Een typisch Italiaans nagerecht heet semifreddo. De semifreddo is niet ijskoud, maar ook zeker niet op kamertemperatuur. De temperatuur ligt ergens ertussen, daar, op de gulden middenweg die Italianen altijd weer weten te vinden.
Ik presenteer haar met een uitgesproken Nederlands gerecht, namelijk warme stoofpeertjes.
Een mooie afsluiter vol tegenstellingen die prima bij elkaar passen.
- Semifreddo van honing met walnoten en warme stoofpeertjes
- sbrisolona, kruimelamandelkoek
- fruitsalade
Zowel de semifreddo, als de stoofpeertjes, als de sbrisolona kunnen prima 1 of 2 dagen van tevoren worden bereid. De fruitsalade maak je op het laatste moment.
recept semifreddo van honing
voor 4-6 personen
4 eieren
70 gram suiker
50 gram (acacia)honing
100 gram mascarpone
50 gram walnoten
honing voor versiering
Vrij naar een recept van Butta la pasta.
Splits de eieren.
Mix de dooiers met de suiker totdat er een bijna witte substantie ontstaat.
- Voeg de honing en de mascarpone hier aan toe en mix het goed door.
- Klop de eiwitten stijf en schep ze door het mascarponemengsel.
IngrediĂŤnten en bereiding stoofpeertjesvoor 4-6 personen
1 kg stoofperen van de JEF60 gram suiker
1 scheutje droge witte wijn
1 stuk pijpkaneel
2 kruidnagels
eventueel 5 gram aardappelmeel
Was en schil de peren, snijd grote peren door midden.
Zet ze op met suiker, wijn, pijpkaneel, kruidnagels en zoveel water tot ze half onderstaan. Laat de peren 2 - 3 uur stoven op een laag pitje.
Schep de peren uit het vocht en verwijder de pijpkaneel en de kruidnagels. Bind het perensap met wat aangemengd aardappelmeel tot een dun sausje.
Maak de peertjes minstens een dag eerder klaar, dat komt de smaak zeker ten goede