Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
GROENE GUIDO
EKEREN BOUWT AAN DE TOEKOMST : GROEN! WAAKT
12-09-2010
Renovatiewerken in Sint-Lambertuskerk
* vrijdag 10 september 2010 * Bron : Nieuwsblad * Auteur: (env)
EKEREN - De komende maanden worden in de Sint-Lambertuskerk verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Alle buitendeuren zullen hersteld worden en onderaan in de kerktoren komen drie toiletten, waarvan een voor mindervaliden. De kerk krijgt daarnaast een tweede water- en rioleringsaansluiting. Ondertussen is men al begonnen met het schilderen van het traliewerk rond de kerk. ‘Er zijn zes aannemers betrokken bij het project. Vooral het plaatsen van de water- en rioleringsaansluiting zal geen sinecure zijn. De kertorenmuren hebben onderaan immers een dikte van 1,40meter', stelt Bert Van den Bossche van de parochiefederatie.
Belga) In een reactie op de maatschappelijke kosten-batenanalyse die zowel voor het Meccano-tracé als voor de Oosterweelverbinding negatieve cijfers oplevert, oppert de Antwerpse bedrijfsleider Christian Leysen namens het Forum 2020 dat het aantal geplande rijstroken misschien kritisch onder de loep moet worden gehouden.
"Je moet de baten voor zo'n infrastructuurproject omhoog krijgen - met bijvoorbeeld een nog betere sturing van het verkeer - maar ook de kosten omlaag. Dat kan door de basisparameters kritisch te evalueren. Op sommige trajecten is er een reserve van capaciteit. De vraag stelt zich of je de kosten niet kan drukken door 2 x 2 rijstroken aan te leggen in plaats van overal 2 x 3. Bij een tunnel daalt de kost zo met de helft", legt Ahlers-topman Leysen uit. Leysen reageerde daarmee op de vergelijkende studie van Transport & Mobility Leuven (TML), dat op vraag van het Forum 2020 beide tracés naast elkaar legde. Op basis daarvan doet het Forum 2020 vijf aanbevelingen. Verkeerssturing blijft daarbij de eerste prioriteit. "Dat kan ook zonder veel technologie", zei Leysen, bijvoorbeeld met eenvoudige verkeersborden. "Als je daarin 100 of 200 miljoen investeert, verdien je die automatisch terug", luidde het. Daarnaast beklemtoonde hij dat de vergelijking aangeeft dat een duurzame oplossing buiten de stadskern moet worden gezocht en dat financiering goedkoper kan zonder publiek-private samenwerking. De bedrijfstopman suggereerde geld te lenen bij de bevolking: "In plaats van de banken rijk te maken, kan je de burger dan wat meer op zijn spaarboekje geven". (LEE)
(Belga) "Het Meccanotracé is superieur aan het BAM-tracé", concludeert onderzoeksbureau Transport & Mobility Leuven, maar de prioritaire oplossing voor de Antwerpse ring is verkeerssturing. Dat schrijft Knack woensdag, nadat het weekblad al een deel van het onderzoek kon inzien. De resultaten worden donderdag bekendgemaakt.
Volgens TML, een joint venture tussen de KU Leuven en het Nederlandse TNO, is "Meccano met trajectsturing" - een dynamische tolheffing - een betere oplossing dan het BAM-tracé om de Antwerpse ring te ontlasten. Het Meccanotracé van Forum 2020 beschrijft een grote ring rond Antwerpen met drie nieuwe verbindingen die het doorgaande verkeer weghouden uit de stad. "Onze modelberekeningen tonen dat de west-, oost- en noordtangent een sterke aantrekkingskracht hebben", zegt Griet De Ceuster van TML. Meccano zal de Kennedytunnel met 44 procent ontlasten, tegenover 36 procent voor het BAM-tracé, trekt ook elders meer verkeer van de ring weg en vraagt geen verbreding van de ring. TML beoordeelt Meccano superieur aan het BAM-tracé, maar plaatst ook kanttekeningen. Zo blijkt dat beide tracés verre van rendabel zijn. Voor het BAM-tracé ligt de verhouding op 5,39 tegen 1: elke 5,39 euro die wordt geïnvesteerd brengt dus amper 1 euro op. In de baten zitten onder andere minder fileleed en minder fijn stof. Voor Meccano ligt de kosten-batenverhouding op 3,36 tegen 1. "Men moet zich afvragen of deze miljardeninvestering haar geld wel waard is", aldus De Ceuster. "Tolheffing op doorgaand verkeer verzacht namelijk het fileleed rond Antwerpen al flink." (LEE)
* vrijdag 10 september 2010 * Bron : Nieuwsblad * Auteur: (ena)
ANTWERPEN - De hevige stortbui die woensdagavond laat over Antwerpen raasde, heeft lelijk huisgehouden in Ekeren, Merksem en Deurne. Daar kreeg de brandweer tientallen oproepen binnen vanwege wateroverlast. In het merendeel van de gevallen ging het om ondergelopen kelders en straten die blank stonden. Vooral in de omgeving van de Baron Leroystraat en de Ter Rivierenlaan moesten de hulpdiensten alle zeilen bijzetten om de getroffen kelders leeg te pompen. Een officier van de brandweer coördineerde daar de werkzaamheden en ook de politie hield een oogje in het zeil.
De Vlaming ziet nieuwe infrastructuur niet meteen als een oplossing voor het fileprobleem. dat blijkt uit de mobiliteitsenquête die woensdag in Knack verschijnt.
De Vlaamse regering zal binnenkort de dure knoop van de Antwerpse Oosterweelverbinding moeten doorhakken. Uit een mobiliteitsenquête van autoconstructeur Peugeot, die woensdag in Knack verschijnt, blijkt alvast dat de Vlaming nieuwe infrastructuur niet meteen als een oplossing ziet voor het fileprobleem. Bijna de helft van de Vlamingen ziet wel beterschap door beter openbaar vervoer.
De Vlaming staat veel in de file - 5 procent dagelijks, 12 procent regelmatig - en blijft daar staan omdat autorijden hoe dan ook sneller is, en omdat hij met het openbaar vervoer vaak niet op het werk raakt. Het meest gegeven antwoord op de vraag naar een oplossing voor het fileprobleem is dan ook beter openbaar vervoer (ruim 45 procent). Een kwart van de Vlamingen gelooft ook in gratis openbaar vervoer.
Gratis
Roger Kesteloot van De Lijn noemt dat ‘niet zo denkbeeldig. De Lijn krijgt momenteel een dotatie van 800 miljoen euro. Die dekt alles wat de reizigers niet betalen. De buskaartjes zelf leveren ongeveer 140 miljoen op. Als de overheid dat bedrag bijkomend zou voorzien, is gratis busvervoer een feit. Onoverkomelijk is die som niet, het is dus een politieke keuze om busvervoer al dan niet gratis te maken.' Het dagelijkse aanschuiven in de wagen zorgt ook voor aardig wat ergernis. 17,2 procent ergert zich mateloos en 35 procent ergert zich veel aan de files. Dat verontrust minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) naar eigen zeggen nog meer dan het hoge aantal filerijders. ‘Als dat geen motor is, om onze mobiliteit te herbekijken, dan weet ik het niet meer', aldus Crevits.
Crevits is niet zo gewonnen voor gratis openbaar vervoer. ‘Dat gratis openbaar vervoer voor meer reizigers zorgt, is een illusie', zegt ze. ‘In het buitenland is het openbaar vervoer vaak fors duurder, en toch wordt er meer gebruik van gemaakt. De verklaring ligt in een betere dienstverlening, in veiliger en properder stations, in aansluitingen die beter op elkaar zijn afgestemd. Daar moet je op inzetten. Als we daar 140 miljoen voor zouden kunnen gebruiken, win je meer reizigers dan wanneer je het huidige aanbod gratis maakt. Nu, we kunnen wel theoretiseren over wat we met extra geld zouden kunnen doen, maar de realiteit is dat er momenteel gesaneerd moet worden.'
(Belga) Als de Oosterweelverbinding wordt aangelegd volgens het BAM-tracé blijven er - ongeacht brug of tunnels - meer files op de Antwerpse Ring dan bij het Meccano-tracé dat meer verkeer weghoudt van de stad. Dat concludeert het onderzoeksbureau Transport & Mobility Leuven (TML) na vergelijking van beide tracés.
"De Oosterweelverbinding leidt met meer rijstroken (met 4 extra rijstroken voor de Ring, nvdr.) tot meer file dan het Meccano-tracé met minder rijstroken", stelt directeur Griet De Ceuster van TML. Bovendien is vooral de stedelijke ringweg sterk verzadigd: "Het transitverkeer gaat vlot door de stad, maar de Antwerpenaar zal in de file staan". De Ceuster concludeert dat de Oosterweelverbinding "niet per se de beste oplossing is" en dat het Meccano-tracé "al in de goede richting gaat". Bij beide scenario's daalt het verkeer in de Kennedytunnel (respektievelijk met 36 en 44 pct), rijdt nog minder verkeer door de Liefkenshoektunnel en blijft Borgerhout het drukste punt (met respektievelijk 18.780 of 14.930 wagens op het vergeleken spitsuur). Uit de kosten-batenanalyse blijkt voorts dat de samenleving de komende dertig jaar 2,3 miljard euro moet neertellen voor het Meccanotracé en 3,2 miljard euro voor het Oosterweeltracé. De belangrijkste winst voor beide is (reis)tijd. De Oosterweelverbinding levert ook meer op aan milieu- en ongevalsbaten, maar volgens de Ceuster is dat onder meer door de grotere afstand die het verkeer aflegt en omdat de Ring verkeer zal aanzuigen dat nu hinder veroorzaakt op kleinere wegen. (LEE)
ANTWERPEN - 'Over tien jaar ligt er geen Lange Wapper, maar een versie van het Meccanotracé.' Manu Claeys van de actiegroep Straten-Generaal houdt zich niet bezig met de vraag of een brug of een tunnel beter is. Volgens hem zal het uiteindelijk toch een (verbeterde) versie van zijn eigen Meccanotracé worden.
De discussie of de Oosterweelverbinding nu een brug of een tunnel moet worden, flakkerde gisteren weer even op nadat de eerste kostprijsberekeningen van de verschillende tracés uitlekten. Maar eigenlijk laat die discussie Manu Claeys van Straten-Generaal koud. Hij is ervan overtuigd dat er binnen een tiental jaar een versie van het Meccanotracé zal liggen. Dat is het voorstel met twee 'bretellen' die het doorgaand verkeer weghouden van de Antwerpse ring.
Voor om het even welk scenario moet toch telkens weer een bouwvergunning aangevraagd worden, met al het daarbij horend studiewerk. 'Dan moeten telkens ook de redelijke alternatieven bestudeerd worden', zegt Claeys. 'We zullen dan ons Meccanotracé als alternatief indienen.'
Correct ingeschat
En dat maakt volgens Claeys grote kans op slagen. Want de voorbije maanden heeft een onafhankelijk studiebureau dat voorstel van Straten-Generaal grondig bestudeerd. 'En het werkt', zegt Manu Claeys. Veel wil hij er nog niet over zeggen. Daarover wordt pas volgende week gecommuniceerd, maar hij is te trots om helemaal zijn mond te houden. 'We hebben de dingen relatief correct ingeschat, al zijn er natuurlijk ook punten van kritiek.'
Het rapport van het studiebureau bevat veel verrassingen, zegt Claeys. 'Niet in het minst voor het Wapperkamp.'
Politieke discussie over Lange Wapper barst weer los
Bron : Nieuwsblad
ANTWERPEN - Een tunnel zou 500 tot 800miljoen euro duurder zijn dan de Lange Wapper. Na het bericht daarover, onder meer in Het Nieuwsblad, barst de politieke discussie weer los. De ene partij vindt die extra miljoenen niet zo erg, voor de andere is 500 miljoen te veel voor een tunnel.
Groen!: De hele discussie rond de Oosterweelverbinding gaat niet over een brug of een tunnel, zegt Groen. ‘De enige echte keuze is: voor of tegen het BAM-tracé', vinden Antwerps gemeenteraadslid en senator Freya Piryns en Vlaams parlementslid Mieke Vogels. ‘Voor een tracé vlak bij de stad of voor ontsluitingen verder weg.
‘Maar als we moeten kiezen voor een viaduct of een tunnel, kiezen we voor een tunnel. Dat is duidelijk', zegt Piryns. ‘De gezondheid en het leefmilieu dienen te primeren en als daarvoor een meerkost dient betaald te worden, dan zij het zo. Maar of dat ook echt zo is, zal nog moeten blijken.'
Open VLD: Voor Open VLD is het duidelijk: een tunnel kan niet meer en de oosterweelverbinding moet met de Lange Wapper gebouwd worden. ‘Met deze cijfers in de hand kan de Vlaamse regering niet anders dan eindelijk een definitieve keuze te maken', stelt voormalig Open VLD-minister Dirk Van Mechelen.
Ook Antwerps fractieleider en Vlaams parlementslid Annick De Ridder roept de Vlaamse regering op ‘moed te tonen'. ‘Het rondjesdraaien heeft nu lang genoeg geduurd. Antwerpen kan zich niet veroorloven nog langer stil te staan en de Antwerpenaars mogen niet langer gegijzeld worden door het onvermogen van de Vlaamse regering om een beslissing te nemen.'
LDD: Vlaams parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Jurgen Verstrepen wil nu eindelijk een beslissing van de regering. Hij denkt dat het ‘de hoogste tijd is dat de Vlaamse regering daadkracht toont' in het dossier van de Oosterweelverbinding en ‘eindelijk' een beslissing neemt. ‘Samen met mijn partij verwacht ik dat de minister-president hierover kleur bekent en uiterlijk in de komende septemberverklaring het definitief verkozen bouwproject aan de Vlaamse bevolking voorstelt', zegt Verstrepen.
Vlaams Belang: ‘Er moet naar de opportuniteit gekeken worden', zegt VB'er Filip Dewinter. Voor hem zijn prijs en timing niet de belangrijkste argumenten. ‘We zijn een voorstander van de tunnel, dat zijn wel altijd geweest. Nu moet er niet getwijfeld worden en gekozen worden voor de tunnel. We zijn zelfs bereid een keuze voor de tunnel vanuit de oppositie te steunen.'
CD&V: ‘Het belangrijkste is dat er op 27september een beslissing genomen wordt', zegt CD&V-schepen Philip Heylen. Of het nu een tunnel of een brug moet worden, daarover doet Heylen geen uitspraak. ‘We moeten oppassen dat we niet nog eens een alternatief tracé gaan onderzoeken.'
SP.A: Burgemeester Patrick Janssens wou gisteren absoluut niet reageren op de berichten over de prijzen van brug en tunnel.
Eerder deze week werd vastgesteld dat in de kleinste van de Ekerse putten op het recreatiedomein Muisbroek een sterke groei van blauwalgen aanwezig was. Na staalname en analyse blijkt het te gaan om een bloei van een zeer toxische algensoort. "Alle contact met het vijverwater moet worden vermeden", meldt de politie.
De groei is inmiddels over zijn hoogtepunt, maar net het afsterven van de algen verbruikt zeer veel van de in het water aanwezige zuurstof. Daardoor wordt het vissenbestand bedreigd met afsterven. Het afscheppen of verwijderen van de algen heeft weinig zin en blijkt technisch erg moeilijk.
Bovendien is er een reëel gevaar omdat contact met de algen absoluut moet worden vermeden. Ook inname van het water kan zeer ernstige gevolgen hebben. Het eten van vissen afkomstig uit de vijver is uiteraard ook gevaarlijk voor de gezondheid. Er werden inmiddels informatieborden geplaatst rond de vijver om de bevolking te waarschuwen voor het gevaar. De waarschuwing heeft ook betrekking op dierenliefhebbers die met hun huisdier het recreatiegebied bezoeken.
Om het gevaar in te dijken zal de vijver op deskundige wijze worden belucht. Op termijn wordt, door de bevoegde en gespecialiseerde instanties, bekeken hoe dergelijke algenbloei in de toekomst kan worden vermeden.
Eandis zal in Ekeren, voor de uitbouw van haar net, werken uitvoeren in volgende straten:
* van 15 augustus t.e.m. 30 september (verlenging): Groot hagelkruis (huisnummers 7-129 en 20-136, en oversteek aan 136 naar 129 - voetpad), Oorderseweg (voetpad), Frans Lenaertsstraat (voetpad), en Akker (voetpad); * van 23 augustus t.e.m. 31 september (verlenging): Klein Hagelkruis (huisnummer 70, hoek Steenstraat 35), Steenstraat (huisnummer 33, tot hoek met Groot Hagelkruis), Pastorijveld, Vuurkruisenstraat, Roozemaaiveld, Beenhouwerstraat en Steenstraat (telkens in het voetpad); * van 14 september tot 29 oktober 2010: Hoogpadlaan(huisnummers van 9 tot 71 en van 24 tot 34, en van 54 tot Dennelaan 1 - voetpad), Gerardus Stijnenlaan (voetpad en rijweg), Constant Jordaenslaan (rijweg), Dennenlaan (voetpad), en Berkenlaan (voetpad); * van 14 september tot 29 oktober 2010: Bund (hoek Driehoekstraat huisnummer 234 tot 11, oversteek aan 3 overkant van 4 tot overkant 12 - voetpad en rijweg) * van 10 september tot 30 september: Prinshoeveweg (hoek De Oude Landen - oversteek Paardebloemlaan 1 - oversteek 201-214 - oversteek De Oude landen; voetpad en rijweg), Weegbreelaan (voetpad en rijweg), De Oude Landen (volle grond); verlenging
Telenet zal in Ekeren van 10/09/2010 tot 14/09/2010 een kast plaatsen in de Veltwijcklaan (huisnummer 238-240 - voetpad)
De Oosterweelverbinding is een dossier dat al 15 jaar meegaat. In 1995 krijgt de afdeling Wegen en Verkeer Antwerpen de opdracht een oplossing te tekenen voor de verkeersproblemen in en rond Antwerpen. Drie jaar later komt daaruit een startnota voort: ‘Het Masterplan voor de mobiliteit in Antwerpen. De prioriteit der prioriteiten'. In 2000 komt de Vlaamse regering met het ‘Masterplan Mobiliteit Antwerpen'. Dat is een breed plan voor nieuwe wegen, fietspaden, tramlijnen en een nieuwe scheldeoeververbinding: de Oosterweelverbinding. Er wordt gestudeerd en nagedacht over hoe dat plan moet worden ingevuld en in 2003 krijgt de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) de taak om het Masterplan te financieren en uit te voeren.
In 2005 wordt een eerste alternatievenstudie uitgevoerd, om de kostprijs van de Lange Wapper-brug te vergelijken met een tunnelalternatief. De tunnel zou 600 miljoen euro meer kosten, zo blijkt. De Vlaamse regering legt het budget voor het Masterplan vast op 3,5 miljard euro. Daarvan is 1,35 miljard euro bestemd voor de Oosterweelverbinding. Die kost is daarmee al fors meer dan de oorspronkelijke raming van 500 miljoen. Het ‘BAM- of Oosterweeltracé' wordt vastgelegd in een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP). Eind 2006 wint het consortium Noriant de aanbesteding voor de Oosterweelverbinding.
Het prijskaartje van de Oosterweelverbinding blijft oplopen. Minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open VLD) legt in 2007 het plafond op 1,85 miljard euro.
In maart 2008 steekt er stevige tegenwind op. Met het gezondheidsargument van fijn stof gaat de vzw Ademloos van reclamemaker Wim Van Hees in de aanval tegen de Oosterweelverbinding. Enkele maanden later bestelt de Vlaamse regering nog een alternatievenstudie om de zaak finaal te beslechten. Het bureau Arup-Sum moet drie tracés vergelijken, onder meer een tunnelvoorstel van actiecomité Straten-Generaal.
De verwarring is compleet wanneer Arup-Sum in maart 2009 plots met een eigen tunnelvoorstel op de proppen komt. Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A) keert zich af van de Lange Wapper en gaat resoluut voor een tunnel. De Vlaamse regering laat die tunnel onderzoeken, maar staat tegelijk de BAM toe om een bouwaanvraag in te dienen voor de Oosterweelverbinding.
In een referendum op 18 oktober 2009 stemt 59,24 procent van de deelnemende Antwerpenaren tegen de Lange Wapper. De Vlaamse regering beraadt zich in zeven werkgroepen over de werking en de toekomst van de BAM.
Begin 2010 beslist de Raad van State om het GRUP niet te vernietigen. De eigenaar van restaurant Het Pomphuis, gelegen onder de toekomstige brug, had een klacht ingediend.
De groep Forum 2020, met daarin Antwerpse ondernemers en de vroegere bezielers van Straten-Generaal, komt in februari nog met een eigen voorstel. Daarin wordt het verkeer een heel eind vóór de huidige Ring al afgeleid via drie tunnel-‘bretellen'.
Eind maart 2010 neemt de Vlaamse regering een ‘dubbelbesluit' om de discussie - tijdelijk - te beslechten. De Oosterweelverbinding met een Lange Wapper-brug is daarin vervangen door een alternatief met vier geboorde tunnels. De BAM moet het voorstel technisch uitwerken. Er worden wel drie voorwaarden gesteld aan de tunneloplossing. Als de tunnels technisch niet haalbaar zijn, als ze duurder uitvallen dan een brug of als het langer duurt om ze bouwen, dan komt de Lange Wapper er alsnog. Tegen het ‘einde van de zomer' moet er een beslissing zijn. Het Masterplan wordt geüpgraded tot ‘Masterplan 2020', met onder meer extra maatregelen rond openbaar vervoer en een oplossing voor de aansluiting van de Oosterweelverbinding aan de Schijnpoort.
Peeters maakt zich sterk dat er niet meer onderhandeld zal worden. Maar daags na het dubbelbesluit stelt de oppositie zich al de vraag die nu ook voorligt. ‘Hoe duur is te duur?' Fasten seatbelts: Oosterweel zet de landing in
* vrijdag 03 september 2010 * De Standaard * Auteur: Wim Winckelmans
BRUSSEL - Politieke keuzes maken over de Oosterweelverbinding is in het huidige politieke imbroglio haast onmogelijk. Van onze redacteur
Over de Oosterweelverbinding, die de Antwerpse Ring helemaal rond moet maken, zou niet meer onderhandeld worden na het dubbelbesluit dat de Vlaamse regering in maart nam na delicate onderhandelingen. Het zou een tunnel worden, tenzij dat onmogelijk of te duur was, of het project te veel vertraagde.
Maar hoeveel rek er op de scenario's zat is nooit duidelijk gemaakt, al had iedereen wel een idee daarover. Voor de SP.A was het ondenkbaar dat de Vlaamse regering op het brugscenario zou moeten terugvallen. In andere regeringspartijen werd al eens geopperd dat een miljard euro extra betalen voor een tunnel, te veel was. Vijfhonderd miljoen meer dan voor een brug was al meer bespreekbaar.
En nu liggen de voorlopige cijfers die gisteren voor het eerst besproken werden met de regeringstop, vertegenwoordigers van de stad Antwerpen en ingenieurs, precies in die grootteorde. Brussel heeft 500 miljoen nodig om zich te herfinancieren, Antwerpen heeft minstens evenveel nodig om de Oosterweelverbindig onder de grond te stoppen.
De gegevens zijn nog niet definitief. Bronnen in de Vlaamse regering haastten zich gisteren om ze voorbarig te noemen. Volgende week wordt er opnieuw vergaderd om eventueel nog bij te schaven, maar het lijkt wel duidelijk dat het resultaat binnen een vork ligt die politieke arbitrage nodig maakt.
Alleen is het klimaat er allerminst naar omdat dat ook snel te doen. De cijfers landen midden in een federale politieke impasse die het werk van de Vlaamse regering overschaduwt. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) doet mee aan de onderhandelingen, Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) eveneens.
En erger nog, de tegenspelers in het Oosterweel-steekspel, SP.A en N-VA, leven nu ook op federaal vlak in onmin. Begin deze week gaf SP.A-voorzitster Caroline Gennez N-VA-voorzitter Bart De Wever de schuld voor de impasse in de preformatie. Enkele uren later riep De Wever geprikkeld terug dat Gennez een kans had gemist om te zwijgen.
Die strijd kan nu een verlengstuk krijgen op Vlaams niveau. Want ondanks de stelling dat er over de Oosterweelverbinding nu niet meer onderhandeld hoefde te worden, zal er wel degelijk nog politiek overlegd moeten worden.
Dan is het bijvoorbeeld de vraag wat er tegenover kan staan als de SP.A haar duurdere tunnel toch krijgt. De verleiding zal groot zijn om de pasmunt ook in de federale onderhandelingen te zoeken. Het is niet uitgesloten dat de SP.A daar moet betalen om de slag om de Oosterweelverbinding te winnen.
Minister-president Kris Peeters heeft zijn regering tot 27 september, de dag van de septemberverklaring, de tijd gegeven om een oplossing te vinden. Dat is zes dagen na het einde van de zomer. Waar we dan staan in de federale regeringsvorming, is vandaag een raadsel.
(Belga) Het ministerieel comité van de Vlaamse regering heeft donderdag een vergadering gehad met de ingenieurs en vertegenwoordigers van de stad Antwerpen over het Oosterweeldossier. Zo meldt Vlaams minister-president Kris Peeters. De ingenieurs hebben informatie gegeven, maar omdat er nog heel wat vragen bleven, vinden er volgende week nog twee vergaderingen plaats om zoals voorzien tussen 21 en 27 september te landen, aldus Peeters. Het ministerieel comité - met naast Peeters, de ministers Crevits, Lieten, Bourgeois en Muyters - en de vertegenwoordigers van Antwerpen kregen van de ingenieurs informatie over de techniciteit, kostprijs en timing van de tunnelvariant en van het viaductproject met de aanpassingen ter hoogte van het Sportpaleis. Volgens de Vlaamse minister-president bleven er nog heel wat vragen over, zodat er volgende week nog twee vergaderingen gepland zijn. Het blijft de bedoeling om voor de start van het parlementaire jaar een beslissing te nemen, verklaarde Kris Peeters. (VIM)
De relatieve rust van de zomer is nu wel definitief voorbij. De eerste schooldag confronteerde de gebruikers van de Ring en het verkeer meteen weer met een lading enerverende files op alle belangrijke wegen. En meteen dook in Antwerpen ook het gevreesde spook van de Oosterweel weer op.
Minister-president Kris Peeters wil deze maand in de Vlaamse regering de knoop doorhakken. Gisteren zat hij samen met de bevoegde ministers en met vertegenwoordigers van het Antwerpse stadsbestuur. Er volgen nog meer besprekingen. Maar het is op dit moment nog hoogst onduidelijk in welke richting het dossier evolueert.
Ondertussen zitten ook de actiegroepen niet stil. Ademloos greep de start van het schooljaar aan om de impact van de verkeersvervuiling op de gezondheid van vooral kinderen onder de aandacht te brengen. Daarvoor had de vzw UA-professor Dirk Avonts gevraagd om zijn meest recente bevindingen over fijn stof toe te lichten.
Niemand kan eromheen: de Antwerpse regio is een gitzwarte vlek op het gebied van de vervuiling. Volgens Avonts zijn België en de Italiaanse Po-vlakte de enige regio's die onmogelijk tegen 2015 de Europese normen kunnen halen. "Dààrvoor zou ik wel eens een masterplan willen zien", zei de prof gevat.
Anderzijds kan het geen optie zijn om alle bestaande mobiliteitsplannen van tafel te vegen en opnieuw te beginnen met andere uitgangspunten. We kunnen niet vijftig jaar terug in de tijd. Dat zou Ademloos graag willen en ook vanuit het standpunt van medici en milieudeskundigen is het een begrijpelijke houding, maar voor onze economie zou het moordend zijn. Laten we niet vergeten dat niet alleen Antwerpen, maar heel Vlaanderen de toegevoegde waarde van de haven hard nodig heeft. En om die machine gezond te houden, is een minimum aan vlotte verkeersdoorstroming noodzakelijk.
Politiek is soms de kunst om de slechtste oplossing te vermijden, zegt havenschepen Marc Van Peel. De actiegroep stRaten-generaal en Forum 2020 hadden met hun Meccano- plan een mooi pakket van maatregelen in elkaar geknutseld om de mobiliteitsknoop te ontwarren, maar dat plan is geen optie voor de Vlaamse regering. Op tafel ligt het BAMtracé, met een brug of met vier tunnels. Aangezien we de documenten op basis waarvan de politici gaan kiezen niet mogen zien, kunnen we hen alleen maar veel wijsheid en verantwoordelijkheidszin toewensen.
De wijk van het Groot Hagelkruis in Ekeren is ongerust na de vergiftigingsdood van twee honden. Op 6 augustus werd Flash, de Jack Russell van Sandy Dekkers, ziek na een wandeling langs de brug aan het Groot Hagelkruis en Luithagen. Hij kreeg diarree en moest braken. "Drie dagen later is hij gestorven in de dierenkliniek", zegt Yorben, de zoon van Sandy. "Het was geen verdacht overlijden, omdat Flash een oudere hond was die aan kanker leed."
Maar op 16 augustus kreeg Mini, de tweede hond van het gezin Dekkers, dezelfde ziektesymptomen na een zelfde wandeling. De kerngezonde hond stierf nog dezelfde dag in de dierenkliniek. "Ditmaal roken we onraad en hebben we het kadaver laten onderzoeken in het toxicologisch labo van de universiteit Gent," vervolgt Yorben. "Dat vond Coumatetralyl en Warfarin, twee stoffen die gebruikt worden als rattenvergif. We hebben dehonden geen vergif zien eten, maar het ligt voor de hand dat ze het tijdens de wandeling binnen gekregen hebben."
Sandy heeft in de buurt een waarschuwingsbordje van de stad Antwerpen gevonden dat er een verdelgingsmiddel tegen ongedierte was gebruikt. Sandy en buurman Robert Mittemeyer leggen de schuld dan ook bij de stad. "Ik ben overal briefjes gaan ophangen", zegt een boze Roger. "Er zijn inmiddels nog zeker twee andere honden ziek geworden. Onverantwoord is het dat dit vergif gebruikt wordt vlakbij een speeltuin. Wat als een kind dit opeet? De stad zou beter het afval opruimen dat de ratten aantrekt. En de mensen beboeten die eten op straat gooien."
Ludo Heystraeten van de dienst Dierenoverlast van de Stad Antwerpen is formeel: "Dit gif komt pertinent niét van de stad Antwerpen. Ons gif bevat andere werkzame stoffen. Het is zwakker, zodat een hond al twintig dosissen binnen zou moeten hebben om te sterven. Bovendien zit ons gif vastgeklemd in zwarte plastic buizen. Zelfs de ratten kunnen het er niet uithalen, alleen van eten. En tenslotte dateert ons ingrijpen van april, dat is te lang geleden om nu nog te werken."
Het gemor over de verdubbeling van het lidgeld in de Antwerpse bibliotheken neemt toe. Luc Van Berlo, zelf actief in de districtsraad van Ekeren, vreest dat door de prijsstijging de buurtbibliotheken verder zullen leeglopen. Volwassen Antwerpenaren moeten vanaf 1 september 9,5 euro euro lidgeld betalen. Ze kunnen ook een lidkaart kopen voor 3 maanden, dat kost vier euro.
Antwerpen mobiel: nu echt VERKEERSOPLOSSING BEGINT AAN ONZE GRENZEN
Bron : De StandaardOnline van 31/08/2010
In een radio-interview met minister-president Kris Peeters over de politieke crisis, kwam gisteren ook het gevreesde Lange Wapper-dossier opnieuw op tafel. CHRISTIAN LEYSEN en GEERT NOELS zijn zo vrij enkele suggesties aan te reiken. Vlaanderen heeft ambitie als logistieke draaischijf en gelooft in ‘slimme logistiek'. Een duurzame oplossing voor het verkeer langs zijn logistieke en economische hart Antwerpen werd echter nog niet gevonden. Die vereist minstens vier elementen: een selectieve keuze van logistieke stromen, een intelligent systeem van verkeerssturing, een gefaseerde aanpak, en een gezonde financiering.
Een logistieke draaischijf moet een zo groot mogelijke toegevoegde waarde leveren voor de regio als return voor de directe kosten, de infrastructuur, maar ook de indirecte kosten (vervuiling, congestie en veiligheid). Een zuivere transitfunctie of het versassen van containers naar de ons omringende landen zijn daarvoor onvoldoende en niet slim.
Lyon
Slimme logistiek vraagt om selectiviteit: men moet verkeersstromen durven ontraden, en zeker geen ‘bulklogistiek' zowat gratis doorgang verlenen. Dit zou het mobiliteitsdossier in Antwerpen veel helpen. 80procent van het vrachtverkeer en 40procent van het personenverkeer op de ring heeft geen (economisch) verband met stad of haven.
Een intelligenter verkeerssysteem is een tweede element van een duurzame mobiliteitsoplossing. Dynamische steden in Europa houden transitverkeer verder van de stad weg door omleidingswegen. Elke Vlaamse toerist op terugweg van het zuiden weet dat hij voor Lyon wordt omgeleid naar Parijs via de nieuwe (omweg ) A46. Hij mist voortaan het langdurige zicht op de Rhône tijdens ellenlange files die hij vroeger mocht bewonderen in het centrum van Lyon. In Rijsel gebeurt hetzelfde, en wordt hij via een omweg tot bijna in Doornik opnieuw op weg gezet naar Gent. Het ‘natuurlijk tracé' via het centrum wordt niet meer aangegeven en de gps zit mee in dit complot. De overheid durft er bijsturen, iets wat we in Vlaanderen niet doen. Wie vandaag vanuit Nederland naar het zuiden reist via Breda, volgt ‘Gent' en belandt op de Antwerpse stedelijke ring. De mogelijkheid om via de Liefkenshoektunnel te rijden wordt verzwegen. Erger: de vermelding ‘tol' zonder ‘Gent' of ‘Doorgaand verkeer' ontraadt de laatste zuinige noorderbuur en andere transit van zo'n plan. We spreken dan nog niet over zinvolle financiële prikkels om de stedelijke ring en andere bottlenecks te ontraden. Een systeem van intelligente verkeerssturing is nochtans geen science fiction: de huidige technologie laat toe via digitale meldpunten transitverkeer in stedelijke omgeving op te sporen en extra te laten betalen.
De huidige verkeersborden met aanduiding van het fileleed en de doorlooptijd op de ring zijn een welkome verbetering, maar lijken wat op de melding hoeveel wachtenden er voor u zijn bij een telefooncentrale. Een echte sturing start aan onze grenzen met de buurlanden. De automobilist en vrachtwagenchauffeur moeten daar bij congestie een alternatieve route op het bord krijgen.
Gefaseerd
Hoe groter en complexer de opdracht, en hoe kleiner de concurrentie, hoe duurder de kostprijs van het bouwwerk. De huidige oplossing beantwoordt aan deze bouwwet. Een gefaseerde opdracht verlaagt de complexiteit - en dus de kostprijs - en voldoet aan enkele prioriteiten waaraan de Oosterweelverbinding niet voldoet. Voor de haven was vijftien jaar geleden - en nu nog steeds - een rechtstreekse toegang vanaf de rechteroever naar het Duitse hinterland (verbinding vanuit het knooppunt Ekeren rechtstreeks naar Wommelgem) zo'n prioriteit. Maar de tien jaar oude keuze door een kransje experten voor een Schelde-oeververbinding op één bepaald tracé is een dogma geworden. Internationale studiebureaus zoals Arup-Sum (een groep van 6.000 ingenieurs) hebben een andere visie. Maar Vlaanderen - weliswaar opdrachtgever van het studiewerk - heeft geen oren naar deze onafhankelijke meningen en alternatieven. Er is een onderbouwd alternatief concept: het Meccano-tracé. Dat werd gelanceerd door het Forum 2020 op basis van een studierapport. Het werd interessant bevonden maar even goed de facto genegeerd door het beleid. Een essentieel verschil is dat het een gefaseerde aanpak voorstelt, met duidelijke prioriteiten: een betere toegang tot de Liefkenshoektunnel (linkerbretel), rechtstreekse toegang tot de haven vanuit Wommelgem (rechterbretel) en als slotstuk een meer noordelijk gelegen Schelde-overgang. Volgens het studierapport is dit in zijn totaliteit niet duurder, maar kan het ook in stukjes worden uitgevoerd. Het heeft ook geen langere doorlooptijd dan het voorstel van de Vlaamse regering. Een omleiding van het transitverkeer buiten de Antwerpse Ring vermijdt immers belangrijke, dure en hinderlijke werken aan de Antwerpse ring na het realiseren van de eigenlijke Oosterweelverbinding aan het Sportpaleis. De gefaseerde aanpak staat toe sneller enkele belangrijke flessenhalzen op te lossen en dat tegen een fractie van de kostprijs van de Lange Wapper. Dit is in tijden van crisis en besparingen belangrijk voor politici, die niet meer in de budgettaire weelde van tien jaar geleden moeten opereren.
Gekissebis
Dit brengt ons bij het vierde: het financiële plaatje. De Vlaming is ongeduldig en mort over het gekissebis over de Lange Wapper. De reactie dat ‘er nu moet beslist worden' is begrijpelijk. Maar het snel doorduwen van een suboptimale en dure oplossing is niet het antwoord. De kosten van het project zijn in het verleden al exponentieel de hoogte ingegaan. Geplande maar niet aanbestede werken zoals de ‘herdimensionering' van de ring tot aan de Kennedytunnel doen voor een herhaling vrezen. Het financieel plan is ook aan bijsturing toe: het voorgestelde tolheffingconcept is achterhaald en kan geen financieel evenwicht garanderen door de kostenexplosie. Grote infrastructuurprojecten die uiteindelijk een veelvoud van het budget kosten zijn onaanvaardbaar, zeker gezien de overheidstekorten. Wat we zelf doen, moet ook financieel efficiënter gebeuren. Een zuinigere gefaseerde aanpak, met een transparante financiering gevoed door inkomsten van een slimmere logistieke sturing zijn dus elementen van een moderne aanpak.
Het dubbelbesluit mist deze noodzakelijke viervoudige aanpak. De inhoud, de reële toedracht van de alternatieven en vergelijkingspunten, en nog meer de financiering blijven onbekend. Zolang de juiste kostprijs noch het onderliggende financieringsmodel gekend zijn, blijven we als regio suboptimale financiële en economische investeringen maken waarvan we dachten dat ze bij de oude wafelijzerpolitiek hoorden.
Een duurzame oplossing voor de Vlaamse en Antwerpse mobiliteit vraagt om een nieuwe aanpak: selectiviteit wat betreft de gewenste logistieke stromen en activiteiten, een gefaseerde aanpak met prioriteiten in een duidelijk financieringsschema. Een volledige en onafhankelijke kosten-batenanalyse moet dan uitwijzen of een bijkomende Schelde-oeververbinding de eerste prioriteit voor Vlaanderen zou zijn, ofwel intelligentere verkeerssturing en een gerichte investering in bretellen ter ontlasting van de Antwerpse ring. Wij geloven dat er wel een breed maatschappelijk draagvlak is voor deze viervoudige aanpak van het mobiliteitsprobleem, omdat het dichter bij de huidige bezorgdheden staat van de bevolking, de economische noden en de portemonnee van de Vlaming.
CHRISTIAN LEYSENGEERT NOELSWie? Leysen is topman van het bedrijf Ahlers en initiatiefnemer van het Forum 2020. Geert Noels is hoofdeconoom bij Econopolis en Vermogensbeheerder bij Econowealth. Wat? Het dogma van het ‘natuurlijk tracé' moet verlaten worden. Waarom? We leven niet langer in de weelde van tien jaar geleden.
EKEREN - Het vervangen van onleesbare en verdwenen straatnaamborden, 11.000 stuks op Antwerps grondgebied, sleept al drie jaar aan. Het district Ekeren wacht niet langer op actie van de stad en vervangt op zijn eigen grondgebied momenteel zelf de bordjes. 'Het vervangen en aanbrengen van verdwenen en onleesbare straatnaamborden is een bevoegdheid van het stadsbestuur, maar de voorbije drie jaar bleef de stad in gebreke. Wij vinden dat de Ekerenaar daar niet de dupe van moet zijn. Het zijn trouwens ook wij die de klachten krijgen', stelt Ekers districtsvoorzitter Ronny Kruyniers (SP.A).
Het districtsbestuur trok bijgevolg 14.650 euro in de begroting uit voor de vervanging van 140 straatnaamborden. De firma Callier uit Nazareth is volop bezig om ze op de juiste plekken te bevestigen. 'Alleen al in de Weegbreelaan ontbraken acht straatnaamborden. Zelfs de postbode wist niet meer waar hij moest zijn', stelt Ekers wijkcoördinator Huub Vaneerdewegh.
Het districtsbestuur koos ervoor om onder de straatnaam een woordje uitleg over de betekenis toe te voegen. 'Wanneer onze burgers nog straatnaamborden zien, die onleesbaar of verdwenen zijn, roepen we hen op dit te melden op district.ekeren@stad.antwerpen.be', voegt Ronny Kruyniers er nog aan toe.
Ook Antwerps ombudsvrouw Karla Blomme krijgt regelmatig klachten over ontbrekende of onleesbare straatnaamborden. 'Het is een beetje een pijnlijk verhaal', vertelt ze, 'de stad had een leverancier gevonden, maar de overeenkomst sprong af. De brandweer bracht de te vervangen straatnaamborden vervolgens in kaart en wilde de borden ook daadwerkelijk vervangen, maar van overheidswege kwam hier bezwaar tegen omdat dit niet tot het takenpakket van de brandweer behoort. Er liggen ondertussen 700 nieuwe borden in de kazerne te wachten.'
'Eigenlijk zou deze materie misschien best gedecentraliseerd worden', vervolgt Ronny Kruyniers nog, 'wij staan toch dichter bij de burgers.'
'Er ligt een voorstel op tafel om in de begroting van 2011 een substantieel bedrag op te nemen voor de vervanging van straatnaamborden', zegt Dirk Delechambre, woordvoerder van de stad Antwerpen. 'De eerste borden zouden dan in de loop van 2011 opgehangen kunnen worden, maar het zal toch drie jaar duren voor alle borden opgehangen zijn. De begroting voor 2011 moet wel nog worden besproken.'
Zware regenval heeft donderdagavond voor grote wateroverlast gezorgd in Antwerpen. Vooral de districten Zandvliet, Deurne en Ekeren zijn getroffen. Daar liepen tal van straten en kelders onder water.
De hulpdiensten kregen de eerste oproepen voor wateroverlast binnen rond 22 uur. Een wolkbreuk had een woonwijk in de omgeving van Noordland en Conterscherp in Zandvliet getroffen. De brandweer vroeg bijstand van de politie nadat in de hele wijk de kelders onder water waren gelopen.
Ook de Zandvlietsedorpstraat en de Zoutestraat liepen helemaal onder water. Op een gegeven moment reikte het water tot aan de gevels van de woningen. Nadat het gestopt was met regenen, trok het water na een twintigtal minuten weg.
In Ekeren werden de Bund, Leugenberg en Klein Heiken getroffen door wateroverlast. Om 23.40 uur merkte een politiepatrouille op dat het water van een beek aan het Vloeiende gelijk stond met de omliggende weilanden. Ze brachten de rampenambtenaar en de brandweer op de hoogte die de situatie verder opvolgden.
Ook in Deurne en Hoboken liepen verschillende starten onder. De brandweer pompte op verschillende plaatsen het water weg. In de Vogelzanglaan in Antwerpen stond er zo veel water dat de politie de straat deels moest afsluiten.
Op 1 september gaat in alle Antwerpse bibliotheken een nieuw reglement in. Wie te laat inlevert, betaalt veel meer.
Belangrijkste nieuwigheid is dat u in de toekomst boeken, cd's en dvd's nog maar drie weken kan ontlenen. Gratis verlenging, zoals vroeger bij boeken, is niet meer mogelijk.
Voor elke dag surplus betaalt een volwassene voortaan 0,20 euro per item. Jongeren moeten 0,10 euro per item per dag opleggen. Voor wie enkele weken te laat komt, kan de rekening dus fiks oplopen. Volwassenen mogen immers in totaal 30 items per lidkaart ontlenen...
Ook het lidgeld slaat op. Een volwassene betaalt voortaan 9,5 euro in plaats van 5 euro. Senioren genieten het reductietarief van 5 euro. Voor jongeren onder de 18 jaar blijft de bibliotheekservice wel gratis.
'Sprinters' Maar er is ook goed nieuws. Vroeger kostte de ontlening van een cd 0,50 euro en een dvd 1 euro. Dat wordt vanaf 1 september helemaal gratis.
Het stadsbestuur keurde het nieuwe reglement in mei goed met de redenering dat men het korte gebruik wilde stimuleren. Door kortere leenperiodes komt het materiaal sneller ter beschikking. Voor heel populaire boeken, cd's en dvd's start de bib met ‘sprinters', die slechts een week ontleend kunnen worden.
Niet fair Maar niet iedereen volgt de redenering van het stadsbestuur. Het Ekerse raadslid Luc Van Berlo (SLP), een specialist in blibliotheekdossiers, vindt het niet fair dat de gewone boekenlezer opdraait voor de gratis ontlening van nieuwe media.
"In tegenstelling tot Antwerpen bouwen de meeste gemeenten het lidgeld af tot een symbolische bijdrage. Een boek vergt ook veel meer tijd dan een cd en dvd. Sommigen lezen misschien bliksemsnel, maar velen doen er langer over dan drie weken. Zij betalen de rekening."
(GRUP) Spoorweginfrastructuur Oude Landen. Openbaar onderzoek.
College van burgemeester en schepenen beraadslaging/proces verbaal Samenstelling: de heer Patrick Janssens, burgemeester; de heren Robert Voorhamme, Philip Heylen, Ludo Van Campenhout, mevrouw Leen Verbist, de heren Marc Van Peel; Luc Bungeneers, Guy Lauwers, mevrouw Monica De Coninck, schepenen; de heer Roel Verhaert, stadssecretaris.
Zitting van woensdag 18 augustus 2010 Iedereen aanwezig behalve de heer Roel Verhaert, stadssecretaris.
Het secretariaat wordt waargenomen door de heer Manfred Vandewalle, waarnemend stadssecretaris. collegebesluit: 9701 van woensdag 18 augustus 2010
Stadsontwikkeling A-Punt 12 Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Spoorweginfrastructuur Oude Landen. Openbaar onderzoek. Advies. Goedkeuring. Introductie beleidsrichtlijn (Jaarnummer 9701) Op 18 juni 2010 keurde de Vlaamse regering de voorlopige vaststelling van het ontwerp-GRUP Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren goed. Van 9 augustus 2010 tot en met 7 oktober 2010 loopt een openbaar onderzoek voor dit ontwerpplan. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek kan de gemeenteraad advies verlenen. Het college stelt de gemeenteraad voor het ontwerp gunstig te adviseren.
Agendapunt, college, gewone zitting, 20/11/2009, jaarnummer 16320 Auteur: Klaas Meesters/Hans Willems Motivering Voorgeschiedenis Op 16 juli 2010 ontving stadsontwikkeling/ruimte, mobiliteit en erfgoed/ruimtelijke planning (SW/RME/RP) een schrijven van de Vlaamse overheid, Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed (met referentie 2.12/11002/108.1), dat het openbaar onderzoek voor het ontwerp-GRUP Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren aankondigt. Tijdens de periode van het openbaar onderzoek (9 augustus 2010 tot en met 7 oktober 2010) kan de gemeenteraad zijn advies bezorgen aan de Vlaamse commissie voor ruimtelijke ordening (VLACORO). Op 31 oktober 2001 (jaarnummer 11719) keurde het college de beleidsovereenkomst omtrent de herbestemming van het spoorwegemplacement Stuivenberg tot Stedelijk Park Spoor Noord tussen de NMBS, nv EIS en de stad Antwerpen goed. In de beleidsovereenkomst handelt één ontbindende voorwaarde over de uitwijkbundels met name artikel 29. Uitwijkbundels. In dit artikel streven de partijen een spoedige oplossing na voor de verplaatsing van de aanwezige uitwijkbundels naar Luchtbal. Op 23 januari 2004 (jaarnummer 346) besliste het college om principieel akkoord te gaan met de verplaatsing van de uitwijkbundel naar Luchtbal, conform de beleidsovereenkomst, maar niet in combinatie met de onderhoudsinstallatie. Op 10 maart 2006 (jaarnummer 2610) keurde het college de beleidsnota ‘Oude Landen' goed, waarmee het haar visie op dit gebied vanuit het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s- RSA) uitschrijft in functie van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de optimalisatie van de spoorontsluiting van de haven, waarmee tegelijkertijd de (minimale) spoorwegbundel kan worden verankerd. Het college besliste hierover een collegiale brief te richten aan de minister bevoegd voor ruimtelijke ordening en de NMBS. Op 24 april 2006 (jaarnummer 493) besliste de districtsraad van Ekeren naar aanleiding van de beleidsnota ‘Oude Landen' en de projecten van de NMBS een aantal aanbevelingen over te maken aan de Vlaamse regering. Op 21 december 2006 werd het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s-RSA) 'Antwerpen Ontwerpen' door de deputatie definitief goedgekeurd. Op 9 februari 2007 (jaarnummer 1492) nam het college akte van het kennisgevingsdossier van het project-MER voor de aanleg van een ongelijkvloerse spoorvertakking en uitbreiding van de spoorbundel Luchtbal en besliste om zijn advies over te maken aan de dienst Milieueffectenrapportage van de Vlaamse Overheid (Departement Leefmilieu, Natuur en Energie). In het kader van de project-MER adviseerde het college op 22 februari 2008 (jaarnummer 1660) om volgende milderende maatregelen op de nemen: 1 Het gebied tussen beide spoorprojecten wordt door de NMBS ingericht als een natuurontwikkelingsproject, waarvoor te gepasten tijden in samenspraak met de stad een plan zal voor opgemaakt worden 2 De oversteekbaarheid van Lijn 27A te realiseren door een recreatieve en ecologische verbinding te maken samen met de onderbruggingen en het herstel van de oevers van de Oudelandse beek en de Laarse beek ter hoogte van hun dwarsing met het vertakkingscomplex. 3 De oversteekbaarheid van Lijn 12 te realiseren door een recreatieve verbinding te maken ten zuiden van de spoorbundel Luchtbal die het bestaande natuurreservaat verbindt met het toekomstige natuurrijk park. In de zitting van 3 april 2009 (jaarnummer 4459) adviseerde het college in het kader van de nota voor publieke consultatie om: • de dienst Milieueffectrapportage (Mer),van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid, te vragen om volgende elementen verder te laten onderzoeken: o De effecten van het afgraven van de zone tussen de spoorlijnen en het daadwerkelijke bergingsvermogen van die afgegraven zone. Daarvoor is een onderzoek over een heel jaar vereist en niet enkel over de zomermaanden o Voldoende aandacht te geven aan de wateroverlastproblematiek in de omliggende woonwijken o De geluidsoverlast voor de omliggende wijken o De mogelijke lichtpollutie van de spoorbundel. • het college verzoekt de dienst Mer om volgende aspecten als randvoorwaarden in het verder proces mee te laten nemen: o De zone tussen de spoorlijnen wordt ontwikkeld tot een zone met natte natuur; o De structuurkwaliteit van de Oudelandsebeek wordt verbeterd o Overbruggingen worden volgens de principes van de natuurtechnische milieubouw opgelost
o Er wordt geen onderhoudsinfrastructuur voorzien. Dit moet vertaald worden in het GRUP o De nieuwe spoorwegbundel moet ten oosten van de huidige worden voorzien. Ook dit moet in het GRUP verankerd worden o Er moeten verbindingen voorzien worden doorheen het gebied voor zwakke weggebruikers o De non-stophoofdroute die komt van Schoten en Brasschaat moet naar Antwerpencentrum doorgeschakeld worden o Zowel spoorlijn 12 als 27a moeten op meer dan één plaats oversteekbaar zijn. • Het college vraagt de dienst Mer het plangebied van het GRUP uit te breiden met het landbouwgebied Oude Landen (het sportpark). • Het college vraagt de dienst Mer het studiegebied voor het plan-MER uit te breiden met: o Het natuurreservaat de Oude Landen o De vallei van de Laarse Beek tot aan het afrittencomplex van de E19 o Het gebied rond het voormalige Klinaziekenhuis o Het buffergebied langsheen het woongebied Rozemaai. In de zitting van 10 juli 2009 (jaarnummer 9080) heeft het college besloten een collegiale brief naar de minister bevoegd voor Ruimtelijke Ordening en naar het hoofd van de entiteit departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed te sturen. In deze brief werd gevraagd het plangebied van het GRUP in opmaak voor de spoorweginfrastructuur Oude Landen te verruimen met de zone met de bestemming agrarisch gebied ten oosten van de spoorlijn 27A en deze zone om te vormen tot recreatiegebied. In zitting van 10 juli 2009 (jaarnummer 9273) besliste het college de projectdefinitie voor het masterplan Sportpark Oude Landen goed te keuren en volgende kandidaten aan te duiden om deel te nemen aan de minicompetitie: 1 Soresma & Atelier JPLX 2 Grontmij Vlaanderen & Denis Dujardin 3 THV Office Kersten Geers David Van Severen & Technum & Tritel In de zitting van 20 november 2009 (jaarnummer 16320) besliste het college om volgend advies uit te brengen op de plenaire vergadering van het GRUP: 1 aanhorigheden in artikel 1 te schrappen of te expliciteren, opdat onderhoudsinfrastructuur voor treinen zoals ‘trainwashes', expliciet verboden wordt; 2 meer dan één overweg voor fietsers en voetgangers per spoorbundel zowel grafisch als in de voorschriften op te leggen en deze aan de aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning voor de spoorwegbundels te verbinden; 3 heel het plangebied van het masterplan Sportpark Oude Landen als recreatiegebied in te kleuren. Concreet gaat het over de bijkomende percelen 246c, d, e en g, 247 y en c2, 248k en s; 4 het s-RSA in de planningscontext van het GRUP op te nemen. In de zitting van 11 december 2009 (jaarnummer 17665) werd Grontmij Vlaanderen & Denis Dujardin aangesteld als ontwerpers voor het masterplan ‘Sportpark Oude Landen'. In de zitting van 25 juni 2010 (jaarnummer 7808) keurde het college het voorontwerp van het masterplan ‘Sportpark Oude Landen' en het bijhorende communicatietraject goed. Aan de dienst stadsontwikkeling/ruimte, mobiliteit en erfgoed/ruimtelijke planning (SW/RME/RP) is de opdracht gegeven onderhandelingen op te starten met Infrabel om het talud van de spoorweg aan te passen aan het masterplan. In de zitting van 25 juni 2010 (jaarnummer 7809) werd de opmaak van een waterstudie voor het ‘Sportpark Oude Landen' gegund aan Soresma nv Feiten en context Infrabel wenst op de spoorlijn 27a een ongelijkgrondse kruising aan te leggen en een bijkomende spoorwegbundel te realiseren langs lijn 12. TUC-rail heeft aan Arcadis-Aeolus de opdracht gegeven om voor het gebied tussen de twee spoorlijnen een inrichtingsplan uit te werken. Van de eerste aanzet tot analyse voor dit plan tot de definitieve inrichtingsvisie werd op werkvergaderingen gepresenteerd aan een vertegenwoordiger van de Vlaamse Bouwmeester, van Agentschap Natuur en Bos (ANB) en Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed (RWO). Ook een vertegenwoordiging van het district Ekeren en een ambtenaar van SW/RME/RP was steeds aanwezig. Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed (RWO) - ruimtelijke planning maakt met het integratiespoor een GRUP op voor de bijkomende spoorweginfrastructuur ‘Oude Landen'. Dit GRUP is vereist omdat Infrabel plannen heeft om een ongelijkgrondse kruising op lijn 27a en een bijkomende spoorwegbundel langs lijn 12 aan te leggen. De zone is echter op het gewestplan ingekleurd als parkgebied. In de beleidsnota Oude Landen kreeg de zone ten oosten van spoorlijn 27a de functie van speelbosontwikkeling met integratie van de bestaande sportvelden. Inmiddels is de visie rond deze strook geëvolueerd naar het realiseren van een sportpark. Dit sportpark is verder verfijnd in het voorontwerp van het Masterplan ‘Sportpark Oude Landen'. Voor het voorontwerp-GRUP organiseerde RWO een plenaire vergadering op 26 november 2009. Het GRUP is aangepast op de basis van de opmerkingen die in de plenaire vergadering werden besproken. Op 18 juni 2010 heeft de Vlaamse Regering het GRUP ‘Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren' voorlopig vastgesteld. Dit ontwerp-GRUP wordt in openbaar onderzoek gebracht. Juridische grond De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009, artikel 2.2.6.§1 en volgende die de goedkeuringsprocedure voor een GRUP bepaalt. Argumentatie Op de plenaire vergadering werden de volgende opmerkingen meegegeven: 1 aanhorigheden in artikel 1 te schrappen of te expliciteren, opdat onderhoudsinfrastructuur voor treinen zoals ‘trainwashes', expliciet verboden wordt; 2 meer dan één overweg voor fietsers en voetgangers per spoorbundel zowel grafisch als in de voorschriften op te leggen en deze aan de aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning voor de spoorwegbundels te verbinden; 3 heel het plangebied van het masterplan Sportpark Oude Landen als recreatiegebied in te kleuren. Concreet gaat het over de bijkomende percelen 246c, d, e en g, 247 y en c2, 248k en s; 4 het s-RSA in de planningscontext van het GRUP op te nemen.
In de stedenbouwkundige voorschriften wordt onder ‘artikel 1: Spoorinfrastructuur' ‘onderhoudsinfrastructuur voor treinen' uitgesloten van de mogelijke werken en handelingen. De vraag om ‘trainwashes' expliciet te verbieden is hiermee opgevolgd. De vraag om meer dan één overweg voor fietsers en voetgangers per spoorbundel op te leggen, is niet mee genomen in het ontwerp-GRUP. In de plannen van Infrabel voor de ongelijkgrondse kruising op lijn 27a zijn twee tunnels voor voetgangers en fietsers voorzien. Op lijn 12 worden in de huidige plannen geen overgangen opgenomen. Overgangen voor fietsers en voetgangers zijn in het stedenbouwkundig voorschrift van het GRUP steeds mogelijk. Er wordt voorgesteld om deze overgangen via onderhandelingen trachten te realiseren en niet te laten opleggen. De gevraagde percelen die binnen de contour van het GRUP vallen, zijn van agrarisch gebied naar recreatiegebied omgezet. Zo is, op 2 kleine percelen na die geen belemmering vormen voor de uitvoering van het masterplan, heel het plangebied van het masterplan ‘Sportpark Oude Landen' recreatiegebied. Het s-RSA is, summier, in de planningscontext van het GRUP opgenomen. Besluit Artikel 1 Het college neemt kennis van de volgende tijdstabel. Ontvangst van de aanvraag: 16 juli 2010 Uiterste uitspraakdatum van het college: 27 augustus 2010 Uitspraakdatum gemeenteraad 20 september 2010 Artikel 2 Het college stelt de gemeenteraad voor om het ontwerp-GRUP Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren gunstig te adviseren. Artikel 3 Het college neemt kennis van de bijhorende inrichtingsvisie opgemaakt in opdracht van TUC-rail. Artikel 4 Het college geeft opdracht aan: Dienst Taak SW/RME/MOB om bij mogelijke partners te peilen naar een project rond de overgangen over L12 Artikel 5 D it besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.