" De mens eet, een ontwikkeld mens geniet van eten".
(Brillat-Savarin)
"Het oog wil ook wat" Eten doen we niet enkel om de noodzaak. Eten is best ook een genoegen dat gepaard gaat met de presentatie en de smaak van de gerechten,
de keuze van het servies en de tafeldecoratie.het eerste zicht van uw gedekte tafel zal uw gasten een indruk geven van uw kwaliteiten als gastvrouw/heer. Alles is dus best goed op elkaar afgestemd: tafellinnen, serviesgoed, glazen, bloemstukjes, kaarsjes, ... en dit alles zal zo geplaatst worden dat het tafeldienen, maar ook de conversatie aan tafel er niet wordt door gehinderd. De couverts (het bestek) liggen ongeveer 70 cm van elkaar met het bord in het midden. Rechts van het bord komen de messen te liggen met de scherpe rand naar het bord toegekeerd en de soeplepel, links is dus de plaats voor de vorken.
Bestek voor het nagerecht en de koffie krijgt een plaatsje aan de bovenkant van het bord. Glazen worden in een rijtje of in een vierkantje geschikt startend met het kleinste glas (voor de witte wijn bijv.) aan het puntje van het grootste mes. Als u uw tafel heel gastronomisch wilt dekken, dan voorziet u bovenaan de vorken een klein bordje met een mesje voor het brood.
|