Inhoud blog
  • Paddenstoelenrisotto met tonijn
  • Tortilla's met kip
  • Boeuf à la Bourguignonne
  • Clubsandwich
  • broodjes-om-mee-te-nemen
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Vlaamse culinaire tips
  • oma's keukengeheimen
  • eet smakelijk
  • Pasta site
  • Broodbakken
  • koken op de camping
  • recepten uit de natuur
  • zelf ijs maken
  • tijd voor vis
  • Allerhande
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    bargestern
    www.bloggen.be/bargest
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • De virtuele keuken
  • een site voor smulpapen
  • Gratis recept.nl
  • Hemelse Kruiden
  • Italiaanse groente- en bijgerechten
  • Jouw recept online
  • De beste keukentips van Nederland
  • Indonesische recepten
  • KookCafé
  • Lekker vegetarisch
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Tijd voor Vis
  • visweb
  • De receptenzoekmachine van België
  • 1000 recepten vlees bereidingen, vis menu's, vegetarische gerechten
  • Zelf ijs maken
  • Ans culinaire receptensite
  • Karin culinair
  • Lenny's Afrikaanse keuken
  • De Aziatische keuken
  • Koken met bier
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Edith's digitale kookboek
  • Kooktermen in allerlei talen
  • RSI kooktips....nee, dit is niet lacherig bedoeld
  • Webchef.... receptenzoekmachine
  • Culinaire recepten
  • Maastricht culinair
  • Smaakvol Breda
  • Rotterdam culinair
  • Culinair historisch kookmuseum
  • Eindhoven Culinair
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Chinese keuken (Engelse site)
  • Lekker koken met groenten
  • Culinair boeren
  • Het kookboek
  • Eiergerechten
  • Kookhoekje voor kinderen
  • CuliTips
  • Receptentabel
  • Snelklaar recepten
  • Bonduelle
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • dessert ideetjes
  • Jenthe's recepten
  • Kookschriftje
  • Mam, wat eten we vandaag?
  • Kiprecepten
  • Saus, salsa of dip
  • Varieer met vlees
  • De vlam in de pan
  • Echte friet
  • Soepzooitje
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    vantjen
    www.bloggen.be/vantjen
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Eet smakelijk
  • Dr. Oetker
  • Rozijnenrecepten
  • IJsrecepten
  • Coeliaki info
  • Pasta soorten
  • De Kookshop
  • Pasta en Co -- Italiaanse delicatessen
  • Wijnsterren
  • Jessie's keuze
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Keukenweetjes
  • Taste This
  • Around the World in 80 Meals
  • Marie Culie
  • Uit de keuken van Arden
  • Eten.headliner
  • Kookwallpapers
  • Tinies kookrubriek
  • Plantaardig eten
  • Lamsgerechten
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    jennyenwill
    www.bloggen.be/jennyen
    `~ Photobucket
  • Verkade
  • Herbs n Spices
  • Rivièra Maison
  • D&L
  • De Proeftuin
  • Noordhollandse grond
  • De kleinste soepfabriek
  • Proef
  • Wieckse
  • Het leven is een picknick
    ~Photobucket
  • sjalotten, uien, knoflook en Stoneleeks®
  • Knoflookroller
  • Living Fab store
  • Fabulous Kitchen
  • Italiaanse wijnen en delicatessen
  • Prosciutto di Parma
  • La Cucina
  • Koken op hout
  • Jamie Oliver
  • Kookwalhalla
    ~Photobucket
  • Schorten met gedichten (o.a.)
  • Kusmi thee
  • recepten met biologische produkten
  • Kwaliteitsartikelen rond keuken en koken
  • Stuur een appel
  • Daily Design
  • Verstegen
  • Jamie Oliver shop
  • Broodbakken info
  • Willekeurig Bloggen.be Blogs
    autokampioen
    www.bloggen.be/autokam
    ~Photobucket
  • Meat Cuisine
  • Coffee etc
  • Chiapas
  • Producten uit Sardinië
  • Alles om zelf bonbons te maken
  • Recepten met aardbeien
  • Vlees.nl
  • Le Breton | specialist in delicatessen
  • Stroopfabriek Canisius
  • Nederlandse wijnfeesten
    kook je mee?


    Photobucket - Video and Image Hosting

    11-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paprikavis

    Ingrediënten:

    • 500 g filets van stevige  zeevis, zoals kabeljauw;
    • 2 eetL limoen- of citroensap;
    • 1 ½  dl mayonaise;
    • 2 eetl. crème fraîche;
    • 2 eetl. tomatenketchup;  zout;
    • versgemalen witte peper; 
    • 1 mespunt scherpe  paprikapoeder,
    • 1 eetl. fijngesneden bieslook;
    • 1 eetl. milde paprikapoeder-
    • 2 eetl. bloem, gezeefd; 
    • 40 g boter;
    • 2 eetl. (zonnebloem)olie.

    Bereidingswijze:

    Spoel de vis onder stromend koud water.

     Maak de filets daarna droog en snijd ze in lange smalle repen. Haal de repen door limoen- of citroensap en laat ze 10 minuten liggen. Maak de vis daarna opnieuw droog. Maak intussen de saus door mayonaise te vermengen met crème fraîche of zure room en tomatenketchup. Voeg naar smaak zout, peper en scherpe paprikapoeder toe. Roer er daarna bieslook door. Schud in een plastic zak bloem, paprikapoeder zout en peper door elkaar. Leg de repen vis in de zak en blijf zo lang schudden tot de repen met een bloemlaagje zijn omgeven. Verhit boter en olie.

    Bak de visrepen er snel aan alle kanten goudbruin in. Laat ze na het bakken even uitlekken.

    Verdeel ze daarna over voorverwarmde borden. Schep de saus in eenpersoonskommetjes en geef ze er apart bij.

    TIP: serveer er een groene salade (met verschillende tuinkruiden) en stokbrood bij.

     




    » Reageer (0)
    02-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fricandeau met bosuitjes

    Ingrediënten:

    • 40 g boter;
    • 24 bosuitjes, in stukjes  van 5 cm;
    • 1/2 tablet voor kippenbouillon;
    • 1 dl droge witte wjn,  bijvoorbeeld Pinot Blanc  (Elzas);
    • 1 eetl. allesbinder; 
    • 20 plakken gebraden  fricandeau, samen  ca. 350 g.

    Bereidingswijze:

    Verhit de boter in een wok en schep de bosuitjes erdoor. Laat ze 1 minuut bakken. Schenk er 2 deciliter water en de wijn bij en voeg het bouillontablet toe. Wacht tot alles aan de kook is gekomen. Temper de warmtebron. Laat alles met het deksel op de wok 8 minuten zachtjes stoven. Schuif de bosuitjes naar één kant van de wok. Strooi allesbinder over het kookvocht op de bodem van de wok. Roer alles krachtig door en schep de bosuitjes door de nu ontstane saus. Verdeel met behulp van een schuimspaan de bosuitjes over voorverwarmde borden. Haal de plakken fricandeau een voor een door de kokende saus en leg ze naast de bosuitjes op de borden. Schep de resterende saus over het vlees.



    » Reageer (0)
    28-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignons op toast

    Voor 12 stuks:

    • 12 sneetjes wit(casino)brood, ontkorst;
    • ca. 100 g boter;
    • 750 g kleine champignons, schoongemaakt, in vieren gesneden;
    • 4 sjalotten, ragfijn gesnipperd;
    • 2 eetl. olijfolie;
    • Zout
    • versgemalen zwarte peper;
    • 2 eetl. fijngehakte peterselie;
    • 12 plakken rauwe (gerookte) ham, samen ca. 150 g;
    • 12 eetl. fijngeraspte belegen Goudse kaas, samen ca. 175 g.

    Bereidingswijze:

    Bestrijk de sneetjes brood aan weerszijden met boter. Bak de sneetjes aan weerszijden goudbruin in een hete droge koekenpan. Leg de sneetjes op een bakplaat. Verhit de olie in een wok. Voeg de champignons en sjalotten bij gedeelten toe en laat ze niet langer dan 3 minuten bakken. Strooi er tijdens het bakken zout en peper over en schep de sjalotten erdoor. Beleg de sneetjes brood met plakken gerookte ham. Verdeel de champignons met de sjalotten erover. Strooi eerst peterselie en daarna geraspte kaas erover. Plaats de bakplaat onder een reeds zeer hete grill en wacht tot de kaas is gesmolten. Dien de gerechten onmiddellijk daarna op.



    » Reageer (0)
    20-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelschotel met korstje


    Ingrediënten:

    • 1 kg aardappelen, in blokjes (ca. 11/2 cm) gesneden;
    • zout;
    • ca. 40 g boter;
    • 3 eetl. fijngehakte peterselie;
    • 1 eetl. fijngehakte bladselderij;
    • versgemalen witte peper;
    • 3 eieren;
    • 11/4 dl slagroom of
    • crème fraîche;
    • 5 eetl. fijngeraspte belegen Goudse kaas;
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst;
    • 4 eetl. droog kruim van witbrood (geen paneer­meel).

    Bereidingswijze:

    Zet de aardappelblokjes op met ruim kokend water waaraan wat zout is toegevoegd. Laat de blokjes niet langer dan 8 minuten koken. Stort ze op een zeef. Laat de blokjes uitlekken en zoveel mogelijk opdrogen. Beboter een ovenvaste schaal. Schep de helft van de peterselie, de bladselderij en 2 eetlepels geraspte kaas door elkaar. Strooi het samen met wat peper over de aardappelblokjes. Schep alles om en verdeel de blokjes daarna over de bodem van de schaal. Klop in een kom eieren en room los. Voeg wat zout en peper toe. Schenk het mengsel over de aardappelblokjes. Schep 3 eetlepels geraspte kaas met de rest van de peterselie, knoflook en broodkruim zo luchtig mogelijk door elkaar. Verdeel alles zo gelijkmatig mogelijk over het gerecht. Leg er hier en daar flintertjes boter op. Plaats de schaal in het midden van de tot 200°C voorverwarmde oven. Zodra zich een korstje op het gerecht heeft gevormd kan het worden opgediend.

    TIP: geef er eenvoudige groene sla bij.



    » Reageer (0)
    13-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettes uit de oven
    Ingrediënten:
    • ca. 40 g boter;
    • 4 dl slagroom;
    • 3 dl crème fraîche;
    • 1 klein laurierblad, verkruimeld;
    • 1 theel. verse fijngehakte tijmblaadjes;
    • 4 knoflookteentjes,
    • ragfijn gehakt;
    • 3 eieren;
    • zout,
    • versgemalen witte peper;
    • 2 middelgrote courgettes, in dunne plakken gesneden, ca. 500 g;
    • 500 g aardappelen, geschild, in dunne plakken gesneden;
    • 125 g geraspte belegen Goudse kaas.

    Bereidingswijze:

    Breng slagroom en crème fraîche aan de kook. Voeg laurierblad, tijm en knoflook toe. Houd alles

    5 (of meer) minuten tegen de kook aan. Klop de eieren in een kom los. Schenk de room door een zeefje erbij. Klop alles even flink op. Voeg wat zout en peper toe. Beboter een ovenvaste schaal. Leg er eerst, dakpansgewijs, een laag aardappelplakken in. Schep er 4 eetlepels van het roommengsel over en bestrooi de aardappellaag met 2 eetlepels geraspte kaas. Leg er vervolgens, eveneens dakpansgewijs, een laag courgetteplakken op. Schep er 4 eetlepels van het roommengsel over en bestrooi alles met 2 eetlepels geraspte kaas. Ga er mee door en eindig met een laag aardappelplakken. Schenk de rest van het roommengsel erover en bestrooi alles met de rest van de kaas. Leg er hier en daar een flintertje boter op. Plaats de schaal in het midden van de tot 160°C voorverwarmde oven.

    Reken op een oventijd van circa 70 minuten. Dien het gerecht in de ovenschaal op.

      TIP: geef een gemengde friséesalade erbij.

     




    » Reageer (1)
    12-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijst met kip en Chinese kool


    Ingrediënten:

    • 250-300 g rjst;
    • zout
    • 300-350 g borstfilets van kip, in uiterst smalle repen;
    • 4 eetl. (zonnebloem)olie,
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst;
    • 1 eetl. sambal oelek,
    • 1 Chinese kool, ca. 3/4 kg, schoongemaakt, in smalle repen;
    • 3 dl (kippen)bouillon, evt. instant;
    • 2 eetl. ketjap manis;
    • 4 theel. allesbinder;
    • 3 eetl. seroendeng (geroosterde kokos met pinda's), uit potje.

    Bereidingswijze:
    Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Voeg aan het kookwater wat zout toe. Verhit de olie in een wok en laat het kippenvlees er onder voortdurend omscheppen 3 minuten in bakken. Schep knoflook en sambal oelek erdoor en voeg na 1 minuut de Chinese kool bij gedeelten toe. Laat alles, onder voortdurend omscheppen 3 minuten bakken. Schenk de bouillon erover en voeg sojasaus toe. Laat alles dan nog 4-5 minuten zachtjes koken. Schep het gerecht enkele malen luchtig om. Strooi allesbinder erover en roer het gerecht krachtig door. Schep de drooggekookte rijst als bergjes in het midden van grote voorverwarmde (diepe) borden. Schep de groenten en het vlees samen met de saus rondom. Bestrooi de rijst met seroendeng.


    » Reageer (0)
    01-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept voor het nieuwe jaar


    Je neemt 12 maanden en ontdoet deze van alle akelige gebeurtenissen, teleurstellingen en angsten. Snijd deze porties in 30 of 31 stukken zodat de voorraad precies voor 1 jaar genoeg is.

    iedere dag voeg je hier aan toe :
    1 lepeltje werk
    1 eetlepel humor
    3 eetlepels optimisme
    1 portie vertrouwen.

    het geheel werk je af met :
    1 theelepeltje tolerantie
    1 korreltje geduld
    1 snufje tactgevoel

    De hele portie wordt nu met een flinke scheut liefde overgoten. Nu het gerecht klaar is kan je het nog versieren met een takje begrip.
    Serveer dit gerecht iedere dag met vriendelijke woorden en een stralende lach!!!

     Photobucket


    » Reageer (0)
    29-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestoofd rundvlees met ketjapsaus
    Ingrediënten:
    • 3 eetl. (arachide)olie;
    • 500 g magere runderlappen, in blokjes (ca. 1 1/2 cm);
    • zout,
    • versgemalen zwarte peper
    • 2  uien, gesnipperd;
    • 2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt;
    • 1 eetl. flingeraspte verse gemberwortel;
    • 1 kleine rode Spaanse peper, vruchtvlees in uiterst smalle reepjes (draadjes);
    • 1/3 tablet voor (rund)vleesbouillon;
    • 1 dl zoete sojasaus, ketjap manis;
    • 1 eetl. fijngehakte verse koriander

     Bereidingswijze:
    Verhit de olie in een wok. Voeg het vlees bij gedeelten toe. Laat alles, onder voortdurend omscheppen, zo lang bakken tot het vlees een bruine kleur heeft gekregen. Strooi er wat zout en peper over. Verdeel de uien erover en laat alles, onder voortdurend omscheppen, dan nog 3 minuten bakken. Schep knoflook, gemberwortel en Spaanse peper erdoor en laat alles, onder voortdurend omscheppen, dan nogmaals 3 minuten bakken. Schenk er vervolgens 4 deciliter heet water en de sojasaus bij. Voeg bouillontablet toe. Roer alles krachtig door. Wacht tot alles aan de kook is gekomen. Temper de warmtebron. Laat alles zo lang, met het deksel op de pan, zachtjes stoven tot het vlees gaar is. Stort de inhoud van de pan op een zeef. Houd het vlees warm en laat het opgevangen stoofvocht koken tot door het indampen niet veel meer dan de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid is overgebleven. Warm het vlees hierna nog even in de saus op. Doe het gerecht over in een voorverwarmde schaal. Strooi er koriander over.


    » Reageer (0)
    20-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastasalade met kip (maaltijdsalade)
    Ingrediënten:
    • 225-250 g macaroni,
    • zout
    • 2 rode paprika's, ontveld, vruchtvlees in blokjes gesneden;
    • 400-500 g gaar (gebraden) kippenvlees, zoals kippenrollade, in blokjes;
    • 4 eetl. eenvoudige dressing;
    • 1 eetl. fijngesneden bieslook;
    • 1 kleine krop (gewone) sla, in stukjes gescheurd;
    • 4 grote Hollandse (tros)tomaten, ontveld, in parten gesneden;
    • 1 eetl. fijngehakte peterselie.

    Bereidingswijze:
    Kook de pasta zoals op de verpakking is aangegeven in water waaraan wat zout is toegevoegd. Giet de pasta af. Spoel er vervolgens zoveel koud water over tot de pasta is afgekoeld. Laat alles dan heel goed uitlekken. Schep in een kom schelpjesmacaroni, paprika en kippenvlees door elkaar. Strooi er bieslook over en voeg de dressing toe. Schep alles nogmaals om. Verdeel de sla als bedjes over de borden. Schep de salade in het midden erop. Strooi peterselie erover. Schik er tomatenpartjes rondom.
    TIP: geef sneetjes licht geroosterd witbrood erbij.


    » Reageer (0)
    11-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reepjesvlees met perziken

    Ingrediënten:

    • 400 g varkensreepjes;
    • zout
    • versgemalen peper
    • 1 theel. milde kerriepoeder;
    • 3 eetl. (zonnebloem)olie;
    • 2 1/2 dl droge witte wijn, bijv. Chardonnay;
    • 1 dl vocht uit blik of pot met perziken;
    • 1 eetl. allesbinder;
    • 2 eetl. zoete sojasaus, ketjap manis;
    • 12 perzikhelften, uit blik of pot, uitgelekt, in reepjes gesneden.

    Bereidingswijze:
    Maak het vlees droog en bestrooi het met het mengsel van zout, peper en kerriepoeder. Verhit de olie en voeg het vlees bij gedeelten toe. Bak alles 4-5 minuten onder voortdurend omscheppen. Schenk daarna zoveel mogelijk olie uit de pan. Breng intussen de wijn in een pannetje aan de kook. Schenk het over het vlees. Laat alles boven een matig afgestelde warmtebron 20 minuten zachtjes stoven. Voeg vervolgens het perzikvocht toe en breng alles opnieuw aan de kook. Strooi allesbinder erover en roer alles krachtig door. Voeg daarna sojasaus en naar smaak eventueel nog wat zout en/of peper toe. Schep daarna de perzikreepjes door het gerecht. Laat deze door en door warm worden. Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal.
    TIP: geef (basmati)rijst apart erbij.


    » Reageer (0)
    02-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene rijst met eieren


    Ingrediënten:

    • 250 g (pandan)rijst;   
    • zout;   
    • 3 eetl. (zonnebloem)olie;   
    • 6 bosuitjes, in uiterst smalle ringetjes;   
    • 3 eetl. fijngesneden bieslook;   
    • 3 eetl. fijngehakte peterselie;   
    • 4 basilicumblaadjes, ragfijn gehakt;   
    • 6 eetl. fijngeraspte Parmezaanse kaas;   
    • 4 kleine eieren hardgekookt, in plakjes

     

    Bereidingswijze:

    Kook de rijst, zoals op de verpakking is aangegeven, in ruim water waaraan wat zout is toegevoegd. Laat de rijst op een zeef uitlekken, afkoelen en opdrogen. Verhit de olie in een wok en schep er de bosuitjes door. Schep er na 1 minuut de rijst bij gedeelten door. Laat alles, onder voortdurend omscheppen door en door warm worden. Strooi de tuinkruidenen de kaas erover en roer alles met een grote(vlees)vork door. Verdeel de groene rijst over de voorverwarmde borden. Schik de eieren erbovenop.

    TIP: u kunt de gerechten garneren met in parten gesneden ontvelde Hollandse (tros)tomaten.


    » Reageer (0)
    29-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodjes met ham en courgettes

    Ingrediënten

    Voor 8 stuks:

    • 3 eetl. olijfolie;
    • 1 flinke courgette; schoongeboend, grofgeraspt;
    • zout
    • versgemalen witte peper;
    • 250 g gekookte ham, dikke plakken, tot grove kruimels gehakt;
    • 2 bosuitjes, gesnipperd;
    • 8 ciabattabroodjes;
    • 6 verse basilicumblaadjes, in smalle reepjes gesneden.

    Bereidingswijze:
    Maak in een pannetje de olijfolie warm. Voeg de geraspte courgette toe en schep alles goed om. Temper de warmtebron. Leg het deksel op de pan. Laat alles 5 minuten zachtjes smoren. Strooi er wat zout en peper over en schep bosuitjes en hamkruimels erdoor. Snijd de broodjes open. Schep het warme ham- en courgettemengsel op de onderste helften van de broodjes. Strijk het erover uit. Strooi basilicum erover en klap de broodjes daarna dicht.


    » Reageer (0)
    20-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken zalmfilets


    Ingrediënten:

    • 600 g gefileerde zalm, in vier gelijke plakken met een dikte van ca. 1 1/2 cm;
    • 1 eetl. limoen- of citroensap;
    • zout
    • versgemalen witte peper;
    • 30 g boter;
      2 eetl. (zonnebloem)olie;
    • 1 eetl. fijngesneden verse dille of bieslook.

     

    Bereidingswijze:

    Spoel de plakken zalm onder stromend koud water. Maak de zalm droog en wrijf ze in met limoen- of citroensap. Laat ze 10 minuten liggen. Maak de stukken dan opnieuw droog en wrijf ze in met wat zout en peper. Verhit boter en olie en bak de zalm in 5-6 minuten aan weerszijden goudbruin. Neem de filets uit de pan en leg ze op voorverwarmde borden. Strooi er dille of bieslook over.
    TIP: geef er gekookte kleine (kriel)aardappeltjes, gesmolten boter en komkommersalade bij.


    » Reageer (0)
    15-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extra vitamines ook op koude dagen niet nodig
    Geplaatst op Smulweb 12-10-2008

    De herfstige natte dagen zorgen voor druipende neuzen. Tijd voor een vitamine boost of…Wacht even! Ben je gezond? Eet je gevarieerd en dagelijks de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit? Laat dan de vitaminesupplementen maar zitten. Je krijgt door je voeding al voldoende vitamines en mineralen binnen. De supplementen voegen daaraan niets toe.


    Vitamine A, C, D, E en B-6 en de mineralen zink (Zn) en selenium (Se) dragen bij aan het in standhouden van een goede weerstand. Deze zitten in verschillende voedingsmiddelen zoals margarine (A, D, E), brood (B-6, Se, Zn), vis (D, Se), vlees (Zn, Se, B-6), fruit en groente (C). Alleen bij een ernstig tekort hiervan neemt de weerstand af en wordt de kans op een infectie groter. Eet je gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf, dan krijgt je lichaam voldoende voedingsstoffen binnen om gezond te blijven.

    Vitamine boost?
    Over weerstand, de mate waarin je lichaam bestand is tegen ziekten, doen veel verhalen de ronde. Zo zou je in de herfst en winter (als de `R` in de maand is) extra vitamines nodig hebben om niet ziek te worden. Dat was vroeger deels waar, omdat er in de winter geen verse producten beschikbaar waren en er niet altijd gezond voedsel was. Tegenwoordig kunnen we het hele jaar door verse en gezonde producten krijgen.

    Vitamine D
    Een andere risicovitamine in de wintermaanden was vitamine D, omdat ons lichaam deze aanmaakt onder invloed van zonlicht. Door boter op je brood te smeren, regelmatig vis te eten en de goede bak- en braadvetten te gebruiken, krijgen de meeste mensen toch nog voldoende vitamine D binnen. Een aantal specifieke groepen moeten wel extra vitamine D slikken, zoals jonge kinderen en senioren. Zij moeten daarom een supplement gebruiken.

    Teveel is niet goed
    Vitamines en mineralen zijn belangrijk maar teveel is niet goed. Zo wordt je niet minder verkouden door veel vitamine C te slikken. Ouderen die extra vitamines slikken hebben geen verminderende kans op een infectie. Een teveel aan supplementen kan zelfs een averechts effect hebben. Wil je gezond blijven, zorg dan dat je goed en gevarieerd eet, op tijd je rust neemt en voldoende beweegt. Wil je daarnaast toch een supplement slikken, kies dan voor één waar de dagelijks aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen (ADH) in zit.


    Bron: Voedingscentrum

    » Reageer (0)
    11-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ratatouille met eieren


    Ingrediënten:

    • 4 eetl. oljfolie,
    • 1 courgette, in blokjes (1 cm) gesneden;
    • 1 aubergine, in blokjes (1 cm) gesneden;
    • 150 g champignons, in plakjes gesneden;
    • 4 Hollandse pruimtomaten, ontveld, vruchtvlees in reepjes gesneden;
    • 1 rode en 1 groene paprika, bij voorkeur ontveld, vruchtvlees in smalle reepjes gesneden;
    • 2 grote uien, grofgesnipperd;
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst;
    • zout;
    • versgemalen zwarte peper;
    • 1 theel. verse tijmblaadjes;
    • 4 grote of 8 kleine eieren, hardgekookt, in plakjes gesneden;
    • 2 eetl. grofgehakte (blad)peterselie.

    Bereidingswijze:
    Verhit de olie en voeg courgette, aubergine, champignons, paprika's en uien toe. Laat alles, onder voortdurend omscheppen, 3 minuten bakken. Voeg knoflook toe en laat alles dan nog 1 minuut bakken. Strooi er wat zout en peper over en voeg tomaten en tijmblaadjes toe. Schep alles goed om. Temper de warmtebron. Leg het deksel op de pan en laat alles dan nog 5 minuten zachtjes smoren. Schep de ratatouille op voorverwarmde borden. Schik de eieren, zoveel mogelijk in het oorspronkelijke model, er bovenop. Bestrooi alles met peterselie.
    TIP: geef er knapperig (evt. zelf afgebakken) volkoren stokbrood bij.


    » Reageer (0)
    02-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ciabattabroodjes met tomaten en kaas


    Ingrediënten:

    Voor 12 stuks:

    • 12 voorgebakken ciabattabroodjes;
    • ca. 6 eetl. olijfolie;
    • 6 grote Hollandse trostomaten, ontveld, elk in 6 plakken gesneden;
    • 200 g Parmezaanse kaas, aan een stukje, geschaafd in vliesdunne plakjes;
    • versgemalen witte peper;
    • zout

    Bereidingswijze:

    Bak de broodjes, zoals op de verpakking is aangegeven in eigen oven af. Snijd de broodjes horizontaal open. Besprenkel de snijhelften met olijfolie. Gebruik er niet meer dan 3 eetlepels olie voor. Leg tomaten en kaas om en om dakpansgewijs op de broodjes. Strooi er wat peper en zout over. Besprenkel alles met niet meer dan 3 eetlepels olijfolie. Strooi er daarna basilicum over. Klap de broodjes vervolgens dicht en dien ze op.


    » Reageer (0)
    29-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsoesters met rode-wijnsaus

    Ingrediënten:

    • 3 dl rode wiin, bijv. Languedoc;
    • 3 dl (kalfs)vleesfond, uit potje;
    • 8 kalfsoesters, elk ca. 80 g;
    • zout
    • versgemalen witte peper;
    • 50 g boter;
    • 1 ui, gesnipperd;
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst;
    • 2 theel. bloem, gezeefd;
    • 1 eetl. fijngesneden bieslook.

    Bereidingswijze:

    Breng wijn en vleesfond aan de kook. Laat alles zachtjes koken tot er door het indampen de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid is overgebleven. Maak de oesters droog en wrijf ze in met wat zout en peper. Verhit de boter en bak de oesters in niet meer dan 10 minuten, boven een matig afgestelde warmtebron, aan weerszijden bruin. Neem ze uit
    de pan en verpak ze in aluminiumfolie. Verwijder de helft van de bakboter. Fruit de ui 3 minuten in de resterende boter. Voeg knoflook toe en roer na 1 minuut bloem erdoor. Schenk daarna het wijn- en fondresidu erbij. Blijf zo lang roeren tot een gebonden saus is verkregen. Voeg naar smaak zout en peper toe. Laat de saus 5 minuten zachtjes koken. Leg de oesters op een voorverwarmde schaal. Schenk de saus door een zeefje erover. Bestrooi alles met wat bieslook.


    » Reageer (0)
    20-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignons in roomsaus
    Ingrediënten:
    • 60 g boter;
    • 750 g kleine champignons,  schoongemaakt;
    • 2 sjalotjes, gesnipperd; 
    • 30 g bloem;
    • 2 1/2 dl groentebouillon, evt.  van tablet;
    • 1 1/2 dl slagroom;
    • zout;
    • versgemalen witte  peper;
    • enkele druppels  limoen- of citroensap;
    • 3 eetl. fijngehakte  (blad)peterselie

     

    Bereidingswijze:
    Verhit de boter en schep de champignons er bij gedeelten door. Strooi sjalottensnippers erover. Laat alles, onder voortdurend omscheppen 3 minuten bakken. Strooi bloem door een zeefje  erover. Schep hierna alles gedurende 1 minuut om. Schenk bouillon en slagroom erbij.
    Breng alles onder voortdurend roeren tot aan het kookpunt. Laat hierna alles nog 5 minuten zachtjes sudderen. Voeg een scheutje extra bouillon toe indien blijkt dat de saus wat al te dik is uitgevallen. Breng het gerecht op smaak met wat zout en peper. Voeg vlak voor het opdienen limoen- of citroensap toe en roer 2 eetlepels peterselie erdoor. Bestrooi het gerecht met de rest van de peterselie.

    TIP: geef warm en knapperig (volkoren)stokbrood bij.


    » Reageer (0)
    16-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipsalade
    Photobucket Photobucket
    met dank aan Eef

    » Reageer (0)
    14-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kaassalade
    Photobucket Photobucket
    met dank aan Eef

    » Reageer (0)


    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Chocolade hart met tekst
  • Een goede middag toegewenst
  • cialis 5 mg preiswert kaufen
  • buy generic 10mg cialis online
  • generic viagra no rx

    Door op onderstaande knop te drukken kun je een bericht achterlaten in mijn gastenboek. Let op: het is een gastenboek met HTML code, geen UBB codes!!


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Heb je zin in iets lekkers? Lees dan lekker verder.... heb je tips.... laat het me weten!!!
    Een interessant adres?

    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Gratis eten en drinken
  • Conimex - dichtbij het vuur
  • Culinair Kookboek
  • Culinaire uitstapjes
  • De kook-o-theek
  • culinaire.pagina.nl
  • De Kooktips
  • De lekkerste restaurants
  • De mannelijke keuken
  • De Multiculturele Keuken

    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • de Community-site voor wijnliefhebbers en levensgenieters!
  • Life & Cooking
  • PastaSite.nl
  • Proef de Provence
  • Recepten uit de Natuur
  • recepten zoeken was nog nooit zo eenvoudig....
  • Receptjes.be
  • rijstgerechten
  • rijstrecepten
  • Tapas recepten

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    movie
    www.bloggen.be/movie
    Archief per maand
  • 06-2016
  • 06-2014
  • 10-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 09-2005

    Laatste commentaren
  • HOI (karimacuisine)
        op gemarineerde champignons
  • vraagje (Maaike)
        op Courgettes uit de oven
  • aardappel (Mary)
        op aardappels
  • ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Campina kookidee
  • Honig
  • Knorr
  • Verstegen Specerijen
  • Voedingscentrum
  • Blue Band recepten
  • De Finse keuken
  • Het internetkookboek
  • De keukenkikker... voor verse babyvoeding
  • Streekrecepten

    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Ui
  • Dieetwijzer
  • TEST: welk type eter ben jij?
  • De Hongaarse keuken
  • Koken en eten in literatuur en in film
  • Over koken en alles wat lekker is
  • Meesterkok Ad Janssen
  • Buitenlandse maten en inhoud
  • Recepten uit Nederlandstalige kookboeken van 1500 tot 1700
  • Japans koken

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    domeinen
    www.bloggen.be/domeine
    ~Photobucket - Video and Image Hosting
  • Taartenwinkel online
  • Genieten van vers
  • Culinaire uitstapjes
  • Internetrecepten
  • Keukenverhaaltjes en weetjes
  • Anders eten
  • culiblog dames Reiziger
  • over (eigen)aardigheden in de horeca
  • Kookjuffertje
  • Appeltaartrecepten

    ~Photobucket
  • Multirecepten
  • 100 ideeën
  • Slowfood
  • Boerengoudseoplegkaas
  • Bijzondere kookboeken
  • Elegant theedrinken
  • Franse thee
  • Culiparadijs
  • Vinoglobe
  • De Librije

    LEKKERE BOEKEN:

    • Herrie in de keuken
      Herman den Blijker
      ISBN 9059561643
    • Een jaar in mijn keuken
      Skye Gyngell
      ISBN 9059561856
    • Passie voor kaas
      Betty Koster
      ISBN 109058562093
    • Groente, opnieuw ontdekt
      Peter Gordon
      ISBN 9789066115156
    • Nora's kokkies (kids)
      Nora Sands
      ISBN 9879043909785
    • Vlees en wijn
      Willem Asaert
      ISBN 9789020967333
    • World Food Café 2
      Chris&Carolyn Caldicott
      ISBN 9879058975652
    • Fantastische taarten
      Annie Bell
      ISBN 9059561910
    • Snack&Lunchgerechten
      Isabel Branco-Lepage
      ISBN 9789058977144
    • Gewoon lekker
      Michele Cranston
      ISBN 9789085743583

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    thestyleguy
    www.bloggen.be/thestyl
    ~Photobucket
  • Stelton...prachtige kado's
  • De Poelier
  • Bos- exclusieve fornuizen
  • Aubergines
  • Truffels a la Italia
  • Wijnaccessoires
  • Dorset Cereals, o.a. te koop bij AH
  • Bijzondere woonaccessoires en unieke design cadeaus
  • Wijnen uit de Alsace
  • Passie for food

  • Online winkel voor liefhebbers van koken
  • Broeder Everard met Kloosterrecepten


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs