Kamerlid David Geerts kwam met het voorstel op de proppen dat rechters de mogelijkheid moeten krijgen om probleemjongeren naar het leger te sturen. Twee vliegen in één klap, moet Geerts gedacht hebben: de vrijwillige indiensttreding van het leger loopt voor geen meter en dan hebben we ineens een alternatieve oplossing voor die jongeren. 

Maar de voordelen van het voorstel worden niet overal even erg geapprecieerd. Het leger, bijvoorbeeld, toch betrokken partij, reageerde al verbolgen en had het over een kaakslag. Maar ook binnen de eigen partij borrelt de tegenstand op.

'Met alle sympathie voor David', begint Roegiers. Maar: 'Ik vind dat je af en toe van mening mag verschillen, ook binnen de eigen partij.' En dat doet Roegiers, zelf gewezen leraar van jongeren met gedragsproblemen in het buitengewoon secundair onderwijs.

Hij heeft het over een enorm slecht idee, een achteruitgang zelfs. 'Om te beginnen moeten probleemjongeren begeleid worden. Dat moet gebeuren door mensen die daarvoor opgeleid zijn. Niet door sergeanten en majoors.'

'Ten tweede kan het leger geen goede omkadering vormen voor die jongeren. Defensie heeft zijn eigen opdracht, daar passen probleemjongeren niet in', treedt Roegiers de legervakbond bij.

Roegiers zegt te betwijfelen dat het over een offcieel partijstandpunt gaat en betreurt dat er geen overleg geweest is tussen de twee fracties. 'Defensie mag dan wel een federale bevoegdheid zijn, de opvang van probleemjongeren is er een van de gemeenschappen.'