsook een beetje room. Bak de kabiljauwfilets aan en dresseer met de saus. Doe de venkelpuree in een ring en plaats dit op een bord. Werk af met een plukje venkelgroen.

Geniet van dit magnifiek gerecht!
Bereiding Jeaninne en de kookclub, foto's Marnix
26-02-2009, 22:52 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
19-02-2009 |
BLOEMKOOLSOEP MET PESTO EN MOSSELEN |
Benodigheden:
1kg mosselen, 1/2 bleekselder, 1 prei, 1 bloemkool, 2 uien, 50gr boter, laurier en tijm, kippenblokje, 2a3 aardappelen, 2dl room, peper & zout, enkele druppels pesto

Gaar de mosselen "natuur" en vang het mosselvocht op.Haal dan het mosselvlees uit de schelp en zet appart!

Snij alle groenten grof en stoof ze in de boter, voeg laurier en tijm en het kippenblokje toe....

Laat alles 30 minuten zachtjes garen...... Mix de soep, zet ze dan terug op het vuur om de room eraan toe te voegen.

Laat de soep nog eventjes inkoken en afkruiden.... Maak het mosselvlees even warm in de soep en serveer...

Werk af met een paar druppels "Pesto"
Hoe maak je "Pesto": je hebt nodig... 2 teentjes look, 60gr basilicum, 20gr pijnboompitten, 100ml olijfolie en 50gr parmesan! Mix in de blender, de look, basilicum, de parmesan en de pijnboompitten fijn en voeg gelijdelijk de olijfolie er aan toe. Afkruiden met p&z.

Bereiding Jeaninne en de kookclub, foto's Marnix
19-02-2009, 22:23 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
10-02-2009 |
DEZE WEEK EEN FRANGIPANNETAART |
Benodigheden: 1 vel bladerdeeg, abrikozenconfituur, 250gr suiker, 4 eieren, 240gr zachte boter, 250gr zelfrijzende bloem, 100gr amandelmeel, amandelessence en bloemsuiker.

De bladerdeeg in een vorm brengen en gaatjes in prikken. Doe de abrikozenconfituur er in.....

Doe 250gr suiker, 240gr zachte boter en 4 eierdooiers in een kom....

en 10 minuten laten kloppen....

Het eiwit van de 4 eieren opkloppen.....

Daarna voeg je de zelfrijzende bloem die je gezeefd hebt, de amandelmeel, de amandelessence en het opgeklopt eiwit bij de eerste pot met de suiker, boter en eierdooiers. Goed mengen!


Doe het deeg in de taartvorm en bakt hem af op 180 graden en dit ondeveer 30 a 40 minuten.

Voor de afwerking, neem je een beetje bloemsuiker en een scheutje water, op het vuur zetten en voortdurend roeren en dan er de taart mee insmeren.
Gerecht "Jeaninne & beeldmateriaal "Marnix"
10-02-2009, 22:41 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
|
KIP IN DE WOK |


Benodigheden: Wokolie, 1 dubbele kippenborstfilet, 1 groene paprika, 2 wortelen, prei, soyascheuten, 1 bakje champignons, 1 pakje woknoedels, soyasaus, currypasta en oystersaus!

Laat de wok goed warmen. Giet er wat wokolie in, snij de kipfilet in reepjes en laat ze eventjes rondom kleuren!

Haal de kip er terug uit, nog wat wokolie bijvoegen en de reepjes paprika en reepjes wortel, ongeveer 5 minuten roerbakken.

Nu de rond gesneden prei (kleine stukjes).....

de champignons....

en de soyascheuten in de wok roerbakken......

na 5 minuten, alles samen voegen en goed mengen...

en laatst, de woknoedels bijvoegen, afkruiden met 4 eetlepels soyasaus, 4 eetlepels oystersaus en een koffielepel currypasta. Goed mengen en meteen serveren.....smakelijk!

Bereiding "Jeaninne", Beeld "Marnix"
03-02-2009, 20:33 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
25-01-2009 |
TORTELLINI IN TOMARENROOMSAUS |
Benodigheden voor 6 personen:
1 pakje tomato fritti, 500gr. champignons, 400gr. gekookte ham, 1 bakje kersttomaten, 2 ajuinen, 2 teentjes knoflook, 3 lp. olijfolie, 2 lp. vloeiende bloem, 1 klein doosje room, 2lp. ketchup, 2 pakken Tortellini, 125gr. mozzarella en 150gr. geraspte kaas.

De ajuinen fijn snijden en de look aanstoven in olijfolie....

De champignons in plakjes snijden en meebakken .....

vervolgens de hamblokjes toevoegen .........


daarna de bloem plus de tomato fritti. Roer er de room en de ketchup erdoor Breng de tomatenroomsaus aan de kook en laat 5 min sudderen.

Nu ga je de kerstomaten in 2 snijden snel bakken in 1 lp olijfolie bij de saus voegen en op smaak brengen

Doe de tortellini in ruim kokend water met een snuifje zout en laat 1à 2 min op hoog vuur koken.Giet ze af en doe ze in een grote ingevette ovenschotel

Giet de tomatensaus er overheen snij de mozzarella in plakjes en verdeel over de schotel strooi de geraspte kaas over de ovenschotel en zet het gerecht ongeveer 25 min in de oven op 200° !

Als dat geen lekkere schotel is......
Menu: Jeaninne, bereiding: Lisseweegse kookclub, fotoreportage: Marnix V.

25-01-2009, 22:58 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
14-01-2009 |
PRALINETAART |
Benodigheden voor de taartbodem:
100gr. suiker, 1 zakje vanillesuiker, 50gr. bloem, 50gr. maizena, 11/2 eetlepel cacaopoeder, 2 eetlepels bakpoeder, snuifje zout, 3 eieren, 100gr. chocolade, 200gr. chocoladeschilfers en een scheutje melk
Hak 100gr. chocolade grof en laat smelten in een weinig melk en laat afkoelen.....
Splitsde eieren, klop het eiwit in 4eetlepels koud water, snuifje zout en stijf kloppen....
Strooi tijdens het kloppen geleidelijk de suiker en vanillesuiker bij.... Spatel de "eierdooiers" er een voor een doorheen....
Spatel de vloeibare chocolade er doorheen, zeef de bloem, maizena, cacao en het bakpoeder boven de kom en roer alles goed....
Strijk het deeg in een bakvorm en bak af op 175 graden.
Laat 200gr. chocolade smelten en styrijk het dan dun uit over een glad vlak. Laten drogen tot het begint te stollen en met behulp van een spatel, "rolletjes" can chocolade maken.
Nu gaan we de chocolade mousse.... Benodigheden: 150gr. melkchocolade, 150gr. fondantchocolade, 3 eieren, 250cc slagroom en een scheutje melk. Breng de chocolade in een pan ùmet een scheutje melk en zet op een laag vuurtje tot de chocolade gesmolten is. Splits de eieren en voeg de dooiers bij de chocolade. Klop het eiwit stevig op alsook de slagroom en voeg dit ook bij de gesmolten chocolade, laten afkoelen....
Snij de biscuit horizontaal middendoor, beleg de eerste de bodem met de chocolademousse en leg de tweede er op. bestrijk nu volledig met de rest van de mousse. Zet de taart nu 2 uur koud weg en versier kort voor het serveren met de chocoladekrullen en de cacao.
En u........ook een stukje....?
Menu: Jeaninne, bereiding: Lisseweegse kookclub, fotoreportage: Marnix V.

14-01-2009, 23:33 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
07-01-2009 |
GEBAKKEN PEREN MET JENEVER |
Benodigheden voor vier personen: 4 doyenné- of Durondeau peren, scheutje jenever, 4 bolletjes vanille ijs, 100gr. boter, chocoladeschilfers; Voor de saus: 250cc melk, 1 vanillestokje, 2 eierdooiers, 15gr. vanillebloem, 35gr. vanillesuiker en 1 eetlepel jenever!

Schil de peren en verwijder het klokhuis......

snij ze in vieren en laat ze stoven in boter tot ze goudgeel kleuren...

flambeer ze met "jenever"....

Saus: de melk met gekliefd vanillestokje aan de kook brengen. Klop de eierdooiers met suiker en de vanillebloem tot een homogene massa....

Bren het geheel aan de kook, laat goed doorkoken en onder voortdurend roeren, voeg je jenever toe aan de saus.....

Schik de peren in waaiervorm op een bord met de vanille-ijs en overgiet met de saus. Garneer met chocoladeschilfers en warm opdienen. En nu.....genieten maar mensen!!!
Menu: Jeaninne, bereiding: Lisseweegse kookclub, fotoreportage: Marnix V.

07-01-2009, 22:32 geschreven door marnix 
|
|
|
 |
|
 |
E-mail mij |
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
|
Gastenboek |
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
|
ENKELE GOEIE TIPS & LINKJES |
|
Hoofdpunten blog tlissewegenartje |
|
|
|
 |