Het ei is al eeuwenlang het symbool van Pasen. De boeren verstopten vroeger eieren in de akkers rond de periode van Pasen, en dat had ook met het voorjaar te maken, ze hoopten daarmee het extra vruchtbaar te krijgen. Als klein meisje vroeger bij mij thuis was het de gewoonte op Paaszondag had de klokke gekomen. Maar het waren niet enkel chocolade eitjes maar ook eieren van de kippen, deze waren dan verstopt rond het huis en de tuin. Voor dag en dauw was het zoeken om dan naar traditie de paasmaaltijd klaar te maken. Ze werden op twee manieren klaar gemaakt.
1/ gewone omelet 2/ boerenomelet ( onlangs terug in Piet Huyzentruyt gezien )
Nodig: 2 personen 6 eieren, 1 sjalotje of ajuin, boter, spekblokjes of reepjes, zout en peper.
Bereiding: Boter in de pan laten bruinen, de sjalotjes of ajuin laten lichtjes bruinen, ondertussen de eitjes en de spekjes in een kom loskloppen kruiden met peper en zout. Het beslag in de pan en samen roeren met de sjalot of ajuin.
Voor u dan, groot en klein; straks klokken weerom luiden van bim en bam en beieren en dan, o reuze-fijn: heel erg veel super-eieren!
|