Vrouwen hebben specifieke voedingsbehoeften die mannen niet hebben. Daarom is het belangrijk er op te letten dat je deze zes voedingsmiddelen zéker naar binnenkrijgt! Let wel: dit is niet het enige dat je nodig hebt, en ze voorzien zeker niet in alle voedingsstoffen. Toch is een implementatie ervan in je voedingsgewoontes al een hele stap vooruit.
1. Magere yoghurtDe probiotica, het calciumgehalte, vermindert de kans op borstkanker, helpt bij darmklachten en infecties en zou zelfs minder maagzweren en vaginale infecties teweeg brengen. Waarom dit supervoedsel dan laten links liggen? 3 tot 5 potjes per week zouden het moeten doen. En liefst de variant zonder fruit, want daar zit te veel suiker in.
2. Vette visDe ondertussen alom bekende omega3-vetzuren spelen een vitale rol voor je lichaam en je gezondheid. Je cellen varen er wel bij én het beschermt je tegen hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, depressie, gewrichtspijnen en infectieziektes. Vooral de DHA en EPA-varianten zijn belangrijk, te vinden in zalm, sardines en makreel. Het goede nieuws is dat veel voedingsproducenten hun eigen producten beginnen verrijken met dat soort voedingsstoffen. Twee à drie keer per week.
3. BonenNauwelijks te geloven, maar bonen zijn een van de gezondste dingen die je als vrouw kan binnenkrijgen: ze bevatten weinig vet en veel proteïnen, foliumzuur en vezels. Ze beschermen tegen hartziekten, borstkanker, hoge cholesterol en ze stabiliseren de vrouwelijke hormonen, waardoor ze ook PMS aanpakken. Het foliumzuur helpt dan weer om zwanger te worden. Flink (kikker)erwten, groene bonen, lenzen, sojabonen en pindanoten opscheppen dus, zo'n drie à vier keer per week.
4. LycopeneLycopene is een voedingsstof die je vindt in tomaten, watermeloen, roze pompelmoes en rode appelsienen. Het is goed voor mannen (tegen prostaatkanker) én vrouwen (tegen borstkanker en hartziekten). Volgens recent onderzoek zou het zelfs beschermen tegen UV-straling, waardoor je huid minder snel veroudert. Per week zou je zo'n drie à vijf porties moeten binnenkrijgen.
5. Vitamine DEn dan vooral in sinaasappelsap of magere melk. Vitamine D is noodzakelijk voor de opname van calcium (broodnodig als bescherming tegen osteoporose) én vermindert de kans op diabetes, multiple sclerose en borst-, darm- en eierstoktumoren. Vitamine D maakt je lichaam ook zelf aan door voldoende (onbeschermd) blootgesteld te worden aan zonlicht: een kwartier per dag is al voldoende. Dit zou een dagelijkse gewoonte moeten worden.
6. BessenVan alle soorten, kleuren en vormen: drie tot vier keer bessen smullen per week geeft je voldoende anti-oxidanten om kanker weg te houden. Daarbij werken ze ook aan celherstel, beschermen ze het hart, verminderen ze de kans op urinewegeninfecties en verbeteren ze het zicht. Aardbeien, frambozen, bosbessen of veenbessen: het maakt niet uit. Smullen maar!edp
Lees ook:
haal je energie uit voedsel.