Het lichaam van de minzame arbeider Lothar Sefrin werd op 1 februari 2005 gevonden in zijn appartement op het Groenplein in Zelzate. De politie was met een slotenmaker het appartement binnengedrongen omdat een werkmakker alarm had geslagen. Sefrin had al drie dagen niks meer van zich laten horen. Naast de zetel vonden ze het lijk van de Duitser, het hoofd ingeslagen met een hamer en beroofd van zijn portefeuille, huissleutels en gsm.

'Te braaf'

Sefrin wordt door zijn omgeving omschreven als een vriendelijk man. In 2000 was de Duitser in ons land verzeild geraakt en de liefde overtuigde hem te blijven. Hij ging aan de slag bij MultiServ, een bedrijf dat in onderaanneming van Sidmar (nu ArcelorMittal) werkte. 'De beste manuele snijbrander die ze in dienst hadden.' En de liefde was wederzijds, want zelfs nadat zijn relatie was spaak gelopen, bleef Sefrin in België wonen. 'Hij straalde vrolijkheid uit en was steeds correct', klinkt het bij vrienden en kennissen. 'Hij was steeds behulpzaam, eigenlijk zelfs te braaf, iets waar anderen soms van profiteerden.'

Zo iemand was Christophe Rizzo, verdachte van de moord, wiens levensverhaal heel wat minder fraai oogt. Rizzo volgde beroepsonderwijs, maar maakte geen enkele studie af. Zijn laatste richting, hotel- en bakkerijschool, eindigde hij met een C-attest, waardoor hij geen diploma van middelbaar onderwijs bezit. Dankzij voorspraak van zijn moeder, werkte Rizzo sinds 1999 bij MultiServ. Overdag dan, want 's avonds vloog hij telkens terug naar de gevangenis.

Rizzo had immers al een mooi strafblad bijeen gespaard. In 1990 wordt hij een eerste keer veroordeeld voor opzettelijke slagen en verwondingen, een jaar later krijgt hij een jaar celstraf voor afpersing. In 1997 krijgt hij drie jaar voor diefstal met geweld en in 1999 een zware geldboete voor bezit van heroïne. Hij wordt vaak omschreven als een opvliegend baasje. Zijn eerste vriendin vertelt dat ze geregeld klappen kreeg van hem. Het koppel ging twee maanden na de geboorte van hun dochtertje uiteen. Drugs en drank vervolledigen het plaatje.

Geld 'lenen'

Bij MultiServ worden Rizzo en Sefrin vrienden. Vooral voor Rizzo een goeie zaak, want de drugsverslaafde met een liederlijk leven kon geregeld geld 'lenen' bij zijn Duitse werkmakker. Maar eind 2004 wordt Rizzo op straat gezet bij MultiServ. Ondanks het feit dat zijn moeder hem geregeld financieel bijspringt, voelt hij dat zijn financiële zorgen nu zware problemen worden.

Wanneer een maand later zijn vriend dood wordt aangetroffen in zijn appartement, wijzen dan ook alle sporen in de richting van Rizzo. Zo zijn de bewijzen onweerlegbaar dat Rizzo de dagen na de moord voor in totaal zo'n 2.500euro heeft afgehaald met de bankkaart van Sefrin en ermee diverse aankopen in een jeanswinkel, C&A en Schoenreus heeft betaald. Rizzo bekent na herhaaldelijke ondervragingen dat hij de bankkaart heeft gestolen, maar wel de avond voor de moord.

Voor het feit dat de gsm van Sefrin verschillende keren in Terneuzen, waar Rizzo woonde, is getraceerd, heeft hij geen verklaring, en daar geeft hij verder ook geen krimp over. En al weigert hij een test met de leugendetector, hij blijft bij zijn bewering dat hij de bankkaart stal de avond voor de moord. En zelfs wanneer bij zijn moeder een hamer wordt gevonden, die zeer goed het moordwapen kan zijn, blijft Rizzo staalhard ontkennen en stuurt hij het politieonderzoek zelfs naar andere mogelijke verdachten.

Maar elk onderzoek dat de recherche van België en Nederland doet, lijkt telkens terug te keren naar Rizzo zelf. Vijf jaar na de feiten mag hij dat nu verklaren aan de volksjury.


bron het nieuwsblad door OLIVIER SCHEIR
zie bijlage