De Cafébond vraagt net als het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) dat er snel duidelijkheid komt inzake het rookverbod. Dit naar aanleiding van de uitspraak van de correctionele rechtbank van Tongeren die het rookverbod als onwettig bestempelde.
Tegelijkertijd vraagt de Cafébond om rekening te houden met de economische gevolgen van een rookverbod voor de noodlijdende cafésector. De populariteit van thuishoreca zal nog groter worden, een oneerlijke concurrentie die overigens oncontroleerbaar is. Tachtig procent van de klanten in buurt- en volkscafés zijn roker en een groot deel zal het café links laten liggen als er niet meer gerookt mag worden. Dit is ook gebleken in Duitsland en Nederland waardoor een versoepeling van de rookwet noodzakelijk werd, en het roken in kleine cafés opnieuw kan.
Beter zouden ventilatoren door de overheid gekeurd worden op efficiëntie, en verplicht in zaken waar men het roken wil toelaten.
Als het algemeen rookverbod er toch komt in de cafés wil de Cafébond een volledig rookverbod op alle plaatsen. Dit om de oneerlijke concurrentie van ondermeer de thuishoreca uit te sluiten.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Het Cordon Sanitaire: toch niet zo ongewoon in de Belgische geschiedenis?
De mening van de massa werd een eeuw geleden volledig genegeerd. Er was wel stemrecht, maar de rijken hadden in België tot vier stemmen, de gewone mens maar één. In 1885 werd de BWP opgericht: de Belgische Werkliedenpartij of de socialisten. Zij zouden eindelijk de grote massa een stem geven. Ze konden zich aldus aan hevige tegenwind van de bestaande partijen verwachten. Dit klinkt al bekend, niet? Maar wacht, er is meer: de BWP stelde heel wat hervormingen voor, het kon zo niet verder in België, maar de traditionele partijen van toen (katholieken en liberalen) weigerden elk debat met de nieuwe partij, die ze extreem noemden. In een tekst uit de jaren 1890 drukte men zich als volgt uit over de BWP: un vieil instinct de brutalité, un reste de barbarie, une passion aveugle de destruction que tant de siècles de civilisation ont vainement tenté danéantir. On a vu le réveil de ces instincts brutaux à la Terreur, puis dans la Commune de Paris, puis plus récemment et de plus près dans les mémorables grèves de 1886. Cest bien à ces instincts là que font appel les socialistes pour soulever le peuple La force des socialistes: cest la critique des maux de la société actuelle, des maux qui ne sont souvent malheureusement trop vrais Cest en effet dans cette attaque de la société actuelle, dans cette description toujours répétée et rendu saissisante que les socialistes trouvent leur force. Nous ne le combattrons point sur ce terrain: nous dirons: le problème social existe, mais est-ce que vous en tenez la solution? Où nous attaquons les socialistes cest dans leur propagande où ils ne cessent de prêcher la haine tout en promettant les choses plus irréalisables
Wat wordt hier dus gezegd: 1. Jullie teren op sociale problemen 2. Jullie brengen geen oplossingen 3. Jullie prediken alleen maar haat. Klinkt bekend, nietwaar?
Ondanks de vele haatcampagnes tegen de BWP bleef de partij maar groeien, dus besloot men maar rechtszaken te beginnen tegen de partij, men vond makkelijk een stok om de BWP-hond te slaan, onder andere wegens opruiing en majesteitsschennis: er werden verschillende processen tegen BWP-leiders aangespannen die veroordeeld werden. Het voornaamste resultaat van deze processen was dat de BWP en haar leiders almaar populairder werden. Klinkt ook bekend, nietwaar?
In april 1895 werd de kieswet in die zin aangepast, dat de bestaande partijen in hun hegemonie werden bestendigd, men was namelijk erg bang dat de BWP op gemeentelijk niveau aan de macht zou komen. Wetswijzigingen om te vermijden dat een partij aan de macht zou komen, waar hebben we dat nog gehoord?
Waarom wilde men eigenlijk niet luisteren naar die BWP? Wel, men vond dat de kleine man geen verstand had van politiek, net als vandaag dus.
Heel interessant is de mening van liberaal Jules Ingenbleek, lange tijd een sleutelfiguur in de Belgische politiek en adviseur van koning Albert I. Hij verklaarde ooit: On peut éviter une révolution, en réalisant de plein gré, par une évolution oppurtune, des idées qui semblaient révolutionnaires Il est des malades qui se comportent comme sils étaient bien portants, soit quils ignorent le mal qui les ronge sourdement, soit quils naiment pas de consulter un médécin, de peur que celui-ci ne leur apprenne une mauvaise nouvelle, soit encore quils redoutent de devoir se soumettre à un régime quils nauraient pas le courage de le suivre. Ils vont inconsciemment à leur perte, alors quils avaient chance de se sauver. Samengevat: wie ziek is, maar die ziekte ontkent, gaat eraan dood, terwijl hij genezen had kunnen worden indien hij tijdig naar de dokter was geweest. Ik hoop dat de lezer begrijpt wat hiermee wordt bedoeld.
Hoe is de BWP uiteindelijk toch aanvaard? Eenvoudig: toen de Duitsers in 1914 ons land binnenvielen, zagen de traditionele partijen dat de BWP nodig was omdat de regering de volkssteun nodig had. Onmiddellijk werd de partij opgenomen in de regering. Iedereen werd er beter van, behalve de regerende partij (namelijk de Katholieke Partij). We mogen hopen dat er geen wereldoorlog moet uitbreken eer men inziet dat er moet geluisterd worden naar de huidige Vlaamse volkspartij (neen, niet de SP.a).
Een laatste, zij het niet-politieke, parallel is het feit dat 100 jaar geleden vanop de kansel werd gepredikt om niet op de BWP te stemmen. Wel: anno 2009 wordt er in de Vlaamse kerken opnieuw gepredikt om niet op een partij te stemmen, deze keer is het VB dé satan-partij, het was een pastoor die me dit zelf zei, de man was er nog trots op ook. Merkwaardig, aangezien het Vlaams Belang de andere partijen inzake christelijke waarden dreigt te overvleugelen.